Samsung PS51E8000 3D plazma TV teszt

2012. december 6., csütörtök, 16:55

Samsung Samsung TV Samsung plazma TV PS51E8000 plazma TV 3D plazma TV plazma TV teszt Samsung plazma TV teszt

Már csak hetek vannak hátra karácsonyig, ami a tévévásárlás elsőszámú apropója minden évben. Végre valahára előkerültek a Samsung tesztpéldányai, melyek közül elsőként az általunk leginkább érdeklődésre számot tartó csúcs plazmát, a PS51E8000 modellt vetettük alá alapos és kritikus vizsgálatnak.

Samsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma TV kameraSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma smart TVSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma smart TVSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma TV hátlapSamsung PS51E8000 3D plazma TVSamsung PS51E8000 3D plazma TV 3D szemüvegSamsung PS51E8000 3D plazma TV távvezérlőSamsung PS51E8000 3D plazma TV kalibráció előtti mérésSamsung PS51E8000 3D plazma TV kalibráció utáni mérés

Koreai versenytársukhoz hasonlóan a Samsung illetékesei is az LCD technológiára koncentrálnak, aminek az okát sokan sejthetik, nem csak a bennfentesek, ahogy azt is, biztosan nem a jobb képminőség miatt. Ettől függetlenül előrelépést ígértek erre az évre, amit a nemzetközi sajtó és az egyéb visszajelzések, vélemények igazolni látszanak.

A nem kimondottan halvány árnyalatú (mégsem nevezhetjük Őket nyilvánosan sötéteknek) zöldek igyekeznek azt sulykolni az emberek tudatába, hogy a plazmatévék rengeteg áramot zabálnak. Ez így, ebben a formában nem igaz. Először is, mihez képest? Egy hasonló méretű LED megvilágításúhoz viszonyítva? Igen, de mennyivel is? Egy 60 wattos normál izzólámpa áramfogyasztásával megegyező a különbség. Hogy sok, vagy kevés, az rögtön lényegtelenné válik, mert aki plazmatévét birtokol az megteheti, hogy töksötétben néz filmeket, míg a LED-esek tulajdonosai jobban teszik, ha kerülik a homályt, hacsak nem a bevilágítás és a felhősödés látványában lelik örömüket. Tehát kénytelenek lámpákat felkapcsolni. Hasonlíthatjuk a plazmatévéket egy ötszáz lóerős sportkocsihoz, ami magától értetődően több üzemanyagot fogyaszt, mint egy takarékosságra kihegyezett kompakt. De a gyorsulás, a végsebesség a motorhang és a kényelem, ami tévére fordítva kontraszt, feketeszint, mozgásmegjelenítés, homogenitás, válaszidő megér annyit. Ráadásul azonos méret esetén, vételárat illetően is a plazmáké az aranyérem.

Samsung PS51E8000 3D plazma TV

A PS51E8000 kinézetét az évek óta Samsung hagyománynak számító, átlátszó műanyag keret határozza meg, az fogja körül a fémhatású, sötétszürke színű, szálcsiszolt felületű kávát. Összességében tetszetős, de nálunk nem nyerné meg a tévék szépségversenyét. A Samsung logó (végre) nem világít, de a bekapcsolást jelző bazári dallamot nekünk kellett likvidálni. Az X alakú lábazatra is illik az előbbi jelző, jó esetben kétpálcás, mert az alja a tetejével nem alkot szoros egységet, lötyög és kotyog, viszont, a honlap fényképeivel ellentétben, a valóságban nem csillogó, tükröződő a felülete, amit a D8000 tesztjében nehezményeztünk. Sötétben nem veri a panel fényét a nézők szemébe. Stabilitására nem lehet panaszunk, úgy tartja a tévét, mint Atlasz a Földgolyót és még forgatni is lehet.

Csatlakozók terén minden rendelkezésünkre áll, ami kellhet. A mennyiségüket számlálva kétkedve hümmögtünk és keresni kezdtük a negyedik HDMI-t, ami az belépő modellek kivételével mindegyik tévén megtalálható. Az E8000 csak 3 HDMI bemenetet bocsájt felhasználói rendelkezésére, ugyanannyit, mint USB-ből. Azok egyike 1 A áramerősséget ad ki, aminek a tápegység nélküli mobil merevlemezeknek lehet szükségük. A Scart szokás szerint adapteres, ami nem lenne baj, ha a régi helyén hagyták volna, és lefelé nézne, de felkerült a HDMI-k és USB-k közé. A Scart kábelek 21 szál vezetéket tartalmaznak, emiatt nem éppen cérnavékonyak és pehelykönnyűek, ellenkezőleg. Mi következik ebből? Könnyű kitalálni: a hosszan lógó madzag súlya megfeszíti az egyébként dicséretes módon, körmökkel rögzített csatlakozót és a kontaktus megszakad. Extra minőségű, szövetszálakkal erősített ragasztószalaggal tapasztottuk a hátlaphoz a Scart kábelt, úgy már a helyén maradt a keskeny dugasz.

Samsung PS51E8000 3D plazma TV kamera

Csúcsmodellhez illően telepakolták extrákkal: hanggal és gesztusokkal vezérlés, második távirányító tapipaddal, mikrofonnal, a keret felső részén beépített kamera és mikrofonok Skype funkcióval, arcfelismeréssel, hardveres frissíthetőség Smart Evolúció csomaggal.

Távirányítója olcsó hatású műanyag, kivitele, kinézete és tapintása még akkor sem méltó egy zászlóshajóhoz, ha adnak mellé egy másikat, ami szebb és minőséget sugároz. A C9000 csodavezérlője jut eszünkbe, amit szívesen használnánk ehhez a tévéhez is. Megbocsájthatatlan hiányosság a képméret gomb lespórolása. Emiatt csak a menüből, több lépcsőben érhető el ez a rendkívül fontos, akár minden csatornaváltásnál használandó funkció. Erre nincs mentség. Legalábbis kétséges a nagyra szabott, háromszínű, kockát imitáló Smart Hub gomb kinézetének és központi helyének megítélése. Felirat hiányában csak a kipróbálás során derült ki a funkciója. A megvilágítás szinte semennyit nem segíti a használatot, viszont okostelefonokkal és Samsung Galaxy táblaeszközökkel ez feledtethető.

A 3D élvezetéhez szükséges aktív szemüvegeket apró dobozka rejti, amiről el sem akartuk hinni, hogy kettő darab elfér benne. Pedig de. Ezt úgy érték el, hogy a szárak egyedülállóan vékonyak és nekünk kell a helyükre pattintani őket. Ez némi aggodalomra adott okot, féltünk, hogy eltörjük, de szerencsénkre kellőképpen rugalmas anyagból készültek. Hordási kényelmüket csak elismeréssel illethetjük, ami némi hátrányt is hoz magával, mert sem oldalról, sem felülről nem állja útját a kóbor fényeknek. A helyiség sötétítése fokozottan ajánlott.

Samsung PS51E8000 3D plazma TV 3D szemüveg

Az E8000 működtetésének bonyolult feladatát kétmagos processzor végzi, ennek pozitívumait több formában tapasztaljuk. Az internetre csatlakozás, az alkalmazások megnyitása tévés viszonylatban szokatlanul gyors, ez már használható, de billentyűzet is kell a felhőtlen szórakozáshoz! Hab a tortán, hogy a képminőségre is hatással van. Plazmák között általános a 600 Hz Subfield Motion, amit nem szabad egy kalap alá venni az LCD-k hertzeivel, mert alképpont frissítést jelent. Real Black Pro névvel illették a mélyebb feketeszintet és nagyobb kontrasztarányt hozó idei technológiai újítást, ennek hatására kitérünk a képminőség értékelésénél és a mérési eredmények magyarázata során.

A beépített médialejátszó, bár a tévék között ebben idén is a Samsung a bajnok, azok számára lehet kielégítő, akik még nem próbáltak külső eszközt, célhardvert. Az előre-hátra tekerés, lassítás, gyorsítás, kockánként léptetés, feliratkezelés döcögősségét, hiányosságait talán elviselnénk, de a 24p lejátszás teljes hiányát nehezen, mert szaggatást eredményez. Ez nem Samsung sajátosság, mindegyik TV-re, az összes beépített médialejátszóra érvényes.

Samsung PS51E8000 3D plazma smart TV

Smart az egész világ, minden e fogalom körül forog. Lehet szeretni, de nem kötelező használni. Ha valakinek rengeteg ideje van a tévéjével bíbelődni, sok érdekességet talál. A telepített alkalmazások között örömmel fedeztük fel a Berlini Filharmonikusokat, de sajnos csak előfizetéssel lehet nézni a koncerteket. A Loewe tévéken ez bizony ingyenes.

Megszokott, hogy a kezelési leírás a menüből varázsolható a képernyőre, segíti a megszámlálhatatlanul sok funkció közötti eligazodást, alkalmazásukat. Van a fedélzeten PVR a beépített tunerek által fogott adások rögzítésére, AllShare Play - zenék filmek és egyebek közvetlen megosztása mobil eszközeinkről, Anynet+ (HDMI CEC) és PIP hogy csak a szerintünk legérdekesebbeket említsük.

Használat közben

A három hetes nyúzópróba során minden lehetséges oldalról és módon megvizsgáltuk a PS51E8000 tulajdonságait, képességeit. Ez szinte száz százalékban szórakozásnak is felfogható, mert kiváló tévét alkotott a Samsung. Csatlakoztattunk hozzá tetőantennát, kábeltévés set top boxot, Cambridge Audio 751BD lejátszót, Azur 551R házimozi erősítőt, merevlemezeket, pendrive-ot és WiFi routert.

Elsőként azt a megállapításunkat osztjuk meg Önökkel, hogy alig észrevehető a panelen képvisszamaradás! Ezt a jelenséget hangoztatják, ezen lovagolnak legtöbbet a plazma technológia ellenzői, akiknek üzenjük: ami nyom véletlenül mégis rajta marad, az pillanatok alatt elillan, mint egy szellem. Ha nem arra figyelünk, észre sem vesszük.

Dobozából kivéve a színhelyesség éppen csak kielégítő, bármelyik gyári színprofilt választjuk, ezért a kalibrálás műveletét ennél a tévénél sem szabad elmulasztani. A műszeres beállítás után olyan kiváló eredményt kaptunk, amit példaként lehet állítani az összes ma még piacon lévő tévégyártó elé. De azok is okulhatnának belőle, aki az utóbbi években hagytak fel a plazmagyártással. Ha ilyenre lettek volna képesek, még ma is a bevételt számolgathatnák. 3D megjelenítése nem egészen hibátlan, a nagyon gyors mozgások zavarba tudják hozni, de a zavaró mértéket nem éri el, aki szereti a térhatású filmeket, bátran választhatja ezt a készüléket. Az Avatar ezen a tévén is "ütött" a képernyő síkjából méterekre felénk merészkedő apró erdei lényeivel, hátrafelé szinte végtelen mélységével.

Samsung PS51E8000 3D plazma TV

A Smart okosságok közül a gesztusokkal és hanggal vezérelhetőség egy próbánál többet - szerintünk - nem érdemel, még bőven van mit reszelgetni rajta. A beépített kamerával már el lehet játszogatni, különösen a Skype alkalmazás válik általa vonzóvá és érdekessé.

A Samsung PS51E8000 több szempontból kimagaslik a plazma TV-k idei mezőnyéből. Neki adhatóak olyan címek, mint "a legjobb precizitás" (egyetlen más gyártó PDP-in sem láthatunk ilyen finom gradienseket), "a legkisebb hajlam foszforlagra, beégésre és vibrálásra" (ami nem mindenkit, de egyeseket annál inkább zavarhat), vagy éppen "a legfinomabb ditherzaj", melyek így együtt kiváló mozgókép élményt eredményeznek.

3D-ben is minden APL mellett valódi 1080 soros képet ad, ami nem mondható el mindegyik gyártó idei plazma modelljéről.

Egyetlen gyenge pontja a kontrasztarány, mely viszont komoly probléma, főleg szélesvásznú mozifilmek fekete sávjainál szembeötlő, amik ilyenkor "villogni" látszanak. De 3D módban ugyancsak megfigyelhető és zavaró a sötétszürkék kiugrása. Jó hír, hogy világosabb környezetben, pláne nappali fényben ez sokkal kevésbé zavaró, ugyanúgy, mint az LCD tévék esetében. A Casino Royale elején a madagaszkári kígyóviadal tarkabarka nézőserege, majd a Nassauban landoló repülőgép háttere, a tengerpart ragyogó napfénye, a yachtok fenséges siklása feledtette az említett hiányosságokat. A Bosszúállók 16:9 arányú, fekete sávok nélküli képe még jobban megerősített minket abban a véleményünkben, hogy az E8000 színei példaértékűek.

Reméljük, hogy hamarosan érkezik majd szoftveres javítás, mert egyéb erősségei miatt ajánlott vétel címet adnánk ennek a tévének, ha stabilan alacsonyan tudná tartani a feketeszintjét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.