VIABLUE felső kategóriás kábelek tesztje

2022. január 28., péntek, 21:20

VIABLUE kábel tápkábel hangfalkábel audio kábel hifi kábel RCA kábel XLR kábel kábel teszt VIABLUE teszt VIABLUE kábel teszt

"belépő" szériás VIABLUE kábelek után most a felső kategória került sorra, abból csemegéztünk és teszteltünk egy komplett sorozatot. Mégpedig az NF-S6 Air RCA, NF-S6 Air XLR, SC-6 Single Wire, X-60 Silver Power típusúakat vettük szem és fülügyre.

VIABLUE kábelek tesztjeVIABLUE NF-S6 Air RCA kábelVIABLUE NF-S6 Air XLR kábelVIABLUE NF-S6 Air Silver Analogue kábelVIABLUE NF-S6 Air Silver Analogue kábelVIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábelVIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábelVIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábelVIABLUE SC-6 Air hangfalkábelVIABLUE SC-6 Air Silver hangfalkábelVIABLUE X-60 Silver Power tápkábelVIABLUE X-60 Silver Power tápkábelVIABLUE X-60 Silver Power tápkábel

A VIABLUE kábelekkel eddig rengeteg jó tapasztalatot szereztünk az - úgymond - belépő széria is meggyőzően szólt a maga korrekt és semleges hangjával, ami szinte minden hifi lánchoz megfelelő választás lehet.

Természetesen - ha már lúd, legyen kövér - alapon a felső osztályban tanyázó szériát is meghallgattuk, vajon érdemes-e egyáltalán ezeket a drágább kábeleket használni? Mennyiben térnek el az alap szériától és mennyit változik a hang, amennyiben ezekkel kötjük össze a készülékeinket?

VIABLUE NF-S6 Air RCA kábel

VIABLUE NF-S6 Air RCA kábel

Gyári leírás:

- VIABLUE NF-S6 AIR ezüst RCA analóg kábel.

- Referencia audio kábelünk az első osztályú hallgatási élményhez. A kifejezetten analóg jelek továbbítására tervezett NF-S6 AIR kábelek tiszta, természetes és tökéletesen lekerekített hangzást biztosítanak. Minden frekvencia nagyon részletesen és az eredetihez hűen van visszaadva.

- Az NF-S6 AIR egyedülálló szerkezete tartalmaz egy légcsőrendszert, amely levegővel teli teret hoz létre 12 vezetékkel a közepén. Ezek a vezetékek tökéletes kört alkotnak a levegőcső körül. Ez az összeállítás lehetővé teszi a vezetékek teljes szétválasztását, ami az eredetihez hű teljes és gyors jelátvitel alapját képezi.

Az eredmény: Nincs zavaró átmeneti elektromos töltés, úgynevezett kapacitás a kábelen belül. Az Air Pipe rendszer emellett megakadályozza az induktivitást és a nem kívánt mágneses tereket. Ez az összes jel és teljes hangminta gyors és tiszta átviteléhez vezet.

- 2x6 jelvezető, amelyek mindegyike 19 ezüstözött OFC rézszálból áll

- 6 pajzs: 100 %-ban interferencia mentes

- 3 db ALU-PET arany fóliapajzs

- 3 ellentétesen csavart, ónozott OFC réz spirálpajzs

- Személyre szabott VIABLUE T6s RCA XL csatlakozókkal

- 24 karátos valódi aranyozott

További jellemzők:

- Puha szalagozás és szatén matt kábelköpeny

- VIABLUE Cobra fonott kábelhüvely

- VIABLUE NF-AIR elosztó - a gondos telepítéshez és kábelelvezetéshez

VIABLUE NF-S6 Air Silver Analogue kábel

VIABLUE NF-S6 Air XLR kábel

Gyári leírás:

- VIABLUE NF-S6 AIR ezüst RCA analóg kábel: Referencia audiokábelünk az első osztályú hallgatási élményhez. A kifejezetten analóg jelek továbbítására tervezett NF-S6 AIR kábelek tiszta, természetes és tökéletesen lekerekített hangzást biztosítanak. Minden frekvencia nagyon részletesen és az eredetihez hűen van visszaadva.

- Az NF-S6 AIR egyedülálló szerkezete tartalmaz egy légcsőrendszert, amely levegővel teli teret hoz létre 12 vezeték közepén. Ezek a vezetékek tökéletes kört alkotnak a levegőcső körül. Ez az összeállítás lehetővé teszi a vezetékek teljes szétválasztását, ami az eredetihez hű teljes és gyors jelátvitel alapját képezi.

Az eredmény: Nincs zavaró átmeneti elektromos töltés, úgynevezett kapacitás a kábelen belül. Az Air Pipe rendszer emellett megakadályozza az induktivitást és a nem kívánt mágneses tereket. Ez az összes jel és teljes hangminta gyors és tiszta átviteléhez vezet.

- 2x6 jelvezető, amelyek mindegyike 19 ezüstözött OFC rézszálból áll

- 6 pajzs: 100 %-ban interferencia mentes

- 3 db ALU-PET arany fóliapajzs

- 3 ellentétesen csavart ónozott OFC réz spirálpajzs

- Személyre szabott VIABLUE T6s XLR csatlakozókkal

- 24 karátos valódi aranyozott

További jellemzők:

- Puha szalagozás és szatén matt kábelköpeny

- VIABLUE Cobra fonott kábelhüvely

- VIABLUE NF-AIR elosztó - a gondos telepítéshez és kábelelvezetéshez

VIABLUE NF-S6 Air Silver Analogue kábel

VIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábel

Gyári leírás:

- A VIABLUE SC-6 AIR Silver sorozatú hangszórókábelek referenciakábeleink az első osztályú hallgatási élményhez. Tiszta hangzással és kristálytiszta akusztikus mintákkal, ragyogó magas hangokkal és erőteljes basszusokkal kedveskednek. Az összes frekvencia szembetűnő megkülönböztetése széles és nyitott színpadot hoz létre.

- 6 különálló vezeték van összeszerelve egy kör alakú tömbben egy fő levegőcső körül. Így külön-külön továbbítják a magas, közepes és alacsony frekvenciákat. Mindegyik vezeték 6 különálló vezetéket tartalmaz, amelyek szintén körkörösen vannak elrendezve további szigetelő légcsövek körül.

- A légcsövek és az átviteli szálak összekapcsolása biztosítja a vezetékek és így az összes frekvencia fizikai elválasztását.

Az eredmény: Nincs zavaró átmeneti elektromos töltés, úgynevezett kapacitás a kábelen belül. Az Air Pipe rendszer emellett megakadályozza az induktivitást és a nem kívánt mágneses tereket.

VIABLUE SC-6 Air Silver hangfalkábel

- 684 egyszál tiszta OFC rézből

- 36 szál vezető: 6 különálló vezeték a 6 fő vezető mindegyikében, 10 légcső, Ø 26 mm

- Az összes frekvencia-tartomány izolált átvitele

- Ezüstös OFC rézszálak a precíz, nagy hatótávolságú visszaadás érdekében

- Ónozott OFC rézszálak a részletes középkategóriához

- Tiszta OFC rézszálak az erőteljes és élénk basszusokhoz

- Az átviteli vezetékek elrendezése körkörösen összeállított kötegekben, egyenként 6 darabban

- Nagyon alacsony kapacitások kb. 63 ill. 91 pF/m (egy vezetőtől egy vezetőig)

- Az eredetihez hű teljes és gyors jelátvitel

- Nincs zavaró átmeneti elektromos töltés megtartása a kábelen belül

Eredmény: Ragyogó, kifinomult zenei elemek és lenyűgöző hangszínek

- Személyre szabott VIABLUE T6s Banana csatlakozókkal

- 24 karátos valódi aranyozott

További jellemzők:

- VIABLUE Cobra fonott kábelhüvely

- VIABLUE SC-Légelosztó - a gondos telepítéshez és kábelelvezetéshez

VIABLUE SC-6 Air hangfalkábel

VIABLUE X-60 Silver Power tápkábel

Gyári leírás:

- A teljesen árnyékolt tápkábelek elengedhetetlenek a kiváló minőségű audio- és videorendszerekhez. A VIABLUE tápkábelek blokkolnak minden torzítást, és így kristálytiszta és nagy tisztaságú jeleket biztosítanak. A fonott és alumíniumfólia pajzsok 3 magot vesznek körül ezüstözött OFC rézszálakkal, és így 100 %-ban blokkolják az interferenciát.

- A speciálisan tervezett ultrapuha burkolat rendkívül rugalmassá és könnyen hajlíthatóvá teszi a VIABLUE X-Cables-t. Kötelező minden audio- vagy videorendszerhez, ahol tiszta és tökéletesen élethű hangokat keres a zenehallgató.

VIABLUE X-60 Silver Power tápkábel

- 100 %-os árnyékolás a fonott és alufólia pajzsoknak köszönhetően

- Ezüstözött réz szálak, 3 mag

- Maximális tartás a dupla csavaros kihúzásvédő révén

- CEE 7/7 Védőérintkező EU-dugó, IEC C15 világcsatlakozó

- 24 karátos valódi aranyozott érintkezők

- VIABLUE Ultragrip bevonat, karcálló, szatén bevonat

- Masszív ház - lángálló és törésbiztos

- VIABLUE T6s tápcsatlakozók CEE 7/7 és IEC C15

További jellemzők:

- VIABLUE Cobra fonott kábelhüvely

- VIABLUE ferritszűrő 18 - a torzításmentes áramátvitelért

VIABLUE X-60 Silver Power tápkábel

Használat közben

A VIABLUE ezen szériája már meglehetősen tekintélyt parancsoló paraméterekkel rendelkezik, főleg a vastagság terén, ahol az embernek óhatatlanul a locsolócső, mint összehasonlítási alap ugrik be. Itt már oda kell figyelni az elhelyezés során, nehogy véletlenül lerántsa az AV állványról a kábel a készüléket, mint tette ezt a poén kedvéért összekötött S.M.S.L M300 MKII DAC-kal az XLR kábel. Igaz, jól elhelyezve az aprócska DAC-ot, megoldódott a probléma, szépen a levegőben tartotta az NF-S6 Air XLR kábel az S.M.S.L-t, megoldva ezzel a rezgéscsillapítás problémáját (nem kellett alátétet pakolni alá).

A fentiek már jelzik, hogy a nem kispályás kezdők ezek a vezetékek, jókora súllyal rendelkeznek és már csak korlátok közt hajlíthatók a megfelelő mértékben. Stabil csatlakozók kellenek az adott készülék hátulján, olyanok, amik nem riadnak meg az akár több kilós súly megtartásától sem.

Összehasonlítva más (például Nordost) kábelekkel, azokhoz képest még egész jól lehet hajlítgatni őket, de nem árt, ha van bőven hely a lejátszó és erősítő készülékeink mögött. A minőség példamutató, nem lötyögnek, nem szorulnak feleslegesen erősen (találkoztunk olyan banándugós megoldással, ahol már a flex is eszünkbe jutott, mint céleszköz a kihúzáshoz) amikor csatlakoztatjuk a kábeleket, a borítás masszív és ízléses.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Roksan ATTESSA, Trigon EXXCEED, S.M.S.L VMV A2 erősítők, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, S.M.S.L M400, S.M.S.L M300 MKII, Trigon integrált DAC, Singxer SU2 Audio Bridge, Cocktail Audio X50(D) hálózati futómű és streamer, SVS SB-2000 Pro és SVS SB-3000 szubládák. TIDAL, Deezer, Amazon HD, PC és a Cocktail Audio belső SSD-n tárolt zenék számtalan formátumban. A kábelezés (nem igazán meglepő módon) VIABLUE.

VIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábel

Hangminőség

Ahogy a kisebbik szériánál, itt is az a semlegesség került előtérbe (a semleges nem egyenlő az unalmassal és a sterilséggel), ami az egyik fő meghatározója általában a VIABLUE kábeleknek. Rendkívüli módon "átengedő" a stílusa, remekül megmutatta a készülékek közötti különbséget (a tesztelők legnagyobb örömére), nem telepedett rá a kábel "sajáthangja" a hallgatott zenére.

A Kácsa szintén nem cérnavékony KC-FS60 típusához képest, jóval szélesebb frekvencia-tartományt nyújtott (nyilván nem egy kategória a kettő). Az SC-6 AIR hangfalkábel, hozta a Kácsa egészen jó mélytartományát, terét és érvényre juttatta azt a szellős magastartományt, amire a Kácsa már nem, vagy csak visszafogottan volt képes.

Meghökkentő (vagy nem is annyira meghökkentő) módon az egyik legtöbbet profitáló dobozokaz SVS szubládák voltak. Mikor a VIABLUE NF-S6 AIR RCA volt rákötve drámai módon kontúrosabbak lettek a mélyhangok, jobban követhető lett a nagybőgő, pontosabb és feszesebb lett az egész mélytartomány. De köthettük bármelyik éppen kéznél lévő forrásra/erősítőre, ugyanazt mutatta mindenhol, a felbontás nagymértékű növekedését, a részletek pontos megjelenítését, erőszakosság és sterilség nélkül.

VIABLUE NF-S6 Air XLR kábel

A VIABLUE NF-S6 Air XLR még egy kicsit többet mutatott mindenből, ha valóban szimmetrikus forrásról tápláltuk és a bemenet is valódi szimmetrikus volt, ilyenkor erősen ajánlott a használata. Még pontosabb basszust kaptunk, ez jól érezhető volt a Hans Zimmer felvételein, vagy Yello-n, vagy bárhol, ahol erőteljes mélyhangok kerültek előtérbe. A szubjektív hallható sáv is valamelyest szélesebb lett és valahogy jobban volt kedvünk zenét hallgatni finomabban, a háttérben jobban eltűnő lecsengésekkel operált az XLR.

Mindegyik kábeltípusnál megfigyelhető volt a sztereó mélységérzet megnövekedése - széltében már eddig sem volt gond - jócskán kitágult hátrafelé a színpad, előre és hátrább léptek a zenészek a két hangfal között.

Az igazi vízhordó, univerzális mindenes a VIABLUE X-60 Silver Power tápkábel lett, dughattuk bármibe és bárhová, mindenhol konstans módon teljesített. Ha nem is ért fel egy jó (drága) tápszűrővel a hatása, de erősen közelített hozzá. Rengeteg "piszkot", "rátétet" felesleges, nem oda való hangokat szűrt ki a zenéből ezzel növelte nagymértékben a hallgathatóságot, atmoszférát teremtett, belevont a zenébe, természetesebbé, a valódihoz közelebbé tette a zenészeket és a hangszereket.

VIABLUE X-60 Silver Power tápkábel

A kisebbik szériának még voltak kisebb korlátjai, főleg mikor a Trigon EXXCEED erősítő/DAC kombó volt soron a meghallgatáson (igaz, ha valaki a Trigont használja, az vélhetőleg a most tesztelt VIABLUE szériát kötné rá) ott már érezhető volt a - főleg dinamikai korlát - Mark Knopfler és Mike Oldfield gitárja kicsit visszafogott volt és kevésbé színes/dús hangot produkált. Az emberi árú készülékekhez a "belépő" VIABLUE széria is tökéletes, de ha kategóriát lépünk, oda már a most színpadon lévő VIABLUE sorozat való.

Természetes és a valódihoz igen közel álló "hanggal" örvendeztetett meg minket a VIABLUE felső kategóriás sorozata, eltűnt a kisebbik sorozatnál meglévő (amúgy igen kellemes) kissé lágy tónus. Itt már csak a felvételeken jelen lévő információ maradt, azt hozta a tudomásunkra (már amennyire ez lehetséges), nem színezett feleslegesen sehol, kaptunk egy olyan előadást, ami bármilyen rendszerhez jól illeszkedik, ha az a rendszer sem színez, vagy nem emel ki sehol.

VIABLUE SC-6 Single Wire hangfalkábel

Konklúzió, ajánlás

Hangsúlyosan feljebb lépésként értékeltük a VIABLUE ezen kábeleit, az előzőhöz képest - ami persze az árban is jelentkezik - de ez már az a kategória, ahol tehetjük bárhová ezeket, mindenhol jól fognak teljesíteni. Kiegyenlített, semleges, részletes a durvaság teljes körű mellőzésével az hang, amit a VIABLUE kábelek produkáltak, nem nagyon találtunk rajta kritizálni valót, esetleg az ebben a kategóriában már megszokott, kicsit nehézkes kezelhetőséget.

Ezen az árszinten már megválogatja az emberfia, hogy mit vesz magának, itt már bőven van lehetőség a válogatásra, de a VIABLUE mindenképpen az ajánlottak között van.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

VIABLUE NF-S6 Air RCA kábel: 140 000 Ft/1 m

VIABLUE NF-S6 Air XLR kábel: 165 000 Ft/1 m

VIABLUE SC-6 Air Single Wire hangfalkábel: 399 000 Ft/3 m

VIABLUE X-6 Silver tápkábel: 194 000 Ft/1,5 m

Forgalmazó: ORYFLOOR Kft.
Bemutatóterem:

Gedeon Studio

1027 Budapest, Erőd u.14.

gedeonaudio.hu

Mérleg

Semleges, részletes és kiegyenlített hangot kapunk, kiszolgál felső kategóriás rendszereket is

Egyben az egész csomag, egészen kivételes hangot produkál, érvényre juttatja a láncunk összes tagjának a hangját

Példásan kidolgozott és összerakott az összes kábel

A méret és a súly miatt figyelni kell az elhelyezésre

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.