Samsung T24C370EW LED TV és monitor teszt

2013. szeptember 30., hétfő, 16:35

Samsung T24C370 LED TV monitor LED monitor Samsung TV Samsung monitor TV teszt monitor teszt

Egy csapásra megold két problémát. A Samsung kínálatában számos monitort találunk, ami tévé funkcióval is rendelkezik, az egészen egyszerűtől az exkluzív remekműig. Mi most egy jól felszerelt és visszafogottan árazott darabot, a T24C370 típust teszteltük az átlagosnál jobbnak ígérkező LCD panel technológiája és a jó felszereltsége miatt.

A Samsung T24C370 a 24 colos mérete és megjelenése alapján is átlagosnak mondható. Bár kétségtelenül szépen kidolgozott darab, a fekete szín és a szimmetrikus elrendezés miatt nem mutatja magát különlegesnek, pedig akadnak benne apróságok, amik miatt érdemes rá felfigyelni. Mind a DTS hang, mind az ad-PLS panel, ritka értéknek számít a piacon. No de ne szaladjunk ennyire előre!

A Samsung a típus leírását így kezdi: "A sokoldalú tartalomnézési szolgáltatásokkal mindent megvalósíthat." Ez annyira rosszul hangzik, hogy mindjárt le is kell fordítanunk, hétköznapi nyelvre. Ez a tévé monitor is. Nem csak számítógépekhez, de akár okostelefonokhoz és tabletekhez is. Ráadásul USB-ről is képes filmet, fotót és zenét lejátszani.

A TC370 még nem okostévé, de éppen eleget tud ahhoz, hogy butának se nevezhessük. Nincsenek benne alkalmazások, de mivel monitorról van szó, ezt a rákötött számítógép bőségesen pótolja.

Talán elférne még a szolgáltatások között a DLNA kompatibilis, hálózati lejátszás lehetősége, de józanul nézve az árcédulát, erről nem is érdemes álmodoznunk.

A TV

A Samsung a szokásaihoz hűen, fix kivitelű, magas talpat mellékelt a készülékhez. A hátlapon találunk VESA rögzítési pontokat is fali konzol számára. A gombok, pontosabban a gomb, a képernyő alatt, középen található. Az apró kis joystick egymaga kapcsolja ki és be a tévét, irányítja a menüt és lépteti a csatornákat, szabályozza a hangerőt. Hasonlót találunk a Samsung nagyobb tévéinek a hátulján is, a különbség csak annyi, hogy ez itt nagyon is kényelmes, míg ott kicsit nehézkesebb megszokni. Bizony, ebben a kis tévé lekőrözi a nagyokat!

A készülékhez kisméretű távirányító jár. Mivel ez nem okos modell, a telefonról vagy táblagépről való távvezérlés itt nem elérhető.

Tévé funkciójában a T24C370 átlagosnak mondható. Menü és kezelhetőség jó, ahogyan azt el is várjuk. Az automatikus képarány-beállítás fürgén vált. Az analóg adások megfelelően néznek ki, a digitálisak néha egészen szépek. Utóbbi esetben, no meg persze azok számára, akik IPTV-t használnak, külön öröm, hogy a digitális zajszűrés bekapcsolása nem vesz el igazán a kép szubjektív részletgazdagságából, de a tömörítési hibákat egészen ügyesen eltünteti.

Samsung T24C370EW

A tévés viszonylatban szerény méret és visszafogott ár ellenére, a tévébe még PIP (kép a képben) szolgáltatás is került. Igaz, sok extrát nem tettek bele, csak a négy alap pozíciót, három képméretet és hangválasztást.

Sajnos a tévés teszt első perceiben kiderült, hogy ennek a típusnak a hang nem erőssége. Hiába is írtuk le, hogy a Samsung hazai gyárában a hangszórókat kis gumibakokon ültetik a tévébe, sportközvetítés alatt a kommentátor hangjára a készülék berezonált.

Médialejátszás

A Samsung C370-es monitor nem lett felszerelve hálózati médialejátszó funkcióval, csupán USB-ről képes lejátszani. Ebben viszont meglepően ügyes! Kezdjük mindjárt azzal, hogy miközben még ma is akadnak nagy, 40-55 colos tévék, amik nem képesek a DTS hangot megszólaltatni, addig a kis Samsungnak ez nem jelent akadályt. Ez persze még véletlenül sem jelenti azt, hogy a tévé hangját érdemes önmagában használni! Ennek a típusnak ugyanis még az átlagos méretű tévéknél egyértelműen gyengébb, míg az átlagos monitoroknál egy picivel jobb a hangminősége. Összességében Skype-ra vagy híradóra sem ajánlanánk jó szívvel. Érdemesebb a tévé hátulján lévő kimenetre kötni egy pár korrektebb aktív hangfalat. Nem szokásunk bárkit is a 8-12e Ft-os számítógéphez tervezett hangdobozok használatára buzdítani, itt mégis indokoltnak érezzük!

A médialejátszásra visszatérve, a dolog egészen átlátható és praktikus, leszámítva azt a kis apróságot, hogy a távirányítóra nem kerültek kimondottan a lejátszáshoz tartozó gombok, így ezt a menü gombokkal kell megoldani, ami megszokható, de messze nem olyan magától értetődő, mint mi azt szeretnénk. A filmlistában a navigáció sebessége átlagos, persze kellőképpen gyors pendrive vagy merevlemez használata mellett. A hang viszont egy kis késéssel szólal csak meg. A lejátszás első pár pillanata általában néma.

A HDMI csatlakozók CEC funkciósak, vagyis képesek külső eszközöket vezérelni. Így például egy a tévére kötött videokamera vagy fényképezőgép menüje, lejátszása is irányítható a tévé távszabályzójával. Érdekes módon, itt fel sem tűnt, hogy csak a menü gombjaival navigálhatunk.

Samsung T24C370EW

A tévé rendelkezik MHL kompatibilitással, vagyis egy MHL képes telefon vagy tablet képét képes megjeleníteni. Ez ugye átlag vásárlónak nem sokat mond, ezért kicsit kifejtjük. A tévét egy speciális MHL kábellel kell csatlakozni olyan telefon vagy tablet USB csatlakozójára, ami szintén MHL-es. Így 1 db egyszerű kábellel a kép felkerül a telefonról a tévére.

Monitor szerepben

Amiért a tévéből nem hiányoltuk a hálózatos tartalmak lejátszását, a DLNA kompatibilitást, az a méret és ár mellett az a tény, hogy ez egyúttal monitor is. Így jogosan feltételezhetjük, hogy a legtöbb esetben rá lesz kötve egy számítógépre, ami amúgy is ezerszer sokoldalúbb médialejátszó, mint bármely tévé valaha is lehet. Itt egyúttal visszautalnánk korábbi javaslatunkra, a tévé aktív hangszórókkal való kiegészítésére is. A kis Samsung ugyanis, bár rendelkezik VGA (D-Sub) bemenettel, alighanem sokaknál inkább HDMI kábelen át kapja majd a jelet. Ez pedig alkalmas a hang átvitelére is, éppen csak be kell állítani a Windows-ban. Nem nagy művészet. Cserébe viszont a számítógép hangjai is a tévére kötött aktív hangfalakon fognak megszólalni. Alighanem ez a bekötés legpraktikusabb módja.

Samsung T24C370EW

Mégsem tökéletes monitor a T24C370, mert tévé módjára viselkedik. Számára a HDMI-n bekötött számítógép csak egy újabb külső eszköz. Nem sokat törődik vele. Önálló életet él, és ha be van kapcsolva az energiatakarékos mód, akkor képes monitorszerű használat közben közölni velünk, hogy ő egy perc múlva kikapcsol. Persze ezt a funkciót menüben letilthatjuk, vagy átállíthatjuk 2 helyett, 3, vagy 5 órára. Alapvetően a Samsung kis tévéje azt várja tőlünk, hogy mi kapcsolgassuk ki és be, miközben egy igazi monitor akkor kel és akkor nyugszik, amikor a számítógép neki azt parancsolja.

A képminőség

A műszaki adatok között a panel típusa ad-PLS-ként van feltüntetve. Erre a kissé már ravaszabb vásárló örömmel fel is kiálthat, hogy ez biza nem TN panel, vagyis jó. Mert ugye a TN az rossz. A Samsung is ezt érezteti az által, hogy széles betekintési szögű LED ad-PLS panelként írja le, miközben a többi típus csak LED TN. Nos, a széles betekintési szög részben igaz. Valóban nem torzul annyit a színezet és a kontraszt, mint a hagyományos, olcsó monitoroknál. Ez pedig egy tévé számára egyértelműen előny, hiszen azt nem csak szemből, az asztalnál ülve fogjuk nézni. A tesztre kapott készülék azonban éppen csak egy kicsivel teljesített ezen a téren jobban, egy 4 éves, középkategóriás típusnál. Ráadásul a panel baloldalán egy kisebb fénybetörés is látható volt sötét képeknél.

Színek terén a készülék gyári beállításai szinte élvezhetetlenek voltak. A bolti magamutogatós beállításokat is alulmúló, brutális  kék színezetre a színhőmérséklet állítgatása sem nyújtott orvosságot. Ez a probléma sajnos egyre általánosabb. Talán azért, mert a gyártók a lehető legjobb energiahatékonyságot és kontrasztot hajszolják, talán azért mert középszerű LED fényforrásokat használnak? Nehéz megmondani, de tény, hogy a mai tévék és monitorok túlnyomó többsége a fehéret kék vagy lila irányba színezve jeleníti meg.

Samsung T24C370EW

A kalibrálást, ami akár a Windows beépített színbeállításával is történhet, egyszerűen nem szabad elhagyni. Mi is elvégeztünk egy egyszerűsített kalibrálást, ami egészen jó színeket adott. Tulajdonképpen az elérhető árú monitorok legjobbjai közé állt be a T24C370, a zöldek terén különlegesen nagy tehetséget mutatva.

A szokásos tesztképeket végig futtatva, még egy kis finombeállítást elvégeztünk. Az eredmény az elvárásokat teljesítette. A különböző intenzitású kék sávok a legélénkebb formájukban is viszonylag mélyek, nem fakulnak ki. A szélsőséges értékeket a készülék átlagosan kezeli. A zöldek és vörösek terén a szokásosnál szebb és pontosabb lépcsőket kapunk, az extrém végektől eltekintve. A szürkeskála a világos részeken azonban egy kicsit összemosódik.

Fotókkal nézve szép, részletes képet kapunk, jól kontrollált színekkel.

Ajánlás

A Samsung T24C370 monitor kisiskolásoknak és kamaszoknak is jó választás lehet. Bár nem hibátlan, apróbb tökéletlenségei még az ésszerűség keretein belül teljesen hatékonyan kompenzálhatóak. Bár a színei alapból nem tökéletesek, ezek egyrészt nem mindenkit fognak zavarni, másrészt ezt a kézi kalibrálás is orvosolja. A hangja nem kifejezetten jó, de sajnos egyik monitornak sem az. A tévé hátulján találjuk a kimenetet fejhallgató vagy aktív hangszórók számára. Ezeket használva a hangerő távszabályozható marad, vagyis a kényelmet nem veszítjük el. Cserébe viszont korrekt hangot kaphatunk és DTS dekódolást, ami a kisebb tévék között, nagyon ritka. Ez a kis tévé a jó szolgáltatások és jó ár megfontolásra érdemes keveréke.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.