Még nem haltak ki a zseb projektorok

Sony MP-CD1

2018. március 15., csütörtök, 14:55

Sony projektor zsebprojektor mini projektor Sony projektor Sony zsebprojektor Sony mini projektor

Alig 280 grammos, nagyjából telefon méretű projektort jelentett be a Sony, MP-CD1 néven.

Sony MP-CD1 mini projektorSony MP-CD1 mini projektorSony MP-CD1 mini projektor

Az új zseb-projektor 3,5 m távolságból 120 colos, 854 x 480 pixel felbontású képet vetít és 105 ANSI lumen fényt képes kipréselni magából. Ez elsőre talán meglepő, de ilyen kis méret mellett talán érthető is, hogy valamiféle kompromisszumot kell kötnünk, nem csak a fényerő, hanem a felbontás terén is. Cserébe, a kis projektort tényleg bárhová magunkkal vihetjük, mivel abba egy 5000 mAh kapacitású akkumulátor is került. Ez egy feltöltéssel maximum 2 óra használatra elegendő. Emellett a készülék használható USB tápról, tehát ha egy olcsó powerbankot is magunkkal viszünk, akár ennél sokkal többet is mozizhatunk, messze minden konnektortól (fali aljzattól). A képalkotó elem ebben a modellben is egy DMD chip, ami kifejezetten a hordozható eszközökhöz lett tervezve és tartalmazza a Texas Instruments IntelliBright technológiáját, ami a kép és a külső fényviszonyokat is figyelembe véve, alacsony fogyasztás mellett is jó kontrasztot ígér.

Sony MP-CD1 mini projektor

A típus a japán gyártóra jellemző, egyszerű formatervet kapott, amit az IF Design Award csapata már el is ismert egy díjjal. Persze, ma már annyi ilyen díj van, hogy mindenkinek jut belőlük…

A készülék HDMI bemenete természetesen MHL kompatibilis, tehát telefonokkal is összeköthető, az akku feltöltését pedig USB-C csatlakozón át végezhetjük. Emellett került a gép oldalára egy USB-A aljzat, amibe egy külön megvásárolható vezeték nélküli adaptert csatlakoztathatunk. Alul pedig egy 1/4 colos állványmenetet találunk, így akár fényképezőgép állványra* is tehetjük a vetítőt. Szintén említésre méltó, hogy az apró készülék automata trapézkorrekcióval is rendelkezik.

Sony MP-CD1 mini projektor

Az üzemidő kapcsán

A gyári akkumulátor 5000 mAh kapacitásából kiindulva, könnyen azt gondolhatná az ember, hogy egy 5000 mAh-s powerbank használatával megduplázhatjuk az üzemidőt, de ez sajnos nem így van. Maga a töltés folyamata sem veszteség mentes, és ma használatos lítium akkumulátorok kimenő-, illetve töltő-, valamint az USB csatlakozók feszültsége sem egyezik meg, így itt is számos átalakításra van szükség a készülékek belsejében, ami mind-mind energiaveszteséggel jár. Így amennyiben a gyakorlatban, a beépített akkuval elérhető, maximum 2 óra helyett, 4 óra lenne az elérendő cél, érdemesebb egy 10 000 mAh kapacitású powerbankot venni hozzá. Ma már azok sem nagyon drágák és méretben is csak akkorák, mint maga a projektor.

*Mivel apró projektorról van szó, nyilván érdemes egy zseb fotóállványt is beszerezni, de itt és most, óva intenénk mindenkit a legolcsóbb, műanyag típusoktól! Ezek néha a saját súlyuk alatt is képesek pár perc alatt megdőlni pár fokot. Ugyanakkor nagyjából 6000 Ft-ért már egy márkás (Manfrotto Pixi), alumínium fotós állványt is vehetünk egy jobb szaküzletben.

www.sony.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.