Nordost QRT harmonizáló eszközök teszt

2013. május 3., péntek, 16:05

Nordost QBASE QBASE4 QBASE8 QB8 QB4 Qv2 QX2 QX4 harmonizátor tápelosztó harmonizáló eszköz

A Quantum Resonant Technology céget 1997-ben alapították Kaliforniában, de csak két évvel később tévedtek a high-end audio és video területre. Azt tűzték ki feladatul, hogy az elektromos berendezések számára a környezeti szennyezésektől megtisztított hálózati áramot biztosítanak. Saját fejlesztésű áramköreik optimalizálják az áramellátást, amely nem csak a hangzásra, hanem a képminőségre is jó hatással van.

 

A QRT eszközöket világszerte a Nordost forgalmazza, így kerültek Magyarországra, azon belül az Audiocentrum kínálatába. Tőlük kaptunk kipróbálásra egy QBASE QB4 elosztót és két db Qv2 harmonizálót. Gondolkoztuk, hogy minek is nevezzük ezeket a szénszálas burkolatú, aranyozott csatlakozókkal ellátott hengereket, aztán maradtunk a gyártó által kiötlött, "AC Line Harmonizer"-nél, illetve annak magyarosításánál.

Nordost Qb4 hálózati tápelosztó és Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátorNordost Qb8 hálózati tápelosztóNordost Qb8 hálózati tápelosztóNordost Qb4 hálózati tápelosztóNordost Qb4 hálózati tápelosztóNordost Qb4 hálózati tápelosztó és Qx2 zavarszűrő készülékNordost Qb4 hálózati tápelosztó és Qx2 zavarszűrő készülékNordost Qx2 zavarszűrő készülékNordost Qx4 zavarszűrő készülék hátlapNordost Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátorNordost Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátorNordost Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátorNordost Qb8 hálózati tápelosztó és Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátor

Kvantumizálás

Ez nem valami áltudományos káromkodás, hanem a QRT találmánya. Forradalmi technológiának nevezik, ez rejtőzik és működik az összes termékük belsejében. Egyebek mellett a szórt elektromágneses sugárzást csökkenti, szűri ki.

A QBASE áramelosztó 4-es és 8-as változatban kapható, illetve az Egyesült Királyságban 6-os is elérhető, a csuda tudja, hogy velük miért kivételeznek. Megpróbáltuk elemeire szedni a QB4-et, de hiába vettük ki az aljában lévő 6 db csavart, azzal semmire nem jutottunk. Az aljzatok eltávolítása lehetőséget adott a doboz belsejének, pontosabban egy részének szemügyre vételére. Amit láttunk benne, az a leírásban szereplő csillagpontos föld bekötés, néhány ellenállás, és semmi több. A titok valahol a vastag, feltehetően dupla fenéklemezben rejtőzhet. Dedikált, Primary Earth feliratú aljzatába kell csatlakoztatni a több készülék jeleit fogadó sztereó vagy házimozi erősítőt, másra nem is kell figyelne a felhasználónak.

Nordost Qb8 hálózati tápelosztó

Moduláris kialakításuk révén egy rendszerben több QRT termék bevethető. Kissé bizarr látvány a négyaljzatos QB4-ben két villásdugó és két Qv2. De miután meghallottuk, hogy mit művelnek, illetve annak megszűnését, amikor egyenként eltávolítottuk őket, teljesen más szemmel tekintettünk a kis hengerekre. Valahogy úgy, mint afrikai bennszülöttek a törzs varázslójára, amint éppen esőtáncot jár.

Nordost Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátor

A Qv2 harmonizáló a lakás bármelyik szabad aljzatába illeszthető, persze érdemes az elosztóhoz és a készülékekhez a lehető legközelebbi, mondjuk a dupla fali konnektor üresen árválkodó felét választani. A készülékek tápkábelének csatlakozója mellé, nem csak egyszerűbb, mezei elosztóba, (igazi hifi és házimozi megszállottak legfeljebb kenyérpirító, kávédaráló és hasonló konyhai szerkentyűk áramellátásához alkalmaznak olyanokat) hanem QBASE-be is ajánlott, és ha kettőt alkalmazunk, a hatás, illetve hangminőség javulás is fokozódik.

Nordost Qb4 hálózati tápelosztó és Qx2 zavarszűrő készülék

A QRT palettáján található varázsdobozokról is ejtünk néhány szót. A Qx2 és Qx4 áram tisztító az elektromágneses terek és a /RFI/ rádiófrekvenciás intermoduláció okozta zavarokat csökkenti a környezetében üzemelő audio és video készülékek jel és tápvezetékein.Eredményességének feltétele, hogy jó minőségű földeléssel rendelkező kábellel csatlakoztassuk a hálózathoz. Ezeknek energiaigénye is van, de elhanyagolható mértékű, kevesebb, mint 5 W.

Nordost Qx4 zavarszűrő készülék hátlap

Szokásunkhoz híven, a QRT készülékeket is több helyen és többféle rendszerben próbáltuk ki. A tapasztalataink nagyon hasonlóak voltak a korábbiakhoz. Ahány ház, annyi- (nem szokás) féle szennyezettségű vagy tisztaságú - attól függ, honnan nézzük - a hálózati áram. De rendszertől, a benne üzemelő készülékektől, tehát a teljes lánctól is függ, hogy egy tápelosztónak, áramkondicionálónak és tápkábelnek milyen és mekkora mértékű a hangra és a képre gyakorolt hatása.

Állandó tesztelési helyszínünk egy családi ház, mely Budapest egyik elővárosának lakóparkjában áll, távol a csúnya zavarokat, szennyezéseket okozó objektumoktól és berendezésektől. Azt nem mondhatjuk, hogy steril az áram, mert a Bluehorizon mérőműszer a piros tartományba eső számokat mutatott. Ám a hifis célokra legalkalmasabbnak bizonyuló francia kismegszakítótól a nappali falán lévő speciális aljzatig vezető, vastag vezetékből kiépített "ösvény" hozza az elvárt eredményt. Az átlagosnál kisebb hatásfokkal javítják a hangzást az olyan eszközök, mint például a tápkábelek és jelen tesztalanyaink, a QRT csodaszerkentyűi. Ezért elvittük egy budai lakótelepen élő hifiőrült ismerősünkhöz a QB4-et és a Qv2-ket, no meg egy szatyornyi kábelt, de az egy másik cikk témája. Ott bizony kimutatták foguk fehérjét a kvantumizáló egységek, drámai mértékben megváltozott tőlük a hangzás. Hogyan, milyen formában? Természetesen pozitív irányban, de nem akarjuk azonnal felfedni az összes kártyánkat.

Nordost Qv2 hálózati tápfeszültség harmonizátor

Azok a tesztelések a legizgalmasabbak, amikor többen ülnek a hangdobozok előtt és egyvalaki váltogatja, cserélgeti úgy a kábeleket, elosztókat, kvantumizálókat, vagy csak a bemeneteket egy erősítőn, vagy tévén, hogy a többieknek fogalmuk sincs a változtatás mibenlétéről, hátteréről. Az efféle szeánszokat minden résztvevő élvezi. Aki csereberél, nem lát és nem hall szinte semmit a változásokból, mert legtöbbször a hangdobozok vagy a TV mögött ügyködik, de a válla felett hátra pillantva látja az arcokat, a rajtuk megjelenő reakciókat: csodálkozást, döbbenetet, elégedettséget. Esetleg csalódottságot, mert az is elő szokott fordulni.

A QB4 hozta azokat az elvárható pozitívumokat, amikért érdemes pénzt kiadni. Nyugodtabb, lágyabb lett Diana Krall éneke és zongorajátéka, olyan, amire azt szokták mondani: hosszan hallgatható. A magastartományról polírpapírral távolította el a karcokat, recéket, minden hangjegy természetesebbnek hatott, ugyanakkor nem esett a túlzott fényesség hibájába. Más, eleve pörgősebb zenék mintha szteroid kúrán estek volna át, ami a zenében nem számít doppingvétségnek.

A Qv2 lerántotta a leplet a zenészekről, vagy a hangdobozokról, kinek ízlése szerint. A jelenséget úgy is szokták jellemezni, hogy elhúztak előlük egy függönyt. A sztereó színpad kitágult, magasságot nyert, a zenészek eltávolodtak egymástól, a csellisták nem verték oldalba vonót mozgató kezükkel a szomszédjukat. Levegősebbé, könnyedebbé vált a muzsika, ugyanakkor a dinamika is növekedett. Azzal érdemes kísérletezni, hogy hová illesztve működik, vagy működnek legjobban a csillogó fekete/arany hengerek. Arra figyelmet kell fordítani, hogy a Qv2 tetején világító kék LED, sötét szobában nem mindenki számára kellemes. Talán nem szentségtörés egy aprócska fekete szigetelőszalagot ragasztani rá.

Ajánlásunkat kiérdemlik a QRT eszközök, de megvételük előtt mindenképpen ki kell próbálni őket a felhasználás helyén! Tapasztalataink szerint mindenhol működnek, hatásosak, de elképzelhető, hogy más márkájú termék, például valamelyik Isotek elosztó jobban beválik. Egy biztos, valamilyen módon, táp oldalról is ki kell szolgálnunk audiovizuális készülékeinket és erre a QBASE és a Qv2 is remek választás lehetnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.