LG 55LM960V 3D LED TV teszt

2012. július 13., péntek, 13:50

LG LG TV LM960V 55LM960V smart TV okostévé okos TV 3D 3D TV NANO full LED LED TV LCD TV Local Dimming

Használat közben

A tesztelés két hete során mindenféle forrással ? a műholdast kivéve - nyúztuk az LM960-at. Szerepelt a műsorban MinDigTV-ről full HD Formula1 futam, Blu-ray és 1080p mkv filmek valamint SD tévéadás is.

Az LG budapesti központjában megrendezett bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozottan említették a javított 2D-3D konverziót, ezért fokozott kíváncsisággal próbáltuk ki. Nem történt csoda, ez a funkció még mindig nem került a kedvenceink közé. Ezen a mélységszabályzás és nézőpont beállítás sem segített.

Blu-ray lemezről érkező 3D jeleket ? a felbontás feleződésétől eltekintve, vagy inkább annak ellenére ? kiváló térhatással és nyugodtsággal jelenítette meg. Itt érdemes picit játszadozni, kísérletezni a felkínált beállítási lehetőségekkel, hátha valaki számára még kedvezőbb verziót talál, mint a gyári alaphelyzet. Áthallást nem tapasztaltunk, az alacsonyabb felbontás csak az ideális nézési távolsághoz közeledve vált felfedezhetővé, éppen olyan közelségből, ahonnan kezd a 3D élmény igazán ütős lenni. Bizony, az 55 colos képátló 2-2,2 m közötti távolságból teremti meg azt az illúziót, mintha valóban az események sűrűjében lennénk, már mellettünk, velünk egyvonalban felfedezhetünk mozgó tárgyakat, alakokat. Sőt, az Avatar dzsungelben játszódó jeleneteiben a hátunk mögül, a vállunk felett repülnek el apró élőlények. Ha annyira eltávolodunk a tévétől, hogy ne lássuk az elkülönülő képpont-sorokat, lemaradunk az előbb leírt élményekről. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tévétulajdonosok döntő többsége eleve az ideális távolságnál messzebbről nézi a készülékét, tehát egyáltalán nem nevezhető drámainak, tragikusnak a helyzet. Az 1000 hertzes ? most tekintsünk el attól, hogy ezt a Motion Clarity Index-et miképpen számolták ki ? technológia kiváló mozgóképfelbontást eredményez és az SD felbontású tévéadások felskálázása is dicséretet érdemel.

Az LM960 kontrasztja és feketeszintje, ahogy a mérések is mutatják, nem kiemelkedő, ez leginkább teljes sötétségben történő filmnézéskor szembetűnő. A NANO Full LED ellenére látható a panelen bevilágítás és felhősödés is, de egyik sem zavaró mértékű. A filmek sötét jeleneteiben nincs annyi részlet, mint egy hasonló kategóriás plazmán, ezt még lámpák felkapcsolásával, vagy beszűrődő napsütéssel sem tudjuk ellensúlyozni.

Professzionális kalibrálhatóságának köszönhetően (amit ez a tévé mindenképpen megérdemel) színei pontosak, élethűek. Kis túlzással kijelenthetjük, nagyságrenddel javult a képminőség a műszeres beállítás után. Ideiglenesen a Képvarázsló segítségével optimalizált képet is el lehet viselni, nem csak laikusok számára, nekünk, gyakorlott tesztelőknek is komoly segítséget biztosítottak az ábrák és a hozzájuk tartozó magyarázatok. A PVR jól működik, de mi jobban szeretjük a külső célhardvereket, jelen esetben asztali merevlemezes felvevőre gondolunk.

Beépített médialejátszója sokat fejlődött a korábbiakhoz képest, megszólaltatja és optikai csatlakozóján kiadja a nyers (bitstream) sokcsatornás DTS hangokat, nem csak a Dolby Digitalt. Mindezek ellenére érdemes külső lejátszót venni, ha teljes mértékben ki akarjuk használni a tévé képminőségét.

A hangjával maximálisan elégedettek voltunk, 3,8 centis készülékvastagságból ennél többet, jobbat kihozni csodával határos lenne. Ez nagymértékben köszönhető a hátlapra szerelt 10 centis ?mélysugárzónak?, valamint a szokásos helyre betuszkolt sztereó pár kétutas mivoltának. A 3D Sound zooming funkcióval is el lehet játszani, ha nincs mellette házimozi hangrendszer, ami melegen ajánlott egy ekkora méretű és ilyen nagytudású tévé mellé.

X-Box-360 és PS3 konzolokkal használható a Dual Play, amikor a két játékos más-más (540p felbontású) képet, csak a saját szemszögének megfelelőt látja. Az ehhez szükséges szemüvegekből kettőt találtunk a csomagolásban. Autóversennyel próbáltuk ki, egyszerűen nagyszerű. A Simplink még mindig nem szeret, vagy nem hajlandó bármilyen márkájú készülékkel együttműködni, a konkurens gyártók Blu-ray lejátszóival, házimozi erősítőivel nem hoz létre HDMI CEC-kapcsolatot.

Kissé vulgáris kifejezéssel élve, az LM960 eszméletlen jó tévé, de még ahhoz képest is piszkosul drága. Ha árától függetlenül csak a képminőségét és egyéb tudását vesszük alapul (és nem lehetne többé plazmatévét kapni), elsők között lenne a kívánságlistánkon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.