VIABLUE kábel teszt

2022. január 11., kedd, 19:10

VIABLUE kábel tápkábel hangfalkábel audio kábel hifi kábel RCA kábel XLR kábel Ethernet kábel kábel teszt VIABLUE teszt VIABLUE kábel teszt

Nem csak Kínából áll a világ, Európa igyekszik nem lemaradni a versenyben. A VIABLUE cég nem ismeretlen a hifisták körében, főleg kábeleivel és rezgéscsillapító eszközeivel jeleskedik. Ezekkel igyekszik szembeszállni a kínai dömpinggel és megmutatni, az öreg kontinens sem marad le hangminőségben a keleti sárkánnyal szemben. Jelen tesztünk tárgya most egy rakat VIABLUE kábel, négy darab analóg (XLR, RCA, hangfal és táp) és egy darab digitális Ethernet.

VIABLUE kábelekVIABLUE kábel tesztVIABLUE analóg interkonnekt kábelekVIABLUE NF-S1 XLR kábelVIABLUE NF-S1 XLR kábelVIABLUE kábelekVIABLUE kábelekVIABLUE SC-4 hangfalkábelVIABLUE SC-4 hangfalkábelVIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábelVIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábelVIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábel csatlakozóVIABLUE kábelekVIABLUE kábel köpenyVIABLUE X-25 Silver Power tápkábelVIABLUE X-25 Silver Power tápkábelVIABLUE X-25 Silver Power tápkábelVIABLUE X-25 Silver Power tápkábel

A VIABLUE kábeleket Németországban készítik kézzel és szigorú minőség ellenőrzés után kerülnek a forgalmazókhoz, itt valóban azt kapjuk a pénzünkért, amit szerettünk volna, nem zsákbamacskát, mint egyes netes piactereken.

Ez a sorozat a "belépő széria" ami meghatározás nem igazán tükrözi a valóságot, mert igen magas minőséget képvisel, máshol a csúcskategória készül ilyen gondossággal és felépítéssel.

Kinézet és belsőségek a gyártó szerint

A kinézetet gyorsan letudhatjuk, pazar.

Műszaki beállítottságú olvasóink között biztosan van olyan, aki órákig el tud gyönyörködni mondjuk egy erősítő, vagy egy DAC belsejében, ha az úgy van megépítve, ahogyan azt kell.

A VIABLUE kábelekre pontosan ez érvényes.

Már a kézbevételkor feltűnik mennyire masszív a kialakítás, ami még pont nem megy használhatóság rovására, nem kell két ember a meghajlításához, még megfelelően hajlékony a hifi állvány mögötti elvezetéshez.

VIABLUE kábel köpeny

A kígyóbőr mintázatú kábelharisnya és a sárga/fekete színkombináció remekül eltalált, harmonikusan idomul a barnás színű kábel borítóhoz.

A kábelek végén a fekete ferritgyűrű még elegánsabbá teszi a kinézetet, egy rossz szavunk sem lehet a VIABLUE formatervezőjéhez.

VIABLUE kábelek

Viablue NF-S1 RCA

2 jelvezető ónozott OFC szálakból, egyenként 19x0,19 mm különböző szál, polietilén borítás és duál monó kialakítás.

Négyszeres Quattro Silver árnyékolás, 2x ezüstözött spirál borítás, 2x ALU-PET fólia borítás.

VIABLUE analóg interkonnekt kábelek

Viablue NF-S1 XLR

2 jelvezető ónozott OFC szálakból, egyenként 19x0,19 mm különböző szál, polietilén borítás.

Négyszeres Quattro Silver árnyékolás, 2x ezüstözött spirál borítás, 2x ALU-PET fólia borítás.

VIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábel

Viablue EP-7 Silver RJA45 Ethernet

8 ezüstözött OFC jelvezető szál, hajlékony konstrukció, matt fekete, ultrarezisztens csatlakozófejek.

100 % árnyékolás, 5 rétegen át, 1 szőtt árnyékolás, 4 alumínium árnyékolás. Külső tényezők teljes mértékű blokkolása, jitter-mentesség.

VIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábel csatlakozó

Viablue SC-4 hangfalkábel

A VIABLUE SC-4 ezüst hangfalkábel 4x4 mm2-es vezetőket tartalmaz. Kettő ezüstözött és kettő ónozott OFC szálakból áll össze, amelyeket csavart konstrukcióval szőnek. Az ezüstözött szálak a precíz és puritán magas szekcióért felelnek, míg az ónozottak a vibráló, testes és pontos mélyhangokért. A 4 jelvezetős kialakítás mélyrehatóbb és finomabb reprodukciót eredményez, míg a frekvencia-tartomány egésze neutrális marad.

4 szeparált jelvezető, 2 magas- és 2 mélyfrekvenciás, 896 OFC szál, amelyek 4x7 bontásban csavarva teszik ki a teljes jelvezető keresztmetszetet.

VIABLUE SC-4 hangfalkábel

Viablue X25 Silver Power tápkábel

Teljes körűen árnyékolt tápkábel közép és felsőkategóriás elektronikákhoz és kiegészítőkhöz. A VIABLUE tápkábelek kizárnak mindennemű torzítást, ezáltal kristálytiszta jelet biztosítanak. Szőtt alumínium fólia borítja a három ezüstözött OFC vezetőszálat, ami blokkolja az interferenciákat 100 %-os hatékonysággal.

A különleges hüvelynek köszönhetően a VIABLUE X tápkábelek határozott méretük ellenére meglepően rugalmasak és hajlékonyak. Ez nem a szokásos villanypózna jellegű kábel, ez szűkösebb szekrények mögött is elvezethető kényelmesen. 100 %-ig árnyékolt konstrukció.

Ezüstözött réz vezetőszálak, tartós, masszív kialakítás, de rendkívül hajlékony, ferrit zavarszűrő.

VIABLUE X-25 Silver Power tápkábel

2,5 mm-es jelvezető, izolációs ellenállás – > 20 MOhm x KM, teszt feszültség 3000 V. IEC C15 csatlakozófej.

24 karátos valódi aranyozott kontaktfejek, VIABLUE Ultragrip borítás, karcálló felület.

Masszív tokozás - tűz és törésálló, optimális aljzatillesztés.

VIABLUE X-25 Silver Power tápkábel

Teszt előtti eszmefuttatás

Kábelekről írni izgalmas, de egyben eléggé hálátlan feladat. Izgalmas, mert érdekes megfigyelni, hogyan és mennyiben befolyásolja az adott rendszer hangját, mennyire illeszkedik, avagy nem illeszkedik bele a láncba.

Hálátlan, mert ugyanaz a kábel egészen másként viselkedhet, hangozhat egy másik rendszerben (igaz ez mentsvár a tesztelő számára, ugyanis ezzel takaródzhat, ha valaki nem ért egyet a teszt eredményével) és az esetek egy részében ez tökéletesen igaz is. Ugyanaz a kábel fenomenálisan jól illeszkedik az egyik láncba, a másiknak meg teljesen felborítja az egyensúlyát és kvázi hallgathatatlan lesz vele a zene.

Persze ezek szélsőséges esetben történnek meg és főleg olyan kábeleknél, ahol/ami erősen színez és/vagy kiemel a frekvenciasáv egy részén, netán pont ellenkezőleg és telefonhangot gyárt a zenéből. A kiemelés nyilván viszonylagos, hiszen a kábel passzív alkotóelem, csak elvenni tud, hozzátenni nem, az fizikai képtelenség.

Sokan esküsznek a rézre, mint ideális vezetőanyagra, holott elviekben és mérve is az ezüst jobb, elméletileg az lenne az ideális megoldás, ha csak a ezt a képességet nézzük. De - mint tudjuk - az ördög a részletekben lakozik, rengeteg múlik a vezetők árnyékolásán, a fizikai kialakításukon (különböző ravaszul megtekert szálakból) az anyaguk tisztaságán, méretükön és az esetleges plusz zavarszűrésen.

A VIABLUE mérnökei nem aprózták el a dolgot, keverték a két anyagot az ezüstöt és a rezet, masszívan árnyékolták és zavarszűrték a kábeleiket ferrit gyűrűkkel.

A koncepció hibátlannak tűnik, halljuk mi vált be belőle a gyakorlatban, jöjjön a meghallgatás.

VIABLUE kábel teszt

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Roksan Attessa, Trigon EXXCEED, SMSL VMV A2 erősítők, Topping A90 előerősítő, S.M.S.L M400, S.M.S.L M300 DAC, Cocktail Audio X50(D) hálózati futómű, Singxer SU2 USB/SPDIF átalakító, SVS SB-2000 Pro szubláda.

Hangminőség

Ha röviden szeretnénk beszélni a VIABLUE kábelek hangjáról, akkor gyorsan rövidre zárnánk ezt a fejezetet. Mindegyik kábeltípusnál ugyanazt hallottuk, ugyanazt a minimális beleszólást a tesztelt készülékek hangjába, hagyták érvényesülni a forrás saját egyéniségét. Nem színezett, nem borította fel a frekvencia egyensúlyt, nagyjából-egészéből minden a helyén volt. Kellemesen mélyre ment, Hans Zimmer prágai koncertjén stabilan megfogta a földrengésszerű basszusokat, nem engedte túlburjánzani és rátelepedni a hangkép egészére. Tette mindezt egy csöppet érezhető, finom lekerekítéssel, picit levágva az éleket, kellemesen "gömbölyűvé" téve az előadást.

VIABLUE SC-4 hangfalkábel

Elsőnek itt tűnt fel a VIABLUE kábelek egyik legnagyobb erénye, a hatalmas és hihető tér ábrázolása, ami minden zenén jelen volt kivétel nélkül.

Nem mesterséges teret vagy visszhangot kreált, hanem egy dús atmoszférát teremtett az énekesek és hangszerek között, ahol színesen és mélységben árnyaltan helyezkedtek el az előadók.

Beülhettünk Paul Simon mellé a kis klubjába, ahol csak nekünk zenélt az egy szál gitárjával, bensőséges hangulatot teremtve a There Goes Rhymin' számával. Bob Dylan; John Wesley Harding zenéjére mozogni kezdett a lábunk, a kissé közelről mikrofonozott szájharmonika dinamikáját sem tompította le, ritmusa volt a számnak.

Elton John Bennie and The Jets számon is hozta azt a széles és mély teret, ami az élő felvételek sajátossága és amit egy jó lánc képes visszaadni.

Billy Joel; Get it Right the First Time lendületes és kicsit izgága számán a dinamikával is jó barátságba került, a cintányér "egy az egyben" felvett hangjába sem tört bele a foga, torzításmentesen és precízen, rárakodott máz nélkül szólaltatta meg, nem finomkodott vele.

VIABLUE kábelek

"Mélyebb" vizekre evezve, nevezetesen Yello-t hallgatva, újból feltűnt a kicsit lekerekített és egyben barátságos mélytartomány. Ami nem dinamika hiányt, vagy általában basszushiányt jelentett, hanem adott egy barátságos jellegű minimális puhaságot a hangkép egészének.

A sztereó képalkotás terén sem volt hiányérzetünk, centire pontosan tette a helyükre a zenészeket a VIABLUE bármelyik kábele, mégsem volt az a kínos érzésünk, hogy itt valami mesterséges dolog történik. A zenészek "éltek" és mozogtak a nekik kiszabott helyükön, nem plakátszerűen kiszögelve foglalták a helyet.

Külön kell szólni a VIABLUE X25 Silver Power tápkábelről, ami - némileg meglepő módon - talán a legtöbbet hozta a konyhára hangminőség terén.

Több felállásban kipróbáltuk és mindenhol jól szerepelt, de jellemzően a forráskészülékeknél hozta azt a változást, amit érdemes megemlíteni.

Hasonlóan működött, mint egy jó tápszűrő, rengeteg felesleges zajtól/rátéttől "kosztól" szabadította meg a zenéket, nagyságrendileg nyugodtabbá, tisztábbá tette a hangot. Könnyedebb, magától értetődőbb, hihetőbb lett az egész hangkép, nagyot nőtt a "hallgathatósági" faktor.

VIABLUE X-25 Silver Power tápkábel

Összegzés, ajánlás

Ahogy például a Wattson Audio Emerson Analog tesztjénél is, itt is némileg megnyugodva konstatáltuk, tud még a jó öreg Európa hifi eszközöket gyártani, olyanokat, amik bárhol megállják a helyüket és még az árazásuk sem szállt el a fellegekbe.

Ezzel a szériával a VIABLUE bizonyított, minimálisan nyúl bele a hangba, úgy, ami a fülnek igen kellemes. Puhán lekerekített, túlzásoktól mentes, mégis dinamikus hangjuk garantálja a hosszútávú zenehallgatás élményét, a minőségük pedig kifogástalan.

Mindent figyelembe véve a hangot, a gyártási minőséget, a kezelhetőséget a VIABLUE ezen és a felette lévő sorozata (lesz teszt hamarosan) bekerült nem csak az Ajánlott Vételek közé, hanem az AV-Online munkaeszközei közé is, mint megfelelően kiegyensúlyozott (hang)minőségű termék.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

VIABLUE NF-S1 RCA kábel: 63 000 Ft/1 m

VIABLUE NF-S1 XLR kábel: 83 000 Ft/1 m

VIABLUE EP-7 Silver RJA45 Ethernet kábel: 44 000 Ft/1,5 m

VIABLUE SC-4 hangfalkábel: 123 000 Ft/1,5 m

VIABLUE X25 Silver Power tápkábel: 160 000 Ft/1,5 m

Forgalmazó: ORYFLOOR Kft.
Bemutatóterem:

Gedeon Studio

1027 Budapest, Erőd u.14.

gedeonaudio.hu

Mérleg

Egészen minimálisan változtatja az eredeti hangot

Amit mégis változtat, az is kellemes a fülnek, kap egy puha, meleg, barátságos stílust a hangkép

A többszörös árnyékolás és szigetelés ellenére is még egészen jól hajlítható és kezelhető

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

VIABLUE Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.