LG 50PM6800 3D plazma TV teszt

2012. december 13., csütörtök, 18:55

LG LG TV 50PM680 50PM6800 LG PM680 LG plazma 3D 3D plazma 3D plazma TV plazma TV teszt LG plazma teszt

Az LG budapesti székházának tetején fényreklám hirdeti a cég főbb termékcsoportjait: PLAZMA, LCD, MOBILE. A fontossági sorrend mára - úgy tűnik - megfordult, de szerencsére még jó néhány plazmatévé található a kínálatban, a képminőséget legfontosabbnak tartó tévévásárlók legnagyobb örömére. Mi is abba a kategóriába tartozunk, ezért lelkesen fogtunk hozzá az 50 colos PM6800 teszteléséhez.

LG 50PM6800 3D plazma TVLG 50PM6800 3D plazma TVLG 50PM6800 3D plazma TVLG 50PM6800 smart TVLG 50PM6800 3D plazma TVLG 50PM6800 3D plazma TV oldalrólLG 50PM6800 3D plazma TV hátlapLG AG-S350 aktív 3D szemüvegLG AG-S350 aktív 3D szemüvegLG 50PM6800 plazma TV kalibrálás előttLG 50PM6800 plazma TV kalibrálás után

Az LG magyar nyelvű honlapján PM6800 típusszámú tévé található, ám amit tesztelésre kaptunk, annak hátlapján eggyel kevesebb nullát láttunk. Internetes keresőbe beírva arra kaptunk nagyságrenddel több találatot, köztük a .uk végződésűt, tehát az Egyesült Királyságban forgalmazott készülékkel állunk szemben. Más különbséget nem is tudunk megemlíteni.

Kinézete kimondottan tetszetős, bár nem annyira, mint a nemrég tesztelt LM960, de nem is kerül annyiba. Csupán a láb formájával békültünk ki kissé lassan, de sikerült és pár hét után nem csak megszoktuk, hanem megkedveltük. Természetesen, amennyiben a sajátunk lenne, falra szerelnénk, lapostévének ott a helye. Viszont a csinos, keskeny, fémnek látszó kereten belül egy centis fekete sáv veszi körbe a pixeleket, ezen még faraghattak volna a tervezők. Szerencsére az ideális, 2 méteres nézési távolságból ezt alig venni észre, különben is a filmet szoktuk figyelni, kivéve a teszteléskor aktív, fokozott hibakereső üzemmódot. A hátlap szokott helyén találhatók a csatlakozók, köztük a karcsúsításnak általában áldozatul eső Scart aljzattal, ami ezen a tévén nem adapteres, viszont merőleges a TV síkjára, megnehezítve a falhoz simuló elhelyezést. A 4 db HDMI-ből csak kettő néz oldalra, a 2 USB társaságában, a másik kettő hátrafelé, ahogy az összes többi: D-sub, kompozit, komponens, Toslink, Ethernet, RS-232 és a két antenna dugalj. Ezt vajon hogyan találták ki?

Az LM960 tesztjében már említettük, hogy a HDMI csatlakozók (ezen a tévén csak a fele) annyira közelre kerültek a tévé széléhez, hogy a vastag és merev kivitelű kábelek, amelyeket erőszak nélkül nem lehet kis ívben meghajlítani, túllógnak rajta és kilátszanak. Szerencsére lehet kapni jó minőségű, sokszorosan árnyékolt, ugyanakkor lágy és hajlékony vezetékeket is, erre oda kell figyelni a vásárlásnál. Amiket mi használunk, például az Avinity High-End Edition bő 10 centit mutatott magából, beleértve a ferritgyűrűt is. Mintha füle lenne a tévének.

LG 50PM6800 3D plazma TV hátlap

Menüje elnyerte tetszésünket, könnyű benne eligazodni és mindent megtaláltunk, amire szükségünk volt, sőt, még annál többet is. A távirányítón a felső nyíl helyett gyakran a házikós gombot nyomtuk meg, mert nincs köztük kitapintható elkülönítés.

Néhány érdekességet, szolgáltatást sorolunk fel a következő bekezdésben. A Smart Share Plus külső tárolóeszközről, tabletről, okostelefonról jelenít meg képeket, videókat, szólaltat meg zenéket. Ez utóbbira inkább más megoldást, külső hangrendszert javaslunk és nem csak ezzel a tévével kapcsolatban. A panel Protective Skin Glass nevű védőrétege jelentősen csökkenti a szűrő és a modul közötti rést, jelentősen növelve a kép tisztaságát. Mögötte a kapillárisokban Advanced Phosphor izzik, ez kibővített színtartományt és kiváló színhűséget ígér. A Triple XD Engine képjavító áramkör nevében benne foglaltatik a funkciója. A Photo Mode a honlapon olvasható beharangozó szerint, átalakítja a TV készüléket egy nagy interaktív fényképalbummá és képszerkesztővé. Amihez talán nem is szükséges magyarázat, az okostévék alapfelszereltségébe tartozik, az a DLNA.

LG AG-S350 aktív 3D szemüveg

A PM6800 THX 3D tanúsítvánnyal rendelkezik, ami a 3D-s képminőség egyetlen szabványmértéke. Fontos újdonság a korábbi évjáratú LG tévékhez képest, hogy az ideiek beépített médialejátszója, tehát tesztalanyunké is megbirkózik a DTS hangformátummal.

A tévé, mivel Smart, de nem eléggé, ezért tovább okosítható és külön megvásárolható Skype kamerával egészíthető ki.

LG 50PM6800 smart TV

A kicsomagolás a találkozás elején történt, de mégis az ismertető végére hagytunk egy azzal kapcsolatos megjegyzést. A TV doboza, ahhoz képest, hogy karcsú készüléket rejt, meglehetősen dundi. Az anyag és helytakarékosság figyelmen kívül hagyása érdekes, a távirányító zöld ECO gombjával és a vele elérhető funkciókkal nincs összhangban.

A próba

Földi digitális adásokkal kitűnőre vizsgázott DVB-T vevőegysége. Az olimpia alatt végig nálunk vendégeskedett a tévé, kihasználtuk a lehetőséget és HD-ban, sőt 3D-ben is néztük a közvetítéseket, méghozzá napi 8-10 órán át. A csatornalogók nem okoztak beégést, ami komoly teljesítmény, különösen a jelentősnek minősíthető képvisszamaradás ismeretében. Képernyővédőként LG logó vándorol, keresztül-kasul bejár minden négyzetcentimétert, az útvonalát nyomon követhetjük, de csak az első fél órában, mert utána panel teljes felületét vastagon beborítják az L és G betűk, valamint a kocka sziluettje. Ennek filmnézés közben nincs zavaró hatása, csak a feliratok okoznak "ghostot", bánja kánya. Ellenben a szerény, jóindulattal is csak közepesnek nevezhető kontrasztarány már csökkenti a nagyon jó színhűség miatti mosolyunk szélességét. Bizony a látottak inkább LCD-szerűek, de azért ezt a plazmát sem cserélnénk el valami bevilágítós, felhős, alacsony mozgóképfelbontású folyadékkristályosra. Szélesvásznú filmek nézése közben óhatatlanul vissza-visszatér tekintetünk a képtartalom nélküli sávokra, amiknek egy plazmatévén, optimális esetben tök feketéknek kellene lenniük. Nos, ez a produkció attól messze van.

LG 50PM6800 3D plazma TV

Blu-ray filmeket, 2D és 3D változatúakat vegyesen, egy Pioneer BDP-LX55 lejátszóról küldtünk a tévére, a 1080-ra skálázást is rábíztuk.

A teszthez kapott aktív 3D szemüvegek (AG-S350) könnyűek és a legkényelmesebbek, amikkel ezidáig találkoztunk. Nem nyomják az orrot, a száruk nem szoros, mégis stabilan tartják magukat a helyükön. A térhatás plazma szintű, rendben a mélység előre és hátrafelé is. Szellemképet azért sikerült felfedezni, meg sem kellett magunkat erőltetni, hogy észrevegyük. Az élesség síkjától hátrébb lévő alakok, mint az Avatar First Sortie fejezetében Jake Sully feje mögött felbukkanó fenevad pofája elmosódik, szétesik, ettől még félelmetesebb és undorítóbb lesz, ezért úgy is felfoghatjuk: nem bug hanem ficsör. A 3D beállítások alaphelyzetén csak másodpercekre változtattunk, az adta a legjobb eredményt. A 2D-3D konverzió ugyanúgy hanyagolható, mint a többi tévén, az ember egyszer kipróbálja, aztán egy képzeletbeli fiók mélyére száműzi.

LG 50PM6800 3D plazma TV

A PM6800 hangminősége - lapostévés viszonylatban - kiváló, képes betölteni a szobát és közben torzításra sem adja a fejét, illetve membránjait.

Összességében szerethető TV a PM6800, de látszik rajta, hogy LG-ék mostohagyerekként kezelik a negyedik halmazállapotot és ezt a csodás technológiát. Pedig a filmkedvelők és a képminőség feltétlen szerelmesei még mindig szívesebben választanak plazmát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.