Sony KD-55X9005 3D 4K UHD TV teszt

2014. január 14., kedd, 17:35

Sony X9005 4K TV UHD TV LED TV LCD TV Sony TV 4K TV teszt UHD TV teszt LED TV teszt LCD TV teszt Sony TV teszt

A Sony nemrégiben csökkentette 4K tévéinek árát, ezzel még csábítóbbá téve a nagyobb felbontásra való áttérést. A kérdés ennek ellenére, továbbra is az, érdemes-e ma, 2013-ban megvenni egy UHD felbontású tévét?

Nagyban zajlik a 4K/UHD forradalma. Vagyis lassan minden gyártó rendelkezik néhány ilyen felbontású tévével, és buzgón próbál is meggyőzni minket a nagyobb felbontás előnyeiről. Van olyan gyártó, amelyik azt ígéri, képes jól felkonvertálni a műsort, másikuk már arról beszél, hogy a közeljövőben UHD tunerrel is felszereli készülékeit, és akad egy,  aki azt mondja, hogy vannak UHD filmek a raktárában. Ez volna a Sony. Persze, ahhoz, hogy ezeket az UHD felbontású filmeket meg is nézhessük, kell még néhány apróság, ám ez egy teljesen külön téma, amivel külön cikkekben foglalkozunk. Most legyen annyi elég, hogy a Sony valóban mindenkinél közelebb áll ahhoz, hogy a 4K/UHD filmeket a kezünkbe adja, pontosabban a 4K tévénkig juttassa.

Most, hogy a Sony X9 sorozatú UHD felbontású tévéi jelentős árcsökkentésen estek át, érdemes pár pillantást vetni az egyik legolcsóbb 4K tévére, a KD-55X9005 modellre!

Mivel 4K TV-ről van szó, a szokványos kérdéseket, mint például a kezelhetőséget, vagy az alapvető beállításokat, nem is taglalnánk hosszasan. Az X9 az elvárásoknak megfelelően, jól teljesít, a beüzemelés nem tartogat meglepetéseket. A használat során azonban a tesztre kapott készülékkel folyamatosan gondjaink voltak. Külső forrásról használva, szinte képtelenség volt a menühöz hozzáférni. Néha engedett belépni, de általában semmit nem reagált a HOME gombra. Ez azért is sajnálatos, mert a szokásosnál rövidebb tesztidőből ez értékes órákat rabolt el. Tény, hogy a demo készülékek sokszor rendelkeznek kisebb hibákkal, ezért mi ezt tudomásul vettük. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy boltban megvásárolt példány esetében elfogadhatatlan meghibásodásnak számítana! Ha valaki mégis hasonlóval találkozna, az feltétlenül forduljon a Sony márkaszervizéhez!

Túllépve a készülék kezelhetőséggel kapcsolatos problémáin, kezdjük is a bemutatást!

Sony X9005

Az X9 sorozat UHD felbontású, vagy ahogyan nevezni szokás, 4K tévé. Az LCD panel felbontása 3840 x 2160 képpont. Ilyen képet a tévé gyári állapotában 24p módban fogad, ám szoftverfrissítéssel a készülék kompatibilis lesz a HDMI 2.0 szabvánnyal is, ami már 60p képfrissítéssel is ki tudja majd szolgálni ezt a felbontást. A tévé különlegessége még a hangrendszere, ami ferrofluid csillapítású hangszórókat használ. Ezeket amúgy igen feltűnő módon, a képernyő két oldalán helyezték el és a hivatalos adatok szerint összesen 65 watt teljesítmény mozgatja a membránokat.

Sony X9005

A kép jellemzői között megtaláljuk az egymillió feletti kontrasztarányt, a 800 Hz-es Motionflow XR, a Triluminos és 4K X-Reality technológiákat. A tévé műszaki adatai között találunk még két érdekes jellemzőt. Az Arcterület-érzékelés és Videoterület-érzékelés csak 2K felbontásig elérhető, ez pedig azt sejteti, hogy a tévé belsejében egyfajta kettősség uralkodik. Úgy tűnik, a képfeldolgozás egy része egy hagyományos Full HD készülékével megegyező, másik része pedig 4K/UHD felbontásra tervezett. Szintén szokatlan, hogy bár a tévé felismeri a 3D fotók .mpo kiterjesztését, de azt csak 2D-ben jeleníti meg. Ez olyan szokatlan dolog, amivel tévében eddig nem találkoztunk. Ha pedig már szóba került a 3D, akkor jegyezzük meg, hogy az passzív, vagyis a sorfelbontást megfelezi. Azon ugyan siránkozhatnánk, hogy 3D-ben a tévé nem is UHD felbontású, de ma ennél még sokkal nagyobb probléma, hogy UHD felbontású filmet nem kapunk a boltokban, nemhogy 3D-ben, de 2D-ben sem.

Sony X9005

A készülék előlapja szép, bár mint mint szinte minden mai típuson, a kéznyomok nagyon meglátszanak rajta. Persze ezt könnyen le lehet törölni. A hangszórók fedetlenek, ami a kereskedőknek és kisgyermekes családoknak esetleg aggasztó lehet. A távvezérlők közül a hagyományos, sok gombos nem igényel különösebb bemutatást. A Sonyra jellemző, megszokható gombkiosztású és erős típus. Nem kell közvetlenül a tévére célozni vele, hogy működjön. A kisebbik távirányító csinos, de nagyon szögletes, és ami miatt aggódtunk, hogy az nem lesz kényelmes. Szerencsére az aggodalmainkat semmi nem igazolta, a kisebbik távirányító remekül használható.

Sony X9005

A gyári beállítások mellett a tévé képe Blu-ray lemezről példásan jó. Nem igényel sok beavatkozást. A 3D tartalmakat gyorsan felismeri, a mozgások mindenféle képjavító hókuszpókusz nélkül is tetszetősek. Természetesen a tesztek előtt ez a TV is átesett az elengedhetetlen műszeres mérésen és kalibráláson.

Tesztképekkel a Reality Creation menüben már érdemes volt egy kicsit elszöszölni. A felbontás nevet viselő menüpont csúszkáját mozgatva például alig látszott bármiféle változás a képen. Ám a zajszűrés bizonyos esetekben éppen ellentétesen működött, mint vártuk. Fotóval tesztelve 15-ös értéken a kép zajosabbnak tűnt, mint akár magasabb, akár alacsonyabb beállításon.

Az első tesztcélú videótól szabályosan leesett az állunk. Persze a Life of Pi képéről eddig is tudtuk, hogy látványos, de amit a Sony mutatott, az még így is váratlanul ért. A színek, a részletgazdagság és a mozgások is remekeltek. A Sony 4K demo anyagaival, amit egy speciális lejátszón kapunk (sajnos boltban hasonlót még nem vehetünk) a kép jó volt, de minket nem győzött meg igazán. Ezután a Full HD felbontású, Mastered for 4K anyagokkal próbálkozva, úgy tűnt, hogy a különbség nem éppen letaglózó. További Full HD anyagokat megnézve a Sony 4K tévéjén és egy azonos méretű Full HD típuson, már sokkal érdekesebb és messze a konkrét tévén túlmutató következtetéseket vontunk le.

Sony X9005

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az 4K/UHD tévé után a Full HD tévé képe látványosan gyengébb felbontású. Hirtelen nagyon zavaróvá válnak azok a képpontok, amik addig fel sem tűntek. Ez pedig az egész teszt talán legfontosabb tanulsága. A konkrét 4K és Full HD felvétel közötti különbség azonban egy teljesen más területre vitt minket. Több friss, tehát korszerű technikával készült filmet is megnézve, arra jutottunk, hogy a felbontásban rejlő többlet lehetőséget alighanem nehéz lesz majd kihasználni. A hagyományos filmszalagra rögzített felvételek a 4K tévéken nem lesznek sokkal részletgazdagabbak, csupán természetesebbek. A digitális 4K kamerák felvételei azonban sokat nyerhetnek a képernyő megnövelt felbontásával.

Ha summázni kellene a Sony 4K képernyővel kapcsolatos élményeinket, akkor azt mondanánk, hogy a több képpontból fakadó simább kép nagyon tetszik, nagyobb részletgazdagságról azonban nem csak most, de talán a jövőben is, csak ritkán beszélhetünk majd. Bár a számok azt sejtetik, hogy 4x több képrészlet vár ránk, amit mozgóképes tesztek alapján ritkán saccolnánk többnek 20-30 %-nál. Bár itt mindenképpen megjegyeznénk, hogy ez a felvételtől, konkrétan a kamera optikájától, a világítástól, a használt film vagy érzékelő felbontóképességétől is nagyban függ.

A többlet részletgazdagság szinte csak olyan tesztfotók esetében tűnt egyértelműnek, amik többszázezer forintos, profi célokra szánt optikával készültek. Vagyis a 14 megapixeles kompakt fényképezőgép képe nem sokat mutat meg a 8 megapixeles képernyő képességeiből.

Mivel a 4K és konkrétan a Sony X9 sorozat körül rengeteg ígéret és számos szkeptikus hang is feltűnt már, szeretnénk a Sony ígéretei közül néhányat konkrétan cáfolni, vagy igazolni:

"Így minden műsor jobban fest"

Nem igaz! Sajnos a tévéműsorok többsége nem mutat sem jobban sem rosszabbul 4K tévén mint a legjobb Full HD képernyőn.

"Élénkebb, élethűbb színek a Triluminos technológiának köszönhetően"

A marketing maszlagon túl, tény, hogy a Sony képe egyszerűen remek. A legnagyobb koreai gyártók termékeivel ellentétben, ez hosszas finomhangolás nélkül is jó képet ad, a fehéregyensúlya pedig nem igényel aprólékos tuningolást. Igen, hosszú idő után ez az első készülék, amit nem kell "meleg2" állásba tenni, hogy a képe elviselhető legyen! A LED háttérvilágítás ellenére, a kép nem kékül és nem lilul. Részünkről akár illethetnék Bravia, Vega vagy Trinitron névvel is, a lényeg nem a technológia, hanem az eredmény és a Sony ebben remekül teljesít.

"Egyedülállóan tiszta, nagy erejű hangzás"

Szkeptikusan kezdtünk hozzá a teszthez és eleinte csak annyit állapítottunk meg, hogy tényleg hangos. Ám később rájöttünk, hogy hangminőség terén is sikerült remekelni. Le a kalappal! Bár zenehallgatásra még így sem javasoljuk, mégis hatalmas elismerést érdemel, amiért a párbeszédeket tisztán, jól érthetően, részletekben és karakterben gazdagon közvetíti. Bizony, még a színészi játék apró részletei is átjönnek a hangrendszeren!

Sony X9005

"Jelenítse meg okostelefonja képét a TV-készüléken, egy pillanat alatt"

Egy éve még csendben nevettünk az NFC technológián, és mi magunk sem voltunk benne biztosak, hogy az sikeres lehet. Mostanra viszont teljes lelkesedéssel drukkolunk neki. Mind a Sony-féle NFC szolgáltatások, mind a Google-féle YouTube képernyőmegosztás zseniális, néha letaglózóan egyszerű és egyúttal aggasztó, hiszen még mindig rengeteg eszközből hiányzik, holott ezerszer hasznosabb mint sok más okostévés alkalmazás!

"Ismerje meg az új Sense of Quartz stílust"

A készülék külleme csak szubjektíven szemlélhető. Mi másképpen rajzoltuk volna meg a tévé terveit, de biztosan vannak olyanok is, akiknek tetszik a széles, a hangszórókat mutogató formaterv.

Sony X9005

"Merüljön alá egy másik világba a passzív 3D segítségével"

Inkább felemelkedni szeretnénk az aktív 3D-vel!

"Világos és sötét a megfelelő helyeken"

Igen, a kontraszt valóban jó, ezzel nem szállunk vitába.

"Egyenletes, részletgazdag jelenetek a Motionflow XR 800 Hz technológiával"

Nem volt panaszunk, de magasztalni sem szeretnénk, mivel manapság a 600 Hz, 800 Hz és társaik erősen túlhangsúlyozottak, ráadásul művi hatást keltenek, de nélkülük az LCD technológia csupán 300 soros mozgóképfelbontásra képes.

"Fedezze fel az online szórakozás világát"

Az AXN és a FUSO alkalmazásokkal legtöbbünk be is érné. Akad ugyan még pár érdekes online csatorna, de ezeket hazánkban csak kevesen használják. A többi alkalmazástípusra meg ott vannak a telefonok és tabletek.

Ítélet

Ha csak egy hagyományos, Full HD tévéről lenne szó, akkor itt ódákat zengenénk róla, hogy mennyire fantasztikus. Most azonban a négyszeres felbontás ígéretével is meg kellett birkóznunk, ami miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen ma még szinte nem létezik 4K film a piacon. Az ezt helyettesítő, "Mastered in 4K" lemezek ügyesen próbálják befoltozni a hiányt, de még nem adnak igazi választ a problémára. Az igazat megvallva, mi most nagyon szeretnénk látni a Hobbit-ot 4K-ban, 48 Hz frissítéssel. Illetve szívesen látnánk a Life of Pi-ból is egy 4K kópiát.

Ha az a kérdés, hogy többet nyújt-e a 4K felbontás, akkor több napos vitába is belebonyolódhatunk. Ha azonban a kérdés az, hogy a 4K tévé képe tetszetősebb-e, akkor a válasz egy határozott igen. A teszt végén a Sony helyét átvette egy másik 55 colos készülék és a felbontásbeli különbség még viszonylag messziről, 3 m távolságból is nagyon látványos. Nem arról van szó, hogy több információt látunk, hanem az, hogy észrevesszük-e a magasabb felbontás létezését.

Sony X9005

A KD-55X9005 a jelenlegi ára mellett már egy teljesen elfogadható exkluzív típus is lehetne. Ha például Loewe lenne ráírva, senki nem vitatná, hogy ennek ennyi az ára. A Sony azonban nem extravagáns színekkel, anyaghasználattal, hanem a megnövelt felbontással szállt ringbe. Minket meggyőzött, de természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e a többletbefektetést az X9 sorozat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.