Sony KDL-46EX720 3D LED LCD TV teszt

Ha minőséget akarunk

2011. október 6., csütörtök, 09:50

Sony KDL-46EX720 EX720 3D TV Edge LED LED TV LCD TV X Reality Motionflow XR 200

A KDL-46EX720 egy tipikus Sony modell. Bár az Apple sikeresen elérte, hogy már a csapból is az ő nevük és designjuk folyjon, a Sony jellegzetességei sokkal régebbre nyúlnak vissza, és sokkal inkább jellemzik a márkát, még ha a gigászi cég folyamatosan tesz is kísérleteket újabb és újabb formákkal. A készülék arányai, a szálcsiszolt előlap tagoltsága és a benne megjelenő, szögletes részletek sora, katonás fegyelmet sugall. Bajban lenne az időutazó, akinek egy Sony boltba belépve kellene megtippelni az évszámot. Az EX720 esztétikai szempontból időtálló, ami bizony nagy szó.

Az előlap letisztult, elegáns és minden részletében alaposan kidolgozott. A hátlap funkcionális és nem igazán tartogat meglepetéseket. Leszámítva persze a VESA csavarok helyeit, amik szokatlanul magasra kerültek. A készülékhez mellékelt állvány elegáns, egyszerű, 20 fokban forgatható, illetve 6 fokban dönthető.

A TV megtestesülésének része a hozzá adott távvezérlő is, amit megtervezni a Sony talán mindenkinél jobban tud és jobban tisztel. A jellegtelen távirányítók sokasága között igazán üdítő színfolt a Sony kidolgozott és átgondolt kis eszköze. A gombok kellemes tapintásúak és jól elkülönülnek, érdekessége, hogy hátul is van rajta egy kikapcsoló gomb. Ezt minden bizonnyal könnyű megszokni és megszeretni is. Vagy legalábbis lesznek akik majd megszeretik, én azonban nem tartozom közéjük. Minden kidolgozottsága és kifinomultsága ellenére is, ez a megoldás kevésbé tűnik praktikusnak mint a jó másfél évtizeddel ezelőtt divatos, tokjában megfordítható, egyszerű funkciókra visszabutítható távvezérlő, ami anno maga volt a Sony-s zsenialitás.

A műszaki tartalom

A KDL-46EX720, LED-ekkel, éleinél megvilágított LCD panelre épül. Ennek előnye a készülék laposabb mivolta. A képfrissítés 100 hertzen történik, ami nem azonos a ma egyre többet hangoztatott magas (400-600 Hz) frekvenciákkal. Ez valós képváltást takar, és nem a háttérvilágítás gyors villogtatását.

A hangrendszer teljesítménye a szokásos 2x10 W, mégis kimondottan erősnek tűnik, és a tesztben valóban az átlag felett teljesített, mind hangminőségben, mind a tér megtöltésének képességében. Ez valóban hasznos, hiszen eggyel kevesebb okunk van a híradó miatt bekapcsolni a házimozi rendszert. Túlzottan azért mégse bízzuk el magunkat, Godzilla hangja ezen akkor sem lesz mennydörgés, ha teljesen felhangosítjuk.

A csatlakozások terén a szokásosat kapjuk. A 4 db HDMI 1.4 mellett akad még pár analóg bemenet, digitális hangkimenet és fejhallgató csatalakozó, olyan alaposan elrejtve, hogy azt biztosan soha nem fogjuk használni. Vagyis, ha nem akarunk másokat a tv hangjával zavarni, akkor azért alighanem be fogjuk kapcsolni a házimozi erősítőt.

Sony KDL-46EX720 csatlakozók

A szoftver, ami a gépben lakik

Még 2010-ben az volt a nagy szám, ha valaki képes volt a Picasa és Youtube mellett valami más alkalmazást is felmutatni, addig az idén végre a tévére való tartalmaké lett a főszerep. A Sony szerencsénkre nem csak készülékgyártásban érdekelt, de komoly tartalomszolgáltató is. Vagyis az egyik legnagyobb tévé és mozifilm forgalmazó, illetve zenei kiadó. No de miért is örülnk ennek annyira? Például azért mert a tévén az AXN magyar nyelvű műsorából is egészen gazdag kínálatot érünk el. Nem kell hozzá más, csak egy stabil, szélessávú internetkapcsolat.

Persze láttam már interneten (YouTube) megosztott koncertfelvételt tévén, és meg kell mondjam, az akkor pocsék volt. Itt és most azonban nagyon más a helyzet. Az AXN anyagába belenézve megdöbbentően jó képminőség fogad! Ez nem csak az átlagos netes videónál, de az IPTV-nél, illetve a legtöbb digitális kábelszolgáltatásnál is érezhetően jobb! Bizony, T-Home és UPC, itt az idő figyelni és valamivel magasabb képminőséget is felkínálni!

No de az AXN nem tudna sokáig lekötni, ezért gyorsan belelapozok a kínálatba, amiben találok még olyan bombákat mint az Eurosport, vagy a Deutsche Welle. A csatornák, illetve az azok tartalmából elérhető műsorok száma persze a jövőben minden bizonnyal csak bővülni fog.

Az online szolgáltatásokat erősíti a Facebook és Twitter, ám előbbi olyan nyers, élettelen kezelőfelületet kínált a bejelentkezésre, hogy az már sértő, legalábbis egy ilyen szépen kidolgozott, már elegánsnak mondható készüléken.

A probléma gyökere alighanem maga a böngésző program, ami maga sem tökéletesen megkomponált, jelen állapotában. A böngészés sebessége és az esetleges beágyazott videók meg nem jelenítése, sem árulkodik túlontúl kiforrott programról.

Így a böngésző legfőbb erényeként leginkább annak puszta létét emlegethetjük. Nem csak alkalmazásokat használhatunk, hanem oldalakat is böngészhetünk. Bár ha egy honlap tartalma (Facebook, YouTube, stb.) alkalmazásként is elérhető, az sokkal gyorsabb lesz.

A Sony sokoldalúsága abban is megmutatkozik, hogy az EX720 kapott egy zenekeresőt is. Persze félreértés ne essék, ez nem a keresett zene hallgatását szolgálja, hanem azzal kapcsolatos információkat ad. Nem olyan bőségeset, mint a rajongói oldalak, még csak annyira sem részleteset, mint Wikipedia, de ez is több a semminél. Már amennyiben van találat, ugyanis az adatbázisnak még akadnak hiányosságai. Például a Tom Petty and the Heartbreakers kapcsán ?nem érhető el információ?. Nos, azzal biztos nem érvelhetünk, hogy túl friss vagy kevéssé ismert előadóval van dolgunk. Sebaj, remélhetőleg majd feltöltik ezt is.

A hálózatos szolgáltatások körébe sorolható egyúttal minden ami DLNA, vagyis az otthoni hálózat tartalmát hasznosítja. Ezen a téren a Sony nem tud forradalmian újat mutatni, a videók és zenék lejátszása a megszokott módon zajlik. A menürendszer megjelenése a Playstation-t idézi, ám csinosan animált és szép megjelenése ellenére nem különösebben kényelmes. Ösztönös használatra legalábbis semmiképp nem alkalmas, mivel az almenükbe való belépés könnyen összekeverhető a kategóriaváltással. Hol a jobbra, hol az OK gombot kell nyomjuk, ami miatt elég fárasztó lett a böngészés.

Képes-ség szerinti ítélet

Bármiféle funkcióáradat is rejtőzik egy tévében, azt mégis csak a képe miatt választjuk. A Sony 720-as ígéretei között a részletgazdagság, különös tekintettel a 3D képre, kiemelten szerepel.

Tipikus HD forrással a kép valóban részletgazdag, ami persze nem okoz meglepetést. Fényképekkel tesztelve azonban csalódás ér. A képfeldolgozásban valamit nagyon nem vettek komolyan, mert az eredetileg 9-12 megapixeles képek megjelenítése a FullHD (2,1 megapixel) képernyőre átméretezve nagyon nem szép. Összehasonlításképp ugyanazokat a képeket számítógépen átméretezve, akár egy olyan ingyenes programmal is mint a Fast Stone, sokkal jobb eredményt kapunk. Vagyis, érdemes a kimondottan tv-re szánt fotósorozatot átméretezve pendrive-ra, vagy megosztott mappába másolni, az eredeti képeket külön őrizve.

Ha azonban saját felbontásához illeszkedő képet adunk az EX720-nak, akkor minden úgy történik, ahogyan azt elvárjuk. A világosság és a kontraszt, már gyári beállításon is nagyszerűen működik. Enyhe ?butulás? csak a legsötétebb értékeknél jelentkezik. Ez viszont egyrészről beállításban orvosolható, másrészről talán nem is véletlen, mert a fényképeken sokszor az ilyen területeken mutatkozik meg a zaj legfeltűnőbb módon. Tehát ezt az enyhe túlsötétedést kompenzálva, sokszor inkább csak a fényképezőgép zaját fedjük fel, elveszettnek hitt részletek helyett.

A gyári beállítás egyedüli bűne, hogy nagyon hideg tónusú képet ad. Ez boltban biztosan remek vevőcsalogató, otthon azonban felesleges, és hangulatromboló. A fehéregyensúlyt melegre állítva a kép élvezetesebb, a családi fotók pedig szerethetőbbek.

3D, 3D és még három ?D?

Az EX720 nagy felbontású 3D-vel csalogat a reklámokban. Ez első körben annyit jelent, hogy aktív szemüveges, vagyis ellentétben a passzív megoldásokkal, nem azzal kezdi a 3D megjelenítést, hogy elpazarolja a felbontás felét. A dolog ennél azonban összetettebb, ugyanis a Motionflow XR 200 részletgazdagabb mozgásokat ígér, akár 3D-ben is.

Sony KDL-46EX720

Az éles használatot követően is állítom, a mozgáskompenzáló/javító szoftvereket érdekes dolog kipróbálni és jó dolog kikapcsolni. Bár ma már alig észrevehető az a mozgásdinamikai változás amit ezek a rendszerek okoznak, még így is megkérdőjelezem értéküket. No de a beépített képfeldolgozást azért még sincs okom alábecsülni. Miközben a nagy felbontású JPEG-ek megjelenítésénél nem brillírozott, addig a 3D fotók (MPO formátum) nagyon részletdúsak, élvezetesek voltak. Akár a 2x12 megapixeles 3D fotók, akár Full HD (2,1 megapixel) képek kerültek a képernyőre, az eredmény látványos, részletgazdag és élvezhető volt.

A felkonvertált 3D pedig egészen megdöbbentő, hogy mennyire egyben maradt. Ehhez viszont gyorsan jegyezzük is meg, hogy a mélysége kimondottan visszafogott. A laikus tesztelőkből az ?ez most 3D?? volt az első reakció, amit kiváltott.

A mozgóképek esetében a 2D megjelenítés csodás. Színek és mozgások mind élvezetesek. Nincs is mit hozzáfűzni, a kép egyszerűen jó.

3D esetén az LCD jellegzetességei megmutatkoznak. Az első, amit ilyenkor megemlíteni szokás, a szellemkép, ami sajnos a 46EX720 esetében is jelen van. Az áthallás mértéke változó, azt sok minden befolyásolja. A függőleges vonalakkal teli képeken akár egészen zavaró is lehet, a képernyő felső részén pedig szinte bármikor megfigyelhető, bár csak ritkán feltűnő. Ez már a sokadik eset, hogy valaki azt ígéri, hogy megoldja az LCD-k 3D gondjait, és a sokadik eset, hogy ez nem történik meg.

Persze mindez nem egy folyamatosan zavaró, a 3D élményt elrontó jelenség, csupán olyasmi, ami bizonyos tartalmaknál akár könnyen észlelhetővé is válhat, még másoknál alapos megfigyeléssel deríthető csak fel.

Sony X-Reality processzor

Energiatakarékosság terén is igyekszik a Sony egy kis extrát felmutatni. Bár a LED élvilágítás alapból is az egyik leghatékonyabb rendszer és az X Reality processzor is új, tehát ennek fogyasztása is kedvező. Ám ez nem elég. A szokásos, gazdaságosságot szolgáló programok, mint a fényerő csökkentése, a képfeldolgozás egyszerűbbé tétele mellett megjelent egy jelenlét figyelő rendszer is, ami ha nincs mozgás a képernyő előtt, akkor egy idő után kikapcsolja a kijelzőt. Így ha kisétálunk a szobából, és elfelejtjük a tévénket kikapcsolni, az egy bizonyos idő után a spórolósabbra állítja magát, majd amikor visszatérünk, ismét aktiválja. Érdekes és leleményes megoldás ez az energiatakarékosság jegyében.

Összegzés

A tapasztaltak alapján a KDL-46EX720 megéri az árát. Elegáns külseje nem von magára túlontúl nagy figyelmet. Részleteiben mégis jól illeszkedik a legtöbb felső-középkategóriás házimozi erősítőhöz. Kezelhetősége az alapfunkciókat tekintve jó, bár a menüben elmerülve az indokoltnál több odafigyelést követel meg használójától. Önálló készülékként használva legfőbb erénye, képminősége mellett, a TV-k között szokatlanul használható hangja. Rendszerbe építve nagyszerű, a színeket és hangulatokat jól visszaadó megjelenítőként és persze 3D képernyőként értékelhetjük. A minőséget itt csupa nagybetűvel kell írni!

Az EX720-as családot a márka kedvelőinek, az elegancia és a pontos színvisszaadás iránt elkötelezetteknek ajánlom.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.