SIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektor teszt

2015. május 27., szerda, 13:25

SIM2 projektor házimozi LED 3D LED projektor 3D projektor házimozi projektor SIM2 projektor high end projektor SIM2 NERO SIM2 házimozi projektor SIM2 LED projektor projektor teszt házimozi projektor teszt 3D projektor teszt

Szorgalmasan dolgoznak a SIM2 tervezőmérnökei, folyamatosan kerülnek ki műhelyükből az új házimozi projektorok. Mostanában LED fronton támadnak, ami nem meglepő, népszerűek és keresettek a harmadik évezred fényforrásával felszerelt vetítők és számos valódi előnnyel rendelkeznek a régi technológiával szemben. Ezúttal a NERO 3 elnevezésű modellt kaptuk meg hosszabb lélegzetű tesztelésre forgalmazójától, a Házimozi Stúdiótól.

SIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektorSIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektorSIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektorSIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektor

A SIM2 NERO 3 szép, sőt, gyönyörű. Kristály üveggel borított, szögletes háza - na ja, nem lenne egyszerű művelet hajlítgatni, domborítgatni - UV fényre, hidegre, melegre, karcolódásra érzéketlen, bár ezek egy moziszobában nem jellemzőek így nem okozhatnak problémát. Ezzel az olaszos dizájnnal az volt a fejlesztők célja, hogy a készülék ne csak kimondottan filmnézésre optimalizált helyiségekben, hanem egy elegánsabb nappaliban is elhelyezhető legyen, ipari megjelenés nélkül. Így tesztalanyunk kikapcsolt állapotban is egyfajta szobadíszként funkcionálhat. Kinézete alapján inkább az M sorozat tagjának gondolnánk, nyoma sincs rajta a korábbi NERO vetítőkre jellemző gömbölyded, Giorgio Revoldini munkásságát olyannyira meghatározó formaterveknek. Bármennyire hihetetlen, a NERO 3 a SIM2 palettájának alsó harmadában helyezkedik el, a népszerű és közkedvelt Domino család tagja, ám ebből mi semmit nem veszünk észre, kivitele és képminősége (utóbbira mindjárt visszatérünk) így is rendkívüli. A SIM2 belépő szériája jóval magasabban kezdődik, mint ahol számos más gyártó csúcsmodelljei helyezkednek el, szóval a megszokott kategorizálást akár el is felejthetjük.

A NERO 3 belsejében 3 db (RGB) LED fényforrás helyezkedik el, neve a már korábbi cikkünkben ismertetett PureLED Technology, fényereje 1400 lumen. Itt sem mulasztották el hangsúlyozni, hogy ez a hagyományos, izzós lámpák világában 2000 lumennel egyenértékű. Fontos a várható LED élettartam is, amit 20000 órában határozott meg a SIM2. A csupán egyetlen, 0,65 colos DMD chip - ami természetesen a Texas Instruments terméke - ellenére, nincs szükség színkerékre, ezzel a szivárvány effektus kizárva. Végre azok a házimozi rajongók is DLP-re válthatnak, akik eddig kénytelenek voltak beérni valamilyen LCD alapú technológiával.

SIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektor

A LED sokak által talán legnagyobbnak tekintett előnye a hagyományos lámpákénál sokkalta hosszabb, öt-hatszoros élettartam. Az üzemi hőtermelődés is csekélyebb, ami mérsékeltebb intenzitású hűtést, az pedig halkabb működést eredményez. Az zajszint csökkenésében a színkerék elhagyása is jelentős szerepet játszik, az a sebesen pörgő alkatrész még a ventilátorokénál is zavaróbb sivítást ad ki magából. A LED-ek jóvoltából a színtér lefedettség (color gamut) 35 százalékkal nagyobb az NTSC szabványban meghatározottnál, de ezt a gyakorlatban nehéz számszerűsíteni, csak azt látjuk, hogy embertelen jók a színek. A fény összetevőinek változásától sem kell tartani, ugyanazt a spektrumot adják ki a LED-ek 19000 óra után is, mint az első bekapcsolást követő kalibráláskor. Megtalálható a NERO 3 menüjében a Live Colors Calibration szoftver, ami a szabványos színhűségűre történő beállítást segíti. Maximális kontrasztnak 30000:1 értéket adott meg a gyártó, ezt a DynamicBlack bevetésével képes elérni. A hibátlan, zavaró mellékhatásoktól és áthallástól mentes 3D megjelenítést a házimozi használatra szánt kategóriában ritkaságnak számító, 144 Hz-es képfrissítés garantálja. A horizontális és vertikális lencse eltolás (lens shift) jelentősen leegyszerűsíti az elhelyezést, megkönnyíti a telepítés műveletét. Sajnos manuális mozgatású, ahogy a fókusz és a zoom is, ezért telepítésnél ügyes kezekre lesz szükségünk. Ehhez fűződően nem árt tudni, hogy az itthoni forgalmazó mindegyik, általa eladott SIM2 projektorhoz ingyenes beüzemelést is nyújt. A távirányítója kézre álló, a gombok elrendezése, mérete hibátlan, a világítása kellő erősségű.

SIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektor

Nem a forgalmazó bemutatótermében teszteltünk, ami dedikált moziszoba, annak minden előnyével, például sötét színű, fényelnyelő falakkal, plafonnal és padlóval, bár ott is megnéztük, mit tud, azért akkora balgaságot nem követtünk el, hogy kihagyjuk. Átlagos nappaliban használtuk két hétig ezt a szépséges projektort, ahol meglehetősen sok fény verődik vissza a vászonra, rontva szinte az összes képjellemzőt. Mégis az utóbbi évek talán legkellemesebb hetei voltak, már a mi a szórakozást, a házimozizást illeti. Mivel szivárvány effektustól mentes képet kaptunk, pihentetőbb és zavartalanabb képi élményben volt részünk. A NERO 3-hoz hasonló árfekvésű, hagyományos izzólámpával üzemelő projektorok már elég profin, csak alig észrevehető szintre tudják leszorítani a színkerék által okozott mellékhatást, de az érzékeny szemű felhasználók még ennek ellenére is úgy titulálhatják, hogy a NERO3 képe mozgás közben kellemesebb, mert ez a különbség is látható. Nyilván a képminőség sok egyéb tényezőn is múlik, de akik időnként pl. egész éjszakás videojáték partit vagy hétvégi mozimaratont szerveznek, azoknak tetszeni fog a villódzó élek nélküli, egybefüggő és nyugtató képvilág.

Kaptunk a NERO 3 mellé egy csúcsminőségű Blu-ray lejátszót, az Arcam UDP411 típusút, hogy a maximumot hozhassuk ki belőle, úgy gondoljuk, sikerült. Megnéztük a szokásos részleteket a Casino Royale című James Bond filmből, kezdve a végig villámgyors mozgásokkal teli Madagaszkár fejezettel, aztán a Montenegró egyik festői völgyében haladó vonat körüli erdőségre vetettünk kritikus pillantásokat. Semmi nem hozta zavarba a vetítőt, mozgásmegjelenítése kiváló, az árnyék- részletesség szintén. A pókerpartin viselt szmokingokon élesen elkülönült a rever (gallér), a szövet textúrája is tisztán kivehető volt. A szemből nézve ágyúcsőnek is beillő objektív ház kiváló minőségű üveg lencséket rejt, jóvoltukból a képélesség a vászon teljes felületén egyenletesen kitűnő.

SIM2 NERO 3 LED 3D házimozi projektor

3D vizsgálatához mi mást vetettünk volna be, mint az Avatar-t, ami máig az egyik legjobb ebben a műfajban. Már ami a térhatást illeti, mert filmkritikával most nem foglalkozunk. 2,5 méter széles vászonra 3 méterről meresztgettük szemeinket, de talán egy percig sem tartott a feszült koncentráció, utána átadtuk magunkat a szórakozásnak. A 30-40, vagy ki tudja hány alkalommal analizált jelenetek minden képkockáját ismerjük, tudjuk, hogyan néz ki egy igazán jó képmegjelenítőn. Így! Áthallás, szellemkép? Az meg mi a csuda? Ellenben orrunk előtt elsöprő fegyvercső, körülöttünk repdeső pillangószerű lények, vízesés feletti repüléstől, szikla szélén "lovaglástól" ránk törő tériszony-féleség mind megvoltak, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ha még nincs, akkor mi vállaljuk a megírását az itt látottakra alapozva.

A NERO 3 "személyében" ismét olyan SIM2 projektorral ismerkedtünk meg, amely már kinézetével megdobogtatja a házimozi iránt fogékony emberek szívét, pláne az olyan megszállottakét, mint mi vagyunk. Ezt a végletekig fokozza az a képminőség, ami egy hozzá passzoló vásznon megjelenik. Akár dedikált moziszobába, akár átlagos elrendezésű nappaliba keres valaki csúcsminőségű házimozi projektort, nyugodtan választhatja ezt elsőként megnézendőnek. Sok időt és fáradságot spórol magának.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.