Hifi kábel alátétek - AudioQuest, Cardas, Furutech

Halljuk, vagy képzeljük?

2020. december 17., csütörtök, 12:10

AudioQuest Cardas Furutech alétét rezgéscsillapító rezgéscsillapító talp hifi talp rezgéscsillapító alátét hifi alátét hangfalkábel alátét

Ha apró tárgyakat cserélgetünk a hangfalkábel alatt, az minek számít: tesztnek, kísérletnek, vagy őrültségnek? Három közismert, hifi kábeleket, kiegészítőket gyártó cég kábel alátétjeit vetettük össze két fő kérdés megválaszolásához. Az első logikusan, hogy van-e egyáltalán értelme ilyen eszköz(ök) használatának. A második pedig: tapasztalható-e bármilyen hallható különbség a műanyag, nano-kristály és a fenyőfa között?

hifi kábel alátéthifi alátét teszthifi alátét teszthifi alátét teszthifi alátét tesztAudioQuest Fog Lifter alátétekAudioQuest Fog Lifter alátéthangfalkábel alátét tesztCardas Multi hifi alátétCardas Multi hifi alátétCardas Multi hangfalkábel alátét tesztFurutech NCF Booster Signal kábel alátétFurutech NCF Booster Signal kábel alátétFurutech NCF Booster tesztFurutech NCF Booster kábel alátét tesztFurutech NCF Booster kábel alátét tesztFurutech NCF Booster kábel alátét

Mindenkinek kell egy hobbi

A kábelek és egyéb hifi kiegészítők különleges témakört képeznek az AV iparágon belül. A felhasználói vélemények egyik szélsőséges oldala fanatikusan beleássa magát és minden molekulának jelentőséget tulajdonít. A másik oldal szerint az egész úgy, ahogy van, szemfényvesztés.

Képzelgés, placebo, ezotéria, és ki tudja, milyen nevekkel illetik még. Teszteltünk már érdekes eszközöket (bejárató lemez, demagnetizáló, áram harmonizáló stb.) és volt közöttük olyan, amely - bármennyire is bizonygattak minket azok hatékonyságáról - számunka semmilyen eredményt nem produkált. De ha a termék semmilyen irányban nem változtat, akkor velünk van a baj? Nem tudjuk biztosan, ezért inkább nem írtunk róluk.

Miért készülnek kábel alátétek? Extra mértékben leegyszerűsített válasz következik. A probléma sok esetben azzal van, hogy a kábel szigetelőanyaga nem képez tökéletes védelmet a vezetőanyag körül és a padlón - amelyen sok esetben a jeltovábbító vezeték tekereg össze-vissza - statikus töltések jönnek létre, amelyek úgymond beszivárognak a hangrendszerbe. A modern világ miatt sűrűsödő rádiófrekvenciák hasonló problémát jelentenek. Hangsúlyozzuk: mindez nem teljesértékű tudományos magyarázat, de talán érthetőbbé teszi, hogy a high end hifi rendszereket építők fotóin miért látni, hogy a kábelek mindenféle pillérekre, talpacskákra, korongokra stb. vannak helyezve.

hifi alátét teszt

Részben a fentiektől motiválva, részben saját kíváncsiságunk által vezérelve foglalkozunk most alátétekkel. Fontos leszögeznünk, hogy csak egy teszt-környezetben (az Aymara Kft. bemutatótermében), egy bizonyos hangfalkábel alá (Neotech NES-3003 II) helyeztük a tárgyakat.

hangfalkábel alátét teszt

Miből készülnek?

Az AudioQuest Fog Lifter testét műanyagból formálták. Felépítése meglehetősen egyszerű: két sík elemből összeillesztve alkot egy X idomot, amelynek két felfelé néző "karját" egy vastag, damilnak tűnő szál (erre lehet helyezni a kábelt) köti össze.

AudioQuest Fog Lifter alátét

A gyártó közleménye alapján e termékkel a kábeleket érő RF zajok mérsékelhetők minden tömör felületen (szőnyeg, kőpadló, parketta stb.). Egy alátét mérete 14x14x15 cm. Nyolcdarabos csomagban vásárolható meg, kb. 45 000 Ft/szett áron.

Cardas Multi hifi alátét

A Cardas Multi kábel alátét Oregon Douglas fenyőből készül. Érdekessége, hogy a cég mirtuszfa kockákat is gyárt, de azokat elsősorban készülékek (leginkább forráseszközök) alá javasolják. A Multi neve onnan ered, hogy többféle módon is elhelyezhető a kábelek alatt. A rajta lévő V alakú bevágások árkot képeznek a kábel számára. Egy multi alátét mérete 2,54x4,1x6,6 cm. Darabja 4030 Ft-ért vásárolható meg. A KáCsa Audióval történő, előzetes egyeztetést követően, otthoni rendszerben is kipróbálható.

Furutech NCF Booster Signal kábel alátét

Az NCF Booster anyagát a kizárólagosan Furutech termékekben megtalálható, saját fejlesztésű, szabadalommal védett NCF (nano kristály formula) adja. Ez a nano-méretű kerámia részecskéket és szénport tartalmazó elem ún. piezo-elektromos hatást eredményez, a gyártó szerint kiváló elektromos és mechanikus csillapító képességekkel rendelkezik. Érdekesség, hogy az NCF Booster-ből több változatot is gyártanak. Az általunk kipróbált alátét a Signal nevet viseli, mert elsősorban jeltovábbító kábelekhez javasolják.

Furutech NCF Booster Signal kábel alátét

Létezik "sima" NCF Booster is, amely egy vaskosabb alsó és felső idomot is tartalmaz, azt hálózati tápkábel csatlakozója alá és fölé kell rögzíteni. További opcionális kiegészítőként további acél rudacskákat lehet vásárolni, amennyiben a felhasználó a földtől feljebb szeretné emelni a kábeltartó elemeket. Annak sincsen akadálya, hogy egy alapra több kábel vezetéséhez, további idomokat rögzítsünk, az NCF Booster sorozat elemeinek többsége ugyanis különállóan is megvásárolható. Az NCF Booster Signal darabja (amely a fotón lévő talpból, rudakból és kábeltartó panelből áll) kb. 80 000 Ft-ért vásárolható meg.

Furutech NCF Booster kábel alátét

Meghallgatás, tapasztalatok

A próba helyszínéül az Aymara Kft. szaküzlete szolgált (utólag is köszönet nekik a lehetőségért!). Itt Rotel CD-lejátszó és Rotel Michi X3 integrált sztereó erősítő, valamint Bowers & Wilkins 702 S2 álló hangfal képezte a hifi rendszert. Ezek kiegészültek egy Furutech tápelosztóval, Neotech tápkábelekkel és Neotech NES-3003 II hangsugárzó kábellel.

hifi alátét teszt

A kipróbálás gyorsan és egyszerűen történt: a zeneszám első percét (Sara K. - Stars) fülelve először alátét nélkül, majd alátéttel is futottunk egy kört. Ezt megismételtük 3-4 alkalommal, majd átbeszéltük, hogy ki mit gondol. A meghallgatáson négyen vettünk részt.

AudioQuest Fog Lifter alátétek

Az AudioQuest Fog Lifter többszöri nekifutás után sem produkált egyértelműen megnevezhető eltéréseket. Valamit talán lehetett érzékelni, de a talán esetünkben nem volt elég konkrét, márpedig most konkrétumokat kerestünk. Elképzelhető, hogy vonalszintű/jelkábel alá téve mást tapasztaltunk volna, de ezzel a bizonyos hangsugárzó kábellel bármennyire is összpontosítottunk, nehezünkre esett megállapítani, hogy jó vagy rossz-e a kis X-lábúak beillesztése. Az is elképzelhető, hogy más (esetleg rosszabbul szigetelt) kábelekkel nőtt volna az eszköz hatékonysága. Ott és akkor pusztán látványelemként tudtunk csak rá tekinteni, mindenesetre mosolyogtató volt különc formájával. Megjegyzés: Itt is érvényesíthető a hifis mondás, miszerint "rendszere válogatja". (Hozzátesszük, hogy a gyártó több terméke is megtalálható referencia erzenálunkban.)

Cardas Multi hifi alátét

A Cardas Multi kábel alátét érzékelhetően picit finomított néhány részletet a B&W hangsugárzó fényes magas frekvenciáiban. Egészen enyhe mértékben segítette a színpad körvonalazását és mélyítését. Ennél jobban felfigyeltünk arra, hogy neutrálisabbá, higgadtabbá alakította az összképet. Kicsivel érzékibb, fülbemászóbb lett a zene csupán attól, hogy néhány fakockát tettünk a vaskos kábelek alá. Sara K. hangja itt egyértelműen más érzetet keltett, könnyedebb és finomabb tónusként úszott ki a hangsugárzók és hangszerek közötti mezőből. Négyünk közül hárman tartottuk előnyösnek a Multi hatását.

Cardas Multi hangfalkábel alátét teszt

Az NCF Booster alkalmazása hosszú és csendes perceket vont maga után. Egyértelműen hallottuk, hogy valami megváltozott, de csak nehezen tudtuk megfogalmazni, hogy mi az a valami, és hogy a relatíve magas összegért mennyire nevezhető kielégítőnek. Például az NCF Booster jóval több sejtelmet hozott a magashangoknak és a mélyebb frekvenciákat súlyosabbá, határozottabbá formálta. Ez a kissé sötétebb, ugyanakkor puhább, lágyabb tónus azonban nekünk nem annyira esett jól, mint a faanyagok általi neutralitás.

Furutech NCF Booster teszt

Ráadásul esetünkben bebizonyosodott még, hogy az NCF Booster lényegesen hatékonyabban szerepelt a tápkábelek (plusz elosztó) alatt, mint a hangfalkábel alatt. Áramlóbbá, mélyebbé és sejtelmesebbé tette a hangokat a basszus hízlalása nélkül, ugyanakkor a sztereó középpont kirajzolása is határozottabb, elevenebb volt. Olybá tűnik, hogy a Furutech nano-kristályos formulája (amelynek lényegét korábbi tápelosztó összehasonlító cikkünkben foglaltuk össze) intenzívebb a magasabb feszültségű tápcsatornák környékén alkalmazva. Ezt támasztja alá annak ténye is, hogy a japán cég bizonyos fali aljzatokban és készülék dugókban szintén alkalmazza.

Furutech NCF Booster kábel alátét teszt

Záró gondolatok

A cikkben szereplő kiegészítők természetesen jeltovábbító kábelek, sőt, akár komponensek alá is elhelyezhetők. Mi kíváncsiságból a Rotel CD-lejátszó, Michi X3 erősítő, illetve a Furutech tápelosztó alá is raktunk néhány fakockát/NCF Booster-t. A CD-lejátszó alá tett Multi hozott olyan hihetetlenül jelentős eltérést, amit mind a négyen egyöntetűen pozitívnak és leginkább érzékelhetőnek találtunk. Ráadásul bármennyire érthetetlen, de mégis hallottuk, hogy lapjára és nem élére fordítva hozott igazán jobb, pontosabban fókuszálódó teret a Multi!

Mikor meglepve tapasztaltuk, hogy megváltozik a zenei közlésmód és térmélység a tápelosztó, majd a CD-lejátszó alá helyezett fakockákkal (utóbbi olyannyira érezhető pozitív változást hozott, ami még a hangfalkábel alá helyezett alátétek hatását is egyértelműen felülmúlta!), akkor döntöttünk úgy, hogy az alátétek készülékekre kifejtett hatásával egy másik írásban kell visszatérnünk. Ugyanis rengeteg, kimondottan elektronikához ajánlott talpacska közül lehet csemegézni (azt is érdemes lenne kideríteni, hogy pl. CD-lejátszó alatt milyen különbség hallható egy Soundcare/IsoAcoustics jellegű tüskés elem és egy mirtuszfa kocka között?).

Mit tanultunk a kísérletből? Leginkább visszatérő tényszerűségeket. Mint hogy nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Illetve hogy a hangjel-reprodukcióban több jelentősége van az anyagoknak, elektromágneses szennyeződésnek, mint legtöbben gondolnák. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kipróbáláshoz használt hangrendszer már alapszinten (alátétek nélkül) is éreztette minőségét. Úgy is eléggé szépen szólt. Az alátétek nem borzalmasan rosszból -» elképesztően jóra konvertálták az eredményt. Tehát ha egy hifi rendszer alapvetően gyengén teljesít, akkor nem néhány kocka vagy kristály fogja jobbá tenni. Viszont az enyhe bizonytalanságokat, térbeli rendezetlenségeket igenis mélyítették, pontosabbá formálták, több-kevesebb sikerrel. A maximalista audiofilek számára nem kérdés, hogy van-e értelme vibráció-csökkentéssel foglalkozni... amennyiben a tisztelt rendszer-tulajdonosok hajlandók pénzt, időt és energiát szánni az anyagok és azok hatásának megismerésére. Célszerű élni az otthoni kipróbálás lehetőségével!

Iránytű

Ár:

AudioQuest Fog Lifter: 44 920 Ft/ 8 db-os szett

Cardas Multi: 4 030 Ft/db

Furutech NCF Booster Signal: 78 170 Ft/db

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-2209100

1149 Budapest, Fogarasi út 19/E

kacsa-audio.hu

AudioQuest Fog Lifter

Ár: 44 920 Ft/ 8 db-os szett
Forgalmazó:

AudioME Consult Kft.

audioquest.hu

Facebook: www.facebook.hu/audioquesthungary

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.