Philips 46PFL9705 3D LED LCD TV teszt

Térbeli mindenes

2011. május 24., kedd, 16:50

Philips Philips TV 46PFL9705 3D 3D TV LED TV LCD TV okostévé okos TV smart TV 400 Hz Clear LCD Perfect Pixel HD Engine Ambilight MediaConnect LED TV teszt LCD TV teszt

Egyesek szerint elmúlni látszanak a világgazdasági recesszió gazdaságfékező és fogyasztáscsökkentő hatásai, még akkor is, ha ezeket a pozitív jeleket még nem mindenki érzékeli. Az LCD világpiaca nem azok közé az iparágak közé tartozik, amik nehezen, vagy éppen nem tudták megadni a választ erre a váratlan kihívásra, az eladások a legrosszabb esetben is stagnálnak, de vannak példák, hogy éppen töretlenül növekednek. Ehhez nagyon hasonlóan működik a televíziók folyamatos fejlesztése is, a modellek egymás után teljesítik túl az elődjüket szinte minden fronton. Természetesen a Philips sem szeretne lemaradni ebben a versenyben, de az idők szavát meghallva nem is akar sokat kockáztatni, biztosra megy.

 

Philips 46PFL9705

Csak töményen

A funkciók nagy számának hála, a képminőséget tökéletesre be lehet lőni, persze, ez a Philips tévéken közismerten bonyolult munka. Igaz ez a 46PFL9705-re is, de van egy pár ezt megkönnyítő lehetőség is. Az első hatalmas segítséget a távirányító adja. A nagy, kifeszítetten ovális alakú, csiszolt fém előlappal és minimalista gombsorral rendelkező tárgyat öröm kézbe venni, a maga módján fajsúlyos, elegáns és persze praktikus is egyben. Először nem tudtuk elképzelni, hogyan lehet pár gombbal egy ennyire bonyolult készüléket irányítani, de a tv új fejlesztésű menüjének felépítésével nagyszerűen dolgozott össze a táv. A másik jó dolog a telepítési útmutató, amely automatikusan érzékeli, ha az első alkalommal kapcsoljuk be a TV-t. Ez egy fotósorozatot használ, ami segít kiválasztani kedvenc képi beállításainkat és a műsorforrásokat is. Továbbá automatikusan végigvezet a WiFi kapcsolat beállításán túl az SD kártyára való videó letöltés útvesztőin is. A kezdeti beállítás menüben be lehet állítani a tv tetszés szerinti hangjelzéseit is, valamint el lehet végezni az Ambilight optimalizálását is, beleértve azt is, hogy a készülék mögött milyen színű a fal, így az Amiblight maga állítja be a háttérfények erősségét és árnyalatait. Különösen fontos megismerkednünk a HD Natural Motion nevű alkalmazással, aminek szerepe a zajcsökkentés és az élesség beállítása minden típusú műsoranyag lejátszása esetén. Soha nem használtuk ezt a funkciót a minimális beállítási értékek felett, mert az hibákat, a kép rángatózását okozta, gyors mozgásokat tartalmazó sportfelvételek esetében pedig ki is kapcsoltuk. Nem használtuk a Super Resolution lehetőséget sem, mert, hacsak az ember nem olyat néz, ami rendkívül puha és bolyhos, finom megjelenítést követel, a kép zajos lesz. Végül itt van a tökéletes kontraszt funkció. Itt szintén - miközben ez a megoldás határozottan javítja a képet -, csak akkor kapcsoltuk be a minimális értéket, ha a fényerő hirtelen nagymértékben megugorhatott. Egyértelműen, a 46PFL9705 több munkát igényel beállításnál, mint a többi készülék, ha tényleg a legjobb mozgókép megjelenítés a cél, de az erőfeszítések abszolút megérik a befektetett energiát.

A sokszínű

A 46PFL9705 400 Hz-es Clear panelje már önmagában garancia lehetne a korrekt képi megjelenítésre, de ezzel még nem elégedtek meg a mérnökök a Philips zászlóshajója esetében. A készülék minden eddiginél alacsonyabb, 0,5 ms-os válaszidővel működik, így a leggyorsabb akciójelenetnél is hihetetlenül éles mozgó képekben gyönyörködhetünk. A Perfect Pixel HD rendszer nyújtotta kép rendkívüli megjelenítési élességet és tiszta, kontraszttal teli élményt nyújt. A kép valamennyi képpontjának feljavítása által azok jobban illeszkednek az őket körülvevő képpontokhoz, természetesebb képet biztosítva. Az eredmény egyedülálló kombinációja az éles képeknek, a természetes részletgazdagságnak, az élénk színeknek, a kiváló minőségű kontrasztnak és az egyenletes, természetes mozgásnak, bármit is nézzen az ember. Amit kapunk: tiszta és éles, hibától mentes képek, tartalomtól független zajfelismerés és csökkentés a multimédiás forrásoktól a hagyományos televíziózásig. Az 1920x1080p képpontból álló Full HD képernyő ragyogó, villódzásmentes progresszív pásztázású képeket biztosít fantasztikus megvilágítással és a 3D képességről még nem is beszéltem. A tv képes akár 50%-kal kevesebb energiát fogyasztani a díjnyertes, Philips saját fejlesztésű LED Pro alkalmazása segítségével, úgy, hogy a rács alakban elhelyezett több mint 1000 LED külön-külön működve látja el a kijelző háttérvilágítását. Ez a megoldás és az előbb említett Perfect Pixel HD technológia ötvözése nemcsak nagy kontrasztú, élénk színekkel teli képeket ad, hanem egyes új plazma készülékek babérjaira is tör, hiszen a fekete valóban fekete és a fehér is fényesen ragyog. Említettem már a Wi-Fi képességeket, de szorosan ide kívánkozik a net használatának korlátlansága, ugyanis ez a szett nem csak korlátozott lehetőségekkel éri el a világhálót és nem csak egyes tartalmak érhetők el vele, hanem már-már egy netbook szolgáltatásait nyújtja, természetesen a televíziók képességein belül. Például saját tévénken nézhetjük az online videoáruházak filmjeit, műsorait, sőt a Catch up szolgáltatással a tv képes megőrizni és újra lejátszani az elmulasztott műsorokat, valamint a DLNA-tanúsítvánnyal rendelkező számítógépes hálózat segítségével a távvezérlő használatával megtekinthetjük a számítógépén tárolt videofelvételeket és képeket, a WiFi MediaConnect segítségével.

Philips 46PFL9705

Varázslat?

A készülék nem éppen az olcsó kategória képviselője, de nem is a középé. Mivel szolgáltatásai igencsak bőségesek, technológiai arzenálja kitűnik a többiek közül, mindenképpen sokat vártam tőle. Éppen ezért nehéz minden tulajdonságát egyenként elemezni a szokásos módon. Ami legelőször szemet szúrt, az a hihetetlen kontrasztfok. Minél többet néztem a képernyőt, annál inkább kiemelkedett a panel kontrasztteljesítménye. A legújabb generációs Philips-tévék egyik fő sajátsága, hogy a helyileg elsötétülni képes közvetlen LED-technológia mindig a lehető legmélyebb, gazdag feketét és a belül világos, nyomatékos fehéret és élénk színeket varázsol elénk. A Casino Royale Blu-Ray verziójában Bond kabátjának textúráját például tökéletesen sikerült reprodukálni a film kezdő fekete-fehér képsoraiban. Az árnyék-kontraszt teljesítmény még a LED-es LCD tv-k részére is hagyományosan ingoványos terep, viszont itt ez egyáltalán nem jellemző, az árnyékok tökéletesen kivitelezve, markánsan elhatárolhatóan rajzolódnak ki. A színekre nem érdemes szót vesztegetni, tökéletes a megjelenítésük, az volt az érzésem, hogy a képernyő majdnem felrobban, akkora a vitalitás ilyen fronton is, élénkek, lenyűgözően gazdagok és ami a legfontosabb: hitelesek. A megjelenítés során természetesen éreztette jelenlétét a Perfect Pixel HD rendszer, pedig analóg anyaggal is nehezítettem dolgát, de a képzajt okosan azonosította és szüntette meg az elektronika, úgy, hogy még a tényleg nagyon gyenge minőségű műsorterjesztést is majdhogynem HD minőségűre konvertálta. Az ún. local dimming rendszer működése viszont egy kicsit túl nyilvánvaló és talán tolakodó volt számomra, így a Bond filmben erősen látható volt, hogy a lokalizált fényes képblokkok telítettségének fokát a rendszer a háttérvilágítás megváltoztatásával éri el. A 3D megjelenítés kötelező ebben a kategóriában manapság, a tv nem is marad adósunk, a 46 col elég nagy ahhoz, hogy tisztán és remegésmentesen hozza a kötelezőt. A StepUp 3D-s demójában a ház felemelkedése abszolút hihető és érzékekre ható, s mivel animációs filmről van szó a színek tobzódása és ugyanakkor masszív kontrollja együtt figyelhető meg. Mivel fontos tulajdonsága a háromdimenziós technikával készült mozgóképnek, hogy a betekintési szög és a képernyőtől való távolság függvényében erősen változhat a 3D kép 3D minősége, kisebb méretű készülékek - beleértve a Philipset is - esetében nem terjed a 3D megjeleníthetőség, viszont ez a követelmény e viszonylag nagyobb méretű panellel rögtön kipipálható. A technológia mai állása szerint a tv 3D-s tartalma megtekintéséhez a tv oldaláról egy jeladót, a nézők esetében aktív shutter szemüveget kell alkalmazni, melyek száma nincs korlátozva. Hangerő és minőség terén sincs szégyenkeznivalója a 9000-es szériának, mivel a nagy teljesítményű (30 W RMS) erősítők életszerű hanghatást biztosítanak, mindez megfejelve az Incredible Surround segítségével teljes térhatást érzékeltet, amelyben nagyobb a tér mélysége és szélessége.

Ajánlás

A 3D megjelenítésre tökéletesen alkalmas tv minden paraméterében kiválóan teljesít, hátulütője, hogy 3D-s tartalom még kevés áll rendelkezésre és aktív szemüvegek nélkül sem élvezhető ez a szolgáltatása. Most, hogy megismertem a 46PFL9705-t, jó szívvel ajánlanám mindenkinek, de van egy kizáró tényező, hogy ezt tehessem. Ez pedig az ára. Szolgáltatásaiban, minőségében és a panelméretében egy felső kategóriás készülékről beszélhetünk, így egy igényesebb házimozi fő építőköve lehet, persze most a projektorokat nem említve.

Aki megadja érte az árát, sokáig úgy érzi majd, nem dobta ki pénzét az ablakon, egy valóban korrekt, minőségi szolgáltatásokat nyújtó készüléket vásárolt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.