Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer teszt

2015. november 26., csütörtök, 21:50

Yamaha Restio audio hangfal hangszóró hangrendszer multiroom falióra konyha rádió multiroom hangfal multiroom hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt MusicCast teszt Yamaha hangrendszer teszt Yamaha hangfal teszt

Kávét nem főz és konnektorra is szüksége van, de a MusicCastnak köszönhetően szinte bármilyen funkcióját elérhetjük vezeték nélkül, mobileszközünkről is a Yamaha extra lapos, falra akasztható, dizájnos hangsugárzójának. Az elegáns otthonok futurisztikus kiegészítőjét volt szerencsénk tesztelni, most pedig lássuk, mit tud?

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszerYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer távvezérlőYamaha MusicCast vezérlésYamaha MusicCastYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast multiroomYamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

A háttérhangrendszer háttértörténete

Tesztalanyunk némileg mellékvágányt jelent a honlapunk hasábjain legtöbbet szereplő AV-berendezésekhez képest. Részben azért, mert nem mobil hangrendszer, és részben azért, mert passzív hangfal sem. Több kategória összeolvasztásával jöhetett létre a Yamaha ISX-80, mely egyesíti az átlagosnál jobb teljesítményű, egydobozos rádiók, a Bluetooth hangrendszerek és a multiroom eszközök adottságait.

Amit kapunk a kb. 150 000 forintért, azt valahol belül, mélyen az ébresztőórás rádiók világa ihlette. Természetesen az ISX-80, vagy fantázianevén Restio ennél jóval többről szól. Egyrészről az előlapját takaró, masszív takarólemez alatt nem egy vagy kettő, hanem négy hangszóró rejtőzik. Utóbbiakból 2 db 3 cm-es dóm és további 2 db 8 cm átmérőjű membrán gondoskodik a hangkeltésről, a rendszer legfeljebb 30 W összteljesítményt képes kifejteni. Ebből már sejthető, hogy az eszközből nem akartak mindenáron kicsikarni a méreteit felülmúló erőket. Mindazonáltal a dizájnnal kapcsolatos törekvések kézzelfoghatóak.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

A Restio külleme nem túl eredeti, viszont pont a diszkréten elegáns, rombuszmintázatos ráccsal fedett, szögletes arculata teheti meghatározó elemmé egy ízléses otthonban. Megjelenése nem a retró hifik faborításos nosztalgiáját, és nem is az elvetemült "tarka" hangfalak fiatalosságát kommunikálja. Ami azt illeti, az "otthonöltöztető" jelleghez viszonylag kevés színopciót kapunk: fekete, fehér/ezüst vagy lila árnyalatok közül kell választani.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

Az ISX-80 egyszerűen csak szépen eláll önmagában, mint egy, a megszokottnál nagyobbra sikerült, kissé kubista digitális falióra. Persze a 3,3 kg-os, elsőre meggyőzően masszív tömeg láttán már sejthetjük, hogy egyáltalán nem levegőt keringtetnek a mindössze 6,5 cm mély készülék gyomrában. Odabent bizony számos okosság rejtőzik.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

A valódi extra

A Yamaha ISX-80 fő vonzerejét a Yamaha MusicCast szolgáltatás megléte határozza meg. Innen kezdve még örülhetünk is annak, hogy a Restio szinte eltűntethető a falra akasztva. Azért, mert az előbb említett extrának köszönhetően nem csak egy önmagában zenélő hangfalat, hanem egy (akár egész otthonunkat betöltő) többszobás hangrendszer építésre alkalmas komponenst kapunk. A multiroom képességeiről, előnyeiről és tudnivalóiról minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk egy korábbi cikkünkben.

Dióhéjban mégis csak ki kell térnünk a MusicCast-ra, hiszen ez a "fícsör" rengeteg plusz lehetőséget hozzáad a Restio-hoz. Például online zenei szolgáltatókat, internetrádiót, és AirPlay-t is kapunk. A hangerő kezeléséhez nem kell feltétlenül a mellékelt ósdi, infravörös távvezérlőt használni, hiszen a vezérlő szoftver WiFi alapú. Tehát adott esetben otthonunk szinte bármely pontjáról, okostelefon vagy tablet segítségével is vígan vezérelhetjük az ISX-80-at. És az igazi hab a tortán, hogy bármilyen (!) MusicCast-kompatibilis Yamaha eszközzel párosítható, így ugyanazon szoftveren belül megvalósul a többzónás vezérlés lehetősége.

Yamaha MusicCast App

Beüzemelés, használat

A Restio kétféleképpen használható, polcon/médiabútoron, vagy a falra akasztva. Mi előbbi felállásban próbáltuk ki, ehhez használtuk a mellékelt alumínium támasz-rudacskát. Jól tapadó gumitalpakat is csomagoltak az eszközhöz, amiket ugyancsak célszerű felragasztani az aljára, máskülönben össze-vissza csúszkálhat és kophat a külső keret.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

Bizonyára sokan lesznek, akik falra akasztva szeretnék használni az ISX-80-at. Tessék csak bátran, azonban ne feledkezzenek meg a külső tápegységről! Bizony, sajnos a fél téglányi fekete dobozka elhelyezését, jobban mondva elrejtését nekünk kell megoldani, ami egy már kiépített, letisztult és a Restio-hoz hasonlóan modern környezetben nem mindig lesz zökkenőmentes.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

Az ISX-80-at háromféleképpen tudtuk vezérelni, a tetejére integrált gombokkal, a mellékelt infravörös távvezérlővel, és a MusicCast applikációval. Értelemszerűen az utolsó opció nyújtotta a legnagyobb kényelmet, de végső soron mindhárom lehetőséget igényeltük és örömmel alkalmaztuk, más és más okokból.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer távvezérlő

Az előlap közepébe ágyazott, tükröződő felület ízlésesen megvilágítva mutatja nekünk az időt készenléti állapotban is. Utóbbi esetén a Restio mindössze 3 wattot fogyaszt (kikapcsolt órával 0,5 wattot), de nagy terhelés alatt sem lépi túl a 20 W-ot.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

Hangminőség

Mivel hangrendszerről értekezünk, pár szót a teljesítményéről is kell ejtenünk. Gyakorlott fülűeknek sokat elárulunk már azzal is, hogy kijelentjük: az ISX-80 épp úgy szól, ahogyan kinéz. Hangerő tekintetében egészen komoly szintig képes elmerészkedni. Voltaképpen egy modern, egybenyitott amerikai konyhás nappalit önmagában is be tud szólni úgy, hogy tizenöt méterről is tisztán halljuk a hangját - amennyiben a hangszórók szórásában tartózkodunk. Az egyenes előlapi lemez és az egymáshoz közel helyezett membránok okából viszonylag szűk az a "csatorna", amelyben a legnagyobb tisztaságot fejti ki az ISX-80. Ha ebből a láthatatlan sávból kilépünk, a hangerő és a testesség megmarad, csak kicsit kevesebb részletet fogunk kapni. Hozzátesszük, hogy az ilyen kompakt "falirendszerek" esetében ez teljesen normális. Ettől még nem cáfoljuk meg a tényt, hogy tudásához, árához, valamint fizikai méreteihez mérten, tesztalanyunk nem okozott csalódást.

Yamaha ISX-80 Restio vezeték nélküli hangrendszer

No de milyen is a hangja, picivel bővebben kifejtve? Basszusok terén azt kapjuk, amit egy kb. 5 cm mélységű, 30x30-as testből elvárható. Középső frekvenciái kissé tömöttek és puhák, magas frekvenciáira ugyancsak leginkább a "simogató" jelző illene. Tíz évvel ezelőtt még nem vártunk volna el dinamikát, basszusokat és egyáltalán ütősséget egy ekkorka doboztól. Mostanra viszont természetesnek vettük, hogy az ISX-80 háza valósággal vibrálni kezdett, amikor 50-es jelszint fölé merészkedtünk. Utólag jöttünk rá a csúszásgátló fontosságára, nélküle nagy eséllyel vándorútra indult volna a polcon. Kicsit keményen és töményen fejezte ki magát az ISX-80, de semmi esetre sem tűnt unalmasnak vagy fedettnek. A csilingelő, finomkodó árnyalatok és hangyányi részletek tekintetében nem tudunk nyilatkozni, mert azok leközlésére egyszerűen nem vette a fáradtságot a Restio, egyszerűen csak jó nagyot akart szólni. Az internetrádió állomások és a telefonunkon tárolt zenefájlok lejátszása közben teljesen egyértelművé vált, hogy az ISX-80 egy frappánsan kivitelezett háttérzenei eszköz. Arra kiváló lehet, hogy amíg a konyhában összeütjük a vacsorát, vagy reggel készülődünk, beszólja a rendelkezésére álló teret. Önmagában semmilyen értelemben nem éri utol a hagyományos hifi rendszereket, de ez egyáltalán nem tűnt bajnak - a MusicCast miatt. Onnantól kezdve, hogy az ISX-80 beilleszthető az otthoni zónáink egyikének, a rajta kívül üzemelő egységek szépen meg tudják őt támogatni úgy, hogy végső soron az lakásunkat ténylegesen átjárja a zene. Tehát önmagában karcsú, de multiroom-ra kifejezetten ajánlott - ha úgy tetszik, az "egységben az erő" elv megtestesítője.

Végszó

Néhány évvel ezelőtt, az berlini IFA kiállításon volt szerencsénk látni az ISX-80 elődjét, ha úgy tetszik, az első Restio-t. Akkor még feleslegesnek éreztük, hogy egy újabb eszközt csöppentsenek az amúgy is túlcsorduló kínálatba. Nincs már szükség beépített CD-játszóra, USB portra és iOS dokkolásra, főleg akkor, ha olyan szoftveres háttér áll rendelkezésünkre, mint az online lehetőségekkel és multiroom építési opcióval felturbózott MusicCast. Az ISX-80 többszobás rendszerbe való integrálhatósága az átlagfelhasználók számára sok előnyt jelent. Ne úgy gondoljunk rá, mint hifi komponensre, hanem mint az egykori konyhai rádiók minden szempontból hipermodern, sokoldalúbb verziójára, és akkor máris több fantáziát fogunk látni ebben a keretbe foglalt hangfalacskában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.