Samsung S27E370D LED monitor teszt

Rekviem a vezeték nélküli töltésért

2016. február 16., kedd, 07:05

Samsung monitor Samsung monitor monitor teszt vezeték nélküli töltő vezeték nélküli töltő teszt vezeték nélküli töltős monitor

Lassan mindenből van vezeték nélküli változat. A telefonok, a fejhallgatók, a hangfalak és már a HDMI-k világában is.

Hol vannak már a régi szép idők, amikor fél napot a vonalban lógva is, elég volt háromnaponta feltölteni a telefont? Az bizony elmúlt. No de ne legyünk igazságtalanok, a mai telefonok nagyságrendekkel többet tudnak, mint a Nokia 3310 idejében az irodai vagy otthoni számítógépünk. Ráadásul ezek a tepsi méretű és formájú szerkezetek már olyan vékonyak, hogy vagyunk egy páran, akik már csak azért is veszünk hozzá egy tokot, hogy legyen mit megfogni. Nem csoda, hogy naponta kell feltölteni őket, vagy akár egy nap kétszer is, ha sok időt töltünk navigálással, internetezéssel és közben telefonálunk is.

Mint monitor, milyen?

Tesztalanyunk a Samsung vezeték nélküli töltővel felszerelt monitorja, a 27 colos S27E370D volt. Mielőtt elmondanák, hogyan vált be a vezeték nélküli töltő, áldozunk egy pár szót a monitorra is. A 27 colos képernyő műszaki adatai teljesen kommersznek tűnnek. Az 1000:1 kontraszt, a 300 cd/m2 nem olyasmi, ami lázba hozza az adatlapok böngészőit. A PLS panel azonban határozottan jó minőségű. A fotós kollégák a kép alapján egyöntetűen azt mondták, hogy nekik ez kellene. Ráadásul a monitor még csinos is, bár a kábelek elvezetésére nem sok fordított sok figyelmet a gyártó. A hátlapra rejtett joystick nem mai találmány, és ahogy korábban szerettük, úgy most sem találunk benne semmi kivetnivalót. Ám mivel alapvetően nem a monitorra, hanem a vezeték nélküli töltésre voltunk igazán kíváncsiak, gyorsan haladunk is tovább.

Samsung S27E370D monitor hátlap

Vezeték nélküli töltés

Csapjunk mindjárt a közepébe! A Samsung által küldött monitor és telefon nem akartak becsülettel együttműködni. Magyarán, a vezeték nélküli töltés használhatatlan volt.

Bár mi is tapasztaltuk korábban, hogy egyes Samsung S6 telefonok és vezeték nélküli töltők nem akarnak együttműködni, de nem gondoltuk volna, hogy a tesztre küldött páros is felmutatja ezt a hibát. Igaz, néha életre kelt a rendszer, de csak szakaszosan és feltételesen. Egy hét alatt rengeteg taktikát kipróbáltunk, hogy működésre bírjuk a töltést. Utánajártunk a fórumokon és törtük a fejünket, de mindhiába. Bevetettünk tokot, egéralátétet, képernyő animációt, a töltőre helyezett telefon pár másodperc után kikapcsolta a töltést, majd újrakezdte és megszakította és újrakezdte. Ezt akár negyed órán át is képes volt művelni, hangos pityegés mellett, a telefon kijelzőjét fel-felkapcsolva. A dolog nagyon bosszantó, sőt már-már idegesítő, ám ez még nem minden. Sajnos a töltő alapötlete sem eléggé átgondolt. A fényes felületű telefon nagyon könnyen lecsúszik a sima talpról ha, pedig üzenet érkezik, a rezgető motor által megtáncoltatott telefon a kemény felületen bántó módon zörög.

Samsung S27E370D telefon töltős monitor

Kész, vége, rossz?

A tesztre kapott telefon és töltő nem működtek együtt, és rengeteg ezzel a problémával foglalkozó panasz található a fórumokon is. Ennek ellenére, vannak elégedett vásárlók is, akik persze nem panaszkodnak és nem öntik ki lelküket az interneten. Talán ők vannak többen.

A Samsung hogyan kezeli a problémát?

A nemzetközi fórumokon semmilyen hivatalos megoldással nem találkoztunk, ahogyan a gyártói oldalakon sem. A hazai képviselettől a következő választ kaptuk: "...sokáig teszteltük a kérdéses darabot. Nálunk 20 perc alatt töltötte fel 53 %-ról 67 %-ra a telefont, megszakítás nélkül. A dolog nyitja, hogy nagyon pontosan kell a töltőre helyezni az eszközt."

Most jó lenne azt mondani, hogy ezzel megoldódott, de nem tudunk nyugodtan hátradőlni. A megnyugtató válasz, valahogy úgy hangzott volna, hogy rátettük és x óra alatt 100 %-ra töltött. Az sem vigasztaló, hogy "nagyon pontosan kell a töltőre helyezni" könnyedén bele is dughatjuk az USB töltőt a készülékbe, ami 99,99 % gyakorisággal, teljes töltéshez vezethet.

Samsung S27E370D telefon töltős monitor

Van remény?

Biztosan van remény. Egyrészt, mert igény van rá, hiszen senki nem szeret a telefonok micro USB csatlakozójával bíbelődni, még 2-5 másodpercet sem. Sokkal egyszerűbb, elegánsabb a telefont egy csinos felületre letenni, ami majd szépen elvégzi a töltést. Sőt, ha már kívánságokat teljesítünk, csatlakozzon is egyből a monitorra és billentyűzetre és legyen az erős telefonunkból hirtelen asztali számítógép! Na jó, kicsit messzire szaladtunk meg ez amúgy sem a Három kívánság című műsor. (Pöttyös labdát sem dobott nekünk Dévényi Tibi bácsi.)

Azt sem feledtük el, hogy eleinte az NFC is szinte használhatatlan volt. Hol működött, hol nem, de inkább nem? Ma pedig szinte pontosan azt teszi, amit 4-5 éve ígértek a gyártók a technológia kapcsán. Egyszerűbbé teszi a hétköznapi eszközeink használatát. Miért ne járhatná be ugyanezt az utat a vezeték nélküli töltés is?

Samsung S27E370D telefon töltős monitor

Ajánlás

A vezeték nélküli töltést a mai eszközökkel nem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani. A Samsung 27 colos monitorja azonban szép és kifejezetten jó képet ad. Éppen ezért, látatlanban ugyan, de inkább tippelnénk jó vételnek a tesztalanyunkéhoz nagyon hasonló, de töltő és DisplayPort nélküli S27E391H típust.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.