Samsung UE55F7000 Smart 3D LED TV teszt

2013. augusztus 27., kedd, 08:40

Samsung Samsung F7000 Samsung Smart TV Samsung LED TV LED TV LCD TV Smart TV okostévé 3D TV UE55F7000 LED TV teszt LCD TV teszt

Nem egyszerű minden évben valami olyasmivel előrukkolni, ami csillapíthatatlan vásárlási lázzal sújtja, fertőzi meg az embereket. A tévégyártók megpróbálkoznak ezzel, a jelek szerint sikerrel, mert viszik a készülékeket, mint a cukrot. A dizájnt, annak változásait mindenki látja, azonban az, hogy a Samsung F7000 belülről, vagyis a képet, hangot és szolgáltatásokat illetően mennyiben újult meg, tesztünkből kiderül.

Samsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TV hátlapSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart 3D LED TVSamsung F7000 Smart AppSamsung F7000 3D szemüvegSamsung F7000 precal grayscaleSamsung F7000 precal gamutSamsung F7000 precal saturationscalesSamsung F7000 postcal grayscaleSamsung F7000 postcal gamutSamsung F7000 postcal saturationscales

A Samsung 2013-ra minimális mértékben módosított csúcskategóriás tévéi megjelenésén. Nagyon hasonló, de szemből nézve még keskenyebb fémkeret fogja közre az LCD paneleket, amit tavaly megkedveltünk, de ez nem negatívum, mert győztes csapaton nem érdemes változtatni. A prémium kategóriában, ahová az UE55F7000 tartozik, (cikkünk megírásakor 699 900 Ft az ajánlott fogyasztói ára) a marketingesek szerint ennek neve: One Design. Kicsit kötözködve és egyben poénkodva úgy is mondhatjuk, hogy "óne" dizájn, mert egy fényes felületű műanyag lapot vasabronccsal láttak el, ezen nem kellett sokat agyalni. Viszont tényleg mutatós, egyszerűen nagyszerű. Rövid és pofás nyak köti össze a tévét szálcsiszolt borítású talpával, rajta a Samsung név, mely fehér fénnyel világít, ha engedjük. Nappal nem zavaró erősségű, de az esti mozizásokhoz mi inkább kikapcsoltuk.

A panel a már ismert Ultra Clear típus, tükröződik rendesen, ráadásul, a bevonatának köszönhetően érdekes fényjelenségeket produkál. Állólámpánk burájának tükörképét négy jókora, szivárványszerű, színű folt veszi körül. Érdekes és felettébb zavaró, ahhoz kétség nem fér. Egyetlen ellenszer a teljes elsötétítés, ami egyébként is sokak bevett szokása filmnézés, házimozizás közben.

Samsung F7000 Smart 3D LED TV hátlap

A hátlap bővelkedik csatlakozókban, elhelyezésük felhasználóbarát, mert például a 4 db HDMI aljzat kellő távolságban helyezkedik el a TV szélétől, így nem kell a vezetékeket erőszakkal meghajlítani ahhoz, hogyne kandikáljanak ki mögüle. Található még itt 3 db USB, 1 Toslink, Ethernet, adapteres Scart, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Matrica takarja, védi a portól az Evolution Kit-et fogadó nyílást, ami lehetővé teszi, hogy a készüléket akár évente hardveresen is okosítsuk.

Magától értetődő a beépített WiFi, valamint dupla tuner, köztük DVB-S2 is van a fedélzeten. A tévégyártók évek óta számtalan képjavítónak nevezett funkciót kínálnak a felhasználók számára, azokat szokták a földkerekség összes tesztjében és szakcikkében kikapcsolásra, letiltásra javasolni. Ezek közé sorolható a prospektusokban trükkösen "800 Mozgási sebesség" (Clear Motion Rate) névre keresztelt valami, amivel lehet okosan is bánni, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással növelje az alaphelyzetben 300 soros mozgóképfelbontást. Erre még visszatérünk.

Samsung F7000 Smart 3D LED TV

A másik tipikus LCD jellemzőn, a magas feketeszinten javít a Micro Dimming Ultimate, mely tulajdonképpen egyfajta helyi elsötétítés, pontosabban LED kikapcsolás. Ezt már a D8000 tesztelése során hasznosnak minősítettük, itt ugyanaz róla a véleményünk. Korábban sokan nehezményezték, hogy a Skype használatához még egy drága Samsung kamerát is kell venni, nos, ez már a múlté, hiszen azt beépítették a TV felső élébe. Az enyhén paranoid beütéssel megáldott tulajdonosok legnagyobb örömére ez elrejthető, nem kell attól tartani, hogy rajta keresztül bekukkant valaki a privátszféránkba.

Samsung F7000 Smart 3D LED TV

A beépített hangszórók picik, nincs hely felnőtt méretűek számára, az őket meghajtó erősítő névleg a szokásos 2x10 W teljesítményű, de egészen elfogadhatóan, az átlagnál jobban szólnak. Ha már hangról ejtettünk szót, akkor itt az ideje írni a tavaly bevezetett, idénre valamicskét továbbfejlesztett hang- és gesztus-vezérlésről. Kipróbálásra érdemes extrák, de a rendszeres, mindennapos használathoz még mindig alkalmasabbnak véljük a távirányítókat. A többes szám oka, hogy kettőt adnak az F7000-hez, az egyik snassz, műanyag, viszont jó nagyok a gombjai, a másik szép és nagyrészt fémből készült, de szokni kell a tapipadja kezelését. A gyakorlásra kiváló alkalmat biztosít a számtalan Smart 2.0 funkció, a Smart Hub és az alkalmazások közötti barangolás, internetes böngészés, ami egy vezeték nélküli billentyűzettel még kényelmesebb lenne, de az nincs a tartozékok között. Ezen a téren is a fejlődés egyértelmű jeleit láttuk, tapasztaltuk, (négymagos processzor) bár azok közé tartozunk, akik az említett "okosságokat" inkább számítógépen szeretik élvezni, hiszen a "legsmartabb" TV is fényévekre marad el egy PC-től, de még a táblagépektől is. Erről jut eszünkbe, hogy hordozható eszközeink képét a Direct Share funkcióval lehet egyéb berendezés nélkül a TV képernyőjére küldeni, ami hasznos extra.

Samsung F7000 Smart App

Képminőség

Kipróbáltuk a Samsung UE55F7000 készüléket kábelen érkező analóg és digitális tévéadásokkal, MinDig TV-vel, valamint OPPO BDP-105EU referencia Blu-ray lejátszónkkal. Mozgóképkezelés terén idén is a tőle szokásosat hozza, eléri a 1080 sort, de csak a mellékhatásokat magával hozó trükközésekkel (pl. Motion Plus). Nem is rossz, nem is kiemelkedően jó. Megfelelően beállítva (LED mozgásjavítást és elmosódás csökkentést engedélyezve, de torzítás csökkentést tiltva) élvezhető, de érezhetően elmarad a Samsung plazmái mögött. A 3D is szokásos Samsung LCD minőség, sőt, még annál is jobb. Aktív szemüveges rendszer, tényleges Full HD felbontással, enyhe áthallással (crosstalk), a 2D módhoz hasonlóan közepes kontrasztaránnyal. Ezt a szokásos Avatar jelenetek figyelmes megtekintése során derítettük ki.

Samsung F7000 3D szemüveg

A Wide Colour Enhancer Plus név izgalmasan hangzik, hatása nem elhanyagolható, de ahogy a méréseinken is látszik, még lehetne reszelgetni a színkezelésen. Amit érdemes megemlítenünk, hogy idén az ígéreteknek megfelelően sokat javult a kijelzők homogenitása. A Samsung ezt állítólag a készülékházon belüli hőszigetelési és hővezetési jellemzők tudatos tervezésével ért el, ami bár kicsit érdekesen hangzik (mivel némely tavalyi modelljük hidegindítás után is azonnal foltosodik), a lényeg, hogy jelen tesztkészülékünkkel valóban nem volt ilyen jellegű probléma (közvetlenül a bekapcsolás, és több üzemórányi melegedés után sem). Azt persze nem állíthatjuk, hogy teljesen mentes a felhősödés és bevilágítás nevezetű betegségektől, de az előrelépés egyértelmű, azok mértéke elfogadható.

A Samsung UE55F7000 valódi, ízig-vérig prémium kategóriás LCD TV. A jelenlegi piaci kínálatban, minden szempontból a legfigyelemreméltóbbak egyike, ezért megérdemli korlátozott ajánlásunkat. Az ára kicsit borsos, ezért csak az egyik szemünk nevet, a másikkal hunyorogni vagyunk kénytelenek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.