QED uPlay Puck Bluetooth vevő teszt

Nehéz belekötni, főleg vezeték nélkül

2014. július 31., csütörtök, 14:15

QED uPlay Bluetooth uPlay Puck QED uPlay QED Bluetooth Bluetooth receiver Bluetooth vevő QED teszt Bluetooth vevő teszt

Látszólagos ellentmondásba került a kábelgyártó QED, mikor úgy döntött, hogy vezeték nélküli eszközöket fog készíteni. Mint kiderült, jól döntöttek, mert a most kipróbált termék valóban praktikus célt szolgál. Mai tesztünkben megmutatjuk, hogyan lehet egy hifit, mikrotornyot, számítógépes hangfalat vagy aktív monitort egyetlen, kellemesen árazott kiegészítővel vezeték nélkülivé alakítani.

QED uPlay Puck Bluetooth vevőQED uPlay Puck Bluetooth vevőQED uPlay Puck Bluetooth vevőQED uPlay Puck Bluetooth vevőQED uPlay Puck Bluetooth vevőQED uPlay Puck Bluetooth vevő

A QED uPlay Puck egy végtelenül egyszerű és aprócska eszköz, repülő csészealjra emlékeztető készülékházában egy vezeték nélküli vevőegység található. Manapság, mikor a szórakoztató elektronikai berendezések nagy részénél már alapfeltétellé válik a vezeték nélküli jeltovábbítás képessége, a régi kütyük feledésbe merülnek. Ez a kis csészealj viszont ? ha csak a kábelmentes hangtovábbítás a célunk ? könnyen lehet, hogy kirángatja úgymond korszerűtlen hangrendszerünket a sötétből. A vezeték nélküli eszközök létjogosultságát mi sem igazolja jobban, mint hogy a QED ilyen vevőegységet kezdjen gyártani, és mindezt megerősítve, a cég immár nem Cable Company, hanem Connectivity Company néven említi magát. Ha rendelkezünk okostelefonnal vagy tablettel, akkor ez az apró készülék képes fogadni Bluetooth-on keresztül a mobileszközünkről küldött hangjelet.

Kibontás, észrevételek

A uPlay Puck parányi csomagba került. Lesz némi meglepetés, amikor kibontáskor az ember ölébe pottyan a hálózati adapter. Utóbbi szinte nagyobb, mint maga az eszköz. A mellékelt Jack-RCA toldóról lehet érezni, hogy kábelgyártó cég termékéhez van szerencsénk, a fém csatlakozófejek nagyon szépek és igényesek, a zsinórköpeny is vastag, ugyanakkor kellően rugalmas.

QED uPlay Puck Bluetooth vevő

Az Advance Acoustic WTX-500-zal ellentétben a uPlay Puck RCA csatlakozói nem fixen állnak, a 10 cm-es toldóelemnek köszönhetően könnyen ráköthetőek a legtöbb erősítőre. Tetszett, hogy a készülék aljára csúszásgátló felület került, amely nem csak dísznek van ott, tényleg hatékonyan megtartja a vevőegységet. Ha a uPlay nagyon a bútor széléhez közeledik, a kábel húzása miatt enyhén megdől a teste. Ezt elkerülendő tegyük biztonságos, sík terepre, nem mintha bármi baja esne ha lepottyan, de fényes fekete burkolatán senki se szeretne karcokat látni.

QED uPlay Puck Bluetooth vevő

Bekapcsolás, használat, hangminőség

Tekintettel a tabletek és mobileszközök uralmára, valószínűleg már egy kisiskolásnak se jelentene gondot a uPlay beüzemelése. Rákötjük az elektromos adaptert, sztereó kábelét csatlakoztatjuk a hangrendszerre, és félig készen vagyunk. Ezután egy pillanatra lenyomjuk a repülő csészealj élére szerelt gombot, megvárjuk míg a felső, zöld LED villogni kezd, és a mobileszközünk menüjében máris felbukkan a uPlay, mint potenciális BT partner. A kapcsolat létrejöttéről az ilyenkor szokásos, vékony sípszó tájékoztat minket, és mehet a buli.

QED uPlay Puck Bluetooth vevő

A QED leírásában többször is említik, hogy ez a Bluetooth vevő jobb az átlagnál. Nem a távolságra gondoltak, mivel a 10 méteres hatókör csak üres térben valós. Zsúfolt szobában, zsebre dugott telefonnal inkább a 4-5 méter számít reálisnak, de még így is tudtunk ide-oda sétálgatni zenehallgatás közben. Egyedül akkor kezdett el szakadozni a jel, mikor telefonnal (iPhone 3GS) a kézben, hátat fordítottunk a hifinek.

QED uPlay Puck Bluetooth vevő

A QED uPlay hangja viszont tényleg jobb jó pár, eddig általunk hallott Bluetooth vevőnél. Feltehetőleg a BlueCore 5 technológia is közrejátszik a váratlanul tiszta hangzásban, ráadásul a digitális jelátalakítást egy Wolfson DAC végzi. Főleg azon csodálkoztunk, hogy az eszköz mennyi hanginformációt megőriz a basszusokból, mind erőteljesség, mind részletek tekintetében. A magas frekvenciákat is egészen jól közvetíti, bár nagy hangerőn, részletgazdag felvételeknél érezni kisebb-nagyobb simításokat. A sztereó térből rengeteg részlet megmarad, kicsit olyan érzés, mint mikor egy 320 kb/sec bitrátájú internetrádió állomás szól. Az aptX meglétének nagyon örültünk, bár rendelkezésre álló adóeszköz híján nem tudtuk meg, hogy e téren mire képes a QED fekete ?kavicsa?. A teljes hanginformációt dinamikailag kissé összesűríti, de a mélyek dögösek, ezért elektronikus vagy popzenénél megmaradt az alapvető lábfejrázási kényszerünk, de a szokásos tesztnótákat is jó volt hallgatni. Az emberi beszédhangok és énekek szépen, jól kivehetően és testesen kijöttek, ezért ha épp nem zenét hallgatunk, YouTube videók és rádióműsorok fülelésére is teljesen alkalmas a uPlay.

Ajánlás

A szekrényen porosodó mikrotorony, a számítógépes hangfal, de talán még a konyhai rádió is új értelmet nyer, ha van egy ilyen kütyü a birtokunkban. Főleg családi vagy baráti összejöveteleken lehet jó használni a uPlay-t, mivel bizonyos értelemben bárki rácsatlakozhat a kábel piszkálása nélkül. Hangját és kivitelét tekintve tényleg jobb az átlagnál, ezért végül is megérdemli, hogy ajánlott vétel legyen a uPlay Puck.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.