Samsung UE32D5500RW LED LCD TV teszt

Vállalható kompromisszum?

2012. március 10., szombat, 07:15

Samsung D5500 Samsung TV Samsung LED LED TV LCD TV EDGE LED Smart TV Smart HUB okos tv okostévé TV teszt LED TV teszt LCD TV teszt

Ohh, képtelenség ennyit a beállításokról beszélni! Következzen a képminőség

A készülék egyik jellegzetessége a TN LCD panel, ami leginkább azolcsó tévékre jellemző, no meg persze a monitorok 99%-ára. Ez a fajta LCD némileg szerényebb képességű amit a tesztelés előtti beállítás isigazolt, amikor is kiderült, hogy a panel képességeit igazán csak afilm üzemmóddal aknázhatjuk ki teljesen. Azt ugyan felhozhatnánkmentségére, hogy legalább EDGE LED világítás van a panelbe szerelve, de az igazat megvallva ez is egy kissé túlértékelt tulajdonság.

Örülhetünk a nagyobb elvárható élettartamnak és a valamivel szerényebbfogyasztásnak, de azt ne várjuk, hogy a LED csodákat tegyen a színekkel. Még így 100 Hz-en villogtatva, az amúgy 50 Hz-en frissülő LCD mögött.

Az első tesztek az állóképek minőségére fókuszáltak. A korábbimegállapítás, miszerint a képernyő legjobbját Film módban élvezhetjük,ismét megerősítést nyert. Tesztábrákat és fotókat lapozva, a legtöbbképjavítónak nevezett extra beállítás csak ront a képrészletgazdagságán. Igaz, sokszor tetszetősebb, szubjektíven nézvevonzóbb, egy kontrasztos, bizonyos elemeket kihangsúlyozó, derészletekben némileg szegényebb kép.

A képnézegető funkció a 8-15 megapixeles fotókkal nem mutatott látványos előrelépést az éppen csak FullHD Jpeg-ekhez képest. Ez azért érdekes, mert nagyobb modellek képfeldolgozása sok esetben képes a nagyobb felbontásból előnyt csiholni. (egy már eleve 1920x1080 pixel felbontású Jpeg a veszteséges tömörítés miatt nem használja ki maximálisan a FullHD képernyőből fakadó lehetőségeket) A képek lapozása USB-n keresztül gyors.

Picit visszakanyarodva a képbeállításokra az előre beállítottszínhőmérsékleti programok közül az alapérték enyhén lilás, a Meleg2pedig egyfajta ideális értéknek tűnik. Nem ez az első eset, hasonlóanviselkednek a Samsung nagyobb modelljei is. Az előre programozottképüzemmódok közül az Alap kissé kékes, leginkább bolti bemutatásravaló. A Természetes nevet viselő beállításban a világos részletekösszeolvadnak, különösen a vörös és kék komponensek vesztenekrészletességükből, még a zöld viszonylag jól jelenik meg továbbra is.A Bőrszín finomhangolás elég zavaró hatásúvá tud válni. A beállítást+4-re tolva az eredmény egyértelműen fals és élettelen, alapértéken akép elfogadható ám a leginkább szerethető értéknek a teszt alatt a-2-es beállítás tűnt.

A számos képjavító program közül az árnyékrészletesség egy igazimeglepetés. Ez sokat segít a sötét részek megmutatásában és ilyenmódon egyfajta mankót ad. Ez jelen esetben azért is fontos, mert a TNpanel szerényebb képességei miatt számos képbeállítás részletvesztéstokozhat, ami mellett jól jöhet néha egy kis kompenzáló eszköz.

A fényerő általában elegendő, bár a fényes felületű képernyőn meglennea létjogosultsága némileg nagyobbnak is.

A szolgáltatások sorában haladva az első a hálózati tartalmaklejátszása volt. A Samsung saját AllShare programja és a Serviio isremekül használható a készülékkel. Elvben természetesen a Samsungsaját szoftvere az ajánlott, de ha valakinek más okból már akár egyServiio, vagy Twonky installálva van, a TV azzal is remekül megy. Atartalmak böngészése megfelelő Wifin és gigabites lan-on is nagyongyors volt. A tartalomkezelésben a fotó/videó/zene váltás kicsitintuitívabb is lehetne. A kép nagyon jól hozta azt, amit elvártunktőle. Ugyanakkor a 720p és 1080p anyagok között alig látszott akülönbség. Az USB-n csatlakoztatott merevlemezről is gyorsan lehetfelvételt választani, az eredmény pedig tetszetős és jó volt. Kár,hogy nem minden USB aljzat képes nagy áramigényű külső merevlemezmegtáplálására.

Online szolgáltatásokból sincs hiány. Közülük rengeteg a kínálatban a hazai tartalom. Ritka dolog az, hogy egy tesztelő nem irigy a németekre, de most ez a helyzet. Dúskálhatunk a magyar tartalmakban. Az Index, Origo, FN, Port.hu és még sok-sok más magazin mellett talán a legnagyobb dobás a Samsung Sport, teli friss hírekkel. Bár volt olyan alkalmazás ami nem volt 100%-ig gördülékeny. Így az Index cikkei között néha csak döcögve lehetett lapozni, az AolHD alkalmazásban pedig hiába van temérdek érdekes videoanyag, ha azoknak a hangja már egy perc után zavaróan el van csúszva a képtől.

A szokásos alkalmazáslistából persze nem hiányzik a Youtube és a többivideomegosztó. Ezek remekül is működnek. Nem úgy mint a Google Maps,amit még egyetlen tévén sem sikerült igazán kellemesen használhatóvátenni. Nem is igazán tudom, miért erőlködnek ennyire vele.

Szerencsére letölthető alkalmazásokból nincs hiány, a kínálat pedig elég jól kezelhető, a telepítés pedig nagyon gyors.

A hagyományos tévéműsor élvezhető, ami részben a ma már ügyes felméretezésnek és értelmes zajszűrésnek, részben meg persze a még visszafogott képméretnek is betudható. A DVD analóg csatlakozáson keresztül éppen csak egy kicsivel jobb egy rendesen bekötött kábeltv képénél. Forrásként érdemes olcsó DVD helyett egy becsületes Blu-ray lejátszót használni. Persze a legjobb lenne az egész korongos világot mellőzni, maximum az ISO fájlok kedvéért beüzemelni egy médialejátszót.

Összegzés

Az D5500 fantasztikus tévé mindazoknak akik nem a képminőség megszállott vizsgálói. A 32 colos képátló, mint a másodkészülékek egyik leggyakrabban választott mérete, tulajdonképpen egy ideális kompromisszummá érleli az egyszerű panel és nagyszerű elektronika kombinációját. Háló- vagy gyerekszobában még a hangminősége is elfogadható, hiszen a párbeszédek jól érthetőek. A UE32D5500RW egy kompromisszum, de ezúttal egy jó kompromisszum.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.