AKG Y50 mobil fejhallgató teszt

2015. július 9., csütörtök, 08:10

AKG audio fejhallgató mobil fejhallgató AKG fejhallgató fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt AKG fejhallgató teszt

A hifisták és zenészek világában elismert AKG már jó ideje nem frissítette megfizethető, utcai használatra szánt fejhallgatóit. Most vége a csendnek, és egy vadonatúj típust ismerhettünk meg az Y50 személyében.

AKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgató dobozAKG Y50 mobil fejhallgató táskaAKG Y50 mobil fejhallgatókAKG Y50 mobil fejhallgatókAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgató dobozAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgatóAKG Y50 mobil fejhallgató

Küllem

Az AKG Y50 a hazánkban is nagyon népszerű, K 518/K 619 fejhallgatók utódja. Utóbbiakat sokan kedvelték azok, akik megfizethető, az átlagnál strapabíróbb, ugyanakkor trendibb külsejű fülesre vágytak. A színekkel való minimális játék és az ütős hang tette ismertté ezeket a modelleket, melyeknek leszármazottja, az Y 50, az AKG válaszának is tekinthető a manapság domináns, utcára optimalizált divatfülesek uralmára. Így aztán az Y50 nem csak kicsit színes, hanem nagyon: a hangszórókamrákat fedő, 70 mm átmérőjű külső alumínium lemezeket élénk színnel fújták le. A kerek, enyhén kidomboruló idom szélei trendi módon, krómos csillogással teszik még egy picit dekoratívabbá a terméket, emellett nehéz nem észrevenni a jókora AKG emblémát. Nálunk az élénkpiros verzió vendégeskedett, de kék, sárga és fekete változatok is kaphatóak.

AKG Y50 mobil fejhallgatók

Az Y50 egy zárt rendszerű, dinamikus fejhallgató, melynek belsejében 40 mm-es hangszórók találhatóak. A színvariációk függvényében, a fejpánt külsején húzódó lemez, és a csuklós idom is tartalmaz díszítéseket. A belső oldalon lévő alkatrészek többnyire műanyagból készültek, a párnák anyaga műbőr. Hordozható kialakításának megfelelően, már meg sem lepődtünk, hogy moduláris kábellel érkezett az Y50. A vezeték végein a belépő/középkategóriához mérten műanyag burkolat található, a hárompólusú Jack csatlakozófejek viszont aranyozottak. Mikrofonos headset modult is tartalmaz a zsinór, tehát telefonáláshoz is kiválóan alkalmas az Y50, hangerőszabályzó gombok nincsenek, tehát a jelerősséget csak a forráseszközön tudjuk állítani.

AKG Y50 mobil fejhallgató

Használat közben

Az Y 50 komfortja alapvetően jónak mondható, ugyanakkor szemüveget viselőknél vagy kicsit elálló fülű felhasználóknál előfordulhat, hogy 45-60 perc után kényelmetlenné válik. Ilyenkor célszerű pár perces pihenőt tartani, ettől függetlenül az Y50 nem repülőutak vagy távolsági járatok főszereplője, sokkal inkább azoknak tudjuk ajánlani, akik a munkahelyükre vagy iskolába igyekezve szeretnének zenét hallgatni. A jó zajszűrésnek és a kábelre integrált mikrofonnak köszönhetően irodai környezetben, Skype beszélgetésekhez is alkalmas lehet a fejhallgató. Viszonylag vastag párnái egész jól elszigetelik a külvilág hangjait, ezért pl. az M3-as metrón ülve is lehet vele zenét hallgatni anélkül, hogy csutkára felnyomnánk a hangerőt.

AKG Y50 mobil fejhallgató

Az Y50 összecsukható, kamráit behajtva akár egy kabát zsebében vagy övtáskában is elfér. Hogy használaton kívül ne karistoljuk össze a külső lemezeken lévő fényes réteget, célszerű használni a mellékelt tároló zsákocskát. A műbőr párnák, nyári hónapokban hajlamosak picit melegíteni, izzasztani a fület, de a legtöbb, még prémium kategóriás fejhallgató is ezt teszi, ha a tűző napon tartózkodunk. Tesztalanyunk kivitele, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége a kategóriához mérten jónak számít: a mechanika nem kotyogott, nem recsegett, és a lötyögő, mellkasunkhoz verődő kábel hangját nem hallottunk zenehallgatás közben. A fejpánt oldalsó részein, számozásokat láthatunk, ez praktikus megoldás, mivel így a sok méretbeli fokozat (összesen 12) mellett is szimmetrikusra állítható a fejhallgató fekvése.

AKG Y50 mobil fejhallgató

Hangminőség

Az Y50-et rendeltetésének megfelelően, legtöbbet okostelefonnal hajtottuk (iPhone 4S), de próbaképpen kipróbáltuk FiiO X3 mobil hifi lejátszóra és egy Cambridge Audio DacMagic XS USB DAC-ra kötve is. Alapos bejáratás után, otthoni és utcai környezetben is ki tudtuk próbálni, utólag is köszönettel tartozunk az Extreme Audionak, amiért elegendő időt biztosítottak számunkra a füles megismeréséhez.

Az AKG úgy nyilatkozott az Y50-ről, mint az ő Signature Sound hangzásukat hibátlanul magában hordozó eszközről. Kijelentésüket némiképp átfogalmazva: a termék érezhetően, szakértők általi finomhangolással rendelkezik - de az AKG közkedvelt, zászlóshajó modelljeinek higgadt pontosságától gyökeresen különböző, jóval dúsítottabb élményt nyújt. Az általunk referenciának vélt, semleges hangzáshoz képest gazdagítottabb, töményebb és lendületesebb karaktert nyújtott az Y50, de ettől még tény, hogy az árkategóriájához mérten (kb. 27000 Ft) igazi ínyencfalat.

AKG Y50 mobil fejhallgató

A zárt kivitelből és a hangszórók közelségéből fakadóan a sztereó hangszínpad meglehetősen szűk. Ezért a legtöbb részlet kitölti a fejünkben érzékelt teret, vizuális hasonlattal élve olyan, mintha makró objektívvel fotóznánk - de közben szerencsére a fontos motívumok fókuszban, élesen maradnak. Aki szeret bármilyen elektromos gitárral és basszussal tarkított zenét, az hamar rajongani fog az Y50 hangjáért: nem kell keresni a mélyhangokat és a lendületes közepeket, bivalyerősen és határozottan jönnek, maguktól. Tetszett, hogy az alsó frekvenciák domináns jellege ellenére a tervezők még éppen kordában tudták tartani az átfedéseket, így a morajló, dobbanó effektusok nem nyomták el, nem piszkolták össze a magasabb frekvenciákat.

Az Y 50-et hallgatni olyan, mint egy magas fordulatszámon rakoncátlankodó sportkocsit vezetni a belvárosban. Nem akartuk feltétlenül feljebb állítani a hangerőt, mégis minden pillanatban érezhettük a fejhallgatóban tolongó erőtartalékokat. A basszusok nagyon erősek és határozottak voltak valamennyi műfaj esetében, így finom hangszeres zenéknél kicsivel többet is kaptunk a kelleténél. Viszont mindvégig érezhető volt egyfajta élénkség, mozgékonyság a részletekben, amitől a zenék nem vettek fel tompa vagy unalmas jelleget. Magas frekvenciái árulták el, hogy az Y 50-et nem rapsztárok, sem konzervatív "zenehívők", hanem jó hallású szakemberek tervezték: a cintányérok, sercegő, sziszegő effektusok kellő adagolással jelentek meg, sem túl életlenül, sem túl fárasztóan. A 10 kHz fölötti, gondosan kimért szekcióhoz társított izgága közepek és kissé túlfűtött mélyek egy érdekes, de nagyon szerethető hangzást eredményeztek. Tömegközlekedésben és otthon ülve is alapvetően jó érzés volt hallgatni az Y50-et, nagy hangerőn kicsit koffeines, tolongó jelleget öltött, de az agresszív műfajok kedvelői pont ezért fogják imádni. Nagyon különös ötvözete a hifis részletező képességre és bivalyerős dinamikára törekvő fejhallgatóknak.

AKG Y50 mobil fejhallgató

Az angol Muse együttes nemrég kiadott, Drones c. albuma kiváló anyagnak bizonyult tesztalanyunk számára. Akár a hangszerek sajátosságait, akár a végeredményt vettük figyelembe, minden kis apróság (digitálisan feltuningolt gitárjáték, sziklaszilárd és kissé érces basszussal, tarka és örvénylő magashangokkal) kellő drámaisággal és izgalommal rajzolódott ki a fejünkben. Akik az ilyen jellegű zenét szívesen hallgatják, azok könnyen az Y50 csodálójává fognak válni.

A papíron közölt, 32 Ohm impedancia, 115 dB érzékenység és 100 mW maximális terhelhetőség reálisnak bizonyult, magyarán az Y 50 egy jó minőségű okostelefonnal is kivillantja a foga fehérjét. Egyesek fejében felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes-e USB DAC-ot vagy diszkrét fejhallgató erősítőt szerezni később ehhez a füleshez... ahogy korábban már sok fülesnél, most is kijelenthetjük, hogy bizonyos kategóriáig a válasz "igen". Az iPhone is egész markáns és tiszta hajtásra volt képes, de pl. egy FiiO X1 vagy egy DacMagic XS segített kicsit határozottabban kirajzolni a magas frekvenciákat, és kicsit nyersebben, határozottabban megtámogatni a basszusokat. Aki főleg MP3-at hallgat, annak nem érdemes kiegészítő elektronika beszerzésén fáradoznia, viszont aki komolyabb veszteségmentes zenei gyűjteménnyel rendelkezik, hallani fogja a különbséget, az alapvetően díszített karakter ellenére.

Végszó

Aki még soha nem hallgatott 10 000 Ft-nál drágább fejhallgatót, annak határozottan javasoljuk, hogy ha találkozik egy Y50-nel, akkor rögvest hallgassa meg, mert ezzel a fejhallgatóval fél perc is elég, hogy megértsük, milyen a részleteket felfedő, kontrollált hangzás. Az Y50 karakterét úgy szabályozták be, hogy legyen benne izgalom és erő, így nem kérdés, hogy a fiatalabb, gyakran utazó korosztálynak ajánlható. Ha figyelembe vesszük, hogy ezt a hangot, kevésbé extravagáns külső mellett, de pl. az ultra-népszerű Solo2 árának feléért megkapjuk, akkor nem kérdés, az AKG Y50 mobil fejhallgató ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.