SIM2 CRYSTAL 35 DLP házimozi projektor teszt

2011. július 6., szerda, 22:40

SIM2 Crystal CRYSTAL 35 DLP házimozi projektor vetítő lens shift Dynamic Black

A megalapításának 15. évfordulóját ünneplő SIM2 cég idén - a hírek szerint - számos újdonsággal kedveskedik a házimozi rajongóknak. Ezek egyike a Crystal 35 típusú vetítő, aminek piacra kerülését, szakmai körökben is hatalmas várakozás előzte meg. A Házimozi Stúdió világviszonylatban is az elsők között kapott belőle, amit bemutatótermükben késedelem nélkül üzembe helyeztek, hogy az érdeklődők, köztük mi is megcsodálhassuk, mire is képes az új szülemény.

Már kinézetével, külsejével képes belopni magát az ember szívébe, bár egycsipes létére nem éppen kistermetű jószág. Előlapja és a teteje ? hűen a Crystal névhez - csillogó üvegből készült, a háttérvilágítású grafikus funkciójelzés szinte megkoronázza a híres olasz formatervező, Giorgio Revoldini művét. Meglepő átalakulásnak vagyunk szemtanúi, ez a dizájn, totális váltás az eddigi gömbölyded formákról a sallangmentes, sima, egyenes vonalvezetésre. Oldalain és frontjának szélén bőkezűen méretezett szellőzőrácsok biztosítják a lámpa által termelt hő elvezetését. Ezzel máris elérkeztünk a Crystal 35 egyik fontos tulajdonságához, a 2500 ANSI lumenes fényerőhöz, amit egy 280 wattos UHP izzó hoz létre. Ekkora teljesítmény hatékony hűtést igényel. A házimozis célra készült vetítők többsége még 1000 lument sem bocsát ki magából, ami elegendő egy sötét falakkal és mennyezettel rendelkező, minden külső fényt kirekesztő szobában, de ilyennel kevesen rendelkeznek. Az átlagos lakószobák, nappalik, vetítésre nem ideálisak, a magas kontrasztnak és az élénk színeknek lőttek, ha sok a visszavert és beeső fény. Ám a SIM2 Crystal 35 projektor, 2500 lumenje, és természetesen sok egyéb, nemsokára felsorolásra kerülő tulajdonsága révén, éppen az említett környezetben kialakított házimozik számára ideális választás. Ami különösképpen dicséretes, az a készülék barátságos, mindössze 32 decibeles zajszintje. ECO módban, mely a lámpa élettartamát 50 százalékkal, 2000 óráról 3000-re növeli, már csak 29 dB, ez egy közepesen pörgős, mozgalmas film nézése közben, gyakorlatilag észrevehetetlen.

A Crystal 35 hatalmas fényerejének másik, nem elhanyagolható előnye, hogy óriási méretű, akár 5 méteres átlójú vászonra is vetíthetünk vele. Ebben partner a rendkívül nagy átfogású, 1:62-2,43:1 fókuszú optika, ami a készülék elhelyezését is nagymértékben megkönnyíti. Ennek érzékeltetésére egy adat: 110 col átlójú, 2,4 méter széles képet, 4 és 6 méter közötti távolságból vetíthetünk vele. A függőleges lencsemozgatás (Lens Shift) ugyancsak a telepítést egyszerűsíti, mely ezen a vetítőn a mellékelt imbuszkulccsal működtethető.

SIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektorSIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektorSIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektor fekete színbenSIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektor fehér színbenSIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektor dizájnSIM2 CRYSTAL 35 házimozi projektor hátlap

De térjünk vissza kicsit a ?fény-motorhoz?! A SIM2 Advanced Lamp Technology elnevezés tulajdonképpen egy okos elektronikára vonatkozik, ami impulzus rendszerben vezérli az UHP lámpát. Az egyik sötét, ami növeli a kontrasztot, míg a másik világos, javítja a fényerőt. Az így létrejövő kép élénk színekkel, mélyfeketével és fényes fehérrel jelenik meg a vásznon.

Még néhány varázsszót tartogatunk, egyik a Dynamic Black, ami kontrasztfokozást hivatott elősegíteni a másik a BrilliantColor, amihez nem szükséges magyarázat, hatása ott ragyog előttünk a vásznon.

Ugyancsak házon belüli, SIM2 fejlesztés a Cinema Video Processing, mely a kisebb felbontású filmeket, képeket konvertálja 1080-asra, valamint a gyors mozgásokat teszi elmosódásmentessé. A 1080p/24 fps filmek folyamatosságáért szintén ez a processzor felel. Az egychipes DLP vetítők színkereke létfontosságú, meghatározó jelentőségű egység. Forgási sebessége és szegmenseinek elrendezése biztosítja a pontos színmegjelenítést, viszont egy hátrányát is szokták emlegetni, ami a szivárványhatás. Nos, ezt sikerült a SIM2 mérnökeinek oly mértékben minimalizálni, hogy gyakorlatilag észrevehetetlenné vált.

Mindegyik képmegjelenítő, nem csak a projektorok, hanem a plazma és LCD televíziók is alapos beállítást igényelnek a felhasználás helyén, az adott környezethez igazítva, különben nem képesek megmutatni, mire képesek valójában. Ehhez a Crystal 35 menüjében aprólékosan finomhangolható a színhőmérséklet, a gamma és a színkezelés beállításai is sokrétűek, ám az újdonsült szerencsés tulajdonosnak nem kell ezekkel foglalkoznia, mert telepítéskor elvégzik a kalibrálást a Házimozi Stúdió ISF minősítéssel rendelkező szakemberei.

Extraszolgáltatások is szerepelnek a listán, ilyen a kép a képben (PIP) funkció, aminek hasznosságát az tudja igazán értékelni, aki már használta valaha. A High Attitude módot, 1500 m tengerszint feletti magasság esetén - ahol kezd ritkulni a levegő - kell bekapcsolni. Automata kikapcsolás és elalváskapcsoló (sleep) gazdagítják a listát.

Ehhez a vetítőhöz, mi is meglepődtünk, két darab távirányító tartozik, megvilágított klaviatúrájukkal egyszerű a kezelés. A négy alapopció ? fényerő, kontraszt színtelítettség, tint ? dedikált gombokkal direktben elérhető.

Szubjektív benyomásaink

A Házimozi Stúdió bemutatóterme minden szempontból etalonnak nevezhető, ott még egy szerényebb képességű vetítő is elkápráztatná a nézőket. Ez persze csak feltételezés, mert olyat nem forgalmaznak és elrettentő példaként sem állítják valamelyik SIM2 mellé. Nincs rá szükség.

Álláspontunk szerint, ha egy készülék tudását igazán alaposan, mindenre kiterjedően meg szeretnénk vizsgálni, akkor a lehető legerősebb láncba kell azt illeszteni. Jelen esetben a lánc meglehetősen rövidke, lévén szó egy vetítőről. Sokunk szerint egy rendszer legfontosabb eleme a jelforrás, mert ami az elején nem kerül be a folyamatba, az később már nem pótolható. Mi másról küldhettünk volna filmeket a Crystal 35 HDMI bemenetére, mint az általunk a műfaj legjobbnak tartott CineMaster HD médialejátszóról, mely a C3X Lumisnak is méltó partnere. Kezdésként az imént említett optimális házimozi környezetet kissé elrontottuk, felkapcsolt világítás és nyitott ajtó mellett indult a mozizás. A látvány valódi meglepetést okozott, házimozis vetítőtől ilyen produkciót még nem láttunk. Minden szempontból ? fekete szint, kontraszt, színhűség ? élvezhető látvány tárult elénk. A teljes elsötétítés után ? ami nem érintette a Crystal 35 lámpáját ? magától értetődően, nagyságrenddel javultak az előbb felsorolt képjellemzők. Az előbb még éppen kellemes fényerő picit soknak tűnt, ezért átkapcsoltunk ECO módra, ezután hiába próbáltunk fogást találni a látottakon, nem sikerült. Rainbowlátó (szivárvány effektusra érzékeny) tesztestársunk arcán is csak az elégedettség jeleit láttuk, ezek szerint tényleg ügyesen, trükkösen pörög az a színkerék. A gyorsan mozgó alakok is élesek maradtak, nem láttunk zavaró ricegést, szaggatást, mintha celluloidról vetítettünk volna.

A Seal koncertfilm markáns színeit, határozott kontúrjait, apró részleteit lenyűgöző formában lökte a vászonra, mintha azt mondaná: na, mit szóltok, ilyet is tudok? A fölötte lévő polcon trónoló Lumist most nem kapcsoltuk be, emlékezetből is tudjuk, mi a különbség köztük. Viszont elég rápillantani az árcéduláikra, még jobban tetszik a Crystal, mely mindent teljesít, amit ígértek, amiket a beharangozóban felsoroltunk és ez önmagában komoly fegyvertény.

Remek képminőségű vetítő, kiváló ár/érték aránnyal, méltó az elődeihez és még szobadísznek is beillik.

Kell ennél több?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.