Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató teszt

Így is lehet!

2020. május 5., kedd, 09:10

Bowers Wilkins BW audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató nyakpántos fülhallgató fülhallgató teszt BW fülhallgató teszt Bowers Wilkins fülhallgató Bluetooth fülhallgató teszt nyakpátnos Bluetooth fülhallgató Bowers Wilkins Bluetooth fülhallgató

Bowers & Wilkins PI3 az egyik legjobb, sportoláshoz is alkalmas nyakpántos Bluetooth fülhallgató volt, amellyel eddig találkoztunk, ezért nem titkolt kíváncsisággal fogadtuk nagyobb testvérét, az aktív zajszűréssel kiegészített, ezáltal hosszabb utazásokhoz optimalizált B&W PI4-et.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató fülillesztékekBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató színekBowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI4 AppBowers Wilkins PI4Bowers Wilkins PI4

Utazás sportosan

A Bowers & Wilkins PI4 a nyakpántos fülhallgatók és utazásra optimalizált, ún. Travel fejhallgatók közti határt próbálja meg összemosni. Ezáltal megkapjuk az in-ear rendszerek kompaktságát az utazós fülesek kifinomultságával. Utóbbi leginkább a szolgáltatásokra értendő: a vártnál jobb komfortot, aktív zajkioltást és zajzűrős telefonos headset modult kínál a PI4, miközben Bluetooth 5.0 és aptX Adaptive profilt, illetve kodeket is támogat. Míg a B&W PI3-ban két hangszórót alkalmaztak hibrid kiosztásban, addig a nagytestvér csak egy, de szokatlanul nagy, 14 mm-es dinamikus típusúval szólaltatja meg a hangokat. Mindez kb. 100000 forintért vásárolható meg.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Küllem

Ránézésre szinte ugyanúgy néz ki a PI4, mint a PI3, néhány apró eltérés azonban hamar észrevehető. Például hangszórókamrája kerekített, valamint az ANC miatt szükségessé vált, nagyobb kapacitású akkumulátorhoz kicsit nagyobb "bütyköket" illesztettek rá. Utóbbi alatt azokat az elegáns alumínium idomokat értjük, amelyek a kábel két oldalán az elektronikát tartalmazzák. A bal oldali egységen található a be/kikapcsoló gomb és az ANC vezérlő, a másikon pedig a töltésre szolgáló USB-C aljzat és a szokásos navigációs kezelőszervek.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Továbbra is dicséretet érdemel a fülhallgató kialakítása. Egyszerű, letisztult formatervéhez kellemes anyaghasználat társul. Rugalmas kábele és nyakpántja által azt sugallja, hogy hosszú távon is bírni fogja az igénybevételt. Csomagolása védőtokot, töltő kábelt és három pár különböző méretű fülillesztéket tartalmaz. Utóbbiak mellett ugyancsak eltérő, nyúlványos stabilizáló gumik közül is lehet válogatni, amelyek segítenek a "fülbe kapaszkodni".

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A PI3 is kifejezetten kényelmes fülhallgató volt és komfortban semmivel sem rosszabb tőle a PI4 annak ellenére, hogy picivel nagyobb. Tömege szinte elhanyagolható (kb. 40 gramm), az egyedi formájú illesztékek pedig egyáltalán nem keltenek feszítő, nyomó érzetet (amennyiben használója a megfelelő méretet választja ki).

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A jobb és bal oldalakat összekötő kábel, illetve a nyakpánt külseje rugalmas szilikon, amely egyáltalán nem irritálja a bőrt. A hangszórókamrák alatti kábel szakasz az átlagosnál kicsit hosszabb, ezáltal kissé előre áll. Ha a felhasználó ül vagy áll, akkor gondtalan stabilitást kap. A gumi karoknak köszönhetően a fülillesztékek szinte sosem mozdulnak el. Háton fekve viszont a nyakpánt értelemszerűen lecsúszik a nyakról. Picivel nagyobbak és nehezebbek az akkumulátort tartalmazó bütykök, mint a PI3 esetében, ezért jobban húzzák a pántot, ha a felhasználó pl. hasprés gyakorlatokat végez, vagy oldalra dől. Sportoláshoz tehát a kisebb modell ideális.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató színek

A PI4 használhatóságát illetően csupa jót tapasztaltunk. Remek hatókört (kb. 10 méter) biztosít, egymástól gondosan elhatárolt gombjai nagyon könnyen kitapinthatók, ugyanakkor pont optimális nyomóerő kell hozzájuk. Az akkumulátoros üzemidő (kb. 12 óra) nagyjából fedi a valóságot, amennyiben a felhasználó lelkiismeretesen kikapcsolja a fülhallgatót és nem várja meg, hogy a szoftver kicsit később helyette cselekedjen.

Bowers & Wilkins PI4 App

Mint minden Bowers & Wilkins fülhallgató, a PI4 is konfigurálható a saját fejlesztésű, Headphones nevű mobil applikációból. Az ingyenesen letölthető szoftverrel a környezeti zajok beengedési szintjét variálhatjuk, továbbá a fülhallgató által tárolt kapcsolódásokat lehet elérni. Ugyanitt szoftverfrissítések is letölthetők (kb. 20 perc egy telepítési procedúra), valamint ún. "soundscapes", azaz különféle tájak hangjait lehet mintegy kikapcsolódásként hallgatni.

Bowers Wilkins PI4

A B&W legújabb fülesei digitális aktív zajszűréssel teszik halkabbá a külvilág zavaró hangjait. A PI4 ennek megfelelően, hatékony módon csillapítja azokat a mélyhangokat, amelyek a hallgatót körülveszik. Hatékonyság alatt értjük leginkább azt, hogy szinte egyáltalán nem okoz olyan kellemetlen nyomó/feszítő érzést, mint egyes ANC-s fülesek. Ráadásul nemcsak a basszusból, hanem kicsit magasabb frekvenciákból is képes lefaragni. A zajszűrés mértéke négy fokozatból (magas, alacsony, automatikus, kikapcsolt) választható. Mi szobai/irodai környezetben a kikapcsolt állapottal is elégedettek voltunk. Városi közlekedés során a high beállítás valóban sok búgást, motorzajt képes volt kiszorítani. Nehéz pontosan megfogalmazni, nekünk picit "dermedtté" vált a közérzetünk ilyenkor, ezért legtöbbet a low vagy off állást használtuk.

Telefonhívásokhoz és Skype beszélgetésekhez is kiválóan alkalmas a PI4, tömegközlekedésben értelemszerűen körülményessé válhat, de a zajszűrős mikrofonnak köszönhetően egyszer sem fordult elő, hogy távoli partnerünk a beszédünk hallhatóságára panaszkodott volna.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A 100 000 Ft körüli összegbe kerülő Bluetooth fülhallgatók között egyre gyakrabban találkozunk a vártnál jobb hangminőséggel. A PI4 is közéjük tartozik, a hangja kellemes, részletgazdag. Ráadásul annak ellenére, hogy a PI3 már magasra tette a lécet, még azt is érzékelhetően túllicitálja, tehát a nagyobb összegért nem csak ANC-t, hanem jobb hangot is kap a vásárló. De miben jobb a PI4, mint a PI3? Hétköznapi nyelven fogalmazva: lejjebb is és feljebb is megy, azaz kicsit mélyebb basszust és finomabb magas frekvenciákat is képes ábrázolni, miközben összességében nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb karaktert nyújt.

Kedvenc zeneszámaink (amelyek nem feltétlenül számítanak audiofil minőségűnek) közül több esetben is találkoztunk olyan részletekkel, amelyeket korábban a legtöbb Bluetooth fülhallgató egyszerűen figyelmen kívül hagyott. Például a George Baker Selection - Little Green Bag hangsávjait egyfajta kompresszoros feszesség veszi körül, az ének pedig enyhén visszhangos. A hangszerek dinamikája szerény, mégis nagyon megfogott módon jelennek meg. Ezt a kellemesen feszes hangulatot nagyon ügyesen közli a PI4.

Bowers Wilkins PI4

A Pink Floyd - Time c. szám elején az órák bebizonyítják, hogy a PI4 saját dinamikai árnyalása egyáltalán nem szerény. A szívdobogást és a berobbanó szintetizátort pedig gyors, elegáns és határozott basszussal képes közölni. Nem ész nélkül tolja a dobhártyába a mélyhangokat, hanem finom lépésekben. Eközben a hangszereket kissé elkülöníti egymástól, megteremti az atmoszférát és játszik a térrel. Karaktere kissé összeolvasztja a könnyed zeneiséget és az eleven vadságot. Ennek köszönhetően nemcsak az akusztikus darabok, hanem dinamikusabb, elektronikus alapokra épített számok (csak példának okáért: Worakls - Salzburg) is meglepően jól állnak neki.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Mivel mindkét fülest alkalmaztuk sporttevékenységhez, szubjektív megítélésünk szerint a B&W PI3 jobb sport fülhallgató az intenzívebb mozgásformákhoz (mivel picivel kisebb és könnyebb). A PI4 is alkalmas testmozgáshoz, de inkább csak laza kocogás/túrázás/jóga esetére ajánlott. A PI3 hangélményben talán kevésbé kifinomult (enyhén feszesebbek a basszusai és picit hegyesebbek a magas frekvenciák), cserébe 35 000 forinttal olcsóbb, tehát akinek a PI4 sok, annak a PI3 erősen megfontolandó. Első ránézése méltó vetélytárs lehetne a Sennheiser IE 80 S BT és valóban, a németek nyakpántos megoldása is hasonlóan prémium hangzást és kivitelt nyújt, ráadásul moduláris kábellel. Viszont az említett konkurens kb. 60 000 forinttal drágább! Még esetleg említhetnénk az azonos összegbe kerülő Bose QuietControl 30-at, de annak anyagminősége és stabilitása nem olyan jó, mint amit a Bowers & Wilkins PI4-től kaptunk.

Bowers & Wilkins PI4 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Bowers & Wilkins PI4 jó választás azoknak, akik nagy/domináns méretük, megjelenésük miatt ellenzik a fejhallgatókat, preferálják a vezeték nélküli Bluetooth fülhallgatókat, de a prémium minőséget kifejezetten nyakpántos kivitelben keresik. Megadja azt a pluszt, ami kb. 100 000 forintos áráért természetesen elvárható. Kényelmes, jó a hatóköre és az akkumulátor kapacitása, telefonálásra is alkalmas és kellemes, részletező, hosszan hallgatható hangot nyújt. Nem mellesleg az unalmas feketén kívül "csajosabb" színopciókban is kínálják. A legtöbb cég (pl. DALI, Denon, JBL, Sony stb.) ebben az ársávban egyelőre "csak" fül köré fekvő fejhallgatókat kínál és nem nyakpántos fülhallgatót. Nagyon úgy tűnik, hogy a PI4 kivitel, funkció és hangzás tekintetében ezen az áron egy külön (és nem mellesleg jól átgondolt) kategóriát képvisel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.