B&W Prestige Monitor 1 állványos hangfal ? az angolok megint alkottak

2011 második félévében újabb szépséggel dobbantott a Bowers & Wilkins brit hangfalgyártó

2011. október 12., szerda, 07:20

hangsugárzó hangfal hangdoboz Mundorf kondenzátor B&W Prestige

Mostanság futó szériái már sokak szívébe (vagy fülébe) sikeresen belopták magukat, viszont egyfajta hézag alakult ki a B&W repertoárban ? a ?zenébe kóstoló? CM sorozat fölött egyből következtek a high-end szintet képviselő 800 Diamond modellek ? így nem csak költségekben, hanem hangzásban is szükség volt egy olyan termékre, mely betölti az ?igényesség? és ?tökéletesség? közti űrt.

Aktuális újoncuk PM1 névre hallgat, jelenleg ő egyedül teszi ki a Prestige Monitor termékvonalat. Kinézetben hasonlít, bár valamelyest visszafogottabb az extravagáns vonalakkal megáldott 800 Diamond hangsugárzókhoz képest, de azért legyünk őszinték: a PM1 is bőven csinosra sikerült. A nagyokhoz hasonlóan itt is szembetűnik a Nautilus-tölcsér, benne az alumínium dóm magassugárzóval ? a mélyközép membrán természetesen szőtt Kevlarból készült, a reflex-nyílásán is visszaköszönnek bizonyos golflabda-szerű barázdák? szóval ezek alapján csak a szokásos B&W ? receptről beszélhetünk. Ennél azonban többről szól a fáma!

Kezdjük a nyers adatokkal: annak ellenére, hogy polcsugárzóról beszélünk, a kerekded jószág súlya közel 10 kilót nyom, állvány nélkül. Apropó, gyárilag is fabrikáltak egy faállványt a PM1 mellé, mely a hangfaléval megegyező új, Mokka színben tündököl. Másik fontos tényező maga a kabinet: a tető-és előlapi lemez egyetlen idomból áll, ennek gömbölyödő formája az esztétikum mellett akusztikai javulást is eredményez ? mi több, a matt-fekete anyag valójában egy speciális, ásvány alapú gyanta ötvözetből készült.

Persze nem csak a külsőségek számítanak, ezt nyílván a B&W is tudja ? ennek fejében a 80-as évek végén megálmodott ?Matrix? belső merevítést alkalmazták, hogy véletlenül se alakuljanak ki nemkívánatos rezgések. Emellett nem lehet panasz a jelfeldolgozásra sem, elvégre egy rendszer annyit ér, amennyit a leggyengébb eleme ? így nem meglepő, hogy Mundorf M-Cap olajtartalmú kondenzátorokat használtak, csak úgy, mint a 800-as modelleknél.

A hangszórókészlet mögött is állnak merész elképzelések, ilyen húzás például a habszivacsból készült porsapka. Régebben sokan (főleg a szaksajtó által felfújva) ellenezték ezt a megoldást, mondván, a szivacs élettartama közel sem optimális, az UV-sugárzás hatására hamar elöregszik, szétporlad. A modern anyaghasználattal persze ezt sikerült kiküszöbölni. Lényegében ez azért volt fontos lépés, mert a porsapka így közvetlenül feszül a lengőtekercshez, a habszivacs merevségét és ellenállását kihasználva jó csillapítást sikerült elérni.

A B&W PM1 tehát érdekes modell nem csak presztízs, hanem technológiai szempontból egyaránt. Egyetlen egy, szem elől nem téveszthető negatívumot tudnék említeni vele kapcsolatban, ami az a 675 000 forintos összeg, amennyibe kerülnek a kis jószágok ? így csak kevesen élvezhetik a PM1 tudását ? de azok nagyon! Akit érdekel a PM1 élőben, az első Magyarországra érkezett példányok meghallgathatóak az aranykéz utcai Rotel és B&W centrumban.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.