Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató teszt

Mozgásra tervezve

2019. március 12., kedd, 11:05

Jays audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Jays fülhallgató Jays sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Jays fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

Egy sportfülhallgatónál elengedhetetlen kritérium a kényelem és a stabilitás, ezek nélkül edzéseink során sok bosszúság érhet minket. Legújabb tesztalanyunk, a Jays gyártotta m-Six Wireless ezeket a követelményeket illetően nem is szerepelt rosszul.

Minimalizmus mindenekelőtt

A Jays svéd gyártó lévén hűen követi a skandináv formatervezés irányelveit, amelyek a következők: egyszerűség, letisztultság, minimalizmus. Ezek tekintetében a dizájn elé helyezi a hangminőséget és a kedvező árat. Ennek köszönhetően a meglehetősen kicsi m-Six Wireless 24 990 forintért lehet a miénk. Az áráért cserébe pedig IPX4 tanúsítványt, 5 órányi folyamatos zenehallgatást, 2 beépített mikrofont, 5.0 Bluetooth-t és nagyon könnyű in-ear, fülhorgos konstrukciót kapunk.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Aprócska méret, egyszerű dizájn

Az m-Six meglepően kicsire sikerült, ezért a súlya majdhogynem észrevétlen (13 g). A kábel szilikonborítást kapott, viszont nagyon rövid, így a füles csak akkor viselhető, ha a horgokat a fülünk köré illesztjük, mivel a vállunkon végig fektetve könnyen leeshet. A kábelen ezen kívül egy csipesz is elhelyezkedik, ezzel könnyen a számunkra kényelmes méretre igazíthatjuk. A horgok és a hangszórókamrák kemény műanyag borításúak. A hidrofób nano bevonatú réteg miatt ellenáll a pornak, izzadságnak, és a víznek is, így esőben és hóban is jól használható. A megjelenése szolid, ettől függetlenül minden részlete átgondolt.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Mi sem bizonyíthatja jobban a skandináv minimalizmust, minthogy a kezelőszerv egyetlen multifunkciós gomb formájában, a jobb oldali hangszórókamrán kapott helyet. Ugyanezen az oldalon található a töltésre szolgáló egyedi bemenet is.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A füleshez öt méretben járnak szilikongyűrűk (XXS, XS, S, M, L), így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Tesztelésre mi fekete színben kaptuk meg az m-Six-et, de megvásárolható még homok-, mohazöld-, és piszkosrózsaszín színekben is.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

Az egyszerű és könnyű szerkezet remekül megállja a helyét viselés közben, hiszen hosszútávon is nagyon kényelmes, semmilyen diszkomfort érzetet nem vált ki és nem nyom sehol. A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően pedig nincs zavaró vezeték a mellkasunk előtt, így mi is sokkal szabadabban tudtunk mozogni. A horgos kialakítás miatt a fülünk mögött kell elvezetnünk a kábelt, ezzel pedig plusz stabilitást kapunk. A futópadon, magasabb intenzitással mozogva sem tapasztaltunk különösebb elmozdulást, egyedül a hangszórókamrák csúsztak kijjebb, de ez nem volt túl zavaró. Ami viszont egy kicsit negatívum volt számunkra, az az egyedi töltőkábel, amely rendkívül rövid, ezért némi kényelmetlenséget is okozhat, és persze elhagyni sem érdemes. A töltő kábel és a bemenet mágnesesek.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Ahogy már említettük, az m-Six-en csak egy gomb van, de ettől függetlenül nemcsak be- és kikapcsolásra szolgál. Hiszen megállíthatjuk és elindíthatjuk vele a zenét, kezelhetjük vele hívásainkat, és számot is válthatunk. A hangerőt viszont csak a telefonunkkal állíthatjuk.

Jays m-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

A füles Bluetooth-on keresztül gyorsan párosodott a telefonunkkal, későbbi használatnál pedig automatikusan csatlakozott rá, ha a telefonon is engedélyezve volt a Bluetooth. Abban az esetben, ha elfelejtenénk kikapcsolni az m-Six-et, akkor egy idő után készenléti üzemmódba vált, így sokkal kevésbé merül az akkumulátora. További érdekesség még, hogy a Bluetooth erősségét jelzi az is, hogy előfordult, hogy az m-Six készenléti üzemmódban a táskánkban pihent, miközben egy vezetékes fülhallgatóval zenét hallgattunk a telefonon. A bejövő hívásnál viszont automatikusan az m-Six-re kapcsolt át a telefonunk, hiába volt abba egy másik füles bedugva.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A fülesbe két beépített mikrofon került, ezzel igyekeztek a Jays szakemberei biztosítani a hanghívások jobb minőségét. A kábel rövidsége miatt eleinte kételkedtünk abban, hogy az m-Six telefonáláshoz jól használható lesz, de szerencsére nem lett ebben igazunk. A kettős mikrofonnak köszönhetően a másik fél ténylegesen jól hallott minket, ahogy mi is őt.

Jays m-Six Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A fülhallgató zajszűrése elég jónak mondható, ezt már akkor is érzékelhetjük, amikor még nem bekapcsolt állapotban felvesszük. Zenehallgatás közben a konditeremben is jól ki tudtuk zárni vele a külvilágot, a legtöbb zaj és hang megszűnt körülöttünk, és mindez telefonálás közben is jól érzékelhető volt.

Az m-Six gyártása során a Qualcomm legújabb aptX chipjét használták, ezenkívül a kamrákban 6 mm-es, egyedi fejlesztésű hangszórók találhatók. Ennek ellenére nem várhatunk ettől a fülestől hifi minőségű hangot, ami már a Bluetooth-ból is következhet.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A R.E.M. Überilin című szám hallgatásával kezdtük a tesztelést. Az élénk hangszeres kíséret nem volt rossz, viszont a gitár és a többi hangszer nem nyújtott kimondottan természetes hangot. Az énekhang megjelenítése sem igazán tartozik erősségei közé, ezt sem tudja visszaadni élethűen a hangszerekhez hasonlóan, de mindez betudható annak, hogy a középmagas frekvenciák dinamikája összességében (saját, hifis igényeinkhez mérten) kissé lapos maradt. Kevésbé tudta a részleteket megjeleníteni, nem különültek annyira egymástól, mint a vezetékes/drágább fülhallgatók esetében. Basszusban viszont nem volt hiányérzetünk, sőt, egyesek soknak is neveznék. A mélyhangok extra erőt és határozottságot kölcsönöztek, bár néha még elviseltünk volna egy-két plusz árnyalatot. A Buena Vista Social Club - A Radiohead No Surprises-nál is érzékelhető volt, hogy a magashangok nem igazán csilingelők, inkább elkentek, magas hangerőn pedig eléggé harsánnyá válik a hangzás.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Viszont mivel nem mindenki vágyik hifi szintű hangélményre, és a legtöbb felhasználó leginkább Spotify-on hallgat zenét, ezért a potenciális tulajdonosok vélhetőleg nem a mi kritikus megközelítésünket fogják alkalmazni. Az amúgy is tömörített zenék hallgatóinak és azoknak, akik nem szeretnének sokat költeni Bluetooth fülhallgatóra, vagy akik a mindennapokban és edzéseik során szívesen néznek YouTube videókat, azoknak jó választás lehet a Jays m-Six Wireless, hiszen például egyszer sem tapasztaltunk csúszást hang és kép között.

Jays m-Six Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Záró gondolatok

A Jays m-Six Wireless-nek kétségkívül vannak erősségei és gyengeségei is. Határozott erőssége, hogy nagyon kényelmes viselni, hosszútávon sem válik diszkomfortossá, stabilan a helyén marad edzés közben, így ebben a tekintetben abszolút betölti a funkcióját, ráadásul esőben is nyugodtan használhatjuk. Sok Bluetooth fülhallgatóval ellentétben, telefonáláshoz jól használható a kettős mikrofonnak köszönhetően. Néhányan esetleg kevesellhetik az 5 órányi akkumulátor időtartamot, de ez következik a füles aprócska méretéből. Fő gyengesége a hangminőség, amely nem igazán éri el a hifi szintet, ennek ellenére jó választás lehet azoknak, akik nem szeretnének túl sokat költeni Bluetooth fülhallgatóra, és a hang helyett a praktikumra helyezik a hangsúlyt, hiszen edzőtermekben és a mindennapos ingázáshoz az fontos szempont.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.