EPOS H6PRO gamer headset teszt

2022. február 5., szombat, 20:10

EPOS fejhallgató headset teszt gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt EPOS teszt EPOS fejhallgató teszt EPOS headset teszt gamer fejhallgató teszt gamer headset teszt

Az egyszerűség és a letisztultság közeli rokonságban állnak a tökéletességgel - ha megfelelően vannak alkalmazva. Természetesen egy modern elektronikai eszköz esetében ez a kérdés többrétű, hiszen egyben kell értékelnünk a precíz mérnöki, és az előrelátó, kifinomult tervezői munka eredményét. Pontosan erre a feladatra vállalkoztunk az EPOS H6PRO gaming headsetek tesztelésével.

EPOS H6PRO gamer fejhallgatókEPOS H6PRO gamer headsetekEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset kábelEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset mikrofonEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset fülpárnaEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset kábelEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset fejpántEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset mikrofonEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset fülpárnaEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headsetEPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset

Melyiket szeressem?

Az EPOS ikerszülésének eredménye a H6PRO két verziója, egy nyitott és egy zárt kialakítású modell. A felhasználás módjától, vagy még inkább a helyszínétől, környezetétől függően élvezhetjük a nyitott kényelmét, tágabb hangterét, vagy a zárt változat hatékony passzív zajszűrését, és hajszállal erősebb rezgéseit. Profi, vagy a profivá válás útján botladozó gamerek számára az utóbbi lehet a jó választás, hiszen aki versenyekre jár, az zajos környezetben fogja használni, ezzel szemben az otthoni játékszoba-birodalmak egyeduralkodóinak jól jön, ha meghallják, amint egy Call Of Duty offenzíva közepén a postás kétszer csenget.

EPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset fülpárna

Profi tervezés

Kezdve a hangszóróházzal, érdemes megemlíteni a szokásostól kicsit eltérő helyen és szögben elhelyezett membránt, ami mögött nyilván a még sennheiseres időkben szerzett tudás és tapasztalat áll. A kagyló mérete és formája is hibátlan, nincs az az emberi fül, ami ne tudna kényelmesen elhelyezkedni benne, és ha ez megtörtént, a hangszóró pont ideális irányból és helyzetből rezonálhatja a levegő részecskéit.

EPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset

Az anyagválasztás, akárcsak a korábban tesztelt, Bluetooth kompatibilis EPOS H3 esetében, itt is high end érzetet ad, a fülpárnák vaskosak és kellően puhák, a szerkezet gerincét pedig egy a fejpánton átfutó törhetetlen acéllemez alkotja, aminek köszönhetően kedvünkre csavargathatjuk a fülest anélkül, hogy sérülés érné.

EPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset mikrofon

A mikrofon itt is egy mozdulattal levehető, ha nincs szükség kommunikációra, és egy a termékhez mellékelt kerek lappal letakarhatjuk a helyét a bal oldali hangszóróházon, ezzel csinos, hagyományos fejhallgatóvá változtatva a H6PRO-t. Az egyedüli fekete pontot érdemlő megoldás itt is hangerő szabályzó a füles jobb oldalán, ami ugyan ebben az esetben analóg működésű (szemben a H3-mal), viszont tapintása, "fogása" igen gyenge, ezzel kicsit az olcsó felé billentve az érzetet.

EPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset

Szubjektív kényelem

Maga a szerkezet icipicit szoros lehet az átlagos vagy annál nagyobb fejű felhasználóknak. A fül körüli komfort terén keveseknek lehet okuk panaszra, azonban a fejpánt tervezésénél becsúszott egy apró hiba.

EPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset fejpánt

A pánt belső részén egy önmagában jó minőségű párna húzódik végig, azonban kicsit keskenyebb, mint kéne, így lényegében a vékony külső borítás alatt szabadon hagyja a pánt szélein végigfutó merev részeket, amik hosszabb használat esetén kellemetlen nyomást helyezhetnek a fej tetejére. Sűrű haj, vagy sapka megoldhatja a problémát, de még így is jóleső érzés legalább óránként kicsit megszabadulni a tehertől.

EPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset

Természetesen ezen a téren nagyon eltérő lehet a felhasználói élmény, a tökéletesen kényelmestől a meglehetősen kényelmetlenig. Vásárlás előtt mindenképpen felpróbálandó. Érdekes tény, hogy a két változathoz mellékelt kábelek eltérő minőségűek, a nyitottéi ugyanis pont annyira merevek, hogy az akár zavaró is lehet, míg a zárt verzióhoz ideálisan lágyakat adnak, amelyek különösebb ellentartás nélkül megadják magukat a gravitációnak. Hogy ennek mi lehet az oka, rejtély, mindenesetre érdemes szem előtt tartani, mivel a H6-hoz kénytelenek vagyunk kábelt használni.

EPOS H6PRO OPEN nyitott gamer headset

Induljon a játék!

Az EPOS H6PRO család tagjai minden jelenlegi konzollal, emellett Windows PC-vel és MAC rendszerekkel is kompatibilisek. A tesztelés során a legtöbb időt a hol napfényes, hol esős, hol homokviharos Mexikóban, a Forza Horizon 5 világában töltöttük el, Xbox Series S platformon. Ideális tesztkörnyezet, hiszen a zene, környezeti, motor- és egyéb "autós" hangok reprezentációja a legmagasabb szintet képviseli ebben a játékban. A kommunikáció hibátlan volt, a mikrofon által felvett frekvencia-tartomány jól lefedte az átlagos emberi beszédhangot, zaj, torzulás nem volt tapasztalható. Egy mozdulattal némítható, vagy ha épp nem vettünk részt a közösségi élményben, szintén egy mozdulattal eltávolíthattuk, ahogy korábban említettük. A hangminőség, térérzet kielégítő volt, bár a szubjektív megítélés itt is bejátszott, például kevés volt a mélytartomány az igazán agresszív V8 hörgések (vagy egyéb játékokban bármilyen mély hangok) kellő súlyú megjelenítéséhez. Tény, hogy (főleg a nyitott modell esetében) az alacsony frekvencia-tartományban nem volt minden izom kidolgozva, de nem annyira, hogy ez zavaró hiányérzetet okozzon, legfeljebb akkor tűnt fel, ha közvetlenül valami basszuskirály füles után vettük fel a H6PRO-t.

EPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset

Játékon, filmnézésen, rádióhallgatáson stb. kívül másra, leginkább elsődleges zenehallgató szerepre finoman fogalmazva nem ez a termékcsalád a legjobb. Ha mégis szeretnénk ezen a területen is alkalmazni, egy szoftveres EQ-val vagy hangszínszabályozóval rendelkező fejhallgató-erősítő erősen ajánlott, legalábbis ha a hangerő mellett a hangminőséget is szeretnénk maximalizálni. Apropó hangerő, a zárt változat érthető okokból ezen a téren kicsit jobban teljesített, némi térhatás kárára a nyitottal szemben.

EPOS H6PRO CLOSED zárt gamer headset

Összegezve

Nem kérdés, hogy az EPOS H6PRO egy igen jól eltalált termékpáros, és ha még nincs bevált kedvencünk a gaming headset kategóriában, első lépésnek mindenképpen ajánlható. Ha nem érezzük kényelmetlennek, nem ragaszkodunk a kábelmentességhez, valamint nem várunk túl sok extrát a doboz tartalmától (ami két kábelből és két takarólemezből áll), adjunk neki egy esélyt! Csalódást nem fog okozni, ha nem várunk el tőle olyasmit, ami nem a feladata, az pedig egy éven belül kiderül, hogy megtaláltuk-e a fejünk és füleink lelki társát, vagy a friss tapasztalatainkra alapozva továbblépünk egy másik típus felé. Ugyanakkor, ha már egy boltban járunk, és éppen kábeles gamer headseteket próbálgatunk, mindenképpen érdeklődjünk, van-e készleten EPOS-Sennheiser GSP 301, ugyanis könnyen lehet, hogy nagyjából ugyanezt megkapjuk féláron, ha az utóbbit választjuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.