Kipróbáltuk a Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugót

Az álomfüles

2021. szeptember 21., kedd, 06:05

Bose TWS fülhallgató füldugó Bose fülhallgató Bose füldugó fülhallgató teszt füldugó teszt Bose teszt alvássegítő fülhallgató alvássegítő füldugó

A Bose alkalmanként egészen új területekkel, termékkategóriákkal kísérletezik, merőben más szemszögből megközelítve a (zene)hallgatás élményét. Az "éjjeli füldugó" elnevezéssel népszerűsített Sleepbuds II azonban nem zenére, hanem nyugalomra, alvásra született. Úgy igyekszik kizárni a külvilágot, hogy közben pont a sokak által dicsért Bose ANC technológia hiányzik belőle. Elgurult a gyógyszer, vagy inkább kalapot kéne emelni a kreativitás előtt?

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tartozékokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tartozékokBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugóBose Sleepbuds II alvássegítő füldugó AppBose Sleep AppBose Sleep AppBose Sleep AppBose Sleep App

Mi ez és hogyan működik?

A Bose Sleepbuds II (99 900 Ft) egy olyan vezeték nélküli Bluetooth füldugó, amit pihenéshez, relaxációhoz, de főleg alváshoz optimalizáltak. Sokkal kisebb, könnyebb, ezáltal kényelmesebb is, mint a szokásos TWS fülhallgatók. Ahogy a termék nevéből is sejthető, 2. generációs termék. Az 1. kiadást megszűntették, miután hosszabb távon problémák adódtak az akkumulátorral. Az új, 2. verzió nikkel-metál-hidrid akkumulátorral készül, amely 15-18 órányi üzemidőt biztosít egyetlen, 6 órás feltöltést követően (a lítium-ion cellás töltőtok viszont 3 óra alatt tölthető fel teljesen).

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó

2019-ben a Bose támogatásával a University of Colorado Anschutz Medical Campus és a UCHealth CARE Innovation Center elvégzett egy 10 napos kutatást, 55 felnőtt (21 és 65 év közötti korú) személy bevonásával. Ennek összefoglalója elolvasható magyarul is a bose.hu weboldalon. Az eredmény arra mutatott rá, hogy az úgynevezett noise-masking, azaz zajelfedő technológia a résztvevők többségénél segítette a gyorsabb elalvást és a jobb alvásélményt.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tartozékok

Küllem

A zajelfedés lényege, hogy a Bose Sleepbuds II kiszűri a külvilág zaját úgy, hogy közben önmaga által megszólaltatott hangokkal stimulálja az agyat. Utóbbiak nyugtató hatású, monoton zajok (erről bővebben a Saját tapasztalatok c. bekezdésben írtunk).

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó

A zajcsillapítás érdekében nem a szokásos "gumibogyó", hanem tölcsérszerű, lágy tapintású gumiharang tölti ki a hallójáratot. A füldugó egy félhold-alakban meghajlított támaszidommal is rendelkezik, amely finoman a fülgerinc alá illeszkedik a jobb stabilitás érdekében.

A bézsszínű, műanyag házzal készült Sleepbuds II meghökkentően kicsi és lapos. A speciális formaterv célja, hogy a füldugó ne lógjon ki a koponya síkjából (különben idegesítő lenne a párna nyomása), és hogy ne legyen zavaró, ha egész éjszakán át a fülben marad.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tok

A töltőtok külseje alumínium, széles gumitalppal. Érdekesség, hogy a fedél nem billenve, hanem csúsztatva nyitható, ami kicsit elegánsabb, exkluzívabb érzetet kelt a hagyományos TWS bölcsőkhöz képest.

Amit nem árt tudni

Az eszköz csak Bluetooth Low Energy-t (BLE) támogató eszközökkel, továbbá legalább iOS 11 vagy Android 6.0 (és frissebb) operációs rendszerekkel kompatibilis. A Sleepbuds II csak a Bose Sleep alkalmazáson belüli, kifejezetten alváshoz és relaxációhoz összegyűjtött hangokat szólaltatja meg. Tehát nem lehet vele zenét, videót, hangoskönyvet stb. hallgatni. Mindez tudatos döntés volt a tervezők döntéséről annak érdekében, hogy kicsi, mégis egész éjszakán át üzemképes akkumulátorral építhessék meg a terméket. Mindazonáltal a Bose Sleep applikációba nem lehet "saját" hangokat beilleszteni.

Csak az a hanggyűjtemény áll rendelkezésre, amit a Bose kínál. A gyártó tucatnyi 15 másodperces hangmintát osztott meg saját honlapján. Ezeket érdemes végighallgatni - jó pár hasonló, jótékony "zörejt" tartalmaz még az alkalmazás könyvtára. Összesen 10 hanganyag tárolható offline a szoftverben (vagyis a telefonon), amelyek közül bármelyik lecserélhető a Bose online gyűjteményében lévő további alternatívák valamelyikére.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó App

A lejátszott hang időzíthető, tehát nem muszáj hajnalig vízcsobogást vagy szélfújást hallgatni. A felhasználó tetszőlegesen beállíthatja, hogy mennyi idő után halkuljon el a háttérzaj. Ezután passzív füldugóként továbbra is kizárja a hangok egy részét a Sleepbuds II. Előfordulhat, hogy annyira kizárja a külvilágot, hogy az ébresztőóra sem hallatszik tőle. Ilyenkor megoldás lehet az alkalmazásba beépített ébresztő funkció. Természetesen arra is van lehetőség, hogy lehalkítsuk a háttérzajt oly mértékig, hogy az élesebb hanghatások (pl. vekker, csengő, füstjelző) hallhatók maradjanak.

Bose Sleep App

A Sleepbuds II nem tartalmaz mikrofont, telefonálásra nem alkalmas. Viszont bejövő hívás esetén értesíthet, ha a felhasználó azt szeretné. Az eszköz automatikusan igazodik a mobiltelefonon beállított "Ne zavarjanak" funkció időtartamához. Másik gyakori kérés, hogy a füldugó kibocsát-e elektromágneses, vagy rádiófrekvenciás sugarakat? A rövid válasz: igen, mivel vezeték nélkül kommunikál a forráseszközzel, de a hagyományos Bluetooth fülhallgatókhoz képest sokkal kisebb mértékben. Akit zavarnak a sugárzással kapcsolatos kockázatok, azok dönthetnek úgy, hogy "telefonmentes" üzemmódba kapcsolják a készüléket, így az éjszaka folyamán az nem fog kapcsolódni a telefonhoz, jóllehet, ekkor a funkciók is korlátozva lesznek.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó tok

Saját tapasztalatok

Kölcsönkaptuk a Bose Sleepbuds II-t és több napon át kísérleteztünk vele. Eleinte kritikus fontosságú volt a megfelelő méretű fülilleszték és "háttérzaj", valamint hangerő kiválasztása. Ha e három közül valamelyik nem felelt meg szubjektív ízlésünknek, illetve anatómiai adottságainknak, akkor rövid időn belül, 1-2 óra elteltével inkább kivettük a füldugót és anélkül aludtunk tovább. Kellett néhány éjszaka, amíg kitapasztaltuk a számunkra ideális jelszintet és zajtípust. Mi eleve szerencsés módon, csendes hálószobával rendelkeztünk, ezért nem minden esetben éreztük szükségét és egyértelmű előnyét a Sleepbuds II-nek.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó

Mókás élmény volt kipróbálni a különféle hanganyagokat. Volt közöttük sivatagi homokdűnét imitáló, fehérzaj alapú finom sistergés. Némelyik az erdők nyugalmát teremtette meg. Mások az időjárás (pl. városban szitáló eső) monotonitásán alapultak. Legjobban a "Szárító" nevű hangon és annak leírásán derültünk: "Figyelje, ahogyan a ruha körbe-körbe forog a mosógépben. Mély álomba zuhan, mintha Ön is frissen mosott ruha lenne". Vicces megközelítés, de tisztában vagyunk vele (hiszen ismerőseink között is előfordul), hogy egyeseket pont az ilyen zajok (például a hajszárító búgása) nyugtatnak meg.

Bose Sleep App

Ám voltak nehezebb, stresszes napok, amikor nem a zaj, hanem a lelkiállapot gátolta meg a gyors elalvást. Ekkor jó hasznát vettük a Bose-nak, mivel annak stimuláló, morajló, zúgó, vagy gyengéd szélfújásra hasonlító hangja segített lecsendesíteni a gondolatainkat. Viszont, ha már elaludtunk, akkor zavaró volt 1-2 órával később a morajlásra ébredni. Ezért nekünk az 1-2 órás időzítő alkalmazása jelentette az arany középutat. Másik példaértékű eset volt, amikor egy siófoki apartmanban tartózkodva nem tudtunk elaludni, olyan hangosan ütközött a (valódi) szél a kinti ablaknak. Ott kifejezetten jól jött a Bose zajelfedő képessége.

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó

Záró gondolatok

Mivel mindanyian mások vagyunk és az alvásra szánt környezeteink sem egyformák, a Bose Sleepbuds II hatékonysága szubjektív. Akinek eleve jó alvókája és csendes hálószobája van (és nem horkol a párja), annak valószínűleg nincsen szüksége ilyen kiegészítőre. Egészen más a helyzet akkor, ha éjszakába nyúlóan áthallatszik a szomszéd, mások buliznak az ablak alatt, vagy odakint túl erősen fúj a szél. A horkoló alvótársakról nem is beszélve. Aki a csendben történő alváshoz szokott, annak idegen helyen (pl. szállodaszoba vagy nagyváros) minden apró kis nesz zavaró lehet.

Magyarországon még kevésbé, de a nyugati vállalati kultúrában, egyetemeken, könyvtárakban és kávézókban egyre elterjedtebb az úgynevezett power nap, vagyis energizáló szundi alkalmazása. Aki irodában dolgozik, és naponta egyszer félrevonulna egy 10-20 perces relaxációra, annak hasznos lehet a Sleepbuds II, ha a szunyókálásra kijelölt hely alapesetben túl zajos volna.

Összességében a Bose zajelfedő képessége működik, de logikusan, nem mindenkinek lesz rá szüksége. Sok tekintetben hasznos és előnyös. Ráadásul a megfelelő illesztékekkel párosítva kényelmes is. Viszont nem olcsó mulatság, ezért első lépésként talán érdemesebb a mezei füldugóval kísérletezni. Természetesen utóbbi nem veheti fel a versenyt a Bose kidolgozott ergonómiájával, stimuláló hanggyűjteményével és kreatívan kivitelezett intelligens funkcióival. Nem olyan tömegtermék, mint az Apple Airpods. Viszont a vásárlói visszajelzések, bármennyire is vegyesnek tűnnek, többségében pozitív élményekről számolnak be, ezért a Bose merész lépése sikerrel vett célba egy szűk, de valós problémával küzdő tábort.

Műszaki adatok

Rendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Bluetooth verzió: v5.0
Akkumulátor (füldugó): nikkel-metál-hidrid
Akkumulátor (töltőtok): lítium-ion
Akkumulátoros üzemidő: kb. 15-18 óra
Kábel/csatlakozó: USB-C
Tömeg (füldugó/töltő tokkal): 2,7/103 g
Ár: 99 900 Ft
Forgalmazó:

BaSys Magyarországi Kft.

+36-23-887-920

+36-23-887-921

+36-23-887-922

2045 Törökbálint, Tópark utca 9.

basys.hu/bose

Információs weboldal: www.bose.hu

Bose Sleepbuds II alvássegítő füldugó

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.