Vivitek Qumi Q2 zsebméretű mini projektor teszt

Porondon a Pöttöm Projektor

2012. november 27., kedd, 11:20

Vivitek Qumi Qumi Q2 projektor miniprojektor zsebprojektor projektor teszt DLP projektor LED projektor

Sokan szeretik, keresik a mobil, rugalmas és hordozható megoldásokat, ami rohanó világunkban nem csoda. A mai tesztben kipróbált termék is ezeknek egyike, praktikus, aprócska és szinte bárhol használható. Na jó, azért szükségünk lesz egy félhomályos helyiségre és egy vetítővászonra. Ennyi kell ahhoz, hogy akár másfél méteres képet vetítsünk. De miből? Egy kabátzsebben is könnyen elférő, miniatűr projektorból. És ami azt illeti, a Vivitek Qumi Q2, méreteihez képest egészen jól felszerelt.

Vivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektor hátlapVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektorVivitek Qumi Q2 mini projektor menü

A mindössze 490 grammos Vivitek Qumi elsősorban prezentációs célokat szolgál. Mégis a videómegosztó portálok dugig vannak különféle, otthonukból ?mikro-mozit? építő felhasználókkal, akik e készülék rajongóivá váltak. Rengetegen használják hálószobában, számítógépre kötve. Ettől függetlenül a valós teljesítmény és a hozzá társított árcédula a sokat utazó, sokat ?prezentáló? személyeknek tud igazán csábító lenni. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyernek a zsebméretű projektorok, a Qumi leírásában azonban a megszokottnál nagyobb, 300 ANSI Lumen fényerőt találunk. A 3D-re felkészített csöppség belsejében a Texas Instruments DLP Link technológiája rejtőzik, Pico chipset-tel párosítva. A fényforrás egy LED, mely habár fényes nappal nem annyira hasznos, viszont a hagyományos izzóknál jóval hosszabb, csaknem tízszeres élettartammal (kb. 30 000 óra) büszkélkedhet. Ahhoz képest, milyen parányi DMD lapkáról beszélünk, az 1280x800-as natív felbontás egész jónak mondható. Ráadásul a DLP előnye, a minimális rácsosodás itt is megmutatkozott. Más kérdés, hogy a mozgóképek - az erre érzékenyek számára - láthatóan szivárványosak. Tetszett viszont a Vivitek Qumi széleskörű kompatibilitása, a hátlap eltávolítható lemeze alatt rejtőző féltucat csatlakozó és az ezekhez mellékelt kábelek, adapterek számos lehetőséget nyújtanak.

Sok kicsi sokra megy

Analóg és digitális képjelet is továbbíthatunk a Qumi-nak, előbbire egy 3,5 mm-es Jack adapter szolgál, utóbbira pedig egy fél méteres HDMI-mini HDMI vezeték. Ha a forráseszközt távolabbra helyezzük, érdemes egy hosszabb HDMI kábelt és egy a vetítőhöz való adaptert beszerezni. További lehetőségeket tár elénk a többi közt felvillanó USB-aljzat, melyről akár multimédiás lejátszást is megvalósíthatunk, igaz, a DivX állományok kissé döcögősen fognak megjelenni, a zenéket pedig egy beépített, 1 wattos cicergő szólaltatja meg. Ha erősebb hangot szeretnénk a kép mellé, egy vonalszintű audió kimenet lesz segítségünkre.

Azokra is gondolt a gyártó, akik konnektor nélküli környezetben szeretnék beizzítani a projektort, nekik jól jöhet az opcionális akkumulátor, mellyel alacsony fényerővel nagyjából két óra, teljes világossággal pedig kb. fél óra üzemidő garantált. Szintén opcionális kiegészítő a WiFi jeltovábbító, ha esetleg kábel nélkül szeretnénk a vetítőbe juttatni a képet. A távvezérlő alaptartozék, méreteiben harmonizál a készülékkel: aprócska, lapos gombokkal. A vezérlés 2-4 méter távolságból, tehát kisebb szobákban, megfelelőnek bizonyult. A projektor tetőlapján is találunk kezelőszerveket, melyek trendi módon, érintésre reagálnak és kék háttérvilágítással izzanak fel, ha érzékelték tapintásunkat.

Bekapcsolás és képminőség

Egy ilyen méretű eszköz a szokásosnál óvatosabb használatot igényel. Nem mintha veszélyekkel fenyegetne a lekerekített sarkú téglatest, viszont egyesek könnyen lehet, hogy észre sem veszik, mikor egy véletlen mozdulattal lesöprik helyéről a készüléket. Hogy a csöppség ne csúszkáljon sík felületeken, aljára masszív gumitalpakat ragasztottak, melyek voltaképpen hatásosak. Ha bútor sincs a közelben, a projektor talpán lévő csavarmenet kompatibilis a legtöbb fotós állvánnyal, így még dőlésszöget is állíthatunk, ameddig a trapéz-korrekció engedi. A Qumi legnagyobb javasolt vetítési távolsága 3 méter, ennél messzebbről már bizonytalan a fókusz és a fényerő is csekély, 3 méterről amúgy is csak jól elsötétített szobákban fogunk kontrasztos képet látni. Az élességet egy, az optika feletti tárcsával szabályozhatjuk, digitális zoom-ra is van lehetőségünk, persze csak jelképes mértékben. Viszont az 1,55:1-es gyújtótávolságnak köszönhetően már közelről is méretes képátlót kapunk, másfél méterig még félhomályos, kissé megvilágított szobákban is jól kivehető, élénken világos a vetített anyag.

Végítélet

A Vivitek Qumi szolgáltatásaival meg voltunk elégedve, a szín, kontraszt és fényerő zsebprojektorhoz képest jónak mondható, normál méretű társaival persze nem veszi fel a versenyt. Ez a termék azoknak lesz hasznára, kiknek szükségük van egy mindenkor megjeleníthető, azonnal használatra kész képi felületre. A beépített hűtőventilátor hangján javíthattak volna, a vártnál hangosabb ?  persze még ezzel együtt is praktikus kütyüről beszélünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.