Panasonic TX-P50VT20 3D plazma TV teszt

2011. május 10., kedd, 12:40

Panasonic Panasonic TV plazma TV VT20 TX-P50VT20 NeoPDP 3D 3D TV 600 Hz V-Real Infinite Black Pro Viera Cast plazma TV teszt

Már a 2009-es Panasonic plazma modellek is jelentős fejlődést mutattak elődeikhez képest, ám a 2010-es újítások kifogták a maradék szelet is az ellendrukkerek vitorlájából, többé nem beszélhetünk magas áramfogyasztásról, a fehér szín szürkébe hajló megjelenítéséről, és beégésről. A Panasonic mérnökei, a Pioneer KURO technológiát felhasználva teljes erővel fejlesztik PDP technikát, újítások sorát vetik be, növelik a gyártási kapacitást. Bizonyíték erre a 2010-es modellkínálat csúcsát elfoglaló VT20, amely a 3D megjelenítésben is jeleskedik.

A Panasonic tévék formatervezői sosem törekedtek dizájndíjak elnyerésére, ezzel talán elvesztenek néhány olyan vásárlót, akik szobadíszként is tekintenek a televízióra. Mindenki döntse el, mi a fontosabb, a külső vagy a valós képességek! Mi az utóbbira szavazunk. Arról persze szó sincs, hogy nem elég szépek a Panasonicok, ez akár a képekből is mindenki számára egyértelmű, csak rájuk kell nézni.

Panasonic VT20Panasonic VT20Panasonic VT20Panasonic VT20Panasonic VT20

A korábbi Panasonic full HD készülékek ventillátoros hűtését sokan kifogásolták, zaj és esetleges hibaforrásként tekintettek rájuk. A rangsorban a VT20 alatt elhelyezkedő modellek passzív hűtésűek, bizonyára a 3D megjelenítés termel némi többlet hőt, amit ebben a tévében 4 db léghajtánnyal kergetnek ki a burkolat alól. Annyira hangtalanul pörögnek ezek a kis szerkezetek, hogy egy hónap használat után vettük észre jelenlétüket, akkor sem hangjuk után. Kezdetben csak használtuk, élveztük amit nyújtott, a részletes vizsgálatot  hosszas ismeretség után kezdtük. A csatlakozók választéka bőséges (4 db 1.4 szabványú HDMI, de köztük csak az egyik mellett látható az ARC felirat, 2 db Scart, komponens, S-video, kompozit, sztereó be és ki, digitális audió ki, ethernet, 2 db USB, D-sub, CI-kártya). Vevőegységből mindet beleépítettek, ami létezik, a hazai sugárzás vételére alkalmas DVB-T tuner mellett DVB-S, valamint DVB-C interfész állnak rendelkezésre. Tesztelésre 50 colos tévé érkezett, legnagyobb testvére 65 hüvelyk átlójú, kezdetben csak ez a két méret képezte a választékot, ám nemrég megérkeztek a 46-os és a 42-es modellek is.

A NeoPDP elnevezésű panelről sokat lehet olvasni, különlegességeit már mindenhol bemutatták, ám a 3D-hez még újabb, továbbfejlesztett változat készült. Ezt és a nemsokára felsorolandó szolgáltatásokat látványos logók és piktogramok formájában, méter hosszan a keretre ragasztott matricák jelzik. Annyi van belőlük, hogy alig férnek el, némelyik megfejtése hosszas utánajárást igényel.

A Panasonic mérnökei a kor követelményeinek megfelelve ? és nem utolsó sorban az LCD-tévékkel szembeni egyetlen számottevő lemaradást kiküszöbölendő - az energiafogyasztás csökkentésére tettek hatalmas erőfeszítéseket, melyek sikerre vezettek. A tavalyi modellekhez képest ez eléri a 35 százalékot. Módosították a cellák formáját, a bennük felizzó foszforréteget és az őket megtöltő nemesgáz összetételét is. Az eredmény: jelentős áramfelvétel mérséklődés, kisebb hőtermelés és hosszabb élettartam. Az ECO üzemmód bekapcsolásával ? egy szenzor figyeli a környezeti fényt és ahhoz állítja a panel fényerejét - még további kilowattórákat spórolhatunk meg. Ráadásként a Viera Link segítségével az összes csatlakoztatott készülékünket készenléti állapotba helyezi a tévé, amikor kikapcsoljuk. Dicsérendő szolgáltatás az elalváskapcsolóhoz hasonló időzítő, ami a beállított időtartam elteltével, ha közben nem nyomtunk meg egyetlen gombot sem a távirányítón, a képernyőn megjelenít egy kérdést, akarjuk-e folytatni a tévénézést? Amennyiben nem ?okézzuk le?, a tévé készenléti üzembe helyezi magát és a HDMI-vel hozzá csatlakoztatott készülékeket is. Szintén ide tartozik, hogy az új Viera modellek még nyomokban sem tartalmaznak ólmot és higanyt, a csomagolóanyagok mennyiségét a lehető legkisebbre mérsékelték.

Ezek után térjünk rá a technikai csemegékre!

600 Hz  Sub Field Drive Intelligent Frame Creation Pro. Kicsit sok ez így egyszerre, megpróbáljuk egyszerűen összefoglalni a jelentését a hivatalos brossúra segítségével. Egy processzor 600 részképet hoz létre a kezdeti bemeneti jelből, majd egyenként 12 részképből állítja össze a megjelenítendő képkocká­kat. Mozgásérzékelésen alapuló intelligens algoritmusa optimális mozgáskezelést eredményez, ezáltal teljes részletességű és élességű mozgóképet kínál. A sportesemények, akciófilmek és videojátékok egyenletes, szagga­tottságtól mentes képminőségét biztosítja. A mozgóképfelbontás 1080 soros. A megjeleníthető szürkeárnyalatok száma 6144-nél tart, amit ellenőrizni, megszámolni képtelenség, de egye fene, elhisszük. A kontrasztot illetően még nagyobb a fejlődés, (vagy a számháború?), már 5 000 000:1 az arány, és nem tévedés, szó sincs dinamikusról, ez a valós, natív érték!!! Arra azért kíváncsiak vagyunk, hogyan sikerült megmérni. A hangzatos Infinite Black Pro névvel fémjelzett feketeszint tényleg elképesztő, erről még ejtünk néhány szót az értékelés során.  A V-Real képjavító eljárást már évek óta ismerjük, a NeoPDP tévék ennek Pro 5-ös változatával rendelkeznek. Újdonság a tévék világában a THX minősítés, amivel a ez a készülék büszkélkedhet, A manapság alapkövetelménynek számító 24p lejátszás itt a ?Smooth Film? elnevezést is megkapta.

Panasonic VT20

A V-Audio Pro Surround Sound már korábbról ismert, ezek mellett a VT20 hangzását egy, a hátlapra szerelt ?mélysugárzó? segíti.

A távirányítón kiemelt szerepet kapott a Viera Tools gomb, mely egy szolgáltatás csokrot hív elő. A Viera Cast internetes tartalmak megtekintését teszi lehetővé a tartozékként kapott USB WiFi egység segítségével, a DLNA vezeték nélkül csatlakoztatott számítógépünk merevlemezén lévő tartalmak megjelenítését és az Image Viewer SD-kártyáról, USB kulcsról, ? leánykori nevén pendrive ? merevlemezről JPEG fotókat, MP3 zenéket, AVCHD, DivX és avi filmeket képes lejátszani. Sajnos válogat a formátumok között, nem ismeri az mkv konténert, a konkurencia tévéi ebben a versenyszámban messze a Panasonic előtt járnak. Műsorokat rögzíteni (PVR) is lehet az USB-vel csatlakoztatott, eszközökre, de kizárólag a saját DVB vevőegységekkel fogottakat. A felvételeket másik azonos típusú tévén sem lehet lejátszani, csak azon, amelyikkel rögzítettük.

A 3D hatást jelenleg még csak szemüveggel lehet elérni, a legjobb eredményt az aktív pápaszemektől kapjuk, (két darabot mellékeltek a tévéhez!!!) melyek felváltva engedik a fényt szemeinkbe, egyszerre csak az egyikbe. A VT20 ilyenkor 200 hertzen dolgozik.

Mozi közben

A VT20 az összes csatlakoztatott forrásról, minden felbontást és formátumot olyan minőségben jelenített meg, hogy elállt tőle a lélegzetünk. Magától értetődő, hogy legjobban a Panasonic 3D Blu-ray-lejátszóról érkező anyag tetszett legjobban mindannyiunknak. A Casino Royale, az Apocalipto, mint szokásos tesztfilmjeink kerültek műsorra, de szerencsénkre rengeteg idő, három hónap állt rendelkezésünkre számos egyéb BD-film és számítógépünk merevlemezén, valamint külső winchesteren tárolt műsorok megtekintésére. SD adásokkal sem vallott szégyent a VT20, csúcs plazmához méltóan skálázta azokat saját felbontására és kritikus szemeink által élvezhetőre. DVD-kkel is örömünket leltük benne, de amikor úgy ültünk elé, hogy most kikapcsolódásképpen filmet nézünk, csakis full HD jöhetett szóba. Csak nem fogunk egy Porsche 911 Turbóval harmadik sebességi fokozatban autózni. A sokat emlegetett zöld szellemkép (green ghosting, phosphor trail), vagy kontúr jelensége felfedezhető a futó fehér betűk élein, de csak 1 méternél közelebbről és direkt azt figyelve, úgyhogy szerintünk felesleges vele foglalkozni. A képjellemzők finomhangolására rengeteg lehetőség kínálkozik, de nagyon nehéz megtalálni a szerintünk és a kalibráló műszernek is tetsző optimális állapotot. A legsötétebb jelenetekben is bőségesen láttunk részleteket, ez a legkiválóbb tévék tudománya, a kontraszt és a fekete mélysége közelíti a tökéleteset. Ebben rekorder a VT20. A foci VB full HD közvetítései lenyűgöztek minket, szinte látni lehetett, ahogy nő a fű, pedig csak a DVB-T tunerrel fogtuk a jeleket.

Panasonic VT20

Végére hagytuk a 3D megjelenítés minősítését, mely mint hab a tortán, feltette az i-re a pontot. A Panasonic demólemez tartalmát ügyesen válogatták össze, római városnézés, vadvízi evezés, motorcsónakázás, terep rali, mariachi táncsoport előadása, animációs filmrészletek és még sok egyéb látható rajta. Szerintünk a sport fejezet mutatja legjobban a VT20 kiváló 3D képességeit, a felénk dobott baseball labda elől lehúztuk a fejünket, mielőtt orron talált volna minket, vált semmivé a kis fehér golyó. A kamerára fröccsenő víz láttán törölközőért nyúltunk. A történések eredeti helyszínén, azok középpontjában érezhettük magunkat, nem csak mélysége volt a képnek, a szoba közepére települt a strandröplabda pálya homokja.

Oldalról, egészen éles szögből is hibátlan az élmény, fejünket félrebillentve úgyszintén, ezeket nagy megelégedéssel konstatáltuk. Még IMAX moziban rosszulléttel küszködő vendégeink is a hozzánk költözést tervezgették.

A korábbi zászlóshajó, Z1-en még nem volt, a VT20 távirányítóján viszont megtalálható a legutóbb nézett csatornára visszaugrató gomb, ami akár a bemenetek közötti váltogatást is lehetővé teszi.

Panasonic VT20

A VT20 hangzása csúcsmodellhez illő, nem nyúlkáltunk folyton az AV erősítő távirányítójáért, mint szinte az összes tévé használatakor. A különálló hangsugárzókkal ellátott készülékek képeznek még kivételt, mint például a Panasonic már emlegetett Z1 modellje. A VT20 hátlapjának közepén elhelyezkedő, 10 centi átmérőjű hangszóró a lapostévéknél rendszeresen hiányolt mélytartományt igyekszik megszólaltatni, ami egész tisztességesen sikerül neki, viszont a fémlemezt már egyharmad hangerőnél megrezegteti. Ezért hatalmas feketepontot voltunk kénytelen kiosztani. Mentségül megjegyezzük, hogy egyszerűen, néhány tenyérnyi bitumenes lap felragasztásával megszüntethető. Viszont a többek által nehezményezett tápegység vagy inverter ciripelést mi nem hallottunk, tehát az csak egyes példányoknál fordul elő.

Összegzés

A Panasonic bebizonyította, hogy a plazma él, és élni fog, méghozzá vígan és elevenen, ereje teljében. Szerintünk még vannak rejtett, kiaknázásra váró tartalékok, amikkel jövőre találkozhatunk. Várjuk, de addig ajánljuk a kompromisszumoktól mentes tévézésre, 3D filmnézésre vágyóknak a VT20-at, mint a ma kapható legjobb plazmatévét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.