Kygo B9/800 Google Assistant hangrendszer teszt

Vezeték nélkül is megússza

2019. november 15., péntek, 10:15

Kygo audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer Kygo hangfal Kygo hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Google Assistant hangrendszer Bluetooth hangszóró teszt

Nem hallottunk olyan márkáról, amelyet norvég DJ indított útjára - egészen mostanáig. Kygo célja az volt, hogy magas színvonalú hangtechnikai eszközökkel biztosítson kiemelkedő zenei élményt a hallgatóknak. Az eredmény jelen esetben nem egy lakás összegébe kerülő, szerverfarm méretű hangrendszer, hanem egy termosznál alig nagyobb eszköz, amely ráadásul WiFi alapú funkciókkal készült, tehát a vártnál sokkal okosabb is.

Hordozható intelligencia

Többször találkozunk már Google Assistant-ot tartalmazó hangrendszerekkel, de a Kygo még ritkaságnak számít, mivel az említett funkciót úgy tartalmazza, hogy mellette akkumulátorról is képes üzemelni. Így a házon belül virtuális segédünkké tehetjük, pontosan azokat az előnyök érhetőek el általa, mint bármely más Google Home-képes eszközzel. Mindez üdítően hangzik, az egyedüli bökkenő, hogy a Google Asssistant egyelőre még nem tud magyarul (cikkünk írásakor az angol, japán, francia, olasz és német szerepel a támogatott nyelvek között). Rebesgetik, hogy hamarosan képes lesz rá, de addig pl. nem igazán oldható meg, hogy kérésünkre tárcsázza valamelyik partnerünket, vagy felsorolja napi teendőinket.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Cserébe (ha a felhasználó ehhez kellő angoltudással rendelkezik) kérhetjük, hogy lejátsszon zenéket (eltárolja kedvenc lejátszási listánkat is), mindenféle hangokat, jelentsen időjárást, vezérelje intelligens otthonunkat és még sorolhatnánk.

A Kygo B9/800 árának (75 000 Ft) tehát a Google Home integráció lehetősége is része. Ha nem is szándékozunk vele angolul társalogni, az mindenképpen előnyt jelenthet, hogy a rendszer multiroom funkciót is magába foglal, ami nem hétköznapi élmény.

Kygo B9-800 vízálló hangszóró

De mit lehet tenni, ha egy rét közepén, vagy bármely egyéb WiFi mentes környezetben akarunk zenét hallgatni? Természetesen ekkor sem áll meg az élet, mivel az eszköz Bluetooth és 3,5 mm-es bemeneteket is kínál. Hab a tortán, hogy IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis korlátozott ideig teljesen vízálló, ezért pancsolás/strandolás közben is biztosíthat háttérzenét.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Küllem

Kygo norvég származású, ami magyarázatot ad a B9/800 meglehetősen minimalista megjelenésére. Nálunk fekete színben járt, de a cég honlapján már látható, hogy tervezik a fehér változatot is. Házát teljes egészében vastag, puha tapintású gumiréteg fedi. Az egyik egyenes oldalon, hosszában sorakozik az összes kezelőszerv és a szemmel is látható beépített mikrofonok, valamint a Goole Home hangrendszerek sajátosságaként ismert, négypontos LED.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Körömmel nyitható gumifedél mögött találunk még egy 3,5 mm-es Jack és egy USB-C aljzatot. A B9/800 kb. akkora, mint egy termosz (75x210x87 mm), ezáltal az íróasztal sarkán vagy hátizsákban egyaránt kényelmesen elfér.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Használat közben

Az eszköz kezelhetősége éppen annyira (nem) bonyolult, ahogy elképzeljük egy Bluetooth és egy Google Home hangrendszer keverékét. Azért első nekifutás előtt nem árt elővenni a felhasználói kézikönyvet, mert pl. a Bluetooth párosítás nem annyira könnyű (különösen akkor, ha egy már létrejött kapcsolat után szeretnénk másikat kezdeményezni). De feltételezzük, hogy a leendő tulajdonosok nagy része különben is inkább a WiFi kapcsolat mellett voksol majd. A helyi hálózatra a Google Home applikáción lehet felcsatlakozni. Aki életében először végzi el ezt a folyamatot, annak sem szabadna, hogy 10 percnél tovább tartson (nekünk 3 volt).

Kygo B9-800 App

Ha sikerült hálózatunkhoz illeszteni, onnan kezdve a B9/800 minden bekapcsolást követően automatikusan online állapotba lép. Fontos tudni, hogy a Google Home elérhetősége az aktív üzemállapottól és az akkumulátor töltöttségétől egyaránt függ. Ha tehát kikapcsolt vagy teljesen lemerült állapotban szólunk hozzá, akkor nem fog "automatikusan felébredni" a hangrendszer. Így hiába állítunk be reggel hatra ébresztőt, ha kikapcsoljuk a Kygót (már pedig ha nem szól rajta semmi, akkor legfeljebb félórán belül önmaga megteszi), és nem fog csak az ébresztés kedvéért felállni.

A beépített mikrofon elsőre érzéketlennek bizonyult, de végül pozitív meglepetést okozott. Például valóban nagy zajban, főzés közben (szólt a zene, sercegett a sült hús, süvített az elszívó) odakiáltottunk a Kygo-nak, hogy indítson 5 perces időzítőt, és miután visszajelzett, hogy rendben, folytatta a zene lejátszását. Ezek a kis extrák és számos hasonló tették élménydúsabbá a termék használatát. Például a Google Assistant még nem tud magyarul, de amikor reggel kiadtuk neki a "Good morning" parancsot, akkor a várható időjárás után napi teendőinket (amelyeket mi írtunk be Google naptárunkba korábban) magyar nyelven olvasta fel. Szóval lesz még itt fejlődés, elvégre a világ egyik legnagyobb cége áll a háttérben.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

A Bluetooth hatókör jónak bizonyult, a mindennapi használat után összességében boldogultunk. Eleinte megszokást igényelt, hogy az eszköz bekapcsolt állapotban "normális" módban is folyamatosan pirosan világító LED mellett üzemelt (mi ezt általában a merülő akkumulátor jelzésének vesszük). Egy lavór vízbe való bemártás után vígan zenélt tovább a Kygo, így vízhatlanságáról is sikerült meggyőződni.

Hangminőség

A Kygo hangkaraktere kellemes és hosszú távon sem fárasztó. Magas frekvenciái nem túl élesek, a középső hangokat pedig nem nyomja el a basszus. Utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy a kicsi hangszóróknak nem erőssége a mélyhangok visszaadása. Így akik Kygo hallatán diszkós, ablakokat rezgető hangnyomásra számítanak, azoknak izmosabb elektronikára lesz szükségük. Ettől függetlenül a B9/800 teljesítménye az átlagos szituációk nagy részében (irodai/házimunka, baráti találkozók, kisebb létszámú összejövetelek stb.) bőven elegendő. Mivel hangszórói ellentétes irányba néznek, ezért a vártnál nagyobb szórásra képes. Ha falhoz vagy sarokhoz közel helyezkedik el, akkor a sík felületekről visszaverődő hangokkal egész ügyesen képes betölteni a rendelkezésre álló teret.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Saját Spotify lejátszási listánkon kívül a legkülönfélébb műfajokat kóstolgattuk napszak és hangulat szerint. A Kygo zenei stílustól függetlenül törekedett egy könnyen emészthető, kissé lágy hangzásra. A zenék alapvető részleteit kiemelte, a háttérben áramló hangsávokra (pl. a Bonobo - Flashlight hallgatásakor) nem különösebben fektetett figyelmet.

Abból kiindulva, hogy a gyártó önmaga jellemzésénél a legfelső minőség visszaadására összpontosít, kicsit árnyaltabb felbontásra és hangszer-ábrázolásra számítottunk. Ezzel együtt testes és jóleső hangot biztosított a B9/800, de nem biztos, hogy a vájtfülű felhasználók kegyeibe ennyivel beférkőzhet. Nem is igazán nekik készült, hanem a hétköznapi teendőivel elfoglalt nagyközönségnek, akik egyszerűen csak hallgatni szeretnének a háttérben valamit. Nem szabad figyelembe venni, hogy az eszköznek vetélytársai az ugyanennyibe kerülő Bluetooth hangrendszerek, elvégre azok nélkülözik a WiFi és Google Home képességet.

Kygo B9-800 Google Assistant hangszóró

Végszó

Nem létezik minden tekintetben tökéletes "egydobozos", vezeték nélküli hangrendszer. Azonban azt mérlegelve, hogy a Kygo B9/800 az áráért cserébe milyen szolgáltatásokat tesz közzé, mégsem olyan könnyű belekötni. Lehet, hogy a leendő vásárló találkozik ugyanennyiért mondjuk jobb/nagyobb hangú ultrakompakt hangrendszerrel, de szinte biztos, hogy az nem fog Google Assistant funkciót és/vagy WiFi képességeket nyújtani - vízhatlan kivitelben. A B9/800 főleg azoknak ajánlható, akik az intelligens extrát még úgy is szívesen beékelnék hétköznapjaikba, hogy a magyar nyelvi támogatásra várniuk kell. Így egy sokféle módon használható, szolid bulizós mindenes lehet azoknak, akik bárhol, bármikor (ésszerű hangerőn) szeretnének szórakozni és nyitottak az intelligens funkciókra. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy merre fejlődhet tovább a Kygo és mit hoz még az intelligens "csevegős" hangrendszerek jövője!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.