Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató teszt

Így kell ezt csinálni!

2014. március 18., kedd, 09:45

Beyerdynamic fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató Custom One Custom One Pro Beyerdynamic Custom One fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt

Régen nem létezett olyan kifejezés, hogy divatfejhallgató. Ma már mindenhol ilyenekkel találkozunk, a tarka-barka, dizájnos fülesek zenei világ ékkövei, persze hogy a hangjuk milyen, az más kérdés. A lényeg, hogy ebben a világban ritkán találunk egyszerre egyedi és jó megoldásokat. Most a Beyerdynamic tett egy próbát a Custom One Pro fejhallgatóval. És ehhez nekünk is akad egy-két szavunk!

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgató/headsetBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóBeyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

A szóban forgó név mögött, 1924-es alapításával a világ egyik legöregebb, fejhallgató készítéssel foglalkozó cége áll. Ennek ellenére a Beyerdynamicot sosem csapta meg a modern zenei műfajokba ékelődő Beats-kultusz. Ez az egész popdiktatúra, valahogy teljesen érintetlenül hagyta a német céget, pedig elképesztő technológiai háttérrel büszkélkedhetnek. Persze ha jobban belegondolunk, ez nem véletlen. Egyszerűen nem a tömeget követik, hanem saját szigorú, minőségen alapuló elveiket, a saját siker-receptjüket. De egy fejhallgató szakértőnek lépnie kell, ha a felhasználói világ hordozható, csinos, utcai fejhallgatóra vágyik! A Beyerdynamic lépett is? csak nem előre, hanem számukra is bizonytalan irányba.

Ennek a félszeg lépésnek mi is fültanúi lehettünk, amikor két éve leteszteltük a Beyerdynamic T50p fejhallgatót. Minket nem győzött meg egyértelműen. Remekül összerakták, a Tesla-technológia is ígéretesnek tűnt, de a gyakorlati, negatív tapasztalatok eltántorítottak, hogy megnyerő termékként beszéljünk róla. Mai tesztünk szereplője, a Custom One Pro már ránézésre is teljesen más. Nem egy kísérleti nyúl spéci technológiákkal, hanem a jó öreg Beyerdynamic ismertetőjegyek keveréke, mobil köntösbe zárva. Ha megnézzük a képeket, látható, hogy ez a köntös igencsak feszül...

Custom, de mitől?

A fenti kérdés megválaszolásához nem elég egyszer ránéznünk a termékre. Először is a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kecsesnek. Molett külseje bármelyik hagyományos Beyerdynamic fejhallgatóval felvehetné a versenyt, sőt, a kabinet mélysége a megszokottnál is nagyobbnak tűnik. A párnák anyaga furcsa, a diszkrét fekete kivitel pedig nem éppen egyéniségről árulkodik. A ?Custom? megnevezés egyből értelmet nyer, ha eláruljuk: a Custom One Pro moduláris, személyre szabható külsővel rendelkezik. A párnákat lecserélhetjük másik színűre, a fejpánt külső lemeze ugyancsak variálható, és a lemezt tartó keretet is cserélhetjük.

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

A gyártó honlapján komplett kollekció tárul elénk különféle színű és mintázatú idomokkal, melyekkel egyedivé tehetjük a Custom One Prót. Kreatív beállítottságúak akár házilag is elkészíthetik a magunk ?Custom? lemezeit. De ez még nem minden!

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

Komfort

A nagy méret nem feltétlen hátrány; cserébe jó nagy, hallószerv köré fekvő párnákat kapunk. Még a nagy fülűek sem panaszkodhatnak, a Custom One Pro tekintélyes mélysége és átmérője láttán. Először szkeptikusak voltunk a párnák bevonata miatt. Frissen kicsomagolva olyan benyomást keltenek, mintha olcsó műanyag kárpit fénylene rajtuk. Ez csupán látszat, a varrat menti redők miatt. Valójában mikor fejünkre vesszük, a Custom One Pro nagyon kényelmes. A műanyagos kinézetű párnaborítás mikor bőrünket érinti, természetesnek hat, kimondottan kellemes érzést ad.

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

Szobahőmérsékleten egyórás viselés után is alig izzasztja a fejbőrt, persze a nyári hőségben ez néhány percre redukálódik. Nem tudni, hogy pontosan milyen szivacs rejlik a felszín alatt, de a zajszigetelés is nagyon jó. Ezt főleg akkor éreztük, ha felpattantunk a zajszűréstesztek legjobb helyszínéül szolgáló hármas metróra. A szerelvény kellemetlen csörömpölését ártalmatlan susogássá zsugorítja a Custom One Pro. Nem taszít ki mindent, de nagyon sok zavaró hang a fejhallgatón kívül marad. Az utcán járva, a körülöttünk brummogó gépjárművek hangja teljesen elfogadható mértékű morajjá csökkent, anélkül, hogy a hallgatott zene dinamikája romlott volna. Irodai vagy otthoni felhasználók jobb ha tisztában vannak vele, hogy tesztalanyunk az emberi hangokat is jócskán kiiktatja. Ez a tulajdonság kész áldás, ha mások is hangoskodnak rajtunk kívül. Szakmai oldalról megközelítve, a Custom One Pro kültéri hangrögzítéshez is remekül beválhat, mint monitor fejhallgató. A fejpárna mivel nagy és széles, jól eloszlik rajta a készülék amúgy is csekély, 290 grammos tömege. A kabinetekhez illeszkedő, Y alakú szárbetéteket valódi fémből készítették, szélük nincsen rendesen lekerekítve, ez is hozzáad a termék markáns profiljához. A megfelelő méret beállításához határozott, erős mozdulattal kell kihúznunk a szárakat, hosszú távon érdemes mindig a fejünkhöz illeszkedő beállításnál maradni. Ugyancsak javasolt egy masszív védőtok beszerzése. Ugyan a németek ezt a fülest is remekül összeszerelték és sok mindent kibír, de jobb, ha használaton kívül, biztos helyen tartjuk.

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

A legjobb extra

Fejhallgatóknál megszokhattuk, hogy egyes márkák (pl. Beats vagy Soul) inkább modern digitális zenére lettek hangolva, míg az otthoni hifi fejhallgatók (pl. Sennheiser HD 600 vagy AKG Q 701) akusztikus, élő hangszeres műfajoknál villogtatják meg tudásukat. A Custom One Pro karaktere négy, általunk állítható fokozatból tevődik össze. Tehát négyfajta megszólalásmódot kapunk egy fejhallgatóból, anélkül, hogy a forráseszköz hangszínszabályzójához nyúlnánk. A Custom One Pro kapcsolójával csak a basszusok változnak, legalábbis papírforma szerint. Tapasztalatunk azt mutatta, hogy legalsó (azaz legmélyebb) álláson már a középtartomány is érezhetően mélyült, ergo a realisztikus felvételek itt elvesztették élethűségüket. A másik végletnél (legkevesebb basszus fokozat) pedig a dinamikus műfajok izgalma szűnt meg, minden zene ?kilaposodott?, ez szimfonikus zenékhez sem feltétlenül hasznos megoldás. A két középső fokozat viszont nagyon tetszetős eredményt produkált. A ?Vibrant Bass? beállítás sok zenéhez megadta azt a szükséges pluszt, amit sokan hiányolnak a natúr karakterű hifi fülesekből. Ráadásul ezzel, az extra basszusmennyiséggel együtt is gyönyörűen, egységesen élvezhettük a zenét. A ?Linear? módot szimfonikus zenekarok hallgatásánál, vagy filmnézésnél javasoljuk elsősorban. Tesztalanyunk itt viselkedett a legtermészetesebben, egy olyan világba kóstolhatunk bele, amit az élvonalbeli Beyerdynamic hifi fülesek is biztosítanak.

Hangminőség

A termék impedanciája mindössze 16 Ohm, vagyis a legtöbb mobileszköz elég jól meghajtja. Éppen ezért a tesztek nagy részét egy iPhone 3GS-sel végeztük. Alkalomadtán fejhallgató erősítővel is (Pro-Ject Head Box S USB) próbálkoztunk, a különbség érezhető volt, de nem égrengető mértékben. Két héten keresztül teszteltük a Custom One Prót utcákon, buszon, metrón, villamoson és otthoni, csendes környezetben is. A ?Vibrant Bass? beállítás nagyon hasznosnak bizonyult, ha az erős külvilági zajok visszafogták a zene dinamikáját. Aztán csendes szobában ülve ugyanaz az üzemmód, ugyanannál a Chick Corea felvételnél már soknak tűnt. Ekkor csak visszapattintottuk a kapcsolót ?Linear? állásba, és megoldódott a gond.

Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgató

A hangzásvilág dicséretet érdemel. A Custom One Pro hangja csordulásig teli van élettel, lendülettel és tisztasággal, remekül eltalált középutat képez a high-end fejhallgatók és az utcai fülesek közt. A legjobb, hogy bizonyos műfajoknál kedvünk szerint fokozhatjuk a basszusokat, az előbb leírt módon. A magas frekvenciák precízek, árnyaltak, még gyengébb minőségű MP3 fájlokban is hallottunk olyan részleteket, melyek korábban egyáltalán nem jelentek meg. És közben nem a formátum gyenge minőségén sopánkodtunk. A középső hangtartomány nem száraz, hanem mozgalmas, kiválóan egybeolvad a basszusokkal mindegyik üzemmódban. Egyedül a zárt kialakítás okoz egy jellegzetesen szűk hangszínpadot, de cserébe a szórakoztató, megunhatatlan megszólalásmód kárpótol.

Végítélet

A Beyerdynamic ügyes munkát végzett. Igaz, elég testes, nincsen lelakkozva, és nem összecsukható, de ez a fejhallgató úgy tökéletes, ahogy van. Egyszerűen azért, mert a maga kategóriájában a legjobbak közé sikerül beférkőznie. Számos meggyőző  tulajdonsága mellett hab a tortán, hogy némileg képes olyanná alakulni, amilyennek birokosa szeretné. Egy igazi mindenes. Öröm volt tesztelni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.