Denon AVR-1912 házimozi erősítő teszt

HD-t mindenkinek!

2011. november 15., kedd, 13:50

Denon AVR-1912 1912 házimozi erősítő házimozi erősítő Denon házimozi Denon erősítő AirPlay Audyssey Denon házimozi erősítő házimozi erősítő teszt

A Denon talán az egyetlen olyan cég, amelyiknek ennyire szerteágazó kínálata van az AV birodalomban, ráadásul egyik kategóriát sem hanyagolják el. Most megmaradunk a mindenki által megfizethető sávban, amit azért már illik komolyan venni.

170 000 forint körül már zavarbaejtően nagy a felhozatal, házimozi erősítők terén, és itt már a megfelelő teljesítmény és szolgáltatások mellett a minőségnek is fontos szerepet kell kapnia.

Denon AVR-1912Denon AVR-1912 frontDenon AVR-1912 csatlakozókDenon AVR-1912 távverérlőDenon AVR-1912 iPadDenon AVR-1912 setup screenDenon AVR-1912 speaker setup screenDenon AVR-1912 AirPlayDenon AVR-1912 AirPlay iPodDenon AVR-1912 webinterface

A Denon AVR-1912 nem a legkisebb AV erősítő a kínálatban, viszont ez jelenti a belépőszintet a 7.1 csatorna világába. A külseje abszolút a cégre vall, magas készülékház, fémhatású bemenetválasztó és hangerő tárcsák a két szélen, középen pontmátrix kijelző, és néhány lapos nyomógomb. A zöld fényű főkapcsoló sem újdonság, a fejhallgató kimenet, az USB és bemérőmikrofon aljzatok pedig már elvárhatók tőle. Újdonság viszont a Quick Select gombsor, ahol már négyet is kínálnak a gyorsbeállításhoz, vagy az internetrádió közvetlen eléréséhez. Hátul minden olyan ki- és bemenetet megtalálunk, ami audió vagy videó téren kellhet, érdemes viszont kiemelni ezek közül is az összesen 7 darab HDMI-t (6 be- és 1 kimenet), a cserélhető hálózati kábelt vagy az Ethernetet. A távirányító nagy, de a gombok logikus elrendezésűek, ráadásul a színkombinációnak hála, sötétben még háttérvilágítás nélkül is könnyen kezelhető.

Denon AVR-1912 csatlakozók

Az erősítő mindegyik csatornája 90 wattot ad le 8 Ohmon, ráadásul mindezt teljesen diszkrét végfokok által, amelyek egy-egy pár tranzisztort tartalmaznak, ez a megoldás ezen a szinten egyedülálló. Így alacsony lesz a torzítás és a zajszint, a minőség és a védelem viszont magas és stabil marad.

Network szolgáltatásokkal csatlakozhatunk már meglévő otthoni médiaszerverünkhöz, hogy a DLNA szabványon belül képet és hangot egyaránt tudjunk streamelni, emellett remélhetőleg sokan kamatoztatni fogják az internetes rádió előnyeit, nem is beszélve az AirPlay-ben megbúvó lehetőségekről. Utóbbi főleg akkor lesz segítségünkre, ha már rendelkezünk valamilyen "almás" mobileszközzel - tulajdonképpen ez a platform segíti a hallgatót, hogy vezetékek használata nélkül tudjon közvetíteni az elektronikának (WiFi alapokon, ergo akár másik helyiségből is) tömörítetlen zenei állományokat - aggodalomra semmi ok, nem kényszerülünk csak emiatt Apple termék vásárlására, mivel a PC-kre telepíthető iTunes zenelejátszó szoftver is támogatja az AirPlay technológiát. A Denon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a 1912 elég "zöld" legyen, ezért az áramfelvétele készenléti üzemmódban rendkívül alacsony, kategóriatársainak kb. 20 százalékát fogyasztja csupán.

Denon AVR-1912 AirPlay

Az otthoni filmezés szerelmeseinek viszont a hasznos, de száraz adatok mellett nagyon lényeges a hangzás is, ebben az helyzetben pedig igazán el lesznek kényeztetve. A számtalan lehetőség közül érdemes kiemelni az Audyssey MultEQ XT, Dynamic Volume és Dynamic EQ hangbemérő technológiát, valamint azt, hogy itt már HD erősítőről van szó, tehát teljesen kiszolgál egy Blu-ray játszót a Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio és Dolby Pro Logic IIz dekóderek segítségével.

A Denon a leírtak alapján minden szempontból ígéretesnek tűnik, de mint tudjuk, hátra van még a fekete leves, tehát az erőpróba. Elöljáróban csak annyit írok, hogy a 1912 nem vérzett el, sőt?

A konfigurálása egyáltalán nem nehéz, az utána következő, egyéni ízlésünkhöz való beállítás sem okoz különösebb fejtörést, ahogy a bemérőmikrofon elhelyezése és használata sem. Azt nem állíthatjuk, hogy az összes létező dekóder használható valamire, de ezt az évek alatt már megszokhattuk, ez nem a készülék hibája. Energiából nincs hiány, nem is valószínű, hogy a megadott 90 wattot valaha is ki tudjuk használni szimpla mozizásnál. A csatornákat szépen különválasztja, a háttérsugárzók sem maradnak megfelelő alapok nélkül, mint a régebbi időkben, ebben a kategóriában. Megjegyzem, ebben azért a felvételek is sokszor ludasak voltak.

Denon AVR-1912 speaker setup screen

A meghallgató helység egy 23 négyzetméteres szoba volt, itt a Denon nagyon kényelmesen érezte magát, erőlködésnek nyoma sem volt, szerintünk még egy nagyobb térben sem nagyon fészkelődne. Ilyen méretekben persze a hangsugárzók nagyságának is szerepe van, de az AVR-1912-nek bőven van annyi tartaléka, hogy bármilyen "döglött", tehát alacsony impedanciájú dobozt is rendesen meghajtson. Filmek esetében a párbeszédek tiszták, az effektek energikusak és gyorsak, az összhang pedig meggyőzően kerek és egységes. Zenei anyagoknál mindez talán még hatványozottabb is, köszönhetően az élő felvételek varázsának. Egyedül talán csak a mélyekkel kell kicsit bíbelődnünk, de egy korrekt szubládával ez sem tarthat sokáig. Az Audyssey technológia ebben a készülékben is megmutatta erényeit, ugyanis a kalibrálás tényleg egyszerű, a hallottak pedig önmagukért beszélnek.

Denon AVR-1912 iPad

Ebben a kategóriában meglepő, hogy a sztereó hangja is kiemelkedően jó. Zenehallgatásnál érdemes kikapcsolni az Audyssey-t, Pure Direct üzemmódban hallgatva a házimozinál említett mélyekkel sincs probléma. A Denon évről évre egyre többet figyel az erősítők hangminőségére, aminek gyümölcse sztereóban is hatványozottan érvényesül.

A Denon belépő 7.1-ese méltányos áron kínál igazi HD erősítőt, zónafunkciói kényelmesek, hálózati lehetőségei adottak, hangminősége korrekt, egyéb szolgáltatásai széleskörűek, könnyű kezelni és mindezek mellett még keveset is fogyaszt. Kategóriájában méltó ellenféllel szerintünk csak a következő típusváltáskor találkozhatunk. addig viszont a Denon sem ül majd a babérjain.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.