DVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbító teszt

2014. november 27., csütörtök, 08:25

DVDO HDMI HDMI jeltovábbító HDMI transmitter HDMI receuver vezetéknélküli HDMI wireless HDMI

Nagyon sok esetben előfordul, hogy a HDMI kábel használata mindenféle nehézségekbe ütközik. Azért mert nem akarjuk vagy nem is tudjuk a falat, a padlót vagy épp a mennyezetet kivésni, mert a szabadon futó vezeték csúnya, vagy mert az összes kanyarral együtt, a fal mentén vezetve már túl hosszú volna ahhoz, hogy megbízhatóan működjön. Ezeken kívül a költség vonzat sem elhanyagolható, hiszen egy jobbfajta 15 méteres HDMI simán belekerül 30-50000 forintba, a csúcsminőségűek pedig ennek többszörösébe. A vezeték nélküli kapcsolatra, az előbb említettek mellett, még ezernyi indokunk lehet, amit felsorolni is reménytelen feladat volna.

DVDO Air3C-Pro vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3C-Pro vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3C-Pro vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbítóDVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbító méretek

A DVDO Air3 termékei a HDMI-n közvetített jelek vezeték nélküli, oda-vissza továbbítására születtek. Ha az előbbi megfogalmazás kicsit nyakatekertnek tűnik, akkor tisztázzuk is, ez nem csak a kép és a hang továbbítása! A HDMI a készülékek közötti, kétirányú kommunikációt is szolgálja. Miről beszélgethet egymás között a tévé és a Blu-ray lejátszó? Nem a mi titkainkat osztják meg egymással, hanem az olyan, lényeges információkat, mint például a tévé által támogatott felbontás és képfrissítési sebesség, amihez aztán igazodhat a lejátszónk. Szintén ennek köszönhetjük, hogy ha a fényképezőgépünket a tévére kötjük, akkor a TV távirányítójával is irányíthatjuk a fotók vagy videók lejátszását is. Apróságok ezek, amik a hétköznapjainkat egyszerűbbé teszik.

Az alapmodell az Air3, a második az Air3C, a csúcsmodell pedig az Air3C-Pro. Az egyes típusok közötti különbségeket egy kis táblázatba foglaltuk a jobb áttekinthetőség kedvéért:

  Air3 Air3C Air3C-Pro
MHL kompatibilis: Igen Nem Nem
Beállító szoftverrel használható:    Nem Nem Igen
Jeladó tápellátása: Egyedi tápegység       USB-ről (1 A)       USB-ről (1 A)
Vevő egység tápellátása: USB-ről (1 A) USB-ről (1 A) USB-ről (1 A)

 

A legkisebb típus érdekessége az MHL kompatibilitás, ami viszont együtt jár a magasabb áramigénnyel, így USB-ről ennek a jeladóját nem táplálhatjuk. A vevőegységet, illetve a két nagyobb változat esetében az adót is, táplálhatjuk USB aljzatról. Mivel ma már rengeteg vetítő és lényegében minden mai tévé el van látva USB csatlakozóval, sok esetben nincs is szükség a vevőhöz mellékelt táp használatára. Ezzel is egyszerűbbé válhat a kábelezés.

DVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbító

Fontos különbség még, hogy a legnagyobb típus, az Air3C-Pro számítógépről is vezérelhető és beállítható. Ennek alighanem a profik lesznek legnagyobb rajongói, hiszen így telepítés közben ellenőrizhetjük, hogy mennyire is erős a jel, szoftverfrissítést is letölthetünk az eszközre, és akár több olyan rendszert is beüzemelhetünk, mivel előre beállíthatjuk, hogy egy-egy vevő mely adót válassza, ha több is rendelkezésre áll.

DVDO Air3C-Pro vezeték nélküli HDMI jeltovábbító

Persze egyszerű felhasználóként, a középső modell, az Air3C is elegendő. Erre a is igaz, hogy mind az adó, mind a vevő táplálható USB-ről, ha az képes 1 amper leadására. A telefon töltésére vagy hordozható merevlemez meghajtására is alkalmasnak jelölt USB aljzatok többsége ilyen. Az Air3 modellek mindegyike képes a képet 1080p felbontásban, 60 kép/másodperc frissítéssel közvetíteni. Mindegyik támogatja a nagyfelbontású, 7.1-es hangot, a 3D képet. A jelátvitelt a WiFi nem az általában használt frekvenciákon, hanem 60 GHz-en továbbítja, nagy biztonsággal 10 méteren belül, illetve közvetlen rálátás esetén 30 méterig. Az átvitt kép késése a gyártó szerint olyan alacsony, hogy azt játékhoz is merik ajánlani.

Használat

A beüzemelés viszonylag egyszerű. A gyári készletben találunk 2 db USB tápot, 2 db micro USB kábelt, 2 db HDMI kábelt és rögzítő keretet is. Csavart, tiplit, tépőzárat és mesterembert, aki ezt az egészet feltenné a falra, sajnos nem találunk a dobozban. Azt, hogy a falra, a tévére, vagy a vetítő mennyezeti konzoljára szereljük és hogy mindezt csavarral, kétoldalas ragasztóval vagy gyorskötözővel tesszük, a gyártó ránk bízza.

DVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbító

A bekötés magától értetődő. Két apróságra érdemes odafigyelnünk. Az egyik, hogy ne cseréljük fel az adót és a vevőt, mert úgy nem fog működni. A másik az, hogy figyeljünk a HDMI kábelek megfelelő csatlakozására. Különösen akkor, ha a mellékelt kábelek helyett, jobb minőségű, de merevebb típust használunk. Tapasztalatból tudjuk, hogy az olyanok rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni! Ha szűk helyen kell felszerelnünk az eszközt, akkor érdemes lehet hajlékonyabb, lapos HDMI kábelt választani!

Ha mindent összedrótoztunk, kezdődhet is a használat. Csak be kell kapcsolni a tévét vagy vetítőt és a lejátszót, majd pár másodperc elteltével már látjuk is a képet. Sajnos amióta a HDMI leváltotta az analóg Scart kábeleket, a forrásváltás amúgy is lassabb lett, amihez a DVDO még 1-2 másodpercet hozzá tesz. Vagyis, ha mindent bekapcsoltunk és az első 6 másodpercben még nem kapunk képet, ne csodálkozzunk!

DVDO Air3C-Pro vezeték nélküli HDMI jeltovábbító

A minőség?

A teszt egyik fő kérdése természetesen az volt, hogy jár-e látható minőségromlással a vezeték nélküli jelátvitel? A válaszunk erre az, hogy a képminőség nagyon-nagyon közel volt ahhoz, amit kifejezetten felső kategóriás kábelekkel kapunk. Ám ehhez még hozzá kell kalkulálnunk egy apróságot! Az Air3 termékek ugyanis nem közvetlenül csatlakoznak a tévébe, vagy a lejátszóba, hanem kábellel! Tehát a 10-15 méter vezeték helyett használunk 2 db rövidet. Így ezeknek a minősége is hatással lesz a képre!

A teszt során a DVDO termékéhez hasonló árú, illetve drágább, 10 m hosszúságú HDMI kábeleket alkalmaztunk viszonyítási alapként. Az Air3 adó- és vevőegységeket pedig szintén, felső- és középkategóriás, 60-80 cm hosszú kábelekkel kötöttük be. A teszteszközök felsőkategóriás lejátszók, tévé és high end projektor voltak. A kapott kép, színeiben szinte teljesen azonos volt a közvetlenül bekötöttel. Egyedüli különbség egy egészen csekély kontrasztvesztés volt. Ez pedig egy átlagos tévé vagy projektor esetében lényegében észrevétlen marad. Valóban csúcskategóriás vetítő vagy tévé esetében persze érdemes átgondolni, hogy milyen egyéb lehetőségeink vannak még a bekötésre, de még így is jó alternatíva a DVDO Air3.

DVDO Air3 vezeték nélküli HDMI jeltovábbító

Ajánlás

A DVDO Air3 modelleket könnyű szívvel ajánljuk mindenkinek, akinek a kábelezés gondot, vagy akadályt jelent. Amit láttunk, az több volt, mint meggyőző! A használat egyszerű, a szolgáltatások - már a Pro modell esetében, ahol egyáltalán ilyesmiről joggal beszélhetünk - jók. Akár a műemlékvédelem, egy különleges építészeti megoldás, kényelem, spórolás, vagy akár egy fotós videós műterem speciális igényei miatt választjuk a DVDO Air3 vezeték nélküli HDMI eszközeit, nyugodtak lehetünk. Jó képet kapunk! Le a kalappal!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.