SIM2 C3X Lumis 3D-S házimozi projektor teszt

Álomdé

2011. december 8., csütörtök, 10:55

SIM2 C3X Lumis 3D házimozi vetítő projektor 3D projektor Full HD

A 3D rohamléptekkel tör előre - legalábbis hardveres téren - lassan már nem kapni olyan képmegjelenítőt, ami ne tudná ezt a funkciót. Azt már régóta tudjuk és mondogatjuk, hogy nagy kép, nagy élvezet, mely szállóige hatványozottan illik a térhatású filmekre.

Bár a tévék képátlója egyre növekszik, mindegyik jelentősebb gyártó palettáján találhatunk 60 colos, vagy még hatalmasabb példányokat, ám azok kétdimenzióban sem varázsolnak igazi moziélményt az otthonokba, nyilvánvalóan 3D-ben még annyira sem. Ahhoz bizony vetítő kell méghozzá DLP rendszerű, amilyeneket a SIM2 gyárt.

A SIM2 cég idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, projektorainak mindegyik modellje, kezdve a CRT technológiájúakkal, valamilyen különleges újdonsággal, korábban nem létező technikai megoldással, és ami a legfontosabb, kiemelkedő képminőséggel rukkolt elő, amiknek eredményeképpen, a vásárlók kívánságlistáinak élére kerültek. Fokozottan igaz ez a ma is élő és viruló, folyamatosan frissülő, továbbfejlődő C3X családra, melynek 2005-ös debütálását házimozi forradalomnak titulálták a szakmabeliek és a felhasználók egyaránt. A 3D megköveteli a nagyméretű képet, amit a LUMIS 3D-s elképesztően magas színvonalon varázsol a vászonra.

SIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-S csatlakozásokSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-SSIM2 C3X LUMIS 3D-S

Képminőségük mellett, külsejük, formájuk miatt is elismeréssel, díjakkal halmozták el A SIM2 projektorokat. Az elődjeihez képest a LUMIS 3D-s készülékházán a SIM2 dizájnere, Giorgio Revoldini nem sokat módosított - hűen a "győztes csapaton ne változtass" elvhez, csupán a színekkel, részben mattított felületeket variálta meg kissé. Szerintünk annyira gyönyörűre sikeredett, hogy az a cikkünkhöz mellékelt képekről is átjön.

A LUMIS 3D-S újításai, jelfeldolgozási és szolgáltatási téren egyaránt markánsak. A DC4-nek nevezett Texas Instruments chipset nem újdonság, de nincs jobb, fejlettebb nála, csak az elit kategóriába tartozó vetítőkbe építik azokat - ebből három darab alkotja a gép lelkét és végeredményben a képét. A vásznon megjelenő kép minőségéért döntő mértékben felelős a fényforrás is. A SIM2 által tervezett fény-erőművet Alpha-Path(tm) névre keresztelték, az első generációs C3X-ekéhez képest átdolgozott 280W-os lámpa elektródái között a korábbi 1,3 helyett csupán 1,0 mm a távolság. Kisebb pontban jön létre izzás, intenzívebb, irányítottabb a fénycsóva, jobb a hatékonyság és a vásznon homogénebb a fényeloszlás. A teljesítménye 230-280 watt között a menüben szabályozható, legnagyobb fényereje 3000 ANSI Lumen, az elérhető - valós - kontraszt 10 000:1.

A legtermészetesebb színvisszaadás elérése érdekében továbbfejlesztették a beállító szoftvert, a Live Colors Calibration 2.0 változata lehetővé teszi, a színkoordináták, a fehér pont és a gamma különlegesen pontos kalibrálását. Ezek együtt teljes szabadságot nyújtanak a kép optimalizálásakor, bármilyen egyéni elképzelés megvalósítható, végül minden bemenethez 3 felhasználói beállítás tárolható. Ez komoly hozzáértést, gyakorlatot igénylő művelet, amit telepítéskor elvégeznek a Házimozi Stúdió szakemberei.

A vetítők (és a televíziók) legfontosabb faladatai közé tartozik a hibátlan és precíz mozgásmegjelenítés, amire az összes tervezőmérnök törekszik, ám megvalósítani kevesen képesek. A LUMIS 3D-S PureMovie és PureMotion eljárásai a leggyorsabb mozgásokat is folyamatosan, részlet és élességvesztés nélkül "vetik" a vászonra. Ez 3D filmek esetében még fontosabb, nincsenek a térhatást zavaró nemkívánatos jelenségek. Ehhez kapcsolható a Triple Flash Technológia, ami a Blu-ray filmek másodpercenkénti 24 képkockáját 144 fps-re növelve, (ez 3D-ben szemenként 72 képkockát jelent) nem ad esélyt a szellemkép kialakulásának. Ilyennel csak a csúcstechnikával felszerelt filmszínházakban találkozhatunk.

Nem maradt ki az elhelyezést megkönnyítő függőleges lencsemozdító mechanika (lens shift) a kínálatból, ami a mellékelt imbuszkulcs segítségével állítható és nem tekerőgombbal, mert az megtörné a gyönyörű felület egységét. A készülék hátulján végzett leltár során meggyőződhettünk, hogy csatlakozók tekintetében teljes és minden igényt kielégítő a választék: 2 db HDMI 1.4a, komponens, RGB-HV, kompozit, D-Sub USB, RS-232. Az alaptartozékként kapott, precízen csiszolt üveglencsékből felépülő objektíven kívül két másik is választható, azokkal együtt a teljes átfogás 1,37-3,90:1 arányú.

Kellhet ennél több?

Vizuális kábítószer

Egyebek mellett azért szeretünk a Házimozi Stúdió bemutatótermében tesztelni, mert Ők komplett rendszerben gondolkoznak, ebből következően olyan összeállításokat tesznek elénk, amelyeknek alkotóelemei minden szempontból összeillenek, egységet alkotnak.

Így került a lánc elejére az általunk ismert médialejátszók legkiválóbbika, a CineMaster HD 3D, mely a SIM2 C3X LUMIS 3D-s méltó partnerének bizonyult a tesztelés során. Megnéztük több, kétdimenziós Blu-ray változatban már megismert film részletét, néhány koncertfelvételt, majd háromdimenziós újdonságokat, valamint IMAX epizódokat is. Mivel az alap LUMIS-t már közelről ismertük - de csakis azért - a 2D mozizást most gyorsan lezavartuk, bár az is megérne egy misét, inkább 3D filmekkel ejtettük magunkat egyikámulatból a másik kábulatba. Nem hisszük, hogy többet ki lehet hozni ebből az aktívszemüveges technológiából. Oly mértékben kitágul a tér, hogy a vászon síkja mögött végtelennek tűnik, és ami annál döbbenetesebb, nem valahol előttünk, félúton, hanem mögöttünk van a másik "vége". Mintha nem filmet látnánk, részesei vagyunk a történetnek! A repülőgép tervezés részleteit bemutató filmet egy hatalmas hangárban forgatták, melynek legtávolabbi sarkában, a tető vasszerkezetének gerendái között is érzékelhető volt a 3D hatás. Nyomokban sem tudtuk tettenérni a sokakat bántó és riasztó negatívumokat, amilyen az áthallás, szellemkép, vibrálás, amik miatt inkább sokan lemondanak a 3D élményéről.

A minden ízében profi képmegjelenítőket, egyebek mellett, az alacsony feketeszintről és a sötét képrészeken tisztán látható rengeteg apró részletről lehet felismerni, a LUMIS 3D-S ebben is kiemelkedően teljesített. A színek élettelisége, természetessége lélegzetelállító hatással volt ránk, végletekig fokozta a már említett jelenlétérzetet, szavakkal lehetetlen érzékeltetni azt az élményt, amit a C3X LUMIS 3D-s nyújt. Az aktív szemüveg szára enyhén szorította a fejünket, viszont nem kellett attól félnünk, hogy a hangrendszer elementáris erejétől összerezzenve elveszítjük, leesik az orrunkról és lemaradunk egy izgalmas jelenetről.

A vászon méretéhez pontosan adagolható, igazítható fényerő képes kompenzálni a szemüvegek enyhe sötétítő hatását. A megadott, a versenytársak számháborús adataihoz képest szerénynek tűnő kontrasztérték a valóságban hatalmasnak, mellbevágónak bizonyult.

A vetítő működése maximális fényerő mellett, még teljes csendben sem volt hallható, ha nem látnánk az objektívből kiáramló fénycsóvát és képét a vásznon, azt hinnénk, be sincs kapcsolva. Amikor egy méterre megközelítettük, már észleltünk valami halk neszt. Ráadásként kellemes élménnyel szolgált a távirányítója, melynek gombjait olyan intenzív háttérvilágítással látták el, amit a korábbi ilyesfajta SIM2 eszközöknél hiányoltunk.

Összegzésként kijelenthetjük, szerintünk jelenleg nincs jobb 3D-s projektor, mint a SIM2 C3X LUMIS 3D-S!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.