AudioQuest sztereó interkonnekt kábelek teszt

2012. március 26., hétfő, 13:55

AudioQuest AudioQuest kábel interconnect interkonnekt sztereó hifi RCA kábel audio kábel hifi kábel kábel kábel teszt

Vendégül láttunk négy modellt az amerikai AudioQuest analóg RCA összekötő kábeleiből, melyek a gyártó jelenlegi skáláján, belépőszinttől felsőkategóriáig terjednek. Az Evergreen, Golden Gate, Big Sur és Sydney interkonnektek specifikációkban és külsőleg is meggyőzőek, minket viszont csak egy dolog érdekel igazán: mit tudnak, és miben különböznek egymástól? Kedves Olvasóink, igen tanulságos tesztnek néznek elébe.

AudioQuest interkonnekt kábelekAudioQuest hidakAudioQuest EvergreenAudioQuest EvergreenAudioQuest EvergreenAudioQuest EvergreenAudioQuest EvergreenAudioQuest Golden GateAudioQuest Golden GateAudioQuest Golden GateAudioQuest Golden GateAudioQuest Golden GateAudioQuest Big SurAudioQuest Big SurAudioQuest Big SurAudioQuest Big SurAudioQuest Big SurAudioQuest SydneyAudioQuest SydneyAudioQuest SydneyAudioQuest SydneyAudioQuest Sydney

Az 1980-ban alakult AudioQuest egyike volt azon gyártóknak, akiket különösképp foglalkoztatott a hifi kábelek jelentősége, mai napig e területen jeleskednek. Termékeik mögött aprólékos technológiák rejlenek, de a külsőségekre is gyakran nagy hangsúlyt fektetnek. Nincs ez másképp jelenlegi tesztpéldányainkkal sem. Nevüket az Evergreen, Golden Gate, Big Sur és Sydney hidakról kapták, ami találó, ha funkciójukban keressük a párhuzamot. Az áraik nagyjából 5 és 50 ezer forint közé esnek, eltérő szintűekről beszélünk, ha úgy tetszik, e modellek a belépő, és a közép kategória képviselői.

A leggyengébb láncszem

Sok területen igazság, a szórakoztató-elektronikában, hogy minél jobb egy hifi rendszer tudása, annál inkább megmutatkozik a láncba illesztett, gyengébb minőségű komponensek teljesítménye. Ezt a tényt használtuk ki ezúttal, a lehető legegyszerűbb módon. Tesztünkben egy Norma Revo CDP-1R high-end CD-lejátszó, és Norma Revo IPA-70 sztereó erősítő voltak segítségünkre. Az erősítőre kötött, szintén AudioQuest márkájú hangfalkábelek egy Atlantic Technology AT-1 H-PAS álló hangdobozpárt keltettek életre, így már az összekötő vezeték nélküli rendszer ára bőven átszelte a kétmilliós határt - e komponensek alkalmazásával nagyon hallható lett a tesztalanyok közti, hangminőségbeli különbség. Rizikós tud lenni az összekötő kábel tesztelése, főleg akkor, ha mindenki más jellegű hangzást tapasztal. Jelen esetben hárman ültünk le a sztereó rendszer elé, véleményünket ötvöztük e teszt megírásához, bár sokat nem vitatkoztunk, mivel első és sokadik próbálkozásra is ugyanazok voltak az észrevételeink. A négy kábelt, kategória szerint növekvő sorrendben, egymás után meghallgattuk a referencia rendszeren, ugyanazon forrásbemenetre kötve. Hogy meggyőződésünk egyértelműnek bizonyuljon, egyetlen, de remek minőségű zeneszámot használtunk, ami a Stockfish Records audiofil lemezéről, a Closer To The Music Vol. II. című albumról volt a legelső track (Sarah K. - Stars). Ez a felvétel igen gazdag részletekkel, mély dinamikatartománnyal és profi énekhanggal készült, sztereó célra referenciának is tekinthető, hangszínpadja bravúros. Miután eljutottunk a legnagyobbnak számító, AudioQuest Sydney típusig, visszafele is elismételtük a meghallgatást, majd újra felfelé haladva végigfüleltük tesztalanyainkat. Ezt követően már szinte csukott szemmel sem jelentett gondot megállapítani, melyik típust kötöttük be,  és igen stabil  véleményt sikerült kialakítani az AudioQuest interkonnektjeiről. Mielőtt gyakorlati tapasztalatokra térünk, essék pár szó a technikai háttérről.

AudioQuest Evergreen

AudioQuest Evergreen

A Washington államban megbúvó, 1963-ban épült Evergreen híd Seattle várost köti össze Bellevue-vel, 2285 méteres hosszának köszönhetően mai napig a világ leghosszabb lebegő hídja. Ezzel szemben az általunk tesztelt AudioQuest Evergreen RCA összekötő kábel "csupán" másfél méteres, ami elegendő  hifitoronyba kötéshez, de hosszabb kiszerelésben is gyártják, egészen, 20 méteresig bezárólag. Csomagolása visszafogott, belül környezetbarát kartonbölcsőben, mintegy vízisiklót imitálva tekeredik tesztalanyunk (dobozának anyaga miatt is találó a "Green" megnevezés). Nagyobbik testvéreihez hasonlóan az Evergreen-nél is megoldották a jobb-és bal csatorna egyetlen köpenybe illesztését. Gumírozott, lágy tapintású sötétzöld bevonata alatt megtalálható az AudioQuest egyik büszkeségének számító, nagy hatásfokú árnyékoló réteg (NDS), ami ebben az árkategóriában korrekt megoldás. A kábel rugalmas szerkezete miatt könnyen hajlítható, szűk helyeken is elfér. A végére épített Y-elágazásból előbukkan két, hidegforrasztással rögzített, aranybevonatú csatlakozófej, melyeknek védőburka mattfényű, sötétzöld fém. E megszokottól kisebb méretű idomokon kaptak helyek a jelirányt mutató nyilak is. A köpeny belsejében polietilén habbal szigetelt, tömör, hosszú-szemcséjű rézmag (LGC) húzódik, a gyártó szerint még az OFHC (oxigénmentes réz vezető) típusoknál is kedvezőbb torzítási tényezővel, illetve tisztább hangzással bír, részben az LGC szerkezetében lévő, csekélyebb mennyiségű oxid miatt. Ez az állítás önmagában bizakodó, azonban más gyártóknál már bevált az oxigénmentes rézmag, úgyhogy végeredményben a fülünk fog dönteni.

AudioQuest Evergreen

AudioQuest Golden Gate

AudioQuest Golden Gate

Sokak számára ismerősen csenghet a San Franciscóba vezető, vöröses színű gigászi építmény neve, melyet ezúttal nem cigarettásdobozon, hollywoodi filmkockákon vagy képeslapon, hanem az AudioQuest középkategóriás kábelének csomagolásán láthatunk. A Golden Gate tartalmilag mindazon extrákat tartalmazza, mint kisebbik testvére, viszont két dologban többet nyújt, részben külsőleg. Rá már nem a puritán gumírozott köpeny, hanem apró, fekete és vörös PVC szálakból font borítás került, csatlakozófejei a harmónia kedvéért metálfényű vörös színben kápráznak, s ami lényegesebb, a kábelmag is különb: a Golden Gate felszíne alatt az AudioQuest védjegyének számító PerfectSurface Copper ("tökéletes felületű rézvezető"; PSC) rejlik. E vezetőt tulajdonképpen sikerült tökélyre fejleszteniük három évtized alatt, a korábban alkalmazott anyagokhoz képest többszörösen jobb hangzást produkál.

AudioQuest Golden Gate

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.