A televíziónk márpedig takarékos, te ostoba!

2011. június 27., hétfő, 15:25

televízió takarékos

Ha legközelebb valakitől azt hallja, hogy milyen sokat fogyasztanak napjaink televíziói, nyugodtan szóljon rá, hogy nem tudja mit beszél. Egy 2003 óta végzett kutatás ugyanis kimutatta, hogy televízióink egyre energiatakarékosabbak.

Van benne valami. Ahogy a tévék egyre laposabbak, a katódsugárcsőhöz képest egyre kevesebbet is fogyasztanak: nagyobb méret, kevesebb energiáért. Nem mellékesen, napjaink plazmái és LCD-jei is sokkal energiatakarékosabbak, mint korábbi generációs rokonaik.

A CEA által végzett kutatás szerint az LCD kategóriában 63%-os energiafogyasztási csökkenés tapasztalható 2003-2010 között. Kikapcsolt állapotban ez az érték 87%. A fluoreszcensről ugyebár átváltottunk LED-re. A plazmák bár többet fogyasztanak az LCD-khez képest, 2008-2010 között 41%-kal csökkent az energiafelhasználásuk, míg kikapcsolt állapotban 85%-kal fogyasztanak kevesebbet.

Hogy kontextusba is tegyük ezeket az adatokat, íme: egy átlagos, 2010-ben megvásárolható televízió kevesebb energiát fogyaszt, mint egy 100 wattos izzó (amit ugye már nem is gyártanak), illetve mint amennyi energia szükséges ahhoz, hogy egy átlagos nappalit megvilágítsunk. A számok azt hiszem önmagukért beszélnek.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.