Hama DAB rádiók tesztje

Rádió a köbön

2018. december 18., kedd, 07:10

Hama rádió hangszóró DAB DAB+ Hama rádió Hama hangfal Hama hangszóró DAB rádió rádió teszt DAB teszt Hama rádió teszt DAB rádió teszt Hama DAB rádió Hama DAB rádió teszt

Talán néhányan úgy gondolhatják, hogy a Spotify és a YouTube korában már nincs nagy divatja a rádióhallgatásnak, pedig ez nem így van. Rádiózni szeretünk autóvezetés közben, otthon, miközben főzünk vagy dolgozunk, és bármikor, amikor jól esik a csendet megtörő duruzsolás. Úgyhogy ennek megfelelően most három rádiót teszteltünk le a Hamától, fókuszálva a különbségekre, hasonlóságokra, és a használhatóságra.

DAB/DAB+ rádiók ma

Már Magyarországon is egyre több DAB/DAB+ csatorna fogható, mégis sokan leginkább csak az FM-et ismerik. A DAB-hoz szükséges hálózatot 2008-ban építették ki itthon. Ezt követően kereskedelmi csatornák még nem indultak el rajta, hanem kísérleti alapon a Kossuth-, a Bartók-, és a Petőfi Rádió. 2011. január 3-tól pedig kísérleti sugárzás keretében 7 rádiót lehetett DAB+-on hallgatni. Ezzel párhuzamosan kezdtek el egyre többen érdeklődni a DAB/DAB+ befogadására képes készülékek iránt is.

A DAB több szempontból is előnyt élvez az FM-mel szemben. A digitális átvitelnek köszönhetően nem olyan zajos, így a hangminőség is határozottan jobb. Ráadásul egy frekvencián 10-18 rádióadó is továbbítható, tehát több adó rendelkezhet országos lefedettséggel, nekünk pedig nagyobb választék állhat rendelkezésünkre.

Hama DR15 DAB rádió

Három típus, egy gyártó

A Hama láthatóan hisz a rádiózásban, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy birtokolhassuk a számunkra megfelelőt. Ebben a cikkben három típust mutatunk be, a PDR20, a DR15, és a DR7 digitális rádiókat. Mindháromban közös, hogy elérhető áron vásárolhatók meg, hiszen egyik sem éri el a 20000 forintot.

Hama PDR20 DAB rádió

Ugyancsak közös a három készülékben, hogy mindegyik viszonylag kisméretű. A PDR20 köztük a legapróbb, ezt mindössze 65x115x20 mm, és 110 gramm. Az apró méret természetesen nem véletlen, ugyanis ezt a rádiót pontosan arra találták ki, hogy könnyen elférhessen a zsebünkben, ezáltal bárhová magunkkal vihessük. Kényelmesen belesimul tenyerünkbe, amelyhez nagyban hozzájárul a gumírozott bevonat is, amellyel strapabíróbbá próbálták tenni, mivel így nem karcolódik és sérül meg könnyen. Az előlapján egy 2,1 colos kijelző van, alatta navigációra és csatorna-mentésre/böngészésre szolgáló kezelőszervekkel. Az alján négy csatlakozó helyezkedik el, egy az antennáé, egy micro USB a töltéshez, egy 3,5 mm-es Line-out és egy Jack bemenet fül- vagy fejhallgatóhoz. A PDR20 körülbelül 16 000 forintba kerül.

Hama DR15 DAB rádió

A modern küllemű DR15 és DR7 méretben kinézetre és mind használatra közelebb állnak egymáshoz. A DR15 elejét szövet borítja, amely nagyon jól mutat a ferdén vágott tetőlappal, ahol egy 2,4 colos kijelző, a kezelőszervek, és egy tekintetes nagyságú tekerhető gomb helyezkedik el, amely rögtön magára vonja a figyelmet. Érdekessége, hogy a jobb oldalon egy kis fém háromszöget is felfedezhetünk, amelyre karabinert rakhatunk fel, így a táskánkra felakasztva is magunkkal vihetjük a rádiót, hogy akár kirándulás közben hallgathassuk. A DR15-ön és a DR7-en is található egy-egy fix teleszkópos antenna. A DR15 csatlakozói: egy micro USB bemenet, egy Jack bemenet, arra az esetre, ha fejhallgatóval szeretnénk használni, és egy hálózati csatlakozó. Ez az eszköz körülbelül 18 000 forintért vehető meg.

Hama DR15 DAB rádió

A DR7 hasonló paraméterekkel rendelkezik. 165x55x100 mm és 340 gramm. Kinézetét tekintve ez kicsit egyszerűbb. Szintén a tetején találjuk meg a kezelőszerveket, egy kisebb tekerhető gombbal és egy 2,1 colos kijelzővel kiegészülve. Csatlakozók tekintetében a DR7 rendelkezik a legkevesebbel, egy fejhallgató- és egy hálózati bemenettel. Körülbelül 13500 forintért lehet a miénk.

Hama DR7 DAB rádió

Használat közben

Mindhárom rádióban közös, hogy használhatjuk őket otthon, vagy magunkkal is vihetjük őket bárhová. Az utazó méretű PDR20 beépített lítium akkumulátorral rendelkezik, amely folyamatos zenelejátszás mellett körülbelül 6 órát bír (és 4 óra alatt töltődik fel teljesen). A DR15 és a DR7 ehhez képest hálózati töltő nélkül négy AA elemmel működnek, az előbbi ezzel kb. 30 óra folyamatos zenelejátszásra, míg az utóbbi 20 órára képes. Mindegyikhez csatlakoztatható továbbá fej- vagy fülhallgató, így ha a környezetünkben mások nem kívánnak rádiót hallgatni, mi akkor is megtehetjük. Mivel a PDR20-at elsősorban utazáshoz találták ki, ezért ez kizárólag fej/fülhallgatóval használható, tehát tulajdonképpen olyan, mint egy MP3 lejátszó, csak rádióhallgatáshoz kialakítva.

Hama PDR20 DAB rádió

Talán az apró méretű PDR20-nak tartott legtovább a csatornákat megtalálnia, de ez sem volt több 10 másodpercnél. Mindegyik kijelzőn láthatjuk, hogy éppen melyik rádió szól, a DR7 pedig még az éppen szóló szám előadóját és címét is kiírja, a PDR20 pedig a pontos időt, és az adott rádiócsatorna szlogenjét is mutatja, de akár ébresztőt is beállíthatunk rajta és nyelvet is választhatunk.

Hama DR7 DAB rádió

Használatuk mindhárom esetben könnyű és könnyen megszokható. A DR7 és a DR15 esetében a tekerhető gombbal tudjuk állítani a hangerőt és csatornát választani. A mode ("M") gombbal tudjuk kiválasztani, hogy FM-en vagy DAB-on keresztül szeretnénk-e rádiót hallgatni. Mindhárom eszközön találhatunk számmal ellátott gombokat (a DR7-en és a DR15-ön 1-2, míg a PDR20-nál 1-4-ig), amelyekhez kedvenc csatornáinkat rendelhetjük hozzá, így könnyen válthatunk köztük.

Hama DR15 DAB rádió

Hangminőség

A Hama kisméretű rádiói elérhető áron vásárhatók meg, viszont ne várjunk tőlük hifi minőségű hangot. Ennek ellenére DAB-on keresztül tisztán szóltak, egyik sem volt zajos (ez FM-en keresztül viszont a rosszabb jelátvitel miatt gyakran tapasztalhatunk recsegést annak ellenére, hogy Budapest kellős közepén tartózkodtunk).

Hama PDR20 DAB rádió

A PDR20-on először a Bartók Rádióba hallgattunk bele, amelyen egy orgonával kísért kórusdal szólt. Túlságosan részletes középfrekvenciákra természetesen nem számítottunk. A hang inkább rideg, mint meleg volt, viszont a tisztaság ezért kárpótolt. Inkább a magas frekvenciák felé húzott, amely magas hangerőn harsányan szólt, és sajnos nem kaptunk elegendő basszust.

Hama DR7 DAB rádió

A DR7, kicsit már jobb hangot szolgáltatott, mint zsebméretű testvére. Nagyon sok basszust ettől sem kaptunk, de azért már jóval teltebben szólalt meg, és ezért a hang is kiegyensúlyozottabb volt, kevésbé húzott magasba, és határozottan dinamikusabbnak tűnt. Méretéből adódóan természetesen nagy hangerőn használva a DR7 is harsányan, kicsit torzítva szólt. A Petőfi Rádión éppen a Can’t Hold Us Down című dalt szól, amelynek volt némi digitális íze, és bár színpadképet nem nagyon tudott alkotni, a tiszta hang miatt mégis egész hallgatható volt.

Hama DR15 DAB rádió

Utolsóként a DR15-öt hallgattuk meg. A három készülék közül ennek volt a legélvezhetőbb a hangja. Kevésbé volt digitális, mint a DR7-nek, miközben ez szólt legdinamikusabban. Számottevő részletességet, sztereóhatást vagy széles hangszínpadot itt sem vártunk, ám az árához képest hosszútávon hallgatható hangot nyújtott.

Hama DR15 DAB rádió

Záró gondolatok

A Hama három kis hordozható rádiója más-más közönséget céloznak meg, más-más dizájnnal és funkciókkal. Közös bennük, hogy mindegyiket könnyű használni, és mindegyiket magunkkal vihetjük a szabadba is. Könnyen és gyorsan megtalálják a rádióállomásokat, a gombok pedig jól funkcionálnak. A PDR20 a zsebünkben is kényelmesen elfér, miközben a privát rádióhallgatásnak kedvez, viszont mindezt magasba húzó, kevésbé kiegyensúlyozott hangon teszi. A DR15 és a DR7 kinézetükben és funkciójukban hasonlítanak, előbbi inkább modernebb megjelenésű, ehhez megfelelően a hangja is dinamikusabb, míg a DR7 valószínűleg az idősebb korosztály tagjainak készült. Azoknak ajánljuk ezeket, akik rádióhallgatáshoz keresnek könnyen használható, megfizethető eszközöket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.