MEE Audio X5 és X6 Bluetooth sport fülhallgató teszt

Kábelmentes mozgalom

2020. május 26., kedd, 13:35

MEE Audio audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt MEE Audio fülhallgató MEE Audio sportfülhallgató Bluetooth sportfülhallgató teszt sport fü

Az ár/érték arányt rendszerint előtérbe helyező MEE Audio korábban is mutatott fülhallgatókat, amelyek stabilan megállták helyüket saját kategóriájukban. A 10-15 000 forint közé pozícionált X5 és X6 nevű sport fülhallgatók vonzó árukkal könnyen magukra vonhatják a rendszeres sportolók figyelmét. Vajon csak a fantáziánkat vagy a testünket is megmozgatják?

A cél jóárasítja az eszközt

A korábban általunk is tesztelt MEE Audio X7 Plus árának kevesebb, mint felébe kerülő MEE Audio X5 és MEE Audio X6 Bluetooth sport fülhallgatók ígéretes extrákat nyújtanak azoknak, akik megelégelték a testmozgás közben számtalan problémát okozó kábelt. Régebben még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy belépő kategóriás fülhallgató áráért vezeték nélküli szabadságot kapjunk, de mivel rohamosan növekvő érdeklődés övezi őket, a Bluetooth-os termékek mindent elleptek.

MEE Audio X5 Bluetooth sport fülhallgató

Küllem

A fülhallgatók specifikációja szinte teljesen azonos: mindkettőben 10 mm-es, dinamikus hangszóró található, és Bluetooth 5.0 profilt tartalmaznak. Mikrofonos headset-ként is alkalmazhatók, emellett IPX5 tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Hangszórókamrájuk azonban teljesen eltérő: Az X5 kerek alumínium házzal készül, amelyre egy gumis idom helyezhető (így a kamra a fül belsejébe támaszkodik). Az X6-ot a klasszikus fülhorgos felépítéssel tervezték. Megszólalásig hasonlít az általunk is tesztelt M6 PRO-ra, de mégsem lehet ugyanaz a belseje, mivel a profikra optimalizált nagytestvér vezetékes kivitele mellett párezer forinttal drágább.

MEE Audio X6 Bluetooth sport fülhallgató

A jobb és bal oldalakat összekötő, kb. 40 cm-es kábelen műanyag kapszulák tartalmazzák az akkumulátort és az elektronikát. Ezek az elemek kicsit nagyok, de valamiben el kell, hogy férjen a 8 órás futamot ígérő akkumulátor. A kábel szokatlanul masszív és köpenye nem a szokásos tapadós gumi, hanem egy simább felületű anyag, így az összkép tartósságot sejtet.

MEE Audio X5 Bluetooth sport fülhallgató

Használat közben

Természetesen minden szokásos Bluetooth fülhallgatós parancs (hívás és zene vezérlés, jelszint beállítás) elvégezhető mindkét fülhallgatón. A gyártó által ígért kb. 10 méteres hatókör tágas környezetben (futópálya vagy konditerem) valóban lehetséges. Ajakszinkron késés: egészen minimális, a vártnál sokkal enyhébb, YouTube videók, sorozatok nézéséhez bőven elfogadható. Komfort szempontjából kellemes meglepetésnek bizonyult mindkét füles olyan értelemben, hogy legkevésbé sem nyomták vagy feszítették a hallójáratot.

MEE Audio X6 Bluetooth sport fülhallgató

A mellékelt szilikon illesztékek stabilitása azonban megkérdőjelezhető. Az X5 "Locked-in fit" idomai ráadásul a mi füleinkben szinte egyáltalán nem akartak megtámaszkodni, pedig mindegyik méretet végig próbáltuk. Ezért futás közben szinte folyamatosan igazgatni kellett azokat. A problémát Comply T-200 szivacsos illesztékkel sikerült orvosolni, így se mertünk volna ugrálni vagy falat mászni, de legalább fixen helyén maradt a hangszórókamra.

MEE Audio X6 Bluetooth sport fülhallgató

Eleinte az X6 stabilitása sem bizonyult elég jónak. Aztán a gyártó honlapját és a reklámfotókat nézegetve ihletet kaptunk: a kábelen lévő, elcsúsztatható szűkítő elemet egészen tarkó mögé húztuk. Ekkor a fül fölé kanyarodó horgok kicsit megfeszültek és így érvényesült a "beakasztott" stabilizálás. Viszont ekkor a mikrofonos headset modul is szokatlanul hátra került, így a gombok kitapogatása kicsit tovább tartott. Utóbbi persze idővel megszokható.

MEE Audio X5 Bluetooth sport fülhallgató

Hangminőség

Bluetooth viszonylatban kifejezetten olcsónak számít mindkét fülhallgató, ezért nem túl magas elvárásokkal álltunk neki zenét hallgatni. Sporthoz valószínűleg legtöbben modern és lendületes zenét választanak, ezért főleg olyan fiatalos előadók számait hallgattuk, mint Apashe vagy The Avener.

MEE Audio X6 Bluetooth sport fülhallgató

A MEE Audio X5 bődületes mennyiségű basszussal ajándékozott meg minket, karaktere csordultig megtelt erővel, energiával és határozottsággal. Ráadásul a mélyhangokat kellemesen színezte, így nem durvának, inkább kellemesnek érződött a hangképe. Középső és magas frekvenciái elkentnek, fedettnek bizonyultak, eleinte azt hittük, hogy a Comply párna miatt. Való igaz, hogy a szivacsos fülilleszték sokat elnyelt a magashangokból. A szilikonra visszaváltva több magas frekvenciás tartalmat kaptunk, de ez a tartalom árnyalástól mentes, egysíkú maradt. Ekkora összegért persze nem is számítottunk élethű részletekre. Végül visszahelyeztük a Comply illesztéket, mert a szilikon olyan digitális ízeket is hallhatóvá tett, amiket a szivacs jótékonyan "elrejtett" előlünk.

MEE Audio X5 Bluetooth sport fülhallgató

A MEE Audio X6 teljesen más világot tárt elénk. Egyértelműen stresszmentesebb karaktert nyújtott, a basszus kevésbé volt tolongó, a dinamika és az ütemek súlya egyaránt részletesebbé és könnyedebbé változott. A középső és magas frekvenciák sokkal közvetlenebbül jelentek meg. Itt is érzékelni lehetett kisebb-nagyobb tömörítéseket, de a színpad elevenebb és magával ragadóbb volt ahhoz képest, amire kb. 13 000 forintért számítottunk.

Az X5 összességében megadja azt a motiváló, határozott és erőteljes basszussal aláfestett lendületes hangzást, amitől kicsit tartalmasabbá és élvezetesebbé tehető a testmozgás. De, mint kisebb fülhallgató, összességében fél kilépni a korlátai mögül. Bátyja, az X6 azt mutatja meg (és ettől sokkal izgalmasabb termék), hogy a MEE Audio mire képes, ha kicsit jobban megerőlteti magát. Több részletet tár fel a zenékből, ezért azoknak ajánlott, akik többet igényelnek annál, mint hogy valami csak szóljon a háttérben. Jobban bevonja a hallgatót és szebben ábrázolja a zenét, miközben basszusa nem kevésbé brutális (szükség esetén). Az alig kétezer forintos különbség figyelembevételével nem kérdés, hogy mi inkább a nagyobbat választanánk.

MEE Audio X5 Bluetooth sport fülhallgató

Alternatívák

Egyelőre még kevés vezeték nélküli sport fülhallgatóval találkoztunk 15 000 Ft alatt, ezért egyértelmű vetélytársakat nem tudunk említeni. Voltak nálunk olyan fülesek, mint pl. a kb. 13 000 forintos JBL TUNE 110BT, melynek megjelenése kicsit kellemesebb, komfortja is dicséretes, viszont egyáltalán nem elég stabil ahhoz, hogy intenzív testmozgásra alkalmas legyen. Akik hajlandók közel kétszeres felárat fizetni a masszívabb kivitelért és még árnyaltabb hangminőségért, azoknak a MEE Audio X7 Plus sport fülhallgatót érdemes megismerniük (melynek stabilitása is valamivel jobb, mint az X5/X6-é).

Végszó

Tanulságos teszten vagyunk túl, mely az alábbiakat bizonyította be: egyrészt Bluetooth viszonylatban is igaz, hogy minimális ráfizetéssel lehet gyökeresen eltérő élményre számítani. Másrészt ma már 20 000 Ft alatt sem kell szégyenkezni, ha valaki mozgás közben kellemes minőségben hallgatna zenét. A MEE Audio X5 stabilitása minket nem annyira győzött meg (szinte kötelező hozzá egy Comply illeszték is, hogy ne akarjon folyton kicsúszni), ezért inkább lazább kondi, házimunka és hasonló tevékenységek közben tudjuk elképzelni. A MEE Audio X6 már intenzívebb sportok űzésekor is megállja a helyét, de fontos, hogy a kábele egészen a tarkó mögé illeszkedjen. Így vezérlése kicsit nehézkesebb lesz az átlagnál, ez a jó árért vállalható kompromisszum.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.