Sharp LC-60LE925E 3D LED LCD TV teszt

A fekete óriás

2011. június 13., hétfő, 11:45

Sharp Sharp TV LE925 60LE925 3D 3D TV LED TV LCD TV Quattron EDGE LED X-Gen panel AquosNet LCD TV teszt LED TV teszt

Amikor a Sharp piacra dobta Quattron fantázianévvel felruházott modelljeit, még csak az volt az általános vélemény, hogy ez a technológia valami új és követendő utat jelöl ki a versenytársak számára. Aztán amikor előálltak a Quattron 3D-vel, az UV2A-val, a Super Edge LED háttérvilágítással és 2010-ben megkapták a TV-knek odaítélt EISA innovációs díját, már sejteni lehetett, ez az út egyre szilárdabb alapokon, csak tovább épülhet.

Kis technikai ismertetés

A Quattron-technológia négy színből álló szűrőt alkalmaz, azaz a három alapszínhez, a vöröshöz, a zöldhöz és a kékhez (RGB - Red, Green, Blue) hozzáadja a sárgát (Y - yellow), kiterjesztve ezzel a színteret és még pontosabban jelenítve meg az emberi szem által észlelhető közel összes színt, különösen az aranysárgát. A Sharp UV2A képkiegyenlítő technológiát alkalmazó X-Gen paneljével kombinálva a tévé minden eddiginél jobb minőségű, magasabb kontrasztarányú képet nyújt, köszönhetően a továbbfejlesztett fényáteresztő hatékonyságnak és a háttérfény-szivárgás kiküszöbölésének. A technológia révén a fekete sötétebb, a fehér világosabb lett. Ezzel a technológiai potenciállal fokozzák az árnyék- reprodukciót a sötét jeleneteknél és nem mellesleg 20 százalékkal nagyobb fényerőt kapunk, mint amire egy hagyományos RGB-panel képes. Ugyanakkor a LED háttérvilágításnak köszönhetően energiafogyasztása is alacsony.

Otthon

Méretei miatt minimum két fő kell a TV elhelyezéséhez, de cserébe nagyon elegáns. Monumentális az állvány, remekül kihasználja a füstüveg és króm stílusosságát, az egyetlen hátránya az, hogy az üveglap visszaveri a fényt vagyis meglehetősen tükröződődik. A fekete keret ugyanabban a síkban ül, mint maga a képernyő, és egy fémes, külső díszítő görbe fut körül a képernyő oldalán. Sokak szerint leginkább napjaink egyik divatos telefonjára emlékeztet a megjelenése.  Az előlapon a gyártó logója bekapcsolt állapotban világít, a panel másik oldalán attraktív érintőgombos megoldást találunk a főbb funkciók szabályzására. Ami a 60LE925E hátsó részét illeti, találunk négy HDMI-portot, melyek mind az 1.4-es specifikáció szerintiek , így a 3D technológia megjelenítése hangban és képben nem jelenthet gondot. Ezek mellett - többek között - van egy USB port és egy Ethernet port, előbbin képes lejátszani a JPEG, MP3 és DivX HD video fájlokat, vagy - mivel a TV WiFi kész - tud fogadni USB-dongle-t is. Elkerülhetetlen az online szolgáltatások jelenléte miatt az Ethernet port. Ezzel a tv-n majdnem úgy is lehet ?streamingelni? a multimédia fájlokat, mint egy hálózatba kötött PC-vel. Végül van egy D-Sub port is - ez elég szokatlan - és egy RS-232 aljzat a rendszer számítógépes ellenőrzésére. Viszont a 60LE925E egyik legnagyobb különlegessége a külső eszköz nélküli ?time shift? képesség. Ez lehetővé teszi, hogy felvételt készítsünk valamelyik beépített digitális tunerrel a 8 GB memóriára. Ez a tárhely nem tűnik soknak, de azonnal bevethető, könnyen kezelhető képesség van ezáltal birtokunkban. Tehát mondjuk, valaki nézi élőben a filmet, de közben ki kell, hogy menjen a szobából , akkor megnyomja a szünet gombot a távirányítón és a TV elindítja a felvételt. Amikor visszatér, csak megnyomja a play-t és a műsor folytatódik onnan, ahol megállította. Hátránya az, hogy csak digitális adásokat képes rögzíteni, tehát analóg felvételével ne is próbálkozzunk. A 3D adó be van építve a tévébe és kapunk hozzá egy pár Sharp aktív szemüveget is, melyek a mini-USB portokon keresztül tölthetőek.

Netes mindenes

A 60LE925E új online szolgáltatásait illetően, ha megnyomjuk a Net gombot, a kijelzőn megjelenik a ?Powered by NetTV" felirat. Ez, /mint ismeretes/ a Philips online Net-motor neve, de maga az előtűnő képernyő is nagyon emlékeztet az egyik Philips TV-re. Ez számomra érdekes volt, ezek szerint a Sharp is csatlakozott a Philips (és Loewe) által képviselt irányzathoz és valamiféle szabványosítás körvonalazódik az online szolgáltatási piacon? Bár a legtöbb nagy TV-név éppen az ellenkező irányba tart azzal, hogy úgy látják, az online szolgáltatások egymástól eltérő megvalósítása az egyik fő különbség a versenyben, Lehet, hogy ezzel a Sharp, a Philips és a Loewe lesz erősebb alkupozícióban ha összefognak , amikor megpróbálnak tárgyalni az online tartalmak tulajdonosaival. A Sharpnál eddig a jelenlegi elérhető tartalmak szintje meglehetősen alacsony, például csak a DailyMotion, a ScreenDreams, a myalbum.com, a Meteoconsult, és a Funspot játékplatform elérhető alapból. Különös módon, még a YouTube portálja sem.

Azonban a Sharp és a Philips társulása okaként a 60LE925E hordozza az Operaböngészőt, amely lehetővé teszi, hogy az internet kitáguljon számunkra. Valóban, az összes oldal elérhető a készüléken, hátrány, hogy a távirányító számgombjaival kell a címeket bepötyögni /a meglátogatott helyeket az Opera PC-s módra eltárolja/ és flash-program hiányában, az online streaming videókat sem szereti lejátszani. Új a Sharp távirányítója is, ami jelentős előrelépést jelent a korábbiakhoz képest, viszont igen méretes és unalmas. Van egyfajta elegáns megjelenése, de még mindig úgy érzem, egy kicsit túl könnyű és ez a két dolog ellentmond egymásnak. Bár az is igaz, minél hosszabb ideig használtam, annál jobban elkezdtem értékelni néhány dolgot, például az egyetlen gombos hozzáférést olyan kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz, mint a 3D és AquosNet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.