Qosmio, nagyon nem Quasimodo

Jön a szemüveg nélküli 3D notebook

2011. augusztus 13., szombat, 07:50

3D notebook Toshiba Qosmio

A 3D nagyon vonzó, a hozzá használt szemüveg viszont nem igazán az. A Toshiba most teljesítette egy titkos kívánságunkat, és bemutatta szemüveg nélküli 3D notebookját.

Van már néhány 3D notebook a piacon, így maga a 3D, pontosabban sztereoszkopikus megjelenítés nem is igazi újdonság. Ám ezek eddig mind szemüveges megoldások voltak és bármennyire is küzdenek a gyártók, hogy a szemüveget csinosabbá tegyék, az soha nem lesz divat!

A Toshiba már egy ideje sorban jelenti be az újabb és újabb szemüveg nélküli megjelenítőket, illetve ezzel párhuzamosan a szemüveges 3D notebookokat is. Januárban már egy prototípssal is előálltak, így aztán ideje volt az újabb bejelentésnek.

Az új Qosmio F750/F755 ráadásul nem csak holmi 3D Blu-ray lejátszó, hanem igazi erőgép, ami alighanem azoknak is vonzó lesz akik a sztereoszkopikus képek és videók lejátszásán túl, azok szerkesztésével is foglalkoznának. A gépben dolgozó Intel Core i7 processzor és Nvidia GeForce 540M képfeldolgozó roppant vonzó, a beépített Harman Kardon hangrendszerről nem is szólva.

Persze a lényeg a 3D, amit a Toshiba nem is akármilyen módon oldott meg! Aki látott már szemüveg nélküli 3D képernyőt, az bizonyára már találkozott azzal a problémával, hogy az csak bizonyos irányokból ad jó térérzetet, más szögből kissé zavaros. A Toshiba ezt itt a képernyő fölé épített webkamerát felhasználva oldotta meg. A kamera és egy arckövető szoftver segítségével a képernyőt a gép folyamatosan úgy állítja, hogy az éppen abból a szögből legyen élvezhető, ahonnan azt nézzük! Vagyis nem kell megfelelő helyzetbe fordítani a képernyőt, nem kell jobbra meg balra mozgassuk a fejünket, a gép gondoskodik róla, hogy azt lássuk amit szeretnénk!A kérdés, hogy vajon többen is élvezhetik-e így egyszerre a 3D képet, még tisztázatlan, de valószínűleg erre a válasz most még nemleges lesz.

Persze mivel nem minden kép 3D, azért képernyő képes hagyományos 2D megjelenítésre is.

A száraz adatok a Qosmio F755/F750 szemüveg nélküli 3D notebook kapcsán a következőképp alakulnak:

Processzor: Intel Core i7

Memória: 6 GBMerevlemez: 750 GB

Optikai meghajtó: Blu-ray

Videokártya: Nvidia GeForce 540M

A hazai megjelenés időpontjáról és árról még nincsen megbízható információ. Az első példányok augusztus közepén, 1800-2150 $ közötti árakon kerülnek a boltokba, felszereltségtől és piactól függően.

Qosmio F750Qosmio F750Qosmio F750Qosmio F750Qosmio F750

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.