FiiO Q1 USB DAC és fejhallgató erősítő teszt

Tömény hang egy húzásra

2015. november 6., péntek, 07:35

FiiO DAC fejhallgató fejhallgató erősítő DA konverter hordozható DAC USB DAC FiiO DAC FiiO erősítő DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO DAC teszt

A FiiO legújabb, fejhallgató erősítővel egybeépített, mobil USB DAC készülékét teszteltük, mely a sokat utazó, főleg laptop/tablet eszközt használó zenerajongók kedvence lehet.

A FiiO többnyire szem előtt tartja, hogy bármennyibe is kerülnek, legyenek szépen összeszerelt, jó minőségű anyagokból készült termékei. Ezúttal sincs másképp, a Q1 készülékháza apró, mégis mindenhol fém elemek díszítik. Egyeseknek talán egy igényesen kidolgozott flaska jut róla eszükbe, ehhez még a FiiO is hozzáfűzött egy vicces szlogent: "A shot of pure digital goodness (shot = rövidital)". Élőben viszont, szembesülve az eszköz valós méreteivel, hamar rá lehet jönni, hogy ebbe folyadék ugyan nem fér. Cserébe néhány jól összeválogatott chipnek és egy akkumulátornak adott otthont a homokfújt, fekete oldalú készülékház.

FiiO Q1 DAC és fejhallgató erősítő

A jelátalakítást Texas Instruments PCM5102 DAC végzi, kiegészülve egy erősítésre szolgáló, Maxim által gyártott MAX97220 IC-vel. A FiiO Q1 mellé 16-150 Ohm közti impedanciájú fül- ill. fejhallgatót ajánlanak, kimeneti feszültsége (32 ohmos töltéssel mérve) 190 mW.

FiiO Q1 USB DAC belső

A konverter legfeljebb 96 kHz/24 bit mintavételezési frekvenciával képes működni, ami sok esetre elég lehet (ami azt illeti, a forgalomban lévő, veszteségmentes felvételek között jelenleg ez a legelterjedtebb felbontás), viszont natív DSD támogatás nem szerepel az apróság extrái közt. A Q1 elsősorban számítógépekhez, külső hangkártyának készült, másodlagos funkciója, hogy (pl. okostelefonról vagy tabletről) érkező, analóg jelet erősítsen. Utóbbira szolgál egy kombinált 3,5 mm-es sztereó Jack aljzat, mely önmagában bemeneti és kimeneti funkciót is ellát. Így az eszközt nem csak fejhallgatóhoz, hanem meglévő hifi rendszerünkhöz vagy aktív hangfalainkhoz is csatlakoztathatjuk anélkül, hogy két helyen kéne a hangerőt állítgatnunk.

FiiO Q1 DAC és fejhallgató erősítő

A Q1 nagyon egyszerű eszköz, melynek minimalizmusa egy kis praktikummal is társul. Használat közben minden gombnyomástól magától értetődő reakciókat kapunk: a "GAIN" kapcsolótól feljebb ugrik a hangerő, a "BASS" pedig a basszusokat emeli ki, ha diszkrétebb karakterű fülesünknek extra lendületet szeretnénk kölcsönözni.

FiiO Q1 USB DAC belső

Az akkumulátor töltése is inaktívvá tehető, ami a gyártó elmondása szerint mobileszközökkel való összekötés esetén lehet hasznos. Apropó, a Q1-ben lévő, 1400 mAh kapacitású telep egy feltöltéssel kb. 30 órányi üzemidőre képes.

FiiO Q1 DAC és fejhallgató erősítő akkumlátor kapacitás

A jelszint állítására szolgáló potméter fölött fém védőkeret húzódik. Emiatt megszokást igényelt, hogy érzéssel, pontosan tudjuk állítani az eleve picike készülék hangerejét. Eleinte mindig rossz irányba mozdítottuk az ujjunkat, ami a készülék kikapcsolását eredményezte, de 1-2 nap elteltével már rutinosan, félrenyúlás nélkül tudtuk vezérelni. Összességében a Q1 nem csak szépnek, hanem jól használhatónak is bizonyult. Egyetlen gyenge pontja a mobileszközökkel való, együttes használat mikéntje. Önálló készülék lévén, leginkább csak úgy rögzíthető pl. egy telefonhoz, ha a FiiO-tól megszokott módon, egy gumiszíj segítségével összeillesztjük a Q1-et és a mobilunkat. Mellékeltek is 2 db szilikon karikát és lapot, melyeket a lejátszó és a DAC köré ill. közé illeszthettünk. A végeredményül kapott rögzítés nem a legkiforrottabb, de a kedvező árért cserébe, vállalható kompromisszum.

FiiO Q1 USB DAC tertozékaival

Hangminőség

A Q1-et analóg (iPhone 5S mobiltelefonnal és FiiO X3 2nd gen lejátszóval) és digitális (Windows 10 operációs rendszert futtató PC-vel) üzemmódban is kipróbáltuk, utóbbi esetén nem kellett külön meghajtó programot telepíteni, az eszközt azonnal felismerte és külső hangkártyaként engedélyezte a számítógép. Fejhallgatónak az általunk már jól ismert, referenciának használt Sennheiser HD 600-at hívtuk segítségül.

Marcus Miller - Hylife c. felvételét lendületesen, pörgősen és árnyaltsággal kaptuk vissza. A cintányér és a szaxofon bizonyos rezgéseiben érezni lehetett a DAC által okozott hűvös ízt. Utóbbi ellenére a produkció az első másodperctől az utolsóig élvezhető maradt, mivel nem savanyúságot, csak egy kis digitális hidegséget találtunk, ha készakarva a hangok "milyenségére" koncentráltunk. Szellősség és térmélység terén nem vitte túlzásba teendőit a Q1: kicsi súlyt adott a basszusoknak, mindent villámgyors időzítéssel megszólaltatott, de nem állt neki finomkodni. Ha úgy tetszik, ettől a DAC-tól csak az a minimális szellőség várható el, amire a fejhallgatónk egyébként is, minden körülmények között képes lenne. Inkább sebesség és dinamika terén mutatkozott meg a FiiO és a Texas Instruments szakértelme. Leszögezzük, a Q1 hangja az árához képest még így is valóságos csoda. Nagyon tetszett az a folyamatos éberség és határozottság, ami átitatta az előadást, egy basszusgitáros szólóalbumnak tényleg ilyennek kell lennie, ahogy a Q1 igyekezett kifejezni.

FiiO Q1 DAC és X3 2nd gen audio lejátszó

Ezután nem álltunk le a minőségi zenékkel. Gondoltuk, ha már adott a 24/96 mintavételezés, miért ne éljünk vele? Így Ibrahim Maalouf legújabb, Kalthoum c. albumának első számát (Introduction) indítottuk el. A zongorabillentyűk kalapálása egyszerűen fenomenális volt. Egy pillanatra még levegőt is elfelejtettünk venni, annyira intim és közeli módon szólalt meg az önmagában zenélő, billentyűs hangszer. Aztán ahogy beszállt a trombita és a dobfelszerelés, kicsit vissza kellett vennünk a hangerőből, mert enyhén fémessé, kihegyezetté váltak a magas frekvenciák. Utóbbin bizonyos mértékig segített, javított a "GAIN" kapcsoló alacsonyabb fokozatra állítása. A kisebb jelszint is bőven elégnek bizonyult, kellő hangerőt sikerült vele kihozni még a referenciaként használt (300 ohmos) HD 600-ból is. Ami azt illeti, a "GAIN" kapcsoló hosszú távon kicsit felesleges megoldásnak tűnt, maximum extrém halk jelű mobileszközöknél lehetett volna hasznát venni, de DAC módban nem volt rá szükség.

Végszó

Aki a lehető legköltséghatékonyabb megoldást keresi hogy egy mobil, felhasználóbarát USB DAC birtokosává váljon, annak érdemes a Q1-gyel kezdenie. Az árához képest tisztességes, élénk és zenei teljesítményt nyújtott, a leheletnyit túlerőltetett magas frekvenciákat (amiken egy szoftveres EQ-val bármikor finomíthatunk) és szűk pórázon tartott mélységet leszámítva a legjobban kidolgozott hang, amit 30000 Ft alatti készülékből eddig hallottunk. Hagyományos hifi vagy audiofil fejhallgatónkból jóval többet kihozhatunk egy komolyabb készüléklánccal, de a manapság menő középkategóriás fül köré fekvő, félig utcai, félig otthoni dizájn "hibridek" garantáltan meghálálják, és jótékony teljesítményjavulással viselkednek majd a FiiO Q1 bekötését követően.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.