Furutech Flux kábel teszt

A mennyország kapuja

2016. január 11., hétfő, 15:05

Furutech audio kábel hangfalkábel hangszórókábel tápkábel RCA kábel XLR kábel audio kábel hifi kábel Furutech kábel Furutech Flux kábel teszt audio kábel teszt

A mennyország kapuja - ezt a megnevezést egy német szaklapban találtuk, ott egy minőségi kategóriát jelent, ami a csúcs feletti, de mégsem a mára kissé elcsépeltté és értékét vesztetté vált high end. Az abba a csoportba sorolt kábelekkel megnyílik használójuk előtt egy korábban ismeretlen világ, valami sokadik dimenzió. Valami ilyesmit éltük át a Furutech Flux kábelek rendszerünkbe illesztése után.

Furutech Powerflux tápkábelFurutech Powerflux tápkábelFurutech Powerflux tápkábelFurutech Speakerflux hangfalkábelFurutech Speakerflux hangfalkábelFurutech Speakerflux hangfalkábelFurutech JumperfluxFurutech Lineflux RCA kábelFurutech Lineflux XLR kábelFurutech Lineflux XLR kábelFurutech Digiflux RCA kábelFurutech Flux-50 Filter tápszűrőFurutech Flux-50 Filter tápszűrő

Évtizedek óta keringenek számok arra vonatkozóan, mennyit ajánlott, vagy érdemes kábelekre költeni. Korábban, amikor csak sztereóról lehetett szó, a többi komponens árának 10-15 %-a között állapodott meg a "mutató". Manapság alig találni olyan rendszert, amiben nincs valamilyen digitális, fájl-alapú lejátszó, gyakori a különálló DAC és akkor még nem beszéltünk a sokpontegyes házimozikról. Régen az analóg összekötőn (interkonnekt) és a hangszórókábelen kívül legfeljebb néhány elvetemült, megszállott zenemániás használt speciális tápkábelt. Mostanában ez utóbbira is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hifisták és a házimozisok. Valamint az előbb említett digitalizálódás magával hozta az otthoni hangrendszerekbe a hangzásra optimalizált koaxiális, USB és HDMI kábeleket, az analóg RCA helyettesítőjeként elterjedőben vannak az XLR csatlakozós vezetékek. Mindezek miatt nem tartjuk számszerűsíthetőnek a kábelezésre fordítandó összeget, csak abban vagyunk biztosak, hogy komoly figyelmet kell ezekre is fordítani. Majdnem azt írtuk, hogy kiegészítőkre, de a kábelek nem azok. Teljes értékű alkotóelemei egy hifi vagy házimozi rendszernek.

Ezek után tisztázzuk, mitől jó egy audio kábel? Attól, hogy változtatás nélkül engedi át magán a hangot, pontosabban fogalmazva az elektromos impulzusokat, leegyszerűsítve: az áramot. Minél inkább igaz ez, annál jobb a kábel, mert ennek mértéke különböző, eltérő.

És ide soroljuk a tápellátást biztosító példányokat is? Természetesen, de azok esetében nem negatívum, ha nem pontosan ugyanaz megy ki rajtuk, mint amit a másik végén "betöltöttünk", mert általában, némi szűrő hatással is bírnak.

Furutech Powerflux tápkábel

Ezt most és itt nem elemezgetjük, aki belefogott e cikk elolvasásába, az minden bizonnyal rendelkezik audio kábeles és tápkábeles tapasztalattal. Amennyiben mégsem, akkor fogja fel írásunkat gondolatébresztőnek!

Az 1988-óta fennálló japán Furutech jelmondata a "Pure Transmission", ami kivételesen tiszta átvitelt, jeltovábbítást jelent. Mérnökei nem az általánosan használt aranyat alkalmazzák a Flux-ok rozsdamentes acél, vagy réz csatlakozóinak bevonatára, hanem a ródium mellett tették le voksukat. Nyilván hosszas kísérletezés előzte meg a döntést, mire meggyőződtek arról, hogy ennek a fémnek még az aranyénál is jobbak az elektromos vezetőképességre vonatkozó és a hangzást befolyásoló képességei. A hangzásra is másképpen hatnak, ismerünk olyan vájtfülű hifistát, aki nem kedveli a "ródium hangot". A vezetőszálak Alpha OCC anyagúak, szigetelésük és árnyékolásuk kettő vagy többrétegű.

A Furutech Flux kábelek kivitele annyira szép, hogy élvezet őket tesztelni, mert minden egyes csere alkalmával megfoghatjuk a csatlakozókat, gyönyörködhetünk a valóban míves mestermunkában. A karbonszövet "hájtek" anyagnak számít manapság, sajnos rengeteg helyen lehet festett, imitált utánzatával találkozni, de a Flux kábelek csatlakozóin garantáltan szén virít. Ez egyfajta védjegyüknek tekinthető, akárcsak az érdes szövésű, rendkívül strapabíró, zöldes és lilás színű kábelköpeny. Az említetteket szerte a világon szorgalmasan utánozzák, nagyobbacska cégek és pici, egyemberes manufaktúrák egyaránt, de az a valószínűbb, hogy a Furutech beszállítója bárkinek elad belőle, aki jól megfizeti. Ez már csak így működik manapság.

Furutech Lineflux XLR kábel

Bizonyos vásárlói kör vagy réteg számára eladhatóak a ránézésre jónak tűnő, leginkább csilivili kábelek, azoknak az előállítása sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mert nem igényelnek sok éves kísérletezést, kutatást. Azt nem tudhatjuk konkrétan, mennyi munkát öltek bele a Furutech mérnökei és "fülei" a Flux család tagjainak létrehozásába, mire azok elérték mostani, piackész állapotukat. Sajnos nincsenek kémeink a műhelyekben, tesztlaborokban. Ha rendelkeznénk belső információkkal, talán mi is inkább kábelgyártásba fognánk. Nem mellesleg, tele volnánk Flux kábelekkel, még a WC-lehúzó is Lineflux XLR lenne.

Furutech Speakerflux hangfalkábel

Furutech Flux kábelekkel három éve találkoztunk először, kezdésnek a Speakerflux és a Lineflux XLR érkeztek hozzánk, amiket Norma Audio REVO CDP-1R CD-játszóval és IPA-140 erősítővel használtunk huzamosabb ideig. Valamivel ezek után érkezett a Powerflux és ezt a triót még YG Carmel hangfalakkal is kipróbáltuk. Több hónapig ELAC FS 247 BE, majd FS 249 BE hangdobozok vendégeskedtek nálunk, naná, hogy azokat is Speakerflux kapcsolta az erősítőhöz. A későbbiekben, lejátszónak OPPO BDP-103, Arcam UDP411, Audia Flight CD Three készülékeket is használtunk. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy mindegyik készülék Furutech e-TP80E elosztón keresztül kapta az áramot. Kipróbáltuk a Digiflux-ot és a Flux-50 Filter nevű szűrőt is, ellenben a Jumperflux és a Silver Arrows lemezjátszó karkábel nem járt nálunk.

Furutech Jumperflux

A nálunk kivételesen hosszú ideig, több részletben, összesen másfél évig tartózkodó, ideiglenes referenciának tekintett Speakerflux hangszórókábelnek, extrém próbatételt kellett kiállnia: folyamatosan cserélgettük az egyik végén az erősítőket a másikon a hangfalakat. Ezért nem róható fel hibaként, hogy a ródiumozás folytonossági hiányokat szenvedett, magyarán, néhány helyen lekopott. Amikor a villára kajakra rászorítjuk a csatlakozót, ott durva súrlódás és erőhatások alakulnak ki, ennek egy ideig ellenállt a bevonat, de nem a végtelenségig. Az átlagos Flux vásárlónak, felhasználónak nem kell ettől tartania, 15-20 csereberét garantáltan elvisel mindegyik fajtájú (banán és villa) végződés. Maga a Speakerflux teste vastag és merev, ám az utolsó másfél arasznyi szakasz kellemesen hajlékony, ennek köszönhetően egyszerűen csereberélgettük a hangfalak között. Viszont az összekötők teljes hosszukban tiltakoznak a hajlítgatás ellen, valóságos birkózás keretében tudtuk azokat a hifiállvány mögött a helyükre, a lejátszóba és az erősítőbe igazgatni.

Furutech Speakerflux hangfalkábel

A villák és XLR-ek kivételével az összes csatlakozó szorítós, nekünk kell finoman addig tekerni a külső burkolatot, míg érezzük, hogy az szilárdan rögzült. Leválasztáskor különösen ügyelni kell a fellazításra, mert képes kitépni például az RCA aljzat rézhüvelyét.

Furutech Lineflux RCA kábel

Lineflux RCA csak több hónappal az XLR változat után került hozzánk kipróbálásra, mert ahány szett beérkezett az importőr boltjába, azt mind elkapkodták a lelkes zenerajongók, még tesztpéldány sem maradt belőle. Bevalljuk férfiasan, irigyeljük Őket. Elsősorban a vásárlókat, de azért a forgalmazót is. A maga nemében kivételesen jó hangú vezeték, de mi az XLR-t jobban szerettük, ez bizonyára nem lep meg senkit. Összehasonlításra az Audia lejátszót és egy Vincent erősítőt vetettünk be. Előbbiből egyszerre mindkettőn megy jel, utóbbi pedig azonnal, hallható szünet nélkül vált a két bemenet között, amint megnyomjuk a megfelelő gombot. Mintha direkt tesztelésre tervezték volna.

Melyek azok a hangzásbeli területek, paraméterek, amelyekre hatással voltak a Furutech Flux kábelek? Erre könnyű válaszolni, hiszen rengeteg zenét hallgattunk és (filmet néztünk) a hosszúra nyúlt tesztidőszak alatt. Természetesebbnek, könnyedebbnek, szabadabban szárnyalónak tűnt az ének és az összes hangszer. Apró részletek kerültek elő, amiket csak a legkiválóbb kábelek képesek feltárni. A nehezebb zenedarabok kevésbé voltak megterhelőek, fárasztóak. Extrém széles színpad képződött előttünk, a zenészek válla nem ért minduntalan egymáshoz, csak amikor a felvétel során úgy helyezkedtek el. Ezt honnan tudjuk? Sok-sok év tesztelési gyakorlatával, a tesztzenék több tucatnyi rendszeren történő unalomig hallgatásával, rengeteg élőzene élvezetével a hátunk mögött képesek vagyunk felismerni az ilyesmit. Ne gondoljon senki brutális és drámai különbségekre! Bármennyire szuperjó egy kábel, csodákra nem képes.

Furutech Powerflux tápkábel

Végül elérkeztünk a széria talán legextrémebb darabjához, amely a Powerflux tápkábel.

Irdatlan súlya van, ezt nem csak a vezetékek és szigetelésük adja, hanem az FI-50 (R) piezo-kerámia csatlakozók is, amelyekkel némelyik készüléknél gond lehet a helyigénnyel. Megesett, hogy egyszerűen nem fért oda az IEC aljzat közelében lévő egyéb csatlakozóktól, emiatt kénytelenek voltunk egy egyszerűbb, szintén Furutech kábelt bekötni. A Powerflux fegyvernek is használható, természetesen csakis önvédelemre, ha a szükség úgy hozza. Akit azzal megsuhintanak, egy darabig nem kér kenyeret.

A Powerflux hatására hatalmas energia szabadult fel, a nagybőgő valóban nagy volt és valóban bőgött, mint egy bölénybika, amilyen brutálisnak látszik a kábel, olyasmi a hangkaraktere, ám cseppet sem túlzó. Ez a tulajdonság pompásan megmutatkozott SVS SB-13Ultra aktív szubbasszus sugárzóhoz csatlakoztatva. Ez a mélynyomó a mellékelt, szokásos "kerítésdrót" minőségű vezetékkel is ütősen, mellbevágóan szólt, ám a Powerfluxtól feljebb lépett egy súlycsoporttal. Szárnyakat kapott, mint amikor gyorsulási versenyen, nitrót adagolnak az üzemanyag keverékhez. Sztereó erősítő mögé illesztve a lazaság, könnyedség, transzparencia nem nőtt úgy, mint az audio kábelekkel, de a zenészek illetve hangszerek elkülönültsége, megfoghatósága igen.

Nem tartjuk szükségesnek megemlíteni mindazoknak a kábeleknek a gyártóit, típusait, amelyekkel összehasonlítottuk a Fluxokat, mert abból esetleg messzemenő és téves következtetéseket vonhatna le a Kedves Olvasó. Azt sem állítjuk, hogy minden esetben a Furutech terméket találtuk jobbnak, ez természetes, hiszen léteznek más, szintén kiváló ár/érték arányú termékek ezekben a kategóriákban is, de azt mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy a Flux sorozat egyike ezeknek. Ezért, aki csúcsminőségű, netán high end rendszert birtokol, vagy olyannak a kiépítését tervezi, feltétlenül tegyen próbát a Furutech Flux kábelekkel. Ennek végrehajtása egyszerűen megoldható, mert a KáCsa Audió letét ellenében ad mindenféle kábelt, ami hazavihető, saját rendszerbe illeszthető.

Iránytű

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-2209100

+36-30-884-1234

1149 Budapest, Fogarasi út 19/E.

www.furutech.hu

Furutech Flux-50 Filter tápszűrő

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.