Samsung Evolution Kit teszt

A valóra váltott ígéret

2013. december 3., kedd, 09:15

Samsung Evo Kit Evolution Kit Upgrade Kit Samsung Evo Kit Samsung Evolution Kit Evo Kit teszt Evolution Kit teszt

Nemrég a Motorola felkarolt egy forradalminak kikiáltott ötletet, a cserélhető alkatrészekből álló telefont. A Samsung azonban jó másfél évvel megelőzte ezt és választ adott egy egyre inkább égető problémára, a felgyorsult erkölcsi elavulásra.

Fogyasztói társadalomban élünk, és örömmel tölt el minket a vásárlás. Legyen szó akár egy új nyakkendőről vagy hűtőgépről. A legnagyobb örömforrások mégis a szórakoztató elektronikai cikkek. Elvégre ezek éveken át, újabb és újabb élményekhez juttatnak minket. (nem állítjuk, hogy egy hideg üdítőnek, vagy sörnek nem lehet örülni, de egy film mégiscsak más)

Az elmúlt évek gyorsan fejlődő készülékei mellett egyre többen panaszkodnak, hogy ők bizony nem akarnak évente új tévét venni, néhány új szolgáltatás, vagy egy jobb képfeldolgozó elektronika kedvéért. Erre kínál megoldást a Samsung Evolution Kit, ami bizonyos modelleket képes felruházni az újabbak gyorsaságával és szolgáltatásaival.

Samsung Evolution KitSamsung Evolution Kit telepítéseSamsung Evolution KitSamsung Evolution Kit hűtésSamsung Evolution Kit chipsetSamsung Evolution Kit chipsetSamsung Evolution KitSamsung Evolution KitSamsung Evolution KitSamsung Evolution KitSamsung Evolution KitSamsung Evolution KitSamsung Evolution Kit távvezérlőSamsung Evolution KitSamsung Evolution Kit

Az ötlet zseniális. A régi készülék egyfajta agyátültetéssel, egy korszerűbb processzor és a hozzá tartozó néhány kulcsfontosságú chip csatlakoztatásával, az új modellekhez hasonlóvá válik. A 2012-es kínálat bemutatásakor a Samsung megígérte, hogy 2013-ban megjelenik az első fejlesztőkészlet, az azzal kompatibilis modellekhez, és ez így is lett. Az új modellévben megérkezett az első fejlesztő csomag, és vele egyidőben újabb készülékek tűntek fel, amik a jövőben szintén fejleszthetőek lesznek majd. Ezzel pedig a Samsung sokunk bevallott vagy titkolt vágyát teljesítette.

Samsung Evolution Kit

Akadnak, akik mindezek ellenére kétségbe vonják az Evolution Kit jelentőségét, mondván, hogy az sokba kerül és csak a felső kategóriás modellekhez használható. Mi azonban ezeket a feltételeket elfogadjuk. Nem azt állítjuk, hogy nem örülnénk, ha a legolcsóbb modellekben is meglenne a fejlesztés lehetősége. Azt azonban tudni kell, hogy az alapmodellek esetében az ár csökkentésének egyik eszköze az elektronika egyszerűsítése. Minden fölösleges alkatrészt mellőznek. A fejlesztés lehetőségéhez pedig alkatrészek, csatlakozók, különleges kialakítású alaplap kell. A sok kis többletköltség, mire a készülék a boltba ér, jelentős árnövekedéssé válna.

Ráadásul az igazán nagy fejlesztések, mint amilyen az Evolution Kit is, elsőként mindig a csúcsmodellekben jelennek meg, legyen szó akár autókról, akár telefonokról, vagy tévékről.

Milyen is az Evoulution Kit?

Maga a fejlesztő készlet egy átlagos kartondobozban érkezett, benne egy apró füzettel, egy LAN adapterrel és egy új távirányítóval. A leírás kellően részletes, ami fontos, hiszen itt épp egy kisebb agyátültetésre készülünk. Az egység, amit a tévé hátlapára kell majd installálni, meglepően masszív, vaskos. Ennek egyik oka, hogy a szerkezet jelentős része vastag alumínium és réz alkatrészekből áll. Ezek fogják közre az érzékeny elektronikát és vezetik el a termelődő hőt.

Samsung Evolution Kit

A készülék belsejében található chipkészletről a Samsung nem sokat árult el. Annyit tudunk, hogy az alap egy négymagos processzor, amit egy 500 MHz Mali T604 grafikai mag, 1,5 GB RAM és 4 GB flash memória egészít ki. A processzor órajele ismeretlen. Egyes források azt ARM Cortex A15-ként emlegetik, ami az Exynox 5 családra utal.

Samsung Evolution Kit chipset

A chipset

A fentiek természetesen nagyon hasonlítanak egy erősebb telefon vagy tablet specifikációira, ami nem meglepő, hiszen már jó ideje így megy ez. A tévék, médialejátszók, telefonok és tabletek hasonló architektúrára épülnek, így a gyártók spórolhatnak egy kicsit a licencdíjakon és a fejlesztési költségeken.

A felszerelés

Elsőként azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy jelen esetben a szokásosnál is fontosabb a használati útmutatóban leírtak betartása!

A felszerelés látszólag egyszerű. Első installálás alkalmával mi sem futottunk bele semmi komoly akadályba. Leszámítva azt, hogy a tesztre küldött tévé hátlapja a szokásosnál is sokkal lelakottabb állapotban volt. A tesztkészülékekre jellemző apróságokon túl, az Evolution Kit rögzítési pontjai látványosan viseltesek voltak. Elsőre meg is állapítottuk, hogy ezt alighanem a szaksajtó jeles képviselőin kívül mások is piszkálták már. Magabiztosságunk azonban fokozatosan szertefoszlott, miközben mi magunk is megpróbáltuk helyére illeszteni a kis dobozkát a készülék hátlapján.

Nem illeszkedett olyan finoman és pontosan, mint szerettük volna. Ennek ellenére, a helyére csusszant és pár perc múlva már a képernyő előtt ülve végeztük el a szükséges beállításokat.

Előbb azonban még bekötöttük a vezetékes internetet, ami immár nem a tévé hátlapjába, hanem az Evolution Kit-be dugott kis adapter kábelbe csatlakozik.

Ezen a ponton meg kell állnunk egy pillanatra, hogy elégedetlenségünknek adjunk hangot. Az ugyanis, hogy a LAN kábel immár nem közvetlenül a készülékbe csatlakozik, nem azt jelenti, hogy a korábbi 100 Mbps csatlakozást 1 Gbps-re cseréltük! A sebesség változatlan, vagyis látszólag ez nem fejlődött. Az új bekötési pont azonban egy adapter kábelt is használ, ami növeli az esetleges meghibásodás lehetőségét. Ez főleg azoknak okozhat gondot, akik saját talpán, vagy forgatható fali konzolon használják a készüléküket.

A lényeg!

A beüzemelés percei, a látványos üdvözlő képernyő és a szükséges beállítások után egy 2013-as Samsung tévével találjuk szemben magunkat. Az első és legfontosabb változás, hogy a működés érezhetően gyorsabb lett. Aki most arra gondol, hogy egy kétmagos processzorral már elég gyors kell legyen a tévé, annak sajnos azt kell mondanunk, hogy ez nem minden esetben igaz. Egy korábbi tesztünkben éppen a 2012-es UE46ES6800S modellről jegyeztük meg, hogy az lassan reagál. Igaz, a most próbált 7000-es modell nem ennyire zavaróan lassú, de a fejlesztő készlet felszerelése után mégis csak határozottan érezni a gyorsulást.

Samsung Evolution Kit telepítése

Szépen végig vezet a beállításon

 

Ráadásul a menü is frissül. A hálózati vagy USB tartalmak böngészése a már a 2013-as modellekre jellemző, lila és rózsaszín menüben történik. Az okostévés funkciók és alkalmazások készlete is teljesen átalakult. Ezen a téren nem is merülnénk el a részletekben, csupán annyit jegyeznénk meg, hogy a tévékre elérhető alkalmazások és alkalmazás alapú tévécsatornák köre folyamatosan bővül, és gyakran megesik, hogy egy-egy új alkalmazás már nem telepíthető a régebbi típusokra. Az Evolution Kit felszerelése ezt a problémát is orvosolja!

Akadnak olyan fejlesztések is, ami ma még csak keveseket hoznak lázba, ilyen az új hang- és gesztusvezérlés, arcfelismerés. Ezekkel szemben mi továbbra is megmaradunk szkeptikusnak. Mindaddig nem szeretnénk szóba elegyedni a tévénkkel, vagy integetni neki, ameddig nem lesz legalább fele annyira intelligens, mint az Enterprise híres számítógépe, vagy J.A.R.V.I.S. Tony Stark házi számítógépe. Ha pedig az arcfelismerésről van szó, csendben megborzongunk, és HAL 9000 dereng fel szemeink előtt.

Samsung Evolution Kit távvezérlő

Az új távvezérlő viszont zseniális. Bár az érintő felület használatát szokni kell egy kicsit, de az élmény így is hatalmas. A Samsung 2013 tévéivel végre úgy érezzük, hogy a távvezérlők már csak nem ügyetlenül bolyongva, de céltudatosan és nagy lépésekkel fejlődnek.

Amit az Evolution Kit nem old meg

A fejlesztő készlet beültetése után a tavalyi tévé szinte pontosan úgy viselkedik, mint a 2013-as megfelelője, de az LCD panel természetesen változatlanul a 2012-es marad. Ezt és a készülék burkolatát, no meg a hangrendszerét nem tudjuk kicserélni. Persze a hangot és a készülék vázát és káváját nem is érdemes. A kép miatt azonban egyesekben egy kis hiányérzet alakulhat ki, hiszen a gyártók minden új modellel jobb és jobb képet ígérnek.

Szerencsére a kép minősége nem csak a beszerelt panelen múlik! A 2012-es készülékek már kiforrott LCD technológiára épültek, nem is szokás rájuk sokat panaszkodni, legfeljebb a felhősödésre és bevilágításra. A kép másik, ma már megkerülhetetlen komponense, a képfeldolgozó elektronika azonban teljesen új, így végül mégis csak javulhat a képminőség egy kicsit!

Samsung Evolution Kit

Bizony, a hátlapra felszerelünk egy kis fekete dobozkát és ettől a tévén jobb lehet a kép! A jobb processzor különösen a gyengébb minőségű források feljavításában erős. Vagyis a régi, kisfelbontású, analóg, vagy tömörítési zajjal terhelt felvételeink mutatósabbak lesznek! Aki a kétezres évek első felében, korai DVD, vagy HDD kamerával vett föl családi eseményeket, az ennek nagyon fog örülni!

Azt csak félve írjuk le, hogy a kábeltévék pocsék, alacsony felbontással és agyontömörítve továbbított műsorai is egy picivel jobban néznek ki, de ezt nem szeretnénk nagydobra verni, nehogy a szolgáltatók megörüljenek neki és még tovább rontsák a minőséget!

Elvileg a javulás megmutatkozik a HD felvételekkel is, ezt azonban a szubjektív tesztjeinkben nem sikerült megfigyelnünk. Bár próbálkoztunk filmekkel és házi videókkal is, nem igazán láttunk különbséget.

További előny, hogy a fejlesztett állapotú készülék kevésbé hajlamos hálózatos lejátszás közben lefagyni. Bár a Samsung 2011-es típusai a hálózatos lejátszás terén felülmúlták elvárásainkat, a 2012-es modellekkel akadtak gondjaink. Az Evolution Kit rövid tesztje alatt azonban úgy tűnt, hogy ezek a problémák megoldódtak. (talán ezért is került fel a LAN csatlakozás, közvetlenül a fejlesztő csomagra?)

Samsung Evolution Kit hűtés

Ügyes hűtés

Új technológia = van még mit fejleszteni

A teszt második részében visszatértünk a 2012-es állapotokhoz, ami teljesen zökkenőmentesen ment. Legalábbis szoftveres értelemben. Az Evolution Kit ugyanis igen nehezen jött le a hátlapról. Majd vissza is tettük volna a fejlesztő eszközt, de az többet nem sikerült. Tény, hogy ez egy bemutató darab, amit előttünk már sokan összeraktak és szétszedtek. Az is igaz, hogy normális felhasználó ilyesmivel nem játszik, vagyis amit mi csinálunk, az messze áll a rendeltetésszerű használattól. Mégis e sorok írójának füleiben felcsendültek az egykori elektrotechnika-tanárának szavai: a lift nem romolhat el, akkor sem, ha azt valaki megpróbálja elrontani! Bár a tévé meghibásodása messze nem olyan veszélyes, mint egy felvonóé, mégis talán nem túlzás azt elvárni, hogy a gyártó igyekezzen a készüléket nehezen elronthatónak megépíteni! Meggyőződésünk, hogy ezt az alkatrészt sokkal masszívabb és megbízhatóbb módon is el lehetett volna készíteni. Még csak messzire sem kell menni az inspirációért, hiszen a mai készülékek CI+ kártya foglalata sok szempontból hasonló képességű csatlakozást használ, mint az Evolution Kit.

Samsung Evolution Kit

Talán 2014-ben, vagy 2015-ben előáll egy új fejlesztő foglalattal a Samsung, vagy valamely konkurense, amelyik megirigyeli a zsenialitását, mert lássuk be, ez az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb fejlesztése. Az Evolution Kit nagyságrendekkel értékesebb, mint a hajlított tévék, és sokkal nagyobb szükségünk van rá, mint a 4K felbontásra!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.