Samsung UE55C9000SW 3D LED LCD TV teszt

A penge

2011. június 27., hétfő, 14:40

Samsung Samsung TV C9000 UE55C9000 3D 3D TV EDGE LED LED TV LCD TV okostévé okos TV smart TV S-PVA panel Anynet+ LED TV teszt LCD TV teszt

A Samsung 2010-es LCD tévéinek 55 colos LED-es csúcsmodelljéről szóló bemutatónk címe háromféleképpen értelmezhető, ha a vámpíros filmtrilógiát nem számítjuk ide. Egyrészt a panel mindössze 8 milliméteres vastagsága indokolja ezt a jelzőt, másrészt a fémborítás, harmadrészt a képminősége, de ennek méltatását majd cikkünk vége felé ejtjük meg, előtte a technikai részleteket, a száraz adatok vegyes salátáját szolgáljuk fel, némi dresszinggel téve emészthetővé.

Első benyomásunk a tévéről az, hogy szép, aztán a második nekifutásra megállapítottuk, több annál, egyszerűen gyönyörű. Egészen egyedi a teljesen zárt, szellőzőnyílások nélküli hátlap, ezért még hátulnézetből is szemet gyönyörködtető. Ennél szebb csak valami természetes anyag lehetne, ugyebár sem az alumínium, sem a rozsdamentes acél, de még a titán sem az, de összehasonlíthatatlanul barátságosabb, hozzánk közelebb álló, mint bármiféle műanyag. Azért soroltunk fel ennyiféle fémet, mert metallurgiai vizsgálat hiányában csak tippelni tudjuk, miből is készült a C9000 kerete és hátsó burkolata. A forgalmazóval történő egyeztetés után okosabbak lettünk, a megfejtés: szálcsiszolt alumínium. A szokottnál kissé vastagabb, magasabb talpa ugyancsak ebből a szürke fémből készült. A hízókúra oka nyilvánvaló, a pengevékonyságú panel mögé, de alá és mellé sem fértek el a csatlakozók, hangszórók, mindent a talapzatba pakoltak. A kazalnyi (SCART, optikai, Ethetnet) hosszabbító adapter, és HDMI kábel csatlakoztatása után érdekes, nem mindennapi látványt nyújt, ami tévénéző kanapénkról nem szembetűnő.

A szokásos, alapfunkciókat vezérlő gombokat is a lábazat rejti, méghozzá a szó szoros értelmében. Érintésre egy fiók csusszan ki az elejéből, azon zongorázhatunk, de szaporán kell tennünk, mert pár másodperc tétlenség után, a mozgatómotor zümmögésétől kísérve, visszabújik rejtekébe. Ez némi bosszúságot okozott, mert a távirányító, akkumulátorának teljes kimerülése miatt, ideiglenesen használhatatlanná vált. A mini-HDMI csatlakozós töltőt csak másnap kaptuk hozzá. Ha már szóbakerült a távvezérlő, időzzünk kicsit a témánál. A C9000 a tavalyi CES egyik sztárja volt, kivétel nélkül, mindegyik híradásban, cikkben magasztalták, szuperlatívuszokban beszéltek róla, kiemelve a távirányítóját. Nekünk is nagyon tetszett az almás telefonra erősen emlékeztető fazon, de csak addig, amíg használatba nem vettük. Rengeteget tud ez a szerkezet, csak éppen arra alkalmatlan, ami a fő feladata lenne, nem lehet vele normálisan vezérelni a tévét. Kivitelezésére csillagos ötös jár, csillogó fémet és kiváló minőségű műanyagokat tapintunk, a súlya tiszteletet parancsoló, érintőpaneles kijelzőjének felbontása szinte követeli, hogy ne csak ábrákat, hanem mozgóképeket is megjeleníthessen. Ezt a lehetőséget meg is kapta a tervezőktől, amikor infravörös helyett, Wifi-n keresztül kommunikál a tévével, az aktuális műsort, vagy a PIP funkció kis képét nézhetjük rajta. Ezt akár a lakás távolabbi pontján is élvezhetjük, természetesen hanggal együtt a beépített hangszórón, vagy a jackdugóval csatlakoztatott fejhallgatón keresztül.

Egy kérdéssel térünk vissza a csoda-távvezérlő, súlyos kritikával illetett tulajdonságára. Próbáltak már érintőképernyős telefonon, vakon, rápillantás nélkül szöveget, számokat beírni? Gyakorlatilag lehetetlen, akárcsak a C9000 menüjében navigálni. Ahhoz a művelethez, mindegyik távirányító keresztirányú kurzormozgató gombokat kínál, ez is. De virtuálisat, amiket nem tudunk kitapogatni, nézni kell, ám ha közben a képernyőről levesszük tekintetünket, fogalmunk sincs, hol is tartunk. Megkíséreltük érzésből kezelni, használni, aminek az lett a vége, hogy egy liter, nyugtató hatású gyógyteát voltunk kénytelenek elfogyasztani, különben kárt teszünk a tévében, a ketyerében és talán magunkban is. Amikor léptetés, gyorstekerés helyett huszonnyolcadszor léptünk ki az éppen nézett filmből és ezzel egy időben a médialejátszóból, kezdtük elveszteni a lelkesedésünket. Valamelyest simítja homlokunk ráncait a rendkívül sokrétű felhasználhatóság, a megjelenő virtuális QWERTY billentyűzet. Arra ügyelni kell, hogy normál használat mellett, 3 naponta fel kell tölteni az akkumulátorát. Este egynegyednyi töltöttséget mutat, másnap délben már szikrányi energia sincs benne. Szerencsére rendelkezésünkre áll a másodlagos, kavicsra hasonlító, pici távvezérlő, amivel ki-be kapcsolhatjuk a tévét, csatornát válthatunk és hangerőt állíthatunk.

Az említett médialejátszó sokat fejlődött, a B jelzésű modellekben megismerthez képest. Végre felismeri a DTS hangsávot, több új funkcióval látták el, fájltámogatottsága is bővült, de ebben nem hasonlítható a külső céleszközökhöz.

Az Internet elérés és a hálózathoz csatlakoztatás a mellékelt USB vevővel, vagy Ethernet kábellel valósítható meg.

Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000Samsung UE55C9000

Műszeres kalibrálás után a C9000 rangjához, kinézetéhez méltó képminőséggel örvendeztetett meg minket. Blu-ray filmekkel maga volt a tökély, a színek, az élesség közel tökéletesek, a kontraszt és a feketeszint is kiváló, ám ezek, ahogy egyre élesebb szögből nézzük, némi csorbát szenvednek, pedig S-PVA panel dolgozik benne. A kisebb felbontású filmek konverzióját nyugodtan rábízhatjuk, még az SD adások, DVD-filmek is élvezhetőek voltak. Feltéve a tartozékként kapott aktív szemüvegeket, 3D-ben folytattuk a tesztelést. Az LCD tévéknél ezidáig kiküszöbölhetetlennek bizonyuló áthallás némileg csökkentette az élvezeti faktort, de a mélységérzetre nem lehetett panaszunk. A mozgásmegjelenítésért felelős elektronika a helyzet magaslatán áll, még sportközvetítéseket is érdemes nézni ezen a szépséges tévén.

Sajnos az EDGE LED háttérvilágítású készülékek nyavalyakórságai, a bevilágítás, és a felhősödés nem kerülték el a Samsung eme csúcsmodelljét sem. Amikor nem teljes képernyős, például 4:3, vagy 2,35:1 arányú filmeket nézünk, az oldalsó vagy alsó és felső fekete sávokon, főleg gyenge környezeti fényben, szembetűnő világos foltokat láthatunk. Ha ezt sikerülne megszüntetni, óriási előrelépést jelentene a képminőség megítélése és a technológia elismertsége szempontjából egyaránt. A talpban elhelyezett hangszórók sokkal jobban szólnak, mint amiket a többi, karcsúsító kúrán átesett versenytársaktól megszoktunk, már csak az a kérdés, hová helyezzük, ha a tévét a falra kívánjuk függeszteni?

Az Anynet+ ismét bebizonyította, hogy valóban jól használható és nem csak Samsung készülékekkel képes együttműködni.

A Samsung C9000 egy valóságos remekmű, nem lennénk meglepve, ha korlátozott, számozott mennyiségben készülne és csak előjegyzésre, egyedi megrendelésre lehetne hozzájutni, mint a Porsche 911 GT2 RS sportkocsihoz.

Az ára ehhez illően meglehetősen magas, ezért értékelésünkben az ár/érték arányra nem a megszokott jelzők valamelyikét kapja, hanem a méltányost, amit más hasonlóan különleges és extravagáns készülék esetében ugyancsak alkalmazni fogunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.