LG D2343P Cinema 3D monitor teszt

Túl szép, hogy igaz legyen?

2013. március 4., hétfő, 11:40

LG D2343P 3D monitor 3D monitor Cinema 3D LG monitor LG 3D monitor monitor teszt 3D monitor teszt

Az elmúlt években az LCD technika töretlenül fejlődött, hol a 3D irányába, hol a nagyobb felbontás felé. Arról nem is szólva, hogy a világítást LED alapúra cserélték, bár ennek az előnyeit a gyártók igyekeznek alaposan túlértékelni. A nagy felhajtás közepette szinte fel sem tűnt, hogy a hagyományos TN panelek mennyire kiforrottak lettek, illetve hogy a bennük rejlő lehetőségek mennyire kimerültek. Ahogyan alighanem az is sokaknak elkerülte a figyelmét, hogy az IPS paneles monitorok ára mekkorát esett. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy a csúcs grafikai célokra szánt készülékeket fillérekért utánuk dobják, csupán annyit, hogy jóval százezer forint alatt is megjelentek ilyen panellel szerelt modellek. Ezek közé tartozik tesztünk alanya az LG D2343P is, a maga 55000 Ft körüli árával. Ez amúgy nincs másfélszerese a legolcsóbb, márkás, 23 colos monitorénak, és alig több, mint egy 2D IPS paneles típus ára. No igen! Az LG D2343P ugyanis 3D monitor. A legolcsóbb!

Ha csak a fentieket nézzük, akkor máris úgy érezhetjük, hogy ez az egyik legjobb vétel a piacon, márpedig az ilyenek mindig sántítanak.

Mit kapunk ennyi pénzért?

Kapunk egy csinos, nagyon vékony, IPS paneles monitort, néhány 3D-s extra szolgáltatással és a hátlapra bugyuta módon felbiggyesztett bemenetekkel. De ez igazából nem annyira fontos. Éppen csak azért zavaró, mert a monitor hátulja amúgy az árát meghazudtolóan szép. Az alapcsomagnak természetesen része egy talp is, ami olcsó és egyszerű, de még így is tetszetős. A hátlapon találunk VESA furatokat fali konzol számára, amit fontos megemlíteni, hiszen mostanság sok típusról lemarad.

Szolgáltatásokból sincs hiány, bár ezek használta egy kicsit körülményes. A monitorokra jellemző menügombok messze nem olyan kényelmesen használhatóak, mint egy tévé távirányítója, ezért az extra beállításokat, no meg a 3D felkonvertálást alighanem kevesen fogják napi szinten piszkálgatni.

LG D2343P Cinema 3D monitor hátlap

A legfontosabb szolgáltatás természetesen a 3D felkonvertálás, ami hagyományos 2D képből igyekszik 3D-t varázsolni. Ennek a hatékonyságát különösebben nem taglalnánk. Legyen elég annyi, hogy mozifilmek átalakításán dolgozó profik (emberek, nem programok vagy chipek!) jó esetben is órákat töltenek 1-1 képkocka feldolgozásával, néha pedig napokat. A mélység természetesen szabályozható, ahogy a legtöbb 3D tévé esetében is, ezzel azonban többnyire nem érdemes bíbelődni. Az LG-féle passzív szemüveges 3D rendszerre jellemző Dual Play mód itt is elérhető, bár ehhez külön kell szemüveget vennünk. Az IPS panel természetesen több árnyalatot ígér és a 2D látószög is jóval szélesebb, mint a hagyományos TN monitorok esetében. Ez utóbbi persze a műszaki adatokból nem igazán látszik, mivel ma már a legtöbb TN-re is 170-178° látószöget írnak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a hagyományos panelek sokszor csak 100-120 fokon belül adnak élvezhető, jó képet. Az IPS-nek ilyen gondja tényleg nincsen. Végezetül van még itt egy Super+ felbontás nevű funkció, ami a kisfelbontású források képét igyekszik jobbá tenni. Szerencsére erre ma már nincs nagy szükségünk, hiszen a FullHD kimenet a legprimitívebb netbookoknak sem jelent kihívást.

Használjuk is egy kicsit?

A tesztpéldány a lehető legjobb időpontban érkezett, hiszen épp egy jókora adag 3D fotó várt szerkesztésre, így bőségesen volt alkalom a két legfontosabb jellemzőt, a színhűséget és a 3D képességeket tesztelni.

LG D2343P Cinema 3D monitor

Az első lépés természetesen a kalibrálás volt, ami meglepően szűk keretek közötti eredményt mutatott. Bár az LG még az sRGB-t sem garantálja, de azt a D2343P egy picit felülmúlta, mégis a szerkesztőségben használt legjobb TN monitor teljesítményétől alig volt jobb az, amit a mérés mutatott. Igaz, ez a bizonyos ?legjobb TN?-ként emlegetett típus tényleg egyike a legjobbaknak. A korábbi teszteket elővéve kiderült, hogy a D2343P színei lényegesen jobbak egy átlagos aktív szemüveges 3D monitor által nyújtottnál és klasszisokkal az LG korábbi D2342P típusú modelljénél. Vagyis az eredmény összességében nem rossz, egyértelműen látszik az IPS előnye, de az alig ötvenötezer forintos monitor nem tud versenyre kelni a profi IPS és PVA képernyőkkel. A mért eredmények amúgy szerényen felülmúlták a gyári adatokat, nem csak szín terén, de fényerőben is, igaz csak egy egészen kicsivel.

Ami ezután jött az sokkal érdekesebb volt. A fotók szerkesztése közben az egyenletes képfelület és a magabiztos, stabil sötét részek nagyban könnyítették a munkát. Ez egy TN monitorhoz mérten hatalmas megkönnyebbülés, hiszen ott a részleteket sokszor a képernyő dőlésének finom változtatásával ellenőrzi az ember, mielőtt igazán beavatkozna kontraszt és világosság értékekbe. Itt azonban akár előre hajolva, akár a székben elnyúlva dolgozunk, mindig ugyanazt látjuk. Maga az egyenletesség is sokat jelent, hiszen ebben az ársávban az cseppet sem természetes. A monitor színkezelése is stabil volt és megbízható. Eleinte ugyan szokni kell a szokatlanul élénk színeket, főleg a programok menüiben, ahol a TN panelek fakósághoz szoktatják az embert. A fényképek azonban egyértelműen elárulják, hogy a kalibrált monitor nem túloz, nagyon is korrekt színeket mutat. Vagyis fotószerkesztésre, az árát is figyelembe véve, az LG D2343P nagyon is kiérdemli az öt csillagot!

LG D2343P Cinema 3D monitorPersze mozgóképekre is be kellett fogni, ezért jöttek is a megszokott filmrészletek és demó anyagok. A számítógépről lejátszott felvételek nem okoztak semmiféle meglepetést. Blu-ray lejátszóra kötve azonban belefutottunk néhány apróságba, ami jelzi, hogy ez azért mégsem tévé. Mindjárt az első ezek közül, hogy a 24p jelet a monitor nem támogatja. Ez persze egy számítógép monitor esetében nem probléma, ha azonban egy kisebb tévé helyett használnánk, akkor ezt is figyelembe kell vegyük a rákötött lejátszó beállításánál.

Annak ellenére, hogy nem TV, hanem monitor, a készülék kapott HDMI 1.4 bemenetet is. Ez a gyakorlatban is jól működött. A kis méret és a passzív 3D miatt persze az egész dolog nagyon megfontolandó! A 3D kép ugyanis csak egy szűk zónában elhelyezkedve élvezhető. Például ne is álmodjunk róla, hogy hálószobánkban ezzel az olcsó monitorral oldjuk meg a 3D filmezést!

A 3D kép talán egy egészen picivel jobb az előző típusénál. A szellemkép most is csekély, a betekintési szög pedig továbbra is nagyon szűk. A passzív 3D-re jellemző, felezett felbontás miatt a szövegek sokszor csak nehezen olvashatóak, azokhoz érdemes kikukucskálni a szemüveg alól.

Összegezve

Az LG D2343P jelenleg a legolcsóbb 3D monitor a piacon, ezért aztán akkor is jó vétel lehetne, ha semmi extrát nem tenne le az asztalra. Ez a képernyő azonban képes egy kicsit többet nyújtani, mint amit ezért az árért elvárnánk. Az IPS panel, valóban jobb képet ad, mint amit a hagyományos TN-ek. Ez az előny pedig nem csak 3D-ben érvényesül, hanem a használat során mindvégig. Így a képminőség egyértelműen megérdemli a legjobbaknak járó 5 csillagot. A szolgáltatások terén az LG nyújt egy pici többletet a 3D felkonvertálással, de mivel monitorral állunk szemben és a kezeléshez nem kapunk távirányítót, ezért igazából nehéz ezeket az apróságokat komolyan venni.

Megjegyzés:

Egy évvel ezelőtt, éppen ennek a modellnek az elődjét tesztelve, szóvá tettünk néhány, szerintünk megtévesztő reklámfogást, ami a passzív 3D előnyeit hangsúlyozta. Ezennel örömmel jelenthetjük, hogy ezek többsége eltűnt és ma már egészen életszerű és reális érvekkel kínálják a passzív technológiát ami szokatlan önfegyelemről és a vásárlók tiszteletéről is árulkodik. Viszont az utolsó reklámelem kicsit szúrja a szemünket, ez a villódzást kísérő grafika, ami csíkos képet mutat az aktív szemüveges technológiát illusztrálva. Miközben a szövegben megjelenő állítás igaz, vagyis a passzív 3D-nek nem jellemzője a villódzás, igaz hogy már az aktívnak is alig, ám a grafikán megjelenő csíkozódás éppen, hogy a passzív megoldásoknál figyelhető meg leginkább. Ez egy halk ?ejnye-bejnye? megfogalmazására késztet minket. Bár az igazat megvallva, ennél sokkal nagyobb vakításokkal találkozunk, nap mint nap. Ilyen például a LED TV, ami valójában LCD TV, LED megvilágítással. Igen, mind ilyenek! Csupán a régi hideg katód fényforrást cserélték egy korszerűbb és tartósabb alkatrészre. No de ez egy másik cikknek lehetne tartalma...

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.