Jamo DS7 Bluetooth hangszóró teszt

2017. november 14., kedd, 08:15

Jamo audio hangfal aktív hangfal Jamo hangfal Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Jamo hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt Bluetooth hangfal teszt

A Jamo név nem csak a hifisták vagy audiofilek fülének cseng ismerősen, mégis talán ez az egyik olyan résztvevő a piacon, amely a legvegyesebb érzéseket váltja ki az emberből, ha meghallja. A cég 1966 óta annyi mindent adott már a zenekedvelő közönség számára, hogy szinte nincs is olyan, aki nyomon tudná követni. A Jamo DS7 (Digital Series) hangrendszer, pontosan követi ezt a tradíciót. Nehéz eldönteni, hogy mire is lehet igazán jó, de rövid tesztünk alapján igyekszünk segíteni ennek behatárolásában.

Jamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 hangszóróJamo DS7 PC hangszóróJamo DS7 PC hangszóróJamo DS7 PC hangszóróJamo DS7 hangfalJamo DS7 hangfalJamo DS7 hangszóróJamo DS7 hangszóróJamo DS7 Bluetooth hangszóró távvezérlőJamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 hangfal csatlakozóJamo DS7 hangszóróJamo DS7 Bluetooth hangszóróJamo DS7 hangszóróJamo DS7 mélyláda hátlapJamo DS7 mélyláda belsőJamo DS7 mélyláda belsőJamo DS7 mélyláda belsőJamo DS7 mélyláda belsőJamo DS7 mélyláda belsőJamo DS7 hangrendszerJamo R909 hangfal

Zavaros múlt

Mielőtt rátérnénk impozáns külsejű vendégünk vizsgálatára, nézzünk kicsit a név mögé, hogy azok is tisztábban lássanak, akik csak legyintenek a Jamo név hallatán. Ahogy feljebb is írtuk, valamikor 1966 környékén, egy fával ügyesen bánó ácsmester, Preben Jacobsen és sógora Julius Mortensen, a családnevük kezdőbetűin kívül, összes tudásukat is összerakták egy hangsugárzókat készítő műhely megalapításába. Ez a kis családi vállalkozás valamivel több, mint tíz év leforgása alatt már túl volt az egymilliomodik hangfal eladásán. Napjainkban ez a hatalmassá fejlődött vállalat már az amerikai Klipsch égisze alatt fut, ami kétség kívül sokat lendített a márka újraélesztésében. Ha kicsit jobban belegondolunk, biztosan mindenkinek megvannak azok a bizonyos kedvenc márkái, amelyek valamilyen jól eltalált stílusjegyeket hordoznak magukon, és amelyre termékcsaládokat, vagy akár egy komplett arculatot építettek. (Triangle, Klipsch, Bose stb.) A Jamo történelmében soha nem láthattunk egy olyan tipikus "Jamo-s" stílust, sőt még azt a bizonyos kategórián belüli hovatartozást is nehéz volt megállapítani. Pedig ez a dán cég bizony értett a hangfalgyártáshoz. Nem kell messzire menni, hiszen kis hazánkban is számos rajongója van audiofil és high end körökben is. Elég csak kiejteni a szánkon, hogy Jamo Oriel, és máris elismerő bólogatásba kezd, aki tudja, hogy mi is az. Az AV-Online csapatában is fellelhető egy két gyűjtői állapotban lévő Concert 8, vagy Concert 11 hangfal, mert ezek a gyönyörű dobozok már a huszadik évüket tapossák, mégis legendákká váltak, máig is nehezen utánozható hangjukkal. Akkor hogy lehet az, hogy sok ember tudatában mégis a kétezres évek táján a METRO áruházak vagy kisebb nagyobb elektrotechnikai boltok polcain pár tízezer forintért kapható Studio sorozat maradt meg. Nos, ez is egyfajta üzletpolitika része mellyel vélhetően nagyobb bevételre tett szert a vállalat, de azt soha nem felejthetjük, hogy tudnak ők, ha akarnak. Mi sem ékesebb bizonyítéka ennek, mint a néhány évvel ezelőtt berobbant új Concert sorozat, mely nem csak egy nagyon jó hangú, hanem egy igazán mutatós dögös hangfalcsalád lett, mellyel újra odatette magát a Jamo arra a bizonyos térképre, és itt még messze nincs vége a bravúrnak. Ha már a közép és felső kategória konkurens márkái új kihívót kaptak, miért ne csapjon oda a Jamo a high end világának is? Ezt a gondolatmenetet követve született meg a grandiózus Jamo R909 nevű monstrum, amely újra kivívta azt az elismerést, amit egykor az Oriel.

Jamo R909 hangfal

Hogy miben is különleges ez a hang"fal"? Nos, pontosan abban. A Jamo ugyanis szakított a hagyományos doboz, vagy csőszerű formával, és egy nyitott lapba helyezte méretes (2x38 cm) mély-, közép- és magassugárzóit, a talpba építette a szükséges technikát, és egy masszív alumínium profillal merevítette az egészet, amivel elképesztően jól néz ki a 180 cm magas kuriózum. A Jamo legfőbb célja ezzel a nyitott kialakítással, a térleképzés egy új értelmezése, ami állítólag várakozáson felül teljesít. Az R909 azonban nagyon finnyás az elektronikákra, és a helyre is ahova kerül, ezért ha valaki erre a különleges kinézetű hangsugárzóra vágyik, akkor bizony nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Vagy mégsem?

Jamo DS7 Bluetooth hangszóró

"Kicsi én"

Mivel a Jamo is tisztában van azzal, hogy ez a dizájn elég jól sikerült, gondolták miért ne lehetne egy hasonló külsejű készülékük a halandó emberek számára is? Természetesen, ha nem áll rendelkezésre az R909 mérete, akkor a nyitott rendszer miatt szükség lesz egy aktív mélysugárzóra is, amibe még beletuszkolnak némi tudást is és már kész is a sokak számára elérhető 2.1 hangrendszer. De nézzük csak meg közelebbről ezt a kis csodát! A kicsomagolás közbeni tapasztalatink alapján rögtön egy apró jó tanáccsal szolgálunk. A szatellit sugárzók egy szép fehér zsákban pihennek a dobozban, ám a súlyuk miatt érdemes jól belekapaszkodni a kivételkor, és ennél a műveletnél kell nagyon figyelmesnek lenni, ugyanis a selyem dóm sugárzót nem védi semmi. Mivel nem látunk a zsák alá, ezt egy rosszul irányzott fogással azonnal benyomhatjuk, ami akár tartós károkat is okozhat, szerencsére ezt nem tapasztalatból mondjuk. A dobozban minden szükséges kábel megtalálható, a maga korlátozott minőségében és hosszában, és itt azonnal meg is említjük az első nagyon szimpatikus részletet.

Jamo DS7 Bluetooth hangszóró

Az igényes kivitelű aktív mélysugárzó hátulján ugyanis banándugós hangsugárzó kábel fogadására is alkalmas csatlakozókat találunk, ami nem szokványos jelenség, ha csak számítógépes hangszóróként gondolunk rá. Ezzel nagyon rugalmas felhasználási lehetőségeket kínál a Jamo DS7, hiszen nem csak a hangzáson javíthatunk egy jobb minőségű kábellel, hanem annak tetszőleges hosszával a DS7 túlléphet a klasszikus íróasztali funkciókon.

Jamo DS7 mélyláda hátlap

Ezek mellett megtaláljuk még az optikai (toslink) és az analóg (RCA) bemeneteket, egy-egy végállás nélküli hangerő és mélyhang szint potmétert valamint két apró bemenetválasztó gombot is. Ezek talán arra az esetre kellenek, ha egy szellő elfújná az amúgy igényes, gumírozott, de pillekönnyű távvezérlőnket.

Jamo DS7 Bluetooth hangszóró távvezérlő

A mélyláda lakkozott előlapja közepén kapott helyet a LED világítású Jamo logó, ami annak megfelelő színben pompázik, amilyen forrást választunk (BT - kék, optikai - narancs, AUX - fehér). Zseniális! Ami a szatellit hangsugárzókat illeti, valóban szakasztott másai az R909 zászlóshajónak, és ugyan a nálunk vendégeskedő mondhatni elegánsabb lakk fekete verzió is nagyon mutatós darab, a választható színek között található szintén lakkozott piros vagy fehér kivitel, véleményünk szerint jóval fiatalosabb, vagányabb külsőt kölcsönöz a DS7-nek.

Jamo DS7 PC hangszóró

A talpban találhatóak a banándugós csatlakozók, melynek belső kábelei az ezüstszínű, - az R909-nél használt alumíniumtól eltérően -, itt műanyag támasz oszlopokban futnak a két darab 87 mm átmérőjű középsugárzóhoz, és a 20 mm-es selyem dóm magassugárzóhoz.

Jamo DS7 hangfal csatlakozó

A mélysugárzó (sajnos) csak fekete színben létezik, de ez vélhetően senkinek nem okoz fejfájást. A belsejében lapuló erőstő 60 W-ot pumpál a 20 cm-es mélysugárzónak, és további 30 W jut a szatellit hangszóróknak, ami nem tűnik soknak, de a meghallgatás alatt szerzett tapasztalataink szerint, nem is olyan kevés ez.

Jamo DS7 mélyláda belső

A hanghatások

Nos hova is soroljuk be a Jamo DS7 hangrendszert? Milyen körülmények közt várjuk tőle a legjobb teljesítményt? Számítógépes hangszóró? Bluetooth hangszóró? TV-re kötve egy soundbar helyett? Valójában ez benne a legnagyszerűbb, hogy bárhova bevethető. Tesztünk során különböző területek között mozgattuk, és olyan készülékekkel hasonlítottuk össze, amik jó esetben kizárólag arra a meghatározott funkcióra lettek megálmodva. A Jamo DS7 valójában egy svájci (vagy inkább dán) bicska ha lehet így fogalmazni, de ez nem azt jelenti, hogy mindenre jó, de sehol nem a legjobb.

Jamo DS7 PC hangszóró

Egy hétig irodai szolgálatra fogtuk egy laptop társaságában, amit egyszerűen egy Jack-RCA kábellel kötöttünk össze. Itt azonnal ki is jött az első és véleményünk szerint a legnagyobb hibája a Jamo DS7 rendszernek. Ez nem más, mint a hangerő szabályzás. Sajnálatosan a mellékelt távvezérlőn (vagy akár a hátlapi potméteren) állítva is túl hirtelen ugrik a hangszint. Praktikusan ez annyit jelent, hogy a teljes csendtől pontosan négyszer kell rányomni a hangosító gombra a hallgathatatlan üvöltésig. Ez egy irodában sajnos nehezen működött, így inkább a laptop hangerejének állításával oldottuk meg. Amennyiben ezen túl tudtunk lépni, a hangzásba már nehezebb volt belekötni. Egészen alacsony jelszinten a mélyhangot érdemes volt magasabbra állítani a távirányítóval, (így igaz, erre is van lehetőség) de ahogy sikerült jól belőni, a hangzás magáért beszélt. Nem egy átlagos számítógépes hangrendszertől megszokott hangzást kaptunk, sokkal inkább egy erős középkategóriás minihifi világát idézi. Valóságos testes ének és hangszer hangok, csengő kristálytiszta magas frekvenciákkal, és kellemes, de néha kissé búgóssá váló mélyekkel. Az irodai "munkát" valójában amolyan bejáratási időszaknak szántuk, de mindenképp kellemes tapasztalatokkal zártuk ezt a szakaszt. Ez után már egy átlagosan berendezett nappali szolgált teszthelyiségként, ahol már kiszélesítettük a funkciók körét. Az első szakaszban a beépített Bluetooth 4.0 szolgáltatásra voltunk kíváncsiak, amikor is tabletünk Tidal és Spotify alkalmazásai zúdították a talpalávalót a kis Jamo membránjaira. A korábban említett 60 W/30 W teljesítmény azonban kellemes meglepetést okozott, ugyanis erőben nem volt hiány. Tény, hogy a hirtelen ugró hangerő szabályzás itt is zavaró körülmény volt, de ebben az esetben kiválthattuk a forráskészülékünkkel.

Jamo DS7 hangszóró

A szatellit sugárzók gyári drótjait javasolt egy valamivel vastagabb és jobb minőségű kábelre cserélni a megfelelő hosszban (akár banándugóval). Ezt mi is kipróbáltuk, és a kapott eredmény szerintünk mindenképpen megér öt-tízezer forintos befektetést. Lágyabb, testesebb, valósághűbb hangzással hálája meg a Jamo ezt a befektetést, arról nem is beszélve, hogy ezzel a lehetőséggel tényleg odatehetjük a hangszórókat a helyiségben ahova csak szeretnénk. Esetünkben egymástól 2-2,5 m-re helyeztük el őket, 40-50 cm-re a faltól, klasszikusnak mondható sztereó felállásban. Az első benyomásaink itt is pozitívak voltak. Erőteljes tiszta zenei hangzás, egy szó szoros értelmében vett nyitott térrel. A hangszórók nyitott kialakítása jól használta a körülötte lévő visszaverő felületeket, melynek eredményeképp a hangok sokkal inkább a térből jöttek, mint a hangsugárzókból.

Jamo DS7 hangszóró

A mélyláda erejének visszafogásával, volt némi hiányérzetünk a szatellitek testességét illetően. A magas frekvenciák kissé dominánssá váltak, ahogy emeltük a hangerőt, ami legfeljebb rockzenék hallgatásakor vált zavaróvá, de elektronikus és hangszeres felvételeken továbbra is élvezetes és energikus maradt a produkció. A hangrendszer teljesítménye természetesen nem házibulik hangosítására alkalmas, ami érezhető volt a legmagasabb jelszint környékén, ott ugyanis már hajlamossá vált a torzításra, és a mélyek zavaróan búgtak. Szintén pozitív pont, hogy a távvezérlő hibátlanul kezelte az összes Bluetooth-on csatlakozott alkalmazást. A Bluetooth-ról váltva, RCA kábellel kötöttük rá OPPO BDP-105 lejátszónkat, amellyel tömörítetlen zenei fájlokat játszottunk le. A korábban hiányolt testesség megjelent, és még kellemesebb, zeneibb előadásban volt részünk a Jamo DS7 tolmácsolásában, ami újfent alátámasztotta a forráskészülék fontosságát. Ebben a felállásban már egy sztereó rendszer képességeit véltük felfedezni a Jamo-ban ami jócskán túlmutat az átlagos számítógépes hangrendszerek kvalitásán.

Tesztünk végén, optikai kábellel kötöttük össze Sony tévénket a DS7-tel. Ahogy váltogattuk a különböző filmeket, azon gondolkodtunk, hogy igazából könnyedén hozta egy hasonló árban lévő soundbar hangját, bár teljesítményben elmaradt azoktól. Az akció jeleneteknél és párbeszédeknél határozottan előnnyé vált a Jamo magasba húzó karaktere, melynek köszönhetően tiszta, erőteljes hangzást kaptunk, a lövések, robbanások, és egyéb basszusokban gazdag filmrészletek pedig alaposan megrengették alattunk a kanapét, a zenei betétekről nem is beszélve.

Jamo DS7 Bluetooth hangszóró

Összegzés

Kijelenthetjük, hogy a Jamo ismét egy remek készüléket adott a multimédia világának. A DS7 hangrendszer sok területen megállja a helyét, bátran bevethető az irodában, otthon házimozi vagy sztereó rendszerként, Bluetooth hangszóróként, de akár üzlethelyiségben vagy étteremben is jó szolgálatot tehet. Szolgáltatásainak, hangminőségének és legfőképpen extravagáns külsejének köszönhetően is nagyon korrektnek mondható a 149 999 forintos árcetli, de tudomásunk szerint a közelgő Black Friday alkalmával 80 000 Ft környéki áron csíphetik el a szerencsésebbek, amivel ez már nagyon erősen ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.