Sony KDL-46HX850 3D LED LCD TV teszt

2012. augusztus 10., péntek, 17:20

Sony Sony TV KDL-46HX850 HX850 BRAVIA TV Edge LED LED TV LCD TV 3D 3D TV okostévé okos TV smart TV X Reality PRO X-Reality XR 800 Hz 200 Hz Sony Entertainment Network házimozi

Sokunknak a Sony névről a TV, a tévéről a Sony jut eszébe elsőként, ami nem véletlen. 50 éves televízió-gyártási tapasztalat áll mögöttük és ez bizony látszik a termékeiken. Az idei kínálat csúcsán álló HX850 modellt kaptuk tesztelésre, vallattuk pár héten át, most elmeséljük, mit sikerült kihúznunk belőle.

Amikor feltettük a szokásos helyre, nem állványra, hanem egy lapos talpra, csak vakargattuk a fejünket, nem tudtunk rájönni, hogyan lehetne függőlegest kreálni a hanyattdőlésből. Ha olasz lenne, alighanem Pisai Ferde TV-nek neveznék. A Sony honlap leírásában a következőket olvashatjuk: "a Monolithic Design egyedülálló stílust kölcsönöz a helyiségnek, az elegáns, sima, lebegő hatást keltő képernyőfelület elmélyíti a térélményt. A tévé képernyője hat fokban dönthető". Nos, az első mondat helytálló, ám a második így, ebben a formában nem igaz. Másik fülre kattintva, a műszaki adatok - kiviteli jellemzők rovatában fellelhető a valóság: "döntési pozíció kb. 6 fok, fix". Ez a megoldás nem idei újdonság, de a korábbi, hasonló kivitelű Sony tévékről nem írtunk honlapunkon, ezért most kicsit bővebben foglalkozunk ezzel a nem mindennapi jelenséggel. Annak a ténynek ismeretében, hogy az LCD tévék teljesen szemből, merőlegesen rátekintve mutatják legjobb képességeiket, szintén különösnek tűnő ötlet, ráadásul a megszokott forgathatóságról is le kell mondani. A 6 fokos dőlés furcsa, kicsit zavaró, fizikai okát értjük, függőleges helyzetben nem lehetne stabilizálni ilyen egyszerűen, csak hátsó megtámasztással, ezen a lapos talapzaton. Sokat gondolkoztunk az okán és a formabontáson, egyediségre való törekvésen kívül egyetlen értelmes, elfogadható magyarázat jutott eszünkbe. Nevezetesen az, hogy így nem látjuk magunkat és a mögöttünk elhelyezkedő berendezési tárgyakat a nem vészesen, de mégiscsak tükröződő panelen, valamint a kanapénk melletti állólámpa sem köszön vissza rajta hatalmas fényfoltként.

Végeredményben egyáltalán nem tartjuk rossz ötletnek, nekünk úgy, ahogy van, nagyon tetszett a HX850, de nem csak a fentebb taglaltak miatt.

Sony KDL-46HX850 LED LCD TV

A talapzat további különlegességének számítanak a benne elhelyezett hangszórók, amit Sonyék áramvonalasnak és innovatívnak neveznek, és ami akár igaz is lehet, bár a két évvel ezelőtti Samsung C9000 is a talpában hordta a hangszóróit, az viszont biztos, hogy nem szólnak valami jól. Méltatlan a gyönyörű külsőhöz és a kiváló képminőséghez a hangzás, ennél sokkal jobbakat hallottunk, házon belüli és konkurens tévékből egyaránt. Az sem vitás, hogy egy prémium lapostévéhez azonos kategóriájú hangrendszer illik, akár a Sony kínálatából, de nem valami egydobozos bögreszett, hanem erősítő és méretes hangfalak.

Már magasztaltuk a HX850 kinézetét, kikapcsolva nagyon hasonló a szintén szépségdíjat érdemlő LG LM9600 modellhez. Ezt a teljes felületet lefedő Gorilla Glass, vékony könnyű és karcálló üveglap okozza, maga az OptiContrast panel végetér a szélektől 2,5 centire. Emiatt működés közben nem kelt lebegő hatást a képe, ám ettől még valóságos remekmű ez a tévé.

Sony KDL-46HX850 LED LCD TV

Az otthoni hálózathoz és más WiFi-képes készülékekhez tud csatlakozni a beépített vevővel, valamint szerepel tudástárában a WiFi Direct is. Internetes szörfözéskor a telepített Opera böngésző tesz jó szolgálatot. Elérhető a Sony Entertainment Network szolgáltatás, mely rengeteg érdekes tartalmat kínál mindenféle témakörben.

Számos képminőséget javító eljárást építettek a HX850-be, közülük talán legfontosabb az X Reality PRO, mely a brosúra szerint természetes módon emeli ki a megjelenített képkockák apró részleteit, a textúrákat, így keltve életre a képet, ami minden eddiginél valósághűbb.

A Motionflow XR 800 Hz elnevezés bizonyos mértékig az évek óta durvuló számháború része, a valóságban 200 hertzes a tévé, amit a háttérfény villogtatásával sokszoroznak, így jön ki a 800 kép/másodpercnek megfelelő frissítési adat. Tényleg kevés elmosódottsággal és részletgazdag képekkel szembesültünk a gyorsan mozgó alakokat, képelemeket nézve, tehát nem kamu, működik.

A Dinamikus Edge LED helyi sötétítés a kontrasztra és a feketeszintre, a képminőséget alapjaiban meghatározó tényezőkre van jó hatással. Amit hiányoltunk az a kép a képben (PIP) funkció, sokan szeretik és gyakran használják, amikor egy tévéműsor szokás szerint pontatlan kezdésére várva, mást nézve múlatják az időt.

Távirányítója nem sokat változott a korábbiakhoz viszonyítva, a négyirányú léptetőgyűrűhöz nagyon közel helyezkednek el a körív alakú gombok, két hét rendszeres használat után is folyton azok valamelyikét sikerült megnyomni és ezzel rengeteg bosszúságot okoztunk magunknak. Ezt folyton, mindegyik Sony tévé tesztjében megemlítjük, sajnos semmi foganatja. Összességében véve nem méltó a gyönyörű, high tech kinézetű tévéhez a sokgombos, olcsó hatású műanyag hasáb. Ezt enyhíti az a letölthető alkalmazás, amivel webböngészéshez használhatjuk távvezérlőként, illetve egérként iPhone és Android™ telefonunkat vagy táblaszámítógépünket.

3D szemüveg nem jár hozzá, azt külön kell megvásárolni, akárcsak a hangvezérelhető kamerát, ami a Skype használatát teszi, tenné lehetővé.

Az extra szolgáltatások közül érdeklődésre tarthat számot a tévében hallott dalok adatainak megjelenítése a távirányító TRACK ID gombjának megnyomásával, majd a keresésre hivatkozhatunk a Twitteren. Filmekkel hasonlóan működik az eljárás.

Címkéje szerint a Sony HX850 az A energiaosztályba tartozik, ami mindenképpen dicséretes tulajdonság.

A Sony HX850 tudását, képminőségét igyekeztünk minden oldalról megvizsgálni, a legvacakabb analóg tévéadásoktól kezdve a referencia szintű Blu-rayig. Természetesen mindenekelőtt műszeres kalibrálásnak vetettük alá, amit feltétlenül ajánlunk a tévétulajdonosoknak, mert nem csak a prémium osztályban képes csodákra egy efféle művelet. Az úgynevezett "dobozból kivett" beállítások színvilága legtöbbször kilométerekre van a szabványos, színhelyes állapottól. Ez állt a HX850-re is, kis túlzással nagyságrendnyit sikerült javítani a képminőségen.

Sony KDL-46HX850 LED LCD TV

Lejátszóként Sony BDP-S590, Pioneer BDP-LX55 és Dune TV-301 szolgáltak, megtekintettük egy Sony demó, a Casino Royale és az Avatar BD filmeket, az Inception és a Gladiator BD ISO-kat, valamint több, 12-18 GB-os 1080p mkv filmet. A készülék analóg és DVB-T tunerje kitűnőre vizsgázott, nem is vártunk mást egy Sonytól.

A kalibrálás utáni színvilág pazar, lenyűgöző. LCD viszonylatban kiemelkedő az árnyék-részletesség és a kontraszt, viszont negatívum, hogy oldalról és/vagy felülről nézve már 30 foknyit eltérve a merőlegestől kékesszürkül. Némi bevilágítás látható a széleken és a sarkokban, melyek az EDGE világítású tévék átlagához képest minimálisak. A fényerő eloszlás és az ebből következő homogenitás is kiváló. Ez részben a viszonylag kis képátlónak - 117 cm - is betudható, szívesen megvizsgálnánk egy 55 colos, vagy ha lenne, egy még nagyobb példányt, de olyan nem létezik. Igazából nem tudtunk fogást találni a 2D megjelenítésen.

Sony KDL-46HX850 LED LCD TV

3D-ben, szokásunkhoz híven, az Avatar First Sortie fejezetét elemezgettük és csalódottan ráncoltuk a homlokunkat. A film nem volt teljesen folyamatos, szaggatást, vibrálást fedeztünk fel a gyors mozgások megjelenítése során. Ezeket az átlagfelhasználók többsége bizonyára nem venné észre, de a hibakereső üzemmódban működő tesztelők figyelmét nem kerülhette el. Lejátszót cseréltünk és kisimult az arcunk, a ráncokat elégedett mosoly váltotta fel. Ezt némiképp megzavarta az időnként felbukkanó áthallás és szellemkép, de mértéke nem érte el a kritikus szintet. Tanulság: csúcskategóriás tévéhez hasonló minőségű lejátszót kötelező társítani, ha ki akarjuk hozni belőle a maximumot. Térérzetünk minden irányban kialakult, bár nem hőköltünk hátra, amikor Jake Sully gépfegyverének csöve elsöpört előttünk, láttuk ezt már félelmetesebbnek, valósághűbbnek is. Mindegyik elénk kerülő 3D megjelenítővel kipróbáljuk kényelembe helyezkedve a 3D filmnézést, ami akár oldaltfekvő testhelyzetet is jelenthet. Nos, ez nem ajánlott a HX850 nézése közben, mert bizony csorbát szenved a térhatás, némi kellemetlen érzetet is okoz, pedig aktív a szemüveg, nem polarizált.

A Sony HX850 a valaha gyártott egyik legszebb tévé, tényleg dísze a szobának. Képminősége kiváló, aki nem hajlandó megalkuvásra és mindenképpen LCD-t akar venni, ne keresgéljen tovább. Mi is elfogadnánk, ha hozzánkvágnának egyet! De ha lehet, 55 colos képátlójút kérünk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.