EPOS-Sennheiser GSP 670 vezeték nélküli gamer fejhallgató teszt

2020. július 31., péntek, 07:15

Sennheiser fejhallgató headset teszt gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt Sennheiser teszt Sennheiser fejhallgató teszt Sennheiser headset teszt gamer fejhallgató teszt gamer headset teszt

Egy kicsivel több mint egy éve, 2019 márciusában számoltunk be a Sennheiser Gamer vezetékes fejhallgatóiról egy átfogó tesztben. Azóta sok minden történt a Sennheiser háza táján, például, hogy megérkezett hozzánk a GSP sorozat legnagyobb, vezetékmentes fejhallgatója a GSP 670, ami a gyártó talán utolsó Sennheiser néven forgalmazott Gamer fejhallgatója. 

Az ok ugyanis az, hogy az otthoni fejhallgatókat fejlesztő Sennheiser Electronic GmbH & Co. KG és a vállalati valamint Gaming eszközöket fejlesztő Sennheiser Communications A/S nemrég bejelentette, hogy tevékenységüket teljesen szétválasztják. 2020 folyamán az eddigi vegyesvállalat megszűnik, és míg a zenehallgatásra fejlesztett termékek továbbra is a Sennheiser Consumer üzletág részei maradnak, a vállalati megoldások és Gaming Headsetek forgalmazására EPOS néven egy független cég alakul, a hangtechnikával és hallás segítéssel foglalkozó nemzetközi Demant csoport égisze alatt. A jövőben az EPOS gyártja és értékesíti majd a Sennheiser vállalatok és gamerek számára kínált jelenlegi kommunikációs termékválasztékát (EPOS | SENNHEISER közös márkanév alatt). Mindamellett a cég EPOS márkanév alatt saját, új termékválaszték bevezetését is tervezi.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgató fejpántSennheiser GSP 670 gamer fejhallgató mikrofonSennheiser GSP 670 gamer fejhallgató mikrofonSennheiser GSP 670 gamer fejhallgató fejpárnaSennheiser GSP 670 gamer fejhallgató fejpárnaSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 gamer fejhallgatóSennheiser GSP 670 szoftverSennheiser GSP 670 szoftverSennheiser GSP 670 szoftver

Küllem

A Sennheiser GSP 670 kialakításában, mechanikai megoldásaiban és a hangszóróban tökéletesen megegyezik a vezetékes GSP 600-zal. A lényeges különbséget a vezetékmentes kapcsolat és a hozzá tartozó kezelőszervek jelentik. A legnagyobb modell is megkapta az új stílusú mechanikai kialakítást, az innovatív, speciálisan állítható fejpántot - jobb illeszkedéssel a különféle fejformákhoz - a kéttengelyű tartómechanikát.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

A fejhallgató képes a virtuális 7.1 térhangzásra, amit a Binaural Rendering Engine algoritmus segítségével állít elő. Ennek aktiválásához Windows 10 környezetbe telepített Sennheiser Gaming Suite szoftver szükséges.

Sennheiser GSP 670 szoftver

A bal oldalon elhelyezett hatalmas mikrofon stúdió minőségű hangzást ígér, így a játék mellett akár podcast rögzítésére vagy online beszélgetésre is megfelelő. A némítás az elődökhöz hasonlóan a kart felhajtva, határozott kattanással történik. A jobb oldalon két semmivel sem jelölt hangerő állító tárcsa található.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató mikrofon

A kisebbik a mikrofon, a nagyobbik a hangerő szabályozására szolgál. Utóbbi a használat során értelemszerűen nem a rendszer hangerejét állítja, csak magát a fejhallgatóét, így ez független a Windows vagy a PS4 beállításaitól. Teljesen minimumra állítva készenléti üzemmódba kapcsol, ez kissé furcsa megoldás. Szintén a jobb oldali kagylón található a programozható multifunkciós gomb a térhangzás, vagy az előre beállított hangzásprofilok aktiválásához.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

A bal kagylón a párosítás gomb mellet található a micro USB aljzat töltéshez és a vezetékes üzemmódhoz. A kényelmet a speciális memóriahabbal töltött fej- és fülpárnák garantálják, hűs érzetet biztosító bevonattal. Színe fekete és Gunmetal kombinációja. Itt semmilyen rikító, a gamer családhoz tartozást jelentő színezett betétet vagy panelt nem kapunk. Aki egyedileg akarja dekorálni fejhallgatóját, a gyártó oldalán külön vásárolhat egyedi fejpánt paneleket. A cikk írásakor csak egy e-sport panel volt választható - meglepő módon fekete színben. A nagyméretű dobozban még találunk egy 1,5 m hosszú micro USB–USB-A kábelt és egy GSA 70 jeladót.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

Használat közben

A GSP 670 üzembe helyezése egyszerű feladatnak tűnik, csak azt kell kitalálni, hogy melyik a bekapcsoló gomb, mivel felirat nincs a kezelőszervek mellett. A leírást böngészve gyorsan kiderül, hogy a jobb oldalon található nagyméretű hangerőgomb egyben a bekapcsoló is. Az életre kelt fejhallgatót a bal oldali gomb segítségével tudjuk rábírni a Bluetooth párosítási üzemmódra. A kis kontroll LED kék-piros villogása jelzi a szándékot a csatlakozáshoz. A Bluetooth-os eszközön rákeresve már könnyedén tudunk csatlakozni a GSP 670-hez. A fejhallgató alapbeállításban 2.0 sztereó üzemmódban működik az egyetlen SBC Bluetooth kodekkel. A virtuális 7.1 térhangzás aktiválásához számítógép, Windows 10 és Sennheiser Gaming Suite program szükséges.

Sennheiser GSP 670 szoftver

A Bluetooth kapcsolat stabil, szakadozást vagy jelvesztést nem tapasztaltunk. Ha PS4 konzollal akarjuk használni a GSP 670-et, lehetőség van WiFi kapcsolaton keresztül csatlakozni a konzolhoz, ehhez szükség van a csomagban található GSA 70 jeladóra. A gyártó által ígért 16 óra üzemidő reális, WiFi módban, félhangerőn használva elérhető.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

Az egyszerű kodek támogatású Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően a 20 óra üzemidő is elérhető - szintén fél hangerőn hallgatva. Számítógéphez használva a praktikus és egyben a legjobb hangminőséget és legtöbb beállítást biztosító USB kapcsolat előnyös. Hiányoltuk az USB-C-t, de a micro USB ellenére is elérhető a gyorstöltés lehetősége, így 7 perc töltéssel már akár két óra üzemidőt kapunk.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató fejpárna

Hangminőség

A megépítési minőség és a kimagasló kényelem után határozott elképzelésünk volt a várható hangminőségről. A játékok kellő dinamikával és részletességgel szólaltak meg. A virtuális térhangzás plusz élményt adott, minden irányból szólt valami, bár nem árt elfelejteni, hogy ez nem valós 7.1 hangzás, csupán virtuálisan létrehozott hangtér. A hangok iránya jól behatárolható, ténylegesen ott volt a lövész, ahonnan hallottuk. A dinamika megfelelő, jól egymásra rétegződtek a hangok, nem volt kritizálni való. A mélytartomány elsőre kevesebbnek tűnt, mint a konkurens termékeknél, de hosszabb hallgatás után hozzászokva már nem volt hiányérzetünk, mivel ez az ábrázolás jóval realisztikusabb megszólalást eredményezett, mintha eltúlzott lett volna. A csapattársak hangja jól elkülönült, remek volt a beszéd érthetőség. Sajnos ez nem mindig mondható el a mi mikrofonunkról. Számos esetben érkezett az a visszajelzés, hogy nem eléggé érthető az, amit mondunk. Mivel a beállításokból hiányzik a mikrofon kiemelés lehetősége, így néha a mondandónk beleolvadt a háttérzajba.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató fejpánt

Attól függetlenül, hogy a mikrofon nem eltávolítható, a fejhallgató tökéletesen alkalmas filmek nézésére vagy zene hallgatására is. PS4 használata közben WiFi kapcsolattal kicsivel nagyobb részletgazdagsággal szólalt meg, mint Bluetooth-szal. Játéknál remek hangminőséget és térábrázolást kaptunk. Filmnézés során néha az akciódúsabb jelenetek elbírtak volna több mélyhangot, de az összkép ennek ellenére meggyőző volt.

Zenehallgatásnál Bluetooth kapcsolaton keresztül hallgatott zenék kissé fedetten, visszafogott középtartománnyal és sziszegős magashangokkal szólaltak meg. Mindezért okolható az alapszintű SBC kodek. Elektronikus zenén mindez kevésbé érződött, nem volt annyira markáns a hiányérzet, mint akusztikus hangszeres zenénél. Játék során vezetékes módban hozta a kisebb testvér, a GSP 550 tudását és minőségét. Igaz vezetékmentes módban nincs házon belüli konkurenciája.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

Végszó

Igazán sokoldalú fejhallgatót alkotott a Sennheiser. A vezetékes és a vezeték nélküli használat sokoldalúan használható eszközzé teszi. A vezetékmentes kapcsolat előnyét elsősorban PlayStation 4 konzol használata közben élveztük. Bár bosszantó tulajdonság árnyalta az összképet, ez konkrétan a fejhallgató hangerő állítása. Teljesen minimumra tekerve készenléti állapotba kapcsol, és tapasztalatunk szerint bontja a Bluetooth kapcsolatot, amit a hangerő növelése után már nem talált meg automatikusan. Bosszantó az eléggé középszerűre sikeredett mikrofon. Félreértés ne essék, a beszéd érthetőség és a hangerő megfelelő volt, csak hiányzott a használat során a minőségi fejhallgatókra jellemző természetesség és jelenlét érzet.

Nincs könnyű dolga a Sennheisernek. Ársávjában ugyan kevés versenyzővel kell megküzdenie, viszont rengeteg gyártó kínál lényegesen kedvezőbb áron gamer fejhallgatót, így keményen meg kell küzdenie a vásárlók kegyeiért. A Sennheiser eléggé bekorlátozta a fejhallgató szoftveres környezetét, csak Windows 10 rendszerrel működik együtt és csak a külön telepített Sennheiser Gaming Suite programmal állítható be a virtuális 7.1 térhangzás. A Sennheisernél zajló változások már itt is nyomon követhetők, ha rákeresünk a Sennheiser Gaming Suite kifejezésre, az első találat az új tulajdonos, az EPOS Audio oldala, ahonnan letölthető a program. Talán ez az utolsó gamer típus, ami Sennheiser néven jelent meg. Mindezek ellenére játékhoz vagy filmnézéshez kitűnő a GSP 670. Vezetékmentes zenehallgatás csak egy opció, mivel a játék vagy mozizás során nem zavaró az alapszintű SBC kodek támogatás, de minőségi zenehallgatáshoz ez manapság már nagyon kevés.

Sennheiser GSP 670 gamer fejhallgató

Kinek ajánlott?

Elsősorban játékosoknak és Sennheiser rajongóknak. Mindazoknak, akiknek fontos a kiegyenlített hangzás, a kényelmes viselet és a vezeték nélküli kapcsolat szabadsága. Elsősorban PC és PS4 tulajdonosoknak, az egyedi hardware megkötés miatt. Azon játékosoknak, akik a játék mellett ugyanazzal fejhallgatóval akarják megoldani a mozizást és a zenehallgatást is.

Alternatívák

Ahogy zenehallgatásra készült fejhallgató annyi van, mint a tenger, igaz ez a gamer headsetek piacára is. Számos gyártó, számtalan típusa verseng a vásárlók kegyeiért. A kifejezetten számítógépes gyártók mellett a klasszikus fejhallgató specialisták is láttak lehetőséget ebben a piacban. A Sennheisernél maradva jó választás a GSP 670 alternatívaként a vezetékes GSP 550 7.1 térhangzással, vagy az azonos vázzal és hangszórókkal szerelt, szintén vezetékes GSP 600, térhangzás nélkül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.