Samsung UE55JS8500 SUHD 4K TV teszt

2015. augusztus 12., szerda, 13:55

Samsung TV UHD SUHD soundbar hangprojektor hangfal Samsung TV Samsung 2015 Samsung soundbar UHD TV SUHD TV Samsung UHD TV Samsung SUHD TV Samsung TV 2015 TV teszt SUHD TV teszt

Mondd ki egy levegővel! A Samsung UE55JS8500 egy UHD felbontású, ívelt képernyős, 3D LED háttérvilágítású tévé, a megszokottnál két és félszer nagyobb fényerővel, 64-szer több árnyalattal, Nanokristály technológiával, 10 bites panellel és SUHD képfeldolgozással.

Igen. Az iménti felsorolástól mi is csaknem hanyatt vágódtunk. Nézzük inkább tételesen, mit is ígér tesztalanyunk!

Samsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TV és HW-J7500 soundbarSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TV távvezérlőSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung JS8500 SUHD 4K TVSamsung One Connect boxSamsung One Connect boxSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbarSamsung HW-J7500 ívelt soundbar

Az 55JS8500 típusszámból az első két szám a méretre utal, méghozzá colban. A J betű az évjáratra, az S az SUHD-ra, a következő négy szám pedig a Samsung kínálatában betöltött helyét jelzi a tévének. A Samsung modelleket az egyszerűbb, 4-es sorozattól a csúcs, 9500-as modellekig számozták, vagyis a 8500 már a felső kategóriába tartozik.

Az UHD és a 4K nem pontosan ugyanazt jelenti, de ha egy tévé leírásában látjuk, akkor többnyire mégis. Tesztalanyunk a 4K-ként is emlegetett, 3840 x 2160 képpontos UHD felbontással rendelkezik. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a legolcsóbb UHD modellekkel ellentétben, itt nem csak a képernyő felbontása ekkora, de a képfeldolgozó elektronika is megbirkózik ezzel a pixelmennyiséggel. Ez egy teljes értékű UHD TV.

A 3D a Samsung tévék esetében, aktív szemüveges megoldást jelent.

A Nanokristály technológia már érdekesebb. Az ezzel felvértezett tévék lényegesen több fényerőt és jobb színeket ígérnek, amit a teszt alapján mi is elismerünk. No de erre még visszatérünk.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

Küllem

A JS8500 képfelülete ívelt, ami cseppet sem zavaró, amíg egyedül, középről, optimális távolságból nézzük és nem teniszt vagy focit. Ugyanis az egyébként egyenes vonalak, hajlamosak görbülni, pontosabban: görbének látszani. A sokak által emlegetett mélységérzetben tényleg van valami. A kép egy icipicit valóban olyan, mintha 3D nélkül is mélysége lenne, de ez az optikai csalódás olyan enyhe, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Ráadásul a típus 3D képes, vagyis nem kell hozzá más, csak egy aktív szemüveg és már élvezhetjük is a sztereoszkopikus képet.

Maga a készülék, szép. Nem forradalmi dizájn remekmű, hanem éveken át tartó, lassú fejlesztés eredménye, ami elsősorban az anyaghasználattal és kidolgozottságával vívja ki az elismeréseket. Nem is igazán számít, hogy a szálcsiszolt fém, vagy éppen fémes hatású felületek mögött műanyag váz adja a merevséget.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

Az íves talp csinos. A hátlap is ívelt, de nem kell aggódni, így is falra, vagy konzolra szerelhetjük a tévét. A Samsunggyárilag biztosítja az ehhez szükséges távtartókat, azok beillesztésével átlagos konzolt is használhatunk.

A tévé felállítása nem tartogat sok meglepetést. Bár a Samsung One Connect dobozkája megérdemel egy pár szavas bemutatót. Ez volna a Samsung 4K Evolution készlete, egy külső agy a tévé számára, ami akár évről évre cserélhető. Így folyamatosan megújíthatjuk, fejleszthetjük a tévénket, hogy az a legújabb típusokéhoz hasonló szolgáltatásokkal rendelkezzen. A dolog egyrészről zseniális, de egy picit kusza is.

Samsung One Connect box

Tesztalanyunkon ugyanis a csatlakozók fele a tévén, fele pedig a One Connect dobozkán van. Pedig, ha minden a külső dobozra került volna, akkor a falra szerelt készülékhez elegendő lenne mindössze két kábelt felvezetni. Ám ennél is furcsább, hogy bár a készülék hátlapján találunk USB 3.0 csatlakozót, a sokkal hozzáférhetőbb One Connect dobozon csak USB 2.0 Port van. Igaz, abból legalább kettő. No és itt vannak a HDMI bemenetek, amik ugye idővel elavulttá válhatnak. Sebaj, ha így alakul, alighanem elég lesz egy új One Connect dobozkát beszerezni.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

A használat

A SUHD modellekhez 2 db távirányító jár, amiből az egyik a hagyományos, a másik az okos vezérlő. Az előbbi, vagyis az egyszerű, sajnos nem túl kényelmes. Félköríves hátlapja miatt, gombnyomás közben ki akar fordulni az ember kezéből. Az okosabb távirányító már sokkal komfortosabb és a kurzoros irányítás is egészen magától értetődő. Bár néha ezzel is ?lapozgatni? kell, mint egy egérrel, amit felemelünk, hogy aztán visszategyük az egérpad közepére.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV távvezérlő

A menürendszer

Már egy éve is dicsérgettük a Samsung menürendszerét, aminek a szerkezete követi a fejhasználói igényeket és ezt ismét megtesszük. Az is érdekes, ahogy a mai csúcs tévék, mint amilyen tesztalanyunk is, igyekeznek hidat építeni a klasszikus, sok gombos távirányító és a menü alapú vezérlés közé. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az okos távirányítót használva, felhozhatunk egy virtuális távirányítót. Ilyenkor a képernyőn jelennek meg a szokásos távvezérlő gombok és ezeket ?nyomkodhatjuk?.

Érdekes, hogy miközben egyes gyártók komolyan reklámozzák a tévéikben használt operációs rendszert, addig a Samsung csak futólag említi, hogy a készülék belsejében a Tizen nevű, telefonokban, tabletekben és okos órákban is használt szoftverre épít.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

A tévé természetesen tömve van applikációkkal. Akad bőven hazai tartalom, mind a video-megosztók mind a magazinok kínálatában. Persze ha nem akarjuk a tévé alkalmazásait használni, ráküldhetjük telefonunk vagy tabletünk képét is. A rengeteg okos szolgáltatás között természetesen ott van a YouTube is, amit ma már be sem kell kapcsolnunk, ahhoz, hogy használjuk. Pontosabban, ha a telefonunkról vagy tabletünkről szeretnénk YouTube videót küldeni a tévére, az magától átkapcsol. A működés és a használat is gyors. Bár a teszt során, amikor így állítottunk be YouTube lejátszási listát, az nem egyszer elakadt és lefagyott. Ezt azonban már annyi tévén és egyéb eszközön láttuk, hogy a hibát alighanem a YouTube rendszerében kellene keresni.

A tartalomböngészés, vagyis az USB-n és helyi hálózaton át elérhető filmjeink, zenéink és fotóink elérése egyszerű és nagyon gyors. A lejátszás is flottul ment, bár a felvételek tekerése mellett jó lenne, ha külön gombhoz rendelt léptetés is rendelkezésre állna

Ehhez a tévéhez kapható egy külön Skype kamera, ami tovább bővíti a távvezérlési lehetőségeinket. No de ezt a szolgáltatást inkább ne feszegessük!

A tévé használata közben érezhető volt, hogy ez már a prémium kategória. Minden szép, gyors és csak ritkán fagy le egyik másik szolgáltatás. Bár az SUHD modellek között ez a legkisebb és ?mindössze? négymagos processzor dolgozik benne, a nagyobb típusok 8 magos fenevadjaival szemben, soha nem éreztük úgy, hogy ez egy spórolós típus volna.

Igazából csak egy olyan hibát találtunk, amit meg kell említenünk. Ameddig a menü a képernyőn van, a kép egy része késik, illetve bizonyos beállítások, mintha nem lennének érvényesek a menü magasságában. A négymagos processzorral szerelt tévé amúgy mindenben gyorsnak és ügyesnek tűnik, így nem is értjük, egy ilyen apró gikszer hogyan csúszhatott be.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

Hangvezérlés

Őszintén szólva, ez egy vicc. Nem csak azért, mert nem mindig figyel, amikor megnyomjuk a gombot. Nem ért magyarul, de igazán angolul sem. Ismer olyan parancsot, hogy ?power off? de nem tudja értelmezni az ehhez hasonlóak. A ?turn tv off? vagy ?turn off the tv? szöveget ugyan megérti, ki is írja, de értelmezni, használni nem képes. Közli, hogy a parancs nem teljesíthető. vagyis nem a tévé tanul meg emberül, hanem az embernek kell megtanulnia tévé nyelven. Ez bizony szánalmas, évekkel a Siri bemutatkozása után.

A képminőség

A Samsung SUHD termékek első bemutató eseményén, a nagy felhajtás közepette, láttunk néhány nagyon látványosnak szánt, de rosszul sikerült demót, ezért kíváncsian vártuk, hogy a sorozatgyártott darabok milyenek lesznek. Nos, mindenkit megnyugtathatunk, hogy a piackész terméken a Micro Dimming, problémamentesen működik. Vagyis a feketéken nem ütnek át látványos módon a megvilágítás világos négyzetei. Ugyanakkor az íves panel így is szenved egy kis fényszivárgástól. Tesztalanyunk képének közepén egy halvány, szellem-szerű forma rajzolódott ki. Ez elsősorban éjszaka, sötétben látható és akkor is csak halványan. (igen, mi is átérezzük, hogy ez mennyire nevetségesen hangzik) Nem feltűnő, de a beállítások abszurd eltologatásával még egyértelműbbé tehető, vagyis nem érzékcsalódás, vagy paranormális jelenség.

Az első és legfontosabb, amit meg kell említenünk a tévé kapcsán, az a megdöbbentően jó kontraszt és a fényerő. Az 55JS8500 ugyanolyan élvezetes délben, mint éjszaka, akár egy majd? 4 méter széles teraszajtó szomszédságában is. A beígért, jelentősen megnövelt fényerő nem csak reklámszöveg, hanem szabad szemmel is látható. A fehérek szabályosan ragyognak, a vörös  gazdag, a kék sziporkázik és így tovább? Az is igaz, hogy az eddig tesztelt LED háttérvilágítású LCD tévék fényerejét sem találtuk kevésnek. Olyannyira nem, hogy kalibrálás során még az 50 százalékot sem használtuk ki.

A Samsung gyári adatai szerint a beépített LCD panel 10 bites, ami elvileg nagy dolog, bár a legtöbb tartalom, amit nézhetünk mindössze 8 bites. Ennek ellenére, a nagyobb bitmélységű panel nem felesleges. No de ne merüljünk el az elvi részletekben! A teszt alapján, ha a 10 bitet nem is tudjuk igazolni, azt el kell ismernünk, hogy a tévé az átlagosnál jobban teljesített. Bár a szélsőséges sötét és világos értékek itt is könnyen összemosódnak. Ez olyasmi, ami sok esetben szándékos, hiszen ez látványosabbá teszi a képet, hozzáad a szubjektív élvezeti értékhez és csak kis mértékben csökkenti a részletgazdagságot.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

A színek kapcsán azt is érdemes megemlíteni, hogy nem csak telített, de változatos, és jól beállítva már-már életszerű. Bár hagyományos panellel szerelt tévé után persze szokni kell.

Bár sokan az erős kontrasztot és mély feketéket preferálják, érdemes a különböző beállításokkal egy kicsit eljátszadozni. A 4K felbontás és a csökkentett fekete szint, egy részletgazdag fotóval, vagy valóban 4K felbontású videóval párosítva, megdöbbentően életszerű képet ad.

A mélyebb képbeállítások ?csapdája?

Pár évvel ezelőtt a különböző digitális és analóg zajszűrők, aktív kontraszt és fényszabályozók és mozgásfeldolgozó programok agresszíven rombolták a kép objektív minőségét és szubjektív élvezeti értékét is. Minden tesztben le kellett írnunk, hogy ezek többségének a kikapcsolása erősen ajánlott. Ennek most vége. A legtöbb képjavító program csak kis mértékben avatkozik be a képminőségbe és nagyon ritkán esik meg, hogy annak az eredményét zavarónak éreznénk.

Ennek ellenére, a Speciális Beállítások menücsoportban a Dinamikus Kontraszt-ot mi kikapcsolt állapotban tartjuk ideálisnak. A fekete tónussal érdemes egy kicsit próbálkozni, mivel az a kép szubjektív élvezeti értékét javíthatja. Persze azt érdemes tudni, hogy a kép legsötétebb területein ez a részletgazdagság csökkenésével jár. A kontraszt, fényerő és színtelítettség értékekkel persze mindenki szabadon játszhat.

A 4K

Az elmúlt években sorban teszteltük a különböző 4K tévéket és egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez a Samsung jól dolgozik. Ám nem a 4K miatt, vagy legalábbis nem olyan értelemben, ahogyan azt sokan várnák. Ugyanis a nagyobb felbontás az esetek többségében nem jelent nagyobb részletgazdagságot. Nem az a baj, hogy a kábelszolgáltatók kínálatának kevesebb, mint a harmada HD felbontású és nem is az a baj, hogy az UHD felbontású filmek ma még csak nehezen jutnak el a nézőkhöz. Végül is felvehetjük 4K-ban a családi eseményeket is, hiszen egyre több telefon képes erre. Sőt a YouTube-on is egyre több a 4K videó. A 4K, avagy UHD felbontás baja a reklámok által ébresztett, téves elvárásainkban van. Tipikus nézési távolságból, még a legjobb tartalommal sem fogjuk a képet négyszer részletgazdagabbnak érezni. Viszont minden, életszerű nézési távolságból olyan képet látunk majd, amiben nem látunk pixeleket megjelenni. Igaz, ez hagyományos tévé méretekre vetítve, már a Full HD esetében is majdnem összejött.

Vagyis a véleményünk változatlan. Kell az UHD felbontás, hogy örökre elfelejthessük a pixelek számolgatását.

A hang

A tévé hangja nem különösebben jó. Nem olyan értelemben, hogy nem annyira jó, mint egy Loewe, vagy Design Line Philips, hanem olyan értelemben, hogy sokszor alig érteni a beszédet. Jó lenne szépíteni, de nem lehet. A mai tévék hangja szerény.

Samsung JS8500 SUHD 4K TV

Egy csinos soundbar

A Samsung SUHD tévé társaságában érkezett egy soundbar is, amit ezúttal nem teszteltünk külön, csak a tévé kiegészítőjeként.

Ezúttal átugorjuk a nem éppen alapkategóriás hangrendszer tudásának taglalását. Persze van benne HDMI, Bluetooth és DLNA, vagyis amit elvárunk tőle, azt tudni fogja. Sokkal érdekesebb, hogy ez a hangrendszer illeszkedik a tévé ívéhez. Vagyis az alá helyezve, kifejezetten mutatós. A szetthez pedig vezeték nélküli mélyládát kapunk, ami tényleg mindenféle beállítás nélkül használható.

Samsung HW-J7500 ívelt soundbar

Szintén flottul működik a tévé hangosítása, a rendszer kikapcsol és bekapcsol a tévével együtt. A Bluetooth csatlakozás az eddigi leggyorsabb és legegyszerűbb, amivel találkoztunk. Vagyis, a Samsung HW-J7500 legalább olyan jól működik, mint amilyen szép.

Samsung HW-J7500 ívelt soundbar

Éppen csak egy panaszunk van rá. Ez pedig éppen a lényeget, a hangot érinti. Bár a teret széltében valóban megtölti a vékony szerkezet, de a szoba mélységét nem képes átjárni. Alig van dinamikája és gyakran nehezen érthető a párbeszéd, ami egyszerűen szégyen. A hangja többnyire olyan vérszegény, hogy akár egy mai tévéből is jöhetne. Hasonlót hallva még akkor is ráncolnánk a homlokunkat, ha az egy fele ilyen árú hangtálcából érkezne. Egy hét alatt nem sikerült belőle komoly hangot kicsikarni, így most első alkalommal, ki kell osztanunk az 5 csillagos szolgáltatás és dizájn mellé a hangot elítélő 2 csillagos értékelést. Ezen nincs mit szépíteni. egy vonzó külsejű, de elsődleges célját rettenetesen elvétő kiegészítő.

Samsung HW-J7500 ívelt soundbar

Ítélet

A Samsung UE55SJ8500 nagyon sokat tud. Íves, 3D, UHD és ehhez hasonlók és ezekkel mind elégedettek is vagyunk. Mégis, ha beszélni kell róla, az első, amit megemlítünk, a képminősége lesz. A látványos, hatalmas fényerő, a jó kontraszt és a letaglózó szín és árnyalatgazdagság. Nem tökéletes. Nem olyan pontos, mint egy jól kalibrált, profi monitor, vagy egy csúcskategóriás vetítő. Viszont az élvezeti értéke és a használhatósága kiemeli a tömegből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.