SIM2 M.150 3D házimozi LED projektor teszt

M mint MICO

2012. május 15., kedd, 07:05

SIM2 M.150 M150 MICO 3D projektor 3D projektor LED projektor LED házimozi

A SIM2 idei első újdonsága az M.150 projektor a CES-en debütált. Az onnan érkező hírekből nem derült ki számunkra, mire képes valójában ez a készülék, de már tudjuk, mert kipróbáltuk, leteszteltük.

SIM2 M.150 LED projektorSIM2 M.150 LED projektorSIM2 M.150 LED projektorSIM2 M.150 LED projektorSIM2 M.150 LED projektorSIM2 M.150 LED projektor 3D szemüvegekSIM2 M.150 LED projektor Phlathlight

Abban talán senki nem kételkedett eddig sem, hogy otthonába csak vetítővel tud kellően nagy képet varázsolni és mozihangulatot teremteni. Ennek ellenére kevesen merték, merik vállalni, egyik legfőbb visszatartó erő a belátható időn belüli lámpacsere réme. Ami mellesleg sokkal kevésbé borzasztó, mint sokan gondolják. Érdemes kicsit számolni, az üzemidőt és az izzócsere költségét filmekre elosztani. A SIM2 MICO projektorok jövendőbeli szerencsés (és valljuk be, irigylésreméltó) tulajdonosainak ezzel egyáltalán nem kell törődnie, a 30 000 óra élettartam 16 éven át, napi 5 órányi mozizást tesz lehetővé. Ebbe az is bőven belefér, hogy kedvenc tévéműsorainkat is mondjuk 2,7 méter széles vásznon nézzük, amit a tesztelés ideje alatt meg is tettünk, eszünkbe sem jutott, hogy bekapcsoljuk a televíziót, legfeljebb néhány percre, időzített felvételek beprogramozásának idejére. Az M.150 tervezésének alapkoncepciója, hogy belsőépítészeti céllal is vetítsünk vele. Festményeket, fényeffektusokat, fotókat, vagy csak mindenféle színek kombinációját, amit szintén a 30 000 órás élettartam tesz lehetővé. Ez a különösen hosszú időtartam nem csak alacsony üzemeltetési költséget jelent, környezetvédelmi szempontból is előnyös, nem termelünk veszélyes hulladékot 3-4000 órányi mozizás után.

Másik előnye a LED fényforrásnak az, hogy egyetlen DMD chip alkalmazása esetén sem kell forgó színkereket iktatni a fény útjába, ebből fakadóan nem lép fel az emberek 10-15 százalékát zavaró szivárvány effektus és a sivítás formájában jelentkező zajkibocsájtás is elmarad, ezzel csökken az üzemi zajszint. Szélesebb a megjeleníthető színskála, gazdagabb színvisszaadás érhető el, ami a teljes élettartam alatt stabil marad, a lumen veszteség nem haladja meg az 5%-ot. Az M.150 belsejében SUPER PureLED technológia, három darab ? kék, zöld és piros ? LED alkotja a világítóegységet, egyesített fényüket a Texas Instruments gyártmányú, 0,95 hüvelyk átlójú DarkChip4 DMD lapkára irányítják. LED-eket számtalan cég készít, melyek többsége legfeljebb elemlámpákba, konyhai világítótestekbe való. A bostoni Luminus vállalat a világ vezető gyártóinak egyike, tőlük származnak az M.150 Phlathlight nevű, kiemelkedő hatékonyságú RGB LED moduljai, melyek képesek biztosítani a 128%-os NTSC színskálát, ami 80%-kal meghaladja a hagyományos UHP lámpákét. Ezzel az M.150 alkalmassá válik professzionális filmstúdiók utómunkáihoz is.

Képfeldolgozó és egyéb elektronikai részegységei megegyeznek a high-end kategória csúcsán elhelyezkedő Lumis 3D-S vetítőbe építettekkel és a kép optimalizálására szolgáló megoldásokat is onnan ismerjük: PureMovie, PureMotion 2D és 3D PureMotion.

Az EasyLED 2.0 szoftver lehetővé teszi minden létező paraméter professzionális beállítását. Különlegesség a folyamatosan működő, automatikus színkalibráció, mely egy kolorimetrikus szenzor segítségével ellenőrzi a vásznon megjelenő képet, azon a beállított értékeket, melyek megváltozása esetén beavatkozik. Választható Adobe RGB és Cinema színtér, ezzel a projektor alkalmazkodik a professzionális fotózás és grafikai munkák elvárásaihoz, követelményeihez.

Fontos és hasznos tulajdonsága a LED-eknek az azonnali, várakozási idő nélküli ki és bekapcsolás lehetősége. Ezzel függ össze a DynamicBlack funkció, ami a sötét jelenetek vetítésekor akár a másodperc töredékére ki is kapcsolhatja a fényforrást. Ezért az M.150 azon kivételes vetítők közé tartozik, amelyekkel kapcsolatban van értelme az úgynevezett ?full on/full off? kontraszt említésének. Ez 100 000:1 arányt jelent. A hagyományos lámpás vetítők nem képesek teljesen elsötétülni, mert a kikapcsolásuk után egy bizonyos ideig nem szabad visszakapcsolni őket. LED fényforrások esetében ennek semmi akadálya, tévékben már egy ideje alkalmazzák ezt többféle néven és célból.

Nem gondoltuk volna, de ezt a projektorházat is Giorgio Revoldini tervezte. Az egyenes élek és a szögletesség teljes fordulat a korábbi gömbölyded, áramvonalas formák után. Mintha ezzel is jelezni, hangsúlyozni kívánnák, hogy másfajta szerkezet rejtőzik benne. Eleje és a teteje ragyogóan csillogó üveglap, az oldalai bordázottak, hiszen valahol szellőznie is kell, mert minden ellenkező híresztelés ellenére a LED-ek tisztességes hőmennyiséget is fejlesztenek, nem csak fényt. Viszont az új hűtési rendszer, hatékony és csendes.

A motoros zoom, fókusz és lens shift (függőlegesen +60 %, -25. Vízszintesen ±8%) rendkívüli mértékben megkönnyítik az installálást, ennek igazából a telepítést végző szakemberek örülhetnek, a felhasználónak csak a filmek élvezetére kell koncentrálnia.

Olyan vászon elé leülni, amire SIM2 vetítő varázsol képet, mindig különleges esemény. A varázslás szó sem véletlen, vagy túlzás, mert csodával határos a kép valószerűsége, ami elvarázsolja a nézőit. Ehhez nagymértékben hozzájárul a hozzá csatlakoztatott jelforrás is, ami szokás szerint CineMaster 3D, melynek merevlemezeiről megnéztük mindazokat a szokásos filmrészleteket, amiket korábban számos másik vetítővel kielemeztünk. A menüvel, beállításokkal, kalibrálással nem sokat kellett foglalkoznunk, azt elvégezték a forgalmazó szakemberei, nekünk csak az élvezet jutott, ugyanez vár a szerencsés vásárlókra is.

Az első generációs LED-es projektorokra jellemző alacsony fényerő helyett bőséges, 1000 lument bocsájt ki. Ez normál 2D üzemmódban bőven elegendő szokott lenni, ám 3D-ben az aktív szemüvegek közismert fényelnyelő hatásának figyelembevételével már cseppet sem tűnik magas értéknek. Azonban a tesztelés meglepetést okozott, semmivel nem tűnt halványabbnak a kép, mint az izzószálas, UHP és xenon fényforrásokkal operáló projektoroké. Azt szokták mondani a szkeptikusok: 3D-ben soha nem süt a nap. Ezt nem érezzük jogosnak és helyénvalónak az M.150 képe láttán, de ha egészen hűek akarunk lenni az igazsághoz, némi fátyolfelhő azért lehetett az égen.

Két méretben vetítettünk, előbb 2,4, majd 2,7 m széles vászonra, 3D esetében a kisebbiken megjelenő képet találtuk meggyőzőbbnek. A képminőség rendkívül hasonló a NERO produkciójához, de ahhoz viszonyítva jobb a feketeszintje, ez különösen szélesvásznú filmek nézésekor szembetűnő, azt hihetnénk, hogy alul és felül maszkolt a vászon. A műszaki adatok között szereplő, a színskálára vonatkozó, korábban említett számok valósak lehetnek, mert rendkívül élethűnek mutatkozott a látvány. A 120 hertzes Active LED technológia hibátlan, teljesen szellemkép és crosstalk-mentes megjelenítést biztosít. A kiemelkedő minőségű objektív a vászon teljes felületére egyformán éles kontúrokat rajzol, színhibát nem okoz.

Az aktív szemüveg könnyű és kényelmes, bár a szára kissé szoros lehet az 56-osnál nagyobb méretű kalapot viselő férfiak számára.

A SIM2 ismét elkápráztatja híveit és bizonyára újabb lelkes házimozi megszállottakkal gyarapítja rajongói táborát az M.150 projektorral. Ez a vetítő kinézetével és képminőségével a legjobbak közé pozícionálta magát, LED fényforrásának tulajdonságai eddig felfedezetlen, izgalmas területekre viszik tulajdonosát. Valamint azt is egyértelművé tette számunkra, hogy a tudomány és a technika mai állása szerint, igazán ütős 3D hatást csak ehhez hasonló csúcskategóriás DLP vetítővel lehet létrehozni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.