Denon PerL Pro aktív zajzáras TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Gyöngyök a fülben

2024. január 23., kedd, 12:35

Denon audio fülhallgató Denon fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Denon fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt Denon Bluetooth fülhallgató aktív zajzáras fülhallgató

Hifi kedvelőknek felesleges részletezni, hogy a Denon mennyire széles részt karol fel az otthoni zenhallgatásra szolgáló eszközök világából. A gyártó korábban tesztelt, prémium vezeték nélküli fülhallgatói összességében jól szerepeltek, de hiányzott belőlük a technikai különcség, ezért nem lógtak ki látványosan a mezőnyből. A szokatlan kinézetű PerL Pro személyre szabható hangzása nem reklámfogás. Egyedi módon elemzi használójának hallását. Hallottunk már ilyen ígéretet, de hatékony megvalósítást nem igazán.

Denon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgató tokDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgatóDenon PerL Pro TWS fülhallgató tartozékokDenon PerL Pro TWS fülhallgató fülillesztékekDenon PerL Pro TWS fülhallgató fülillesztékekDenon PerL Pro AppDenon PerL Pro AppDenon PerL Pro AppDenon PerL Pro App

Általános jellemzés

A vezeték nélküli fülhallgatókra sokan még ma is ferde szemmel tekintenek, mert az első generációk még túl egyértelmű visszalépést jelentettek hangminőségben. Az évek múlásával nem kevés inspirációt kaptak a gyártók, részben vásárlói visszajelzések, részben pedig az irányadó cégek (többek között Apple) elemzésével. Egyre fejlettebb TWS fülhallgatók fordultak meg a szerkesztőségben, melyek aktív zajkioltás (ANC), telekommunikációs hatékonyság és komfort tekintetében segítettek értékelni a vezeték nélküliség előnyét.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

A prémium kategóriában számos név terméke közül lehet csemegézni, a fősodort képező gyártók esetében egyre kevésbé valószínű, hogy a leendő tulajdonosnak csalódnia kelljen. A Masimo cégcsoport alá tartozó Denon új prémium fülese, a PerL Pro első ránézésre csak dizájnterméknek tűnik, mint amilyen a BUTTONS Air volt. Utóbbitól eltérően ez már tartalmaz ANC-t, telefonos alkalmazás alapú hozzáférést és egy olyan funkciót, amivel máshol még nem találkoztunk. Nevezetesen a Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT), ami különlegessé teszi. Ha nagyon leegyszerűsítve kell elmagyarázni, akkor ez olyan, mintha Dirac kalibrációt végeznénk csak nem szobában, hanem a fülünkben. Tesztalanyunknak a Dirachoz is van köze, a cég Virtuo térhatás növelő technológiája megtalálható benne.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

Használat közben

Dicséret jár a Denonnak, amiért nem spórolt kiegészítők terén. A szokásos három helyett négy pár gumis illesztéket mellékeltek, amihez még hozzátettek egy memóriahabos verziót is. Emellett két Secure-Fit Wing nevű gumitámaszt ugyancsak találtunk a dobozban, alkalmazásukkal akár kocogásra alkalmas stabilitás valósult meg.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató fülillesztékek

Fotók alapján nem tudtuk elképzelni, hogy milyen lesz a fülbevalóra emlékeztető tárgyakat használni, de a balsejtelem teljesen alaptalan volt. A füllel ténylegesen érintkező részek nem igényeltek sok helyet ugyanakkor lágy anyaguk mellőzte az éles, szögletes részleteket. Ha órákon keresztül fülben maradt, a PerL Pro akkor sem okozott feszítő, bántó érzést.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató fülillesztékek

Másik meghatározó tulajdonsága bármely TWS-nek a telefonhívások közbeni hangminőség. Tesztalanyunk nyolc mikrofonjának és az aptX Voice technológiának köszönhetően tisztán, jól érthetően fogadta mondanivalónkat. A másik felet is tökéletesen hallottuk (természetesen ez az illető eszközétől és térerejétől ugyancsak függött). Összességében a PerL Pro megkönnyítette a séta, vezetés vagy bármilyen hétköznapi teendő alatt történő telefonos/online kommunikációt, zavaró kompromisszumok nélkül. Ehhez hozzáadódott a viszonylag hosszú akkumulátoros üzemidő. A Multi Point funkció szintén gördülékenyen működött: laptop és okostelefon egyidejű csatlakoztatása esetén, ha hívás érkezett, a füles automatikusan átnyergelt a telefonra akkor is, ha közben a számítógépről zene szólt.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

A zajszűrést illetően vegyes tapasztalatokat szereztünk. Egyértelműen lejjebb szorította a körülöttünk lévő járművek morajlását, de közben enyhe nyomó érzettel is járt. Szubjektív, hogy kit és mennyire zavar e hatás, de vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni. Hozzá kell tenni, hogy a PerL Pro passzív zajszigetelő hatékonysága várakozáson felülire sikerült. Így az említett nyomást megszűntettük annyival, hogy egyszerűen szoftveresen letiltottuk az ANC funkciót.

Denon PerL Pro App

A telefonos alkalmazás főmenüjében, egy kapcsolóval azonnal össze tudtuk hasonlítani az alap és személyre szabott hangkaraktert. Az AAT különálló profilt hozott létre a jobb és bal fül számára. Mindenkinek érdemes lefuttatni az elemzést akkor is, ha jó a saját hallása. Az alapvető hangkarakter száraz és rideg, kalibráció után finomabb, árnyaltabb élményre lehet számítani. A főmenü alján lévő, IMMERSION MODE csuszkával egy zenei klubhoz hasonló atmoszféra teremtésére volt lehetőség. Utóbbi azt jelenti, hogy a basszusok erősségét és térbeli méretét tetszőlegesen tudtuk fokozni. A PerL Pro engedte, hogy manuálisan kikapcsoljuk aktív zajkioltását, amit előnyként könyveltünk el (az új Bose modellek nem tették ezt lehetővé). Másik említést érdemlő pozitívum, hogy mi határoztuk meg, hogy az érintés alapú gesztusokhoz milyen parancsok legyenek társítva.

Denon PerL Pro App

Érintéssel tudtuk előhívni a social módot, melynek lényege, hogy a környezeti hangok behallatszanak. Kalapot emelünk, amiért a Denon lehetővé tette, hogy az érintés alapú parancsokat egyénileg beállítsuk. Zenei navigáció, hívás kezelés és módválasztás esetén azt a gesztust alkalmaztuk, amit mi előre meghatároztuk. A legtöbb eddig kipróbált prémium TWS ezt nem tette lehetővé.

Denon PerL Pro App

Hangminőség

A Denon PerL Pro alaphelyzetben nem szólt kimondottan szépen. Személyre szabható hangzását a rendeltetésnek megfelelően, saját igényekre formáltuk, hogy közelebb kerüljünk az általunk ideálisnak vélt eredményhez. Ebben volt átlagon felüli partner a japán óriáscég fülese. A néhány perc alatt lezajló beállítás után olyan hangot kaptunk, amiben megfért egymás mellett az egyensúly és élvezhetőség. Más szavakkal, a szoftver valóban kitalálta, hogy mi esik jól a fülünknek. A magashangok nagyobb terhelésen sziszegős, technikai irányba mozdultak, de elsősorban olyan műsorral, amely eleve nem természetes tónusokat tartalmazott. 60% alatti terhelés mellett (ami már elegendő volt, hogy elnyomja az utcában közlekedő autók hangját) nem igazán tapasztaltunk harsány, tolakodó részleteket.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

Melody Gardot - I'm A Fool c. műve érzelmes hangulatú, vonós kísérettel, intim énekhanggal és finom gitárjátékkal. Az egyszerűbb TWS-ek csak összefolyva, túldíszített magashangokkal jelenítik meg a hegedűjátékot. Éppen ezért kellemes meglepetést jelentett a PerL Pro gondosan elválasztott, hátra irányított, széltében viszont kihúzott vonós ábrázolása. Hozzá kell tenni, hogy ezt a lefuttatott AAT beállítással és virtuális térhatás engedélyezésével sikerült elérni. A dobseprűből hiányzott az árnyaltság, de azt leszámítva a gondos hangsáv elválasztás és gazdag textúra túlmutatott azon, amit el lehet várni egy Bluetooth fülhallgatótól.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

Travis Scott - The Plan c. számát legtöbben a Tenet c. Christopher Nolan film stáblistájából ismerhetik. Az autotune eljárással szénné kozmetikázott "ének" független mezőt öltött a kemény, ridegen hullámzó digitális ütemektől. A legmélyebb basszus feszes volt, de nem túl domináns. Tetszett, hogy a Denon nem próbálta két kézzel, esztelenül szórni a mélyhangokat, inkább józan összképre törekedett, az energia és lendület megtartása mellett.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

Alternatívák

Aki alacsonyabb összegért keres viszonylag okos, alkalmazással felvértezett TWS fülhallgatót, annak a Technics EAH-AZ60 teszt elolvasása ajánlott. Nem tartalmaz személyre szabható hangot és hangminőségre optimalizált módban ajakszinkron késést produkál, de cserébe e sorok írásakor kedvezőbb összegért elcsíphető. Másik erős vetélytárs a JBL Tour Pro 2, mely ANC-ben fejlettebb, bár sportoláshoz szerintünk alkalmatlan és nem tartalmazza az AAT funkciót.

Denon PerL Pro TWS fülhallgató

Végszó

A Denon PerL Pro letisztult, kerek kinézete elsőre nem teszi egyértelművé, hogy milyen technikai fejlettség található benne. Az eddig kipróbált Bluetooth fülhallgatók közül az egyik legfejlettebb szoftveres hátteret ismertük meg általa. Emellett komfort, telefonálás és általános zenehallgatás szempontjából is magasabb szintet képvisel. Így a magasabb árért cserébe több pozitívumot is felmutat. Főleg azoknak való, akik szeretik, ha egy eszköz az átlaghoz képest részletesebb, mélyebb beállításokkal járul hozzá a személyre szabott felhasználói élményhez. Az ANC és a tok belső kialakítása nem a legtökéletesebb, de annyi frappáns részlettel kárpótol cserébe, hogy így is megérdemli a figyelmet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.