Geneva WorldRadio ultrakompakt Bluetooth hangrendszer teszt

Régi idők, új köntösben

2012. december 20., csütörtök, 19:55

Geneva Geneva Sound System Geneva WorldRadio World Radio Bluetooth hangrendszer DAB tuner DAB rádió DAB rádió. ébresztőóra ébresztőórás rádió hangrendszer teszt

Szokatlan gyorsasággal debütált kis hazánkban a Geneva legújabb mobil hangrendszere. A svájci székhelyű, hangtechnikát és dizájnt előszeretettel ötvöző cég nemrég piacra dobott produktuma ezúttal egy DAB+/FM tuner, egyben vezeték nélküli hangsugárzó, és elboldogul 230 voltos elektromos csatlakozás nélkül is. Más kérdés, hogy a Geneva WorldRadio kompakt doboza milyen hangzásra képes ? ez tesztünkből kiderül.

Letisztult, lapos fehér csomagolása trendiséget sugároz, a piros fogantyú és a vele azonos színű,  kontrasztos márkajelzés eleve megadja azt az érzést, ami a Geneva termékeit övezi. Ha felnyitjuk e dobozt, az exkluzivitás érzése némileg leapad, de a terméket kezünkbe véve újfent fokozódni kezd. No de mitől? A válasz teljesen egyszerű: a teljes egyszerűség. A Geneva WorldRadio felépítése mindennek nevezhető, de bonyolultnak nem, mindössze két nyomógombot találunk rajta, persze elsőre senki sem gondolná a kétoldalt kiálló méretes tekerőkről, hogy ezekkel lehet bekapcsolni az apróságot. Hogy a készülék életre keljen, ráköthetjük mellékelt adapterével a konnektorra, vagy ha szabadságra vágyunk, segítségünkre lesz egy extra-lapos kialakítású, 3,7 voltos lítium-ion akkumulátor. Utóbbiról nem gondoltunk volna, hogy órákig képes tápenergiát biztosítani a készüléknek. A Geneva akkumulátoros működési ideje, közepes hangerővel akár 3-4 órára is elnyúlik, maximumra feltekerve nagyjából 1-2 órán át fog ?zajoskodni?. A tápegységet furfangosan, a padlólemezként szolgáló gumialátét eltávolításával helyezhetjük be, ugyanitt szabványos USB-aljzat is lapul, ha esetleg adapter híján is tölteni akarjuk a WorldRadio-t. A készülék hátoldalán két lyukacskát találunk, egyikük 3,5 mm-es csatlakozót, a másik pedig hálózati adaptert fogad. És ez minden, nem csúfítja egyéb aljzat a kissé unibody-s jellegűre sikerült kinézetet. Utóbbi különösen akkor érzékelhető, ha az általunk is tesztelt ezüstszínű változatot nézzük, de a jól megszokott, fekete és piros Geneva-színek is rendelkezésre állnak, utóbbi még hölgyek tetszését is elnyerheti.

Nem csak a DAB+ tuneré a világ!

Legalábbis Magyarországon még nem. Persze nem kell teljesen elkeseredni, legalább Budapesten (helyenként) hozzáférhetünk a digitálisan sugárzott, FM-nél jóval tisztább minőségű DAB rádióadókhoz, igaz, nincs belőlük tengernyi, mindössze hét állomást ismert fel a Geneva WorldRadio ? egyébként DAB tuner nélküli verziót is gyártanak belőle. Visszatérve tesztalanyunkra, további említést érdemel az előlapra applikált színes kijelző, amit könnyen leolvashatunk, már amennyire aprócska betűmérete engedi.

Geneva Sound System WorldRadio ultrakompakt hangrendszer DAB+ rádió

A források kiválasztására és némi hangszínszabályozásra a kijelző körül piros fényben úszó, érintésérzékeny ikonok lesznek segítségünkre. A hangok keltéséért egy darab 3 col átmérőjű hangszóró felel, 75 Hz-től 20 kHz-ig eső tartományban. A membránt fém védőrács fedi, csakugyan öntött alumínium a rádió tetején felhajló fogantyú, a doboz burkolatának nagy része pedig jó minőségű műanyag. Mindössze kétnapi használat után már megjelentek itt-ott apró kopásnyomok a WorldRadio élein, ezért akik magukkal vinnék vadkempingezésekre, ne csodálkozzanak a doboz sérülékenységén: a Geneva készüléke elsősorban szolid, jórészt beltéri felhasználáshoz szuperál.

Geneva Sound System WorldRadio ultrakompakt Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Ha kedves olvasónk látta a Geneva Model XS-ről szóló cikkünket, akkor talán érti, ha azt mondjuk, hogy a WorldRadio a Model XS feltuningolt változatának is tekinthető. Ez nem csak annyit jelent, hogy tesztalanyunk is ugyanúgy működhet ébresztőórás rádióként. A 12 wattal meghajtott, 3 colos hangszóró nem művel csodát, de rosszul sem szerepel: a WorldRadio hangzása abszolút kellemes, szerethető. Amit kiad, azt tisztességgel teszi. Kapunk tőle egy kis élénkséget, egy kis dinamikát, egy kis részletességet, és lényegesen több energiát, mint amennyi egy uzsonnásdoboz méretű berendezéstől elvárható. Egy ennyire apró doboztól egyértelműen botorság sztereó hangképet, igazán  hifi hangzást követelni, viszont meglepően jól betölti a rendelkezésre álló teret. Ami az apró rádiókészülékek örökletes tulajdonsága, a műanyag kabinet okozta torzulás, az a jellegzetes ?dobozhang?, itt nem áll fent ? ez az, ami miatt lényegesen jobb érzés egy sima FM-csatornát hallgatni a WorldRadio tolmácsolásában. Ha fal mentén helyezzük el, gyakran eltart egy darabig, míg betájoljuk a zene pontos tartózkodási helyét, ezért háttérzenei eszköznek abszolút megfelel. Eddig nem tettük szóvá, de figyelemre méltó a Bluetooth vevőegység tudása is, melyből 2.1 A2DP verzió került a készülékbe.

Geneva Sound System WorldRadio ultrakompakt Bluetooth hangrendszer

Végszó

A Geneva WorldRadio nem annyira úttörő termék, sokkal inkább egy modern cég stílusos tisztelgése a kezdetekig visszanyúló rádiózás és a zenehallgatás kultúrája előtt. A svájci cég 30-tűs csatlakozót, Android aljzatot és mindenféle esztétikailag hátrányos komponenst nélkülözve szült egy olyan eszközt, mely dekorációs célt is szolgál, nem utolsó sorban pedig kellemesen jó hangminőséget nyújt. Árfekvése miatt sajnos nem fogja elárasztani hipermarketek polcait. A Bluetooth-szal számos lehetőséget kiaknázhatunk, de az árcímke fejében picit hiányoltunk olyan matyóhímzéseket, mint internetrádió, távvezérlő, teljesen fém ház, esetleg némi defenzív tokocska, mely megvédi a terméket kültéri felhasználásnál. Valószínűleg így is lesznek olyanok, akiket rabul ejt a WorldRadio, hiszen végeredményben egy trendi, mobil és praktikus hangrendszer.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.